Compact version |
|
Sunday, 26 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 01-07-19
Οι αστυνομικές αρχές έχουν αποκλείσει ορισμένους δρόμους της Γένοβας 19.7.2001 22:04 (Ωρα Λονδίνου) Η παρουσία της αστυνομίας σε όλη την διάρκειας της πορείας ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, όπως ισχυρή αναμένεται να είναι και όσο θα διαρκέσει η Σύνοδος των 8. Οι διαδηλωτές αντιτίθενται κατά της παγκοσμιοποίησης. Η Σύνοδος αναμένεται να εστιάσει την προσοχή της στις Αμερικανικές προτάσεις για δημιουργία αντιπυραυλικής αμυντικής ασπίδας και στη συνθήκη του Κιότο για το περιβάλλον. Η Ουάσινγκτον αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις και για τα δύο αυτά θέματα. Αλλα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναπτυγμένες οικονομίες, το Μεσανατολικό και το AIDS. Στο μεταξύ, στην Ανκόνα η αστυνομία συγκρούστηκε με Ελληνες διαδηλωτές που έφτασαν στην πόλη αυτή με πλοίο ώστε, στη συνέχεια, να μεταβούν στη Γένοβα. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στην προσπάθεια της αστυνομίας να απωθήσει τους διαδηλωτές πίσω στα πλοία και να μην τους επιτρέψει να πάνε στη Γένοβα. Η αστυνομία απώθησε αρκετούς διαδηλωτές από τα λεωφορεία που είχαν επιβιβαστεί προς το λιμάνι, ενώ σε άλλους δεν επετράπη να βγουν από το πλοίο με το οποίο είχαν έρθει στην Ιταλία. Για το θέμα διαμαρτυρήθηκε η Ελληνική κυβέρνηση. Η Ιταλική αστυνομία είπε ότι απλώς ήθελε να μετρήσει τους διαδηλωτές όταν αυτοί επετέθησαν εναντίον των αστυνομικών. Από τα επεισόδια, σύμφωνα με τος πληροφορίες, τραυματίστηκαν 3 Ελληνες διαδηλωτές και 10 αστυνομικοί.
Επίσκεψη Μπους στη Βρετανία
19.7.2001 22:15 (Ωρα Λονδίνου) Στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ήταν η Σύνθήκη του Κιότο και η αμυντική αντιπυραυλική ασπίδα που προτιθενται να εγκαταστήσουν οι Αμερικανοί. Η άρνηση του κ. Μπους να επικυρώσει τη Συνθήκη του Κιότο, που προβλέπει σταδιακή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και η ειλημμένη απόφαση του να προχωρήσει στην υλοποίηση του αμυντικού του προγράμματος, έχουν προκαλέσει τις έντονες επικρίσεις πολλών ηγετών. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Λονδίνο, ο κ. Μπους είπε ότι, παρά την αντίθεσή του στη Συνθήκη του Κιότο, συμμερίζεται την ανάγκη για αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού προβλήματος του πλανήτη μας. Οι 2 ηγέτες χαρακτήρισαν τις συνομιλίες χρήσιμες και ο κ. Μπους καλωσόρισε το γεγονός ότι ο κ. Μπλερ άκουσε τις απόψεις του για το θέμα του αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος που θέλει να αναπτύξει. Η κυβέρνηση Μπλερ αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά της για το θέμα αυτό, επισημαίνει ο διπλωματικός συντάκτης του ΒΒC. Βεβαίως, αργά ή γρήγορα, ο κ. Μπλερ θα κληθεί να λάβει συγκεκριμένη θέση, αφού η χώρα του θα κληθεί να φιλοξενήσει τα νέα αντιπυραυλικά συστήματα των Αμερικανών αν αποφασίσει να στηρίξει το σχέδιό τους αυτό.
Σύγχιση για τις συνομιλίες στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
19.7.2001 22:28 (Ωρα Λονδίνου) Η τηλεόραση στα Σκόπια μετέδωσε, επικαλούμενη δηλώσεις των ηγετών των Αλβανόφωνων κομμάτων, ότι οι διαπραγματευτές τους απεχώρησαν από τις συνομιλίες. Στο μεταξύ, το κέντρο διαχείρισης της κρίσης κάνει λόγο για πολλές παραβιάσεις της εκεχειρίας από την πλευρά των Αλβανοφώνων. Η εκεχειρία είχε κηρυχθεί μετά από εβδομάδες συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και Αλβανοφώνων ανταρτών που ζητούν βελτίωση της θέσης της Αλβανικής μειονότητας της χώρας. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Πρωθυπουργού της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Λιούμπτσκο Γκεοργκίεφσκι, που επέκρινε εντονότατα τους διεθνείς διαμεσολαβητές. Ο κ. Γκεοργκίεφκσι χαρακτήρισε τις προτάσεις τους για την επίλυση της πεντάμηνης αντιπαράθεσης με τους Αλβανόφωνους αντάρτες ως "βάναυση απόπειρα διαμελισμού της χώρας" και κατηγόρησε τις δημοκρατίες της Δύσης ότι έχουν ταχθεί στο πλευρό των Αλβανών, όπως είπε, τρομοκρατών.
Προσπάθειες για τη διάσωση της Συνθήκης του Κιότο στη Βόννη
19.7.2001 22:39 (Ωρα Λονδίνου) Οι εκπρόσωποι σχεδόν όλων των χωρών του πλανήτη μας παίρνουν μέρος στις εργασίες της Συνόδου. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο πώς θα λειτουργήσει η Συνθήκη του Κιότο για τον περιορισμό των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το Μάρτιο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπούς ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον απορρίπτει την Συνθήκη που δέσμευε τις βιομηχανικές χώρες να περιορίσουν σταδιακά τις εκπομπές των επιβλαβών αερίων.
Επίθεση κατά Παλαιστινίων με 3 νεκρούς 19.7.2001 22:51 (Ωρα Λονδίνου) Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών των 7 πιο αναπτυγμένων χωρών του κόσμου και της Ρωσίας δήλωσαν ότι πρόκειται να υποστηρίξουν την αποστολή ξένων παρατηρητών στην περιοχή σε μία προσπάθεια να τερματισθούν οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους που έχουν αναζωπυρωθεί εδώ και μερικούς μήνες. Ομως, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από το Ισραήλ.
Διαψεύδει η Κύπρος δηλώσεις διπλωμάτη της για την Τουρκία 19.7.2001 22:55 (Ωρα Λονδίνου) Ο μόνιμος διπλωματικός αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Θεόφιλος Θεοφίλου, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην Βρετανική εφημερίδα "Financial Times", φέρεται να τονίζει ότι η Κύπρος θα μπορεί να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η φερόμενη ως δήλωσή του θεωρήθηκε ότι απομακρύνεται από τις πάγιες θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η σύζυγος του Μιλόσεβιτς τον επισκέπτεται στη φυλακή 19.7.2001 23:35 (Ωρα Λονδίνου) Η κυρία Μάρκοβιτς, που συνοδεύεται από τον δικηγόρο της, μετέβη στην φυλακή Σεβένιγκεν όπου κρατείται ο κ. Μιλόσεβιτς, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου. Η σύζυγος του κ. Μιλόσεβιτς έχει άδεια 3 ημερών για να παραμείνει στη Χάγη. Εκπρόσωπος του Διεθνούς Δικαστηρίου είπε ότι θα παρακολουθούνται αυστηρά οι κινήσεις της.
Επεισόδια σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης στη Σρι Λάνκα 19.7.2001 22:58 (Ωρα Λονδίνου) Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής τραυματίσθηκε σοβαρά από τα πυρά της αστυνομίας.
Δυσοίωνο το μέλλον της Αμερικανικής οικονομίας
19.7.2001 22:58 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας Αλαν Γκρίνσπαν δήλωσε ότι η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα συνεχιστεί και ότι πιθανότατα, θα χρειασθεί και νέα μείωση των επιτοκίων της χώρας. Πάντως ο κ. Γκρίνσπαν θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια για αισιοδοξία καθώς η πτώση της τιμής του πετρελαίου και η μείωση των φόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες περιορίζουν τους κινδύνους για αύξηση του πληθωρισμού και προέβλεψε ότι το 2002 ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα είναι τουλάχιστον 3%.
Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για περισσότερες επιλογές στα φάρμακα 19.7.2001 22:59 (Ωρα Λονδίνου) Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε ότι οι αλλαγές θα επιτρέπουν στους καταναλωτές να έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες επιλογής της φαρμακευτικής τους αγωγής, ενώ επιπλέον η εν λόγω απόφαση αναμένεται να αυξήσει τον ανταγωνισμό. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσαν ότι είναι αναγκαία η θέσπιση νέου πλαισίου για την αγορά φαρμάκων, καθώς το ισχύον σύστημα τοποθετεί την Ευρώπη σε δυσχερή θέση έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής λόγω ανταγωνισμού.
Πρόβλημα στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου ενδέχεται να προκαλέσουν δηλώσεις του διπλωματικού της αντιπροσώπου στην Κομισιόν 19.7.2001 16:39 (Ωρα Λονδίνου)
Η σύζυγος του ΜΙλόσεβιτς τον επισκετεται εί στη φυλακή 19.7.2001 16:35 (Ωρα Λονδίνου)
Διαδήλωση της αντιπολίτευσης στη Σρι Λάνκα παρά την απαγόρευση της κυβέρνησης 19.7.2001 8:34 (Ωρα Λονδίνου) Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής τραυματίσθηκε σοβαρά από τα πυρά της αστυνομίας.
Δυσοίωνο το μέλλον της Αμερικανικής οικονομίας
19.7.2001 5:11 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας Αλαν Γκρίνσπαν δήλωσε ότι η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα συνεχιστεί και ότι πιθανότατα, θα χρειασθεί και νέα μείωση των επιτοκίων της χώρας. Πάντως ο .Γκρίνσπαν θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρεια για αισιοδοξία καθώς η πτώση της τιμής του πετρελαίου και η μείωση των φόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες περιορίζουν τους κινδύνους για αύξηση του πληθωρισμού και προέβλεψε ότι το 2002 ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα είναι τουλάχιστον 3%.
Επίσκεψη Μπους στη Βρετανία
19.7.2001 15:44 (Ωρα Λονδίνου) Στο πρώτο θέμα- της συμφωνίας του Κυότο, η βρετανική κυβέρνηση δεν κρύβει την αντίθεσή της με την θέση του Τζωρτζ Μπους. Ωστόσο στο θέμα της πυραυλικής ασπίδας, η κυβέρνηση Μπλέρ αποφευγει να ανοιξει τα χαρτιά της, επισημαίνει ο διπλωματικός συντάκτης του ΒΒC. Βεβαιως, αργα ή γρηγορα ο κ. Μπλερ θα κληθεί να λάβει συγκεκριμένη θέση αφού η χώρα του θα κληθει να φιλοξενήσει τα νέα αντι-πυραυλικά συστήματα των αμερικανών. Ο εκπρόσωπος της Καμπάνιας για Πυρηνικο αφοπλισμό Ναιτζελ Τσάμπερλεϊν υποσητρίζει ότι μια τέτοια ενεργια θα προκαλέσει μεγάλες αντιδρασεις στην Βρετανία. "Η κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά να τοποθετηθεί στο θέμα, ακομα και οταν αυτο τέθηκε στο κοινοβούλιο. Το επιχειρημα οτι δεν μας εχει ζητηθει ακομα τιποτα, είναι απαράδεκτο. Για ενα τόσο σημαντικο ζητημα δημοσιας ασφάλειας δεν μπορει να αποφασίζει μονομερώς η οποιαδηποτε κυβέρνηση. Πρέπει αμέσως να ξεκινήσει διάλογος μεσα στην βουλή και εξω απο αυτη, στην κοινωνία και τους φορείς της", λεει ο εκπροσωπος της Καμπανιας για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό.
Εμμονή Μπους για την αντιπυραυλική ασπίδα
19.7.2001 5:18 (Ωρα Λονδίνου) Μετά από την Βρετανία, ο κ. Μπους θα μεταβεί στη Γένοβα της Ιταλίας για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής των 7 πιο αναπτυγμένων χωρών του κόσμου και της Ρωσίας.
Την αποστολή ξένων παρατηρητών στη Μέση Ανατολή υποστηρίζουν οι 8 19.7.2001 13:41 (Ωρα Λονδίνου) Η σχετική ανακοίνωση εξεδώθη λίγο πριν τη διάσκεψη κορυφής στη Γένοβα και εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες των εν λόγω χωρών για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ο ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή υπογραμμίζει ότι είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποστηρίξει την αποστολή ξένων παρατηρητών στην περιοχή. Η εν λόγω πρωτοβουλία φαίνεται να ασκεί νέες πιέσεις προς το Ισραήλ, το οποίο έχει απορρίψει την παρουσία ξένων παρατηρητών στην περιοχή.
"Πυρετός" στη Γένοβα
19.7.2001 8:30 (Ωρα Λονδίνου) Η Σύνοδος αναμένεται να εστιάσει την προσοχή της στις Αμερικανικές προτάσεις για δημιουργία αντιπυραυλικής αμυντικής ασπίδας και στη συνθήκη του Κυότο για το περιβάλλον. Η Ουάσινγκτον αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις και για τα δύο αυτά θέματα. Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας της Ιταλίας Αντόνιο Μαρτίνο εξέφρασε την υποστήριξη της κυβέρνησης της Ιταλίας στα σχέδια του Αμερικανού προέδρου για δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας. Στη Ρώμη οι υπουργοί Εξωτερικών του Ομίλου των 8 έχουν σήμερα προκαταρκτικές συνομιλίες που θα καλύψουν επίσης το Μεσανατολικό, την κατάσταση στη ΠΓΔΜ, την καταπολέμηση της ασθένειας του AIDS και την μείωση του εξωτερικού χρέους των αναπτυσσομένων χωρών . Στη Γένοβα ένα πανό στην είσοδο του σταδίου Καρλίνι καλωσορίζει τους "ανυπότακτους", όπως τους αποκαλεί, διαδηλωτές από όλο τον κόσμο. Στο στάδιο συγκεντρώνονται ήδη για να προετοιμασθούν όσοι επιθυμούν να διαμαρτυρηθούν κατά της παγκοσμιοποίησης. Ομως, υποστηρίζουν ότι η εκστρατεία τους δεν έχει ως αυτοσκοπό τη βία.
Οι συνομιλίες Μπερ - Μπους σήμερα στη Βρετανία
19.7.2001 8:24 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ.Μπους, σε συνέντευξή του στο BBC, δήλωσε ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία συστήματος αντιπυραυλικής ασπίδας παρά τις αντιδράσεις από αρκετές χώρες και, παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή του με τη συνθήκη του Κιότο για τη μείωση των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μετά από την Βρετανία, ο κ. Μπους θα μεταβεί στη Γένοβα της Ιταλίας για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής των 7 πιο αναπτυγμένων χωρών του κόσμου και της Ρωσίας.
Διαδήλωση της αντιπολίτευσης στη Σρι Λάνκα παρά την απαγόρευση της κυβέρνησης 19.7.2001 8:34 (Ωρα Λονδίνου) Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής τραυματίσθηκε σοβαρά από τα πυρά της αστυνομίας.
Η σύζυγος του ΜΙλόσεβιτς θα τον επισκεφθεί στη φυλακή 19.7.2001 13:47 (Ωρα Λονδίνου)
Δυσοίωνο το μέλλον της Αμερικανικής οικονομίας
19.7.2001 5:11 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας Αλαν Γκρίνσπαν δήλωσε ότι η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα συνεχιστεί και ότι πιθανότατα, θα χρειασθεί και νέα μείωση των επιτοκίων της χώρας. Πάντως ο .Γκρίνσπαν θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρεια για αισιοδοξία καθώς η πτώση της τιμής του πετρελαίου και η μείωση των φόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες περιορίζουν τους κινδύνους για αύξηση του πληθωρισμού και προέβλεψε ότι το 2002 ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα είναι τουλάχιστον 3%.
Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για περισσότερες επιλογές στα φάρμακα 19.7.2001 5:13 (Ωρα Λονδίνου) Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε ότι οι αλλαγές θα επιτρέπουν στους καταναλωτές να έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες επιλογής της φαρμακευτικής τους αγωγής, ενώ επιπλέον η εν λόγω απόφαση αναμένεται να αυξήσει τον ανταγωνισμό. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσαν ότι είναι αναγκαία η θέσπιση νέου πλαισίου για την αγορά φαρμάκων, καθώς το ισχύον σύστημα τοποθετεί την Ευρώπη σε δυσχερή θέση έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής λόγω ανταγωνισμού.
Ενισχύουν οι Ισραηλινοί τα στρατεύματά τους στη Δυτική Oχθη.
19.7.2001 12:48 (Ωρα Λονδίνου) "Δεν είχαμε αλλη επιλογή για να σταματησουμε τις δολοφονικές ενεργιες εναντιον ισραηλινών πολιτών. Είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε την τρομοκρατία με οποιον τρόπο θεωρούμε αποτελεσματικο. Δεν θα περιμένουμε να μας επιτεθουν οι τρομοκράτες. Θα τους κτυπήσουμε πρώτοι", είπε ο ισραηλινός εκπρόσωπος Η εισσβολή των ισραηλινών στις παλαιστινιακές περιοχες καταδικάστηκε από τους Παλαιστινιους που τόνιζουν ότι η ενεργια αυτη θα εχει ως αποτελεσμα ακομα μεγαλύτερη κλιμάκωση της βίας. Ο αμυντικός συντάκτης του ΒΒC Τζόναθαν Μάρκους υπογραμμίζει ότι δεν είναι ακομα σαφές αν η αποστολή ενισχσεων γίνεται ως επίδειξη δύναμης του Ισραήλ ή αν όντως το ισραηλινό επιτελείο σχεδιάζει μια σοβαρή προώθηση μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη. Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική απάντηση στην ιντιφαντα. Η κυβέρνηση Σαρον, λέει ο αναλυτης του ΒΒC, βρισκεται αντιμέτωπη με ενα τεράστιο διλημμα... Απο την μια πλευρα πιέζεται απο την κοινή γνωμη της χώρας να αναλάβει αποτελεσματική δραση απο την αλλη αν οντως το πράξει κινδυνευει να εμπλακεί σε εναν ολοκληρωτικο πολεμο.
Κλιμακώνονται στη Βόννη οι προσπάθειες για τη διάσωση της Συνθήκης του Κυότο
19.7.2001 12:49 (Ωρα Λονδίνου) Τον Μάρτιο ο πρόεδρος Τζορτζ Μπούς ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον απορρίπτει την Συνθήκη που δέσμευε τις βιομηχανικές χώρες να περιορίσουν σταδιακά τις εκπομπές των επιβλαβών αερίων.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επικρίνει τους δυτικούς διαμεσολαβητές
19.7.2001 8:18 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ.Γκεοργκιέφσκι έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν οι συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης με αφορμή την αναγνώριση ως επίσημης γλώσσας της χώρας και της αλβανικής.
"Πυρετός" στη Γένοβα
19.7.2001 8:30 (Ωρα Λονδίνου) Η Σύνοδος αναμένεται να εστιάσει την προσοχή της στις Αμερικανικές προτάσεις για δημιουργία αντιπυραυλικής αμυντικής ασπίδας και στη συνθήκη του Κυότο για το περιβάλλον. Η Ουάσινγκτον αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις και για τα δύο αυτά θέματα. Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας της Ιταλίας Αντόνιο Μαρτίνο εξέφρασε την υποστήριξη της κυβέρνησης της Ιταλίας στα σχέδια του Αμερικανού προέδρου για δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας. Στη Ρώμη οι υπουργοί Εξωτερικών του Ομίλου των 8 έχουν σήμερα προκαταρκτικές συνομιλίες που θα καλύψουν επίσης το Μεσανατολικό, την κατάσταση στη ΠΓΔΜ, την καταπολέμηση της ασθένειας του AIDS και την μείωση του εξωτερικού χρέους των αναπτυσσομένων χωρών . Στη Γένοβα ένα πανό στην είσοδο του σταδίου Καρλίνι καλωσορίζει τους "ανυπότακτους", όπως τους αποκαλεί, διαδηλωτές από όλο τον κόσμο. Στο στάδιο συγκεντρώνονται ήδη για να προετοιμασθούν όσοι επιθυμούν να διαμαρτυρηθούν κατά της παγκοσμιοποίησης. Ομως, υποστηρίζουν ότι η εκστρατεία τους δεν έχει ως αυτοσκοπό τη βία.
Οι συνομιλίες Μπερ - Μπους σήμερα στη Βρετανία
19.7.2001 8:24 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ.Μπους, σε συνέντευξή του στο BBC, δήλωσε ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία συστήματος αντιπυραυλικής ασπίδας παρά τις αντιδράσεις από αρκετές χώρες και, παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή του με τη συνθήκη του Κιότο για τη μείωση των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μετά από την Βρετανία, ο κ. Μπους θα μεταβεί στη Γένοβα της Ιταλίας για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής των 7 πιο αναπτυγμένων χωρών του κόσμου και της Ρωσίας.
Διαδήλωση της αντιπολίτευσης στη Σρι Λάνκα παρά την απαγόρευση της κυβέρνησης 19.7.2001 8:34 (Ωρα Λονδίνου) Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής τραυματίσθηκε σοβαρά από τα πυρά της αστυνομίας.
Η σύζηγος του Μιλόσεβιτς θα τον επισκεφθεί στη φυλακή
19.7.2001 5:31 (Ωρα Λονδίνου) Η Μίρα Μάρκοβιτς έλαβε από τις ολλανδικές αρχές τριήμερη βίζα μετά από αίτημα του Διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης και παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τις κύρωσεις που έχουν επιβληθεί στη Γιουγκσολαβία της απαγορεύεται η είσοδος σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Δυσοίωνο το μέλλον της Αμερικανικής οικονομίας
19.7.2001 5:11 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας Αλαν Γκρίνσπαν δήλωσε ότι η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα συνεχιστεί και ότι πιθανότατα, θα χρειασθεί και νέα μείωση των επιτοκίων της χώρας. Πάντως ο .Γκρίνσπαν θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρεια για αισιοδοξία καθώς η πτώση της τιμής του πετρελαίου και η μείωση των φόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες περιορίζουν τους κινδύνους για αύξηση του πληθωρισμού και προέβλεψε ότι το 2002 ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα είναι τουλάχιστον 3%.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επικρίνει τους δυτικούς διαμεσολαβητές
19.7.2001 8:18 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ.Γκεοργκιέφσκι έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν οι συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης με αφορμή την αναγνώριση ως επίσημης γλώσσας της χώρας και της αλβανικής.
"Πυρετός" στη Γένοβα
19.7.2001 8:30 (Ωρα Λονδίνου) Η Σύνοδος αναμένεται να εστιάσει την προσοχή της στις Αμερικανικές προτάσεις για δημιουργία αντιπυραυλικής αμυντικής ασπίδας και στη συνθήκη του Κυότο για το περιβάλλον. Η Ουάσινγκτον αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις και για τα δύο αυτά θέματα. Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας της Ιταλίας Αντόνιο Μαρτίνο εξέφρασε την υποστήριξη της κυβέρνησης της Ιταλίας στα σχέδια του Αμερικανού προέδρου για δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας. Στη Ρώμη οι υπουργοί Εξωτερικών του Ομίλου των 8 έχουν σήμερα προκαταρκτικές συνομιλίες που θα καλύψουν επίσης το Μεσανατολικό, την κατάσταση στη ΠΓΔΜ, την καταπολέμηση της ασθένειας του AIDS και την μείωση του εξωτερικού χρέους των αναπτυσσομένων χωρών . Στη Γένοβα ένα πανό στην είσοδο του σταδίου Καρλίνι καλωσορίζει τους "ανυπότακτους", όπως τους αποκαλεί, διαδηλωτές από όλο τον κόσμο. Στο στάδιο συγκεντρώνονται ήδη για να προετοιμασθούν όσοι επιθυμούν να διαμαρτυρηθούν κατά της παγκοσμιοποίησης. Ομως, υποστηρίζουν ότι η εκστρατεία τους δεν έχει ως αυτοσκοπό τη βία.
Οι συνομιλίες Μπερ - Μπους σήμερα στη Βρετανία
19.7.2001 8:24 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ.Μπους, σε συνέντευξή του στο BBC, δήλωσε ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία συστήματος αντιπυραυλικής ασπίδας παρά τις αντιδράσεις από αρκετές χώρες και, παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή του με τη συνθήκη του Κιότο για τη μείωση των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μετά από την Βρετανία, ο κ. Μπους θα μεταβεί στη Γένοβα της Ιταλίας για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής των 7 πιο αναπτυγμένων χωρών του κόσμου και της Ρωσίας.
Διαδήλωση της αντιπολίτευσης στη Σρι Λάνκα παρά την απαγόρευση της κυβέρνησης 19.7.2001 8:34 (Ωρα Λονδίνου) Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής τραυματίσθηκε σοβαρά από τα πυρά της αστυνομίας.
Δυσοίωνο το μέλλον της Αμερικανικής οικονομίας
19.7.2001 5:11 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας Αλαν Γκρίνσπαν δήλωσε ότι η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα συνεχιστεί και ότι πιθανότατα, θα χρειασθεί και νέα μείωση των επιτοκίων της χώρας. Πάντως ο .Γκρίνσπαν θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρεια για αισιοδοξία καθώς η πτώση της τιμής του πετρελαίου και η μείωση των φόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες περιορίζουν τους κινδύνους για αύξηση του πληθωρισμού και προέβλεψε ότι το 2002 ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα είναι τουλάχιστον 3%.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου καταγγέλει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό
19.7.2001 5:17 (Ωρα Λονδίνου) Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να ενισχύσει την παρουσία των στρατευμάτων του στις Παλαιστινιακές περιοχές στη Δυτική Οχθη. Ο κ. Περές δήλωσε ότι η ανάπτυξη των στρατευμάτων του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη - που θεωρείται ως η μεγαλύτερη αποστολή πεζικού και τεθωρακισμένων των τελευταίων χρόνων - πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για τις επιθέσεις των Παλαιστινίων εναντίον Εβραϊκών οικισμών. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ αναφέρει ότι η ανάπτυξη των στρατευμάτων του Ισραήλ είχε σκοπό να προειδοποιήσει τους Παλαιστινίους ότι εάν δεν προσπαθήσουν να αναχαιτίσουν τη δράση οργανώσεων, όπως η Χαμάς και η Τζιχάντ, τότε θα υπάρξουν μαζικές επιθέσεις του Ισραήλ. Οι ενισχύσεις των δυνάμεων του Ισραήλ πραγματοποιούντα,ι ενώ τυπικά εξακολουθεί να ισχύει η εκεχειρία που είχε επιτευχθεί με Αμερικανική διαμεσολάβηση ώστε να τερματισθεί η βία των τελευταίων μηνών στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο συντάκτης για αμυντικά θέματα του ΒΒC Τζόναθαν Μάρκους υπογραμμίζει ότι δεν είναι ακόμα σαφές εάν η αποστολή ενισχύσεων γίνεται ως επίδειξη δύναμης του Ισραήλ ή αν, όντως, το επιτελείο του Ισραήλ σχεδιάζει μια σοβαρή προώθηση μέσα στα Παλαιστινιακά εδάφη. Η κυβέρνηση του Ισραήλ, λέει ο αναλυτής του BBC, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο δίλημμα: από τη μία πλευρά δέχεται πιέσεις από την κοινή γνώμη μιας χώρας για να αναλάβει αποτελεσματική δράση και από την άλλη, εάν το πράξει, κινδυνεύει να εμπλακεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.
Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για περισσότερες επιλογές στα φάρμακα 19.7.2001 5:13 (Ωρα Λονδίνου) Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε ότι οι αλλαγές θα επιτρέπουν στους καταναλωτές να έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες επιλογής της φαρμακευτικής τους αγωγής, ενώ επιπλέον η εν λόγω απόφαση αναμένεται να αυξήσει τον ανταγωνισμό. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσαν ότι είναι αναγκαία η θέσπιση νέου πλαισίου για την αγορά φαρμάκων, καθώς το ισχύον σύστημα τοποθετεί την Ευρώπη σε δυσχερή θέση έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής λόγω ανταγωνισμού.
Κλιμακώνονται στη Βόννη οι προσπάθειες για τη διάσωση της Συνθήκης του Κυότο
19.7.2001 5:00 (Ωρα Λονδίνου) Τον Μάρτιο ο πρόεδρος Τζορτζ Μπούς ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον απορρίπτει την Συνθήκη που δέσμευε τις βιομηχανικές χώρες να περιορίσουν σταδιακά τις εκπομπές των επιβλαβών αερίων.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επικρίνει τους δυτικούς διαμεσολαβητές
19.7.2001 4:51 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ.Γκεοργκιέφσκι έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν οι συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης με αφορμή την αναγνώριση ως επίσημης γλώσσας της χώρας και της αλβανικής.
"Πυρετός" στη Γένοβα
19.7.2001 5:25 (Ωρα Λονδίνου) Η Σύνοδος αναμένεται να εστιάσει την προσοχή της στις Αμερικανικές προτάσεις για δημιουργία αντιπυραυλικής αμυντικής ασπίδας και στη συνθήκη του Κυότο για το περιβάλλον. Η Ουάσινγκτον αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις και για τα δύο αυτά θέματα. Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας της Ιταλίας Αντόνιο Μαρτίνο εξέφρασε την υποστήριξη της κυβέρνησης της Ιταλίας στα σχέδια του Αμερικανού προέδρου για δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας. Στη Γένοβα ένα πανό στην είσοδο του σταδίου Καρλίνι καλωσορίζει τους "ανυπότακτους", όπως τους αποκαλεί, διαδηλωτές από όλο τον κόσμο. Στο στάδιο συγκεντρώνονται ήδη για να προετοιμασθούν όσοι επιθυμούν να διαμαρτυρηθούν κατά της παγκοσμιοποίησης. Ομως, υποστηρίζουν ότι η εκστρατεία τους δεν έχει ως αυτοσκοπό τη βία. Αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας έχουν επιβληθεί στην μεσαιωνική ιταλική πόλη. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, είπε ότι οι Σύνοδοι Κορυφής έχουν γίνει πλέον " υπερβολικές" και ότι η ατμόσφαιρα πολιορκίας που επικρατεί σ'αυτές δεν συμβάλει στην αντιμετώπιση των παγκοσμίων προβλημάτων.
Δυσοίωνο το μέλλον της Αμερικανικής οικονομίας
19.7.2001 5:11 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας Αλαν Γκρίνσπαν δήλωσε ότι η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα συνεχιστεί και ότι πιθανότατα, θα χρειασθεί και νέα μείωση των επιτοκίων της χώρας. Πάντως ο .Γκρίνσπαν θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρεια για αισιοδοξία καθώς η πτώση της τιμής του πετρελαίου και η μείωση των φόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες περιορίζουν τους κινδύνους για αύξηση του πληθωρισμού και προέβλεψε ότι το 2002 ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα είναι τουλάχιστον 3%.
Εμμονή Μπους για την αντιπυραυλική ασπίδα
19.7.2001 5:18 (Ωρα Λονδίνου) Μετά από την Βρετανία, ο κ. Μπους θα μεταβεί στη Γένοβα της Ιταλίας για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής των 7 πιο αναπτυγμένων χωρών του κόσμου και της Ρωσίας.
Η σύζηγος του Μιλόσεβιτς θα τον επισκεφθεί στη φυλακή
19.7.2001 5:31 (Ωρα Λονδίνου) Η Μίρα Μάρκοβιτς έλαβε από τις ολλανδικές αρχές τριήμερη βίζα μετά από αίτημα του Διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης και παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τις κύρωσεις που έχουν επιβληθεί στη Γιουγκσολαβία της απαγορεύεται η είσοδος σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου καταγγέλει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό
19.7.2001 5:17 (Ωρα Λονδίνου) Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να ενισχύσει την παρουσία των στρατευμάτων του στις Παλαιστινιακές περιοχές στη Δυτική Οχθη. Ο κ. Περές δήλωσε ότι η ανάπτυξη των στρατευμάτων του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη - που θεωρείται ως η μεγαλύτερη αποστολή πεζικού και τεθωρακισμένων των τελευταίων χρόνων - πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για τις επιθέσεις των Παλαιστινίων εναντίον Εβραϊκών οικισμών. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ αναφέρει ότι η ανάπτυξη των στρατευμάτων του Ισραήλ είχε σκοπό να προειδοποιήσει τους Παλαιστινίους ότι εάν δεν προσπαθήσουν να αναχαιτίσουν τη δράση οργανώσεων, όπως η Χαμάς και η Τζιχάντ, τότε θα υπάρξουν μαζικές επιθέσεις του Ισραήλ. Οι ενισχύσεις των δυνάμεων του Ισραήλ πραγματοποιούντα,ι ενώ τυπικά εξακολουθεί να ισχύει η εκεχειρία που είχε επιτευχθεί με Αμερικανική διαμεσολάβηση ώστε να τερματισθεί η βία των τελευταίων μηνών στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο συντάκτης για αμυντικά θέματα του ΒΒC Τζόναθαν Μάρκους υπογραμμίζει ότι δεν είναι ακόμα σαφές εάν η αποστολή ενισχύσεων γίνεται ως επίδειξη δύναμης του Ισραήλ ή αν, όντως, το επιτελείο του Ισραήλ σχεδιάζει μια σοβαρή προώθηση μέσα στα Παλαιστινιακά εδάφη. Η κυβέρνηση του Ισραήλ, λέει ο αναλυτής του BBC, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο δίλημμα: από τη μία πλευρά δέχεται πιέσεις από την κοινή γνώμη μιας χώρας για να αναλάβει αποτελεσματική δράση και από την άλλη, εάν το πράξει, κινδυνεύει να εμπλακεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.
Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για περισσότερες επιλογές στα φάρμακα 19.7.2001 5:13 (Ωρα Λονδίνου) Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε ότι οι αλλαγές θα επιτρέπουν στους καταναλωτές να έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες επιλογής της φαρμακευτικής τους αγωγής, ενώ επιπλέον η εν λόγω απόφαση αναμένεται να αυξήσει τον ανταγωνισμό. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσαν ότι είναι αναγκαία η θέσπιση νέου πλαισίου για την αγορά φαρμάκων, καθώς το ισχύον σύστημα τοποθετεί την Ευρώπη σε δυσχερή θέση έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής λόγω ανταγωνισμού.
|