Ειδήσεις 01-06-29
- Την επόμενη Τρίτη το πρωί εμφανίζεται πρό του Δικαστηρίου της Χάγης ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
- 1,28 δισεκατομμύρια δολλάρια απο τη Διάσκεψη Δωρητών στη Γιουγκοσλαβία
- Νέοι ομαδικοί τάφοι στην Σερβία
- Βίαια επεισόδια στη Μέση Ανατολή
- Προβλήματα υγείας ο Ντικ Τσένυ
- Εναντίον του Πεκίνου η Σουηδική κυβέρνηση
- Το Κόπα Αμέρικα συσπειρώνει την Κολομβία.
- Την επόμενη Τρίτη το πρωί εμφανίζεται πρό του Δικαστηρίου της Χάγης ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
- Την επόμενη Τρίτη το πρωί εμφανίζεται πρό του Δικαστηρίου της Χάγης ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
- 1.28 δισεκατομμύρια δολλάρια απο τη Συνδιάσκεψη Δωρητών στη Γιουγκοσλαβία
- Την επόμενη Τρίτη το πρωί εμφανίζεται πρό του Δικαστηρίου της Χάγης ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
- Στη Χάγη ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
- 1.28 δισεκατομμύρια δολλάρια απο τη Συνδιάσκεψη Δωρητών στη Γιουγκοσλαβία
- Βίαια επεισόδια στη Μέση Ανατολή.
- Στα Σκόπια ο Φρανσουά Λεοτάρ
- Στην Ιορδανία ο Κόλιν Πάουελ
- Κύπρος: Υπέραισιόδοξος ο Φερχόιγκεν
- Ιαπωνία: Αμερικανοί στρατιώτες ύποπτοι για βιασμούς
- Το Κόπα Αμέρικα συσπειρώνει την Κολομβία.
- Η Βενεζουέλα ανακαλεί τον πρέσβυ της στο Περού
- Στη Χάγη ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
- Στα Σκόπια ο απεσταλμένος της Ευρωπαικής Ενωσης
- Τεστ επτά ημερών για τη Μέση Ανατολή
- Ιστορική συμφωνία χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας
- Πρόθυμος να αναλάβει την ηγεσία ο Ρετσάι Κουτάν
- Το Κόπα Αμέρικα συσπειρώνει την Κολομβία.
- Συμβιβαστική συμφωνία προτείνει ο Γκέητς
- Απέλαση αμερικανού ακτιβιστή κατά των αμβλώσεων
- Πέθανε ο βετεράνος του Χόλυγουντ Τζακ Λέμμον
- Παράνομη και αντισυνταγματική χαρακτηρίζει την έκδοση του Μιλόσεβιτς ο Κοστούνιτσα
- Για τους κίνδυνους εμφύλιας σύρραξης προειδοποιεί ο Φρανσουά Λεοτάρ
- Το State Department αποστασιοποιείται από την υπόσχεση για την αποστολή διεθνών παρατηρητών
- Συμβιβαστική συμφωνία προτείνει ο Γκέητς
- Πρόθυμος να αναλάβει την ηγεσία ο Ρετσάι Κουτσάν
- ΗΠΑ: περιοριστικά μέτρα στην αιμοδοσία
- Πέθανε ο βετεράνος του Χόλυγουντ Τζακ Λέμμον
Την επόμενη Τρίτη το πρωί εμφανίζεται πρό του Δικαστηρίου της Χάγης ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
Η παράδοση του Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης χαρακτηρίζεται αντισυνταγματική
30.6.2001 1:55 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, θα παρουσιαστεί το πρωί της ερχόμενης Τρίτης ενώπιον των δικαστών του Δικαστηρίου της Χάγης, οπότε και θα του απαγγελθούν καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου - όχι μόνο για τα εγκλήματα εναντίον των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου αλλά και για τους πολέμους της Κροατίας και της Βοσνίας, δήλωσε επίσημος απο τη Χάγη. Η δίκη του πάντως, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC στη Χάγη, μπορεί να χρειαστεί μήνες για να αρχίσει, εφόσον οι κατήγοροι θέλουν να διευρύνουν το κατηγορητήριο για να αποδοθεί στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και η κατηγορία της γενοκτονίας από την αρχή των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία, πριν από δέκα χρόνια. Η έκδοση του Μιλόσεβιτς προκαλεί τριγμούς στο κυβερνητικό σχήμα στο Βελιγράδι. O πρωθυπουργός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, Ζόραν Ζίζιτς, και έξι ακόμα υπουργοί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει στην κατάρρευση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, αμέσως μετά τη σύλληψη και μεταφορά του Μιλόσεβιτς στη Χάγη έσπευσε να εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η απόφαση γιά την παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ελήφθη ερήμην του Κου Κοστούνιτσα. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κου Κοστούνιτσα ζήτησε την παραίτηση όλης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και το σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών. Οπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Ντζίντζιτς, αγνόησε την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου ουσιαστικά φέρει την κυβέρνησή του να εγκαταλείπει μία από τις βασικές αρχές της δηλαδή το σεβασμό του νόμου. Εν μέσω της πολιτικής και συνταγματικής κρίσης που έχει προκαλέσει η έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, χιλιάδες οπαδοί του συγκεντρώθηκαν το απόγευμα έξω απο το κτίριο της Βουλής στο Βελιγράδι γιά να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους. Ηταν η μεγαλύτερη μέχρις στιγμής συγκέντρωση των οπαδών του, οι οποίοι και αποκή
ρυξαν την προδοσία, όπως την χαρακτήρισαν, της Σερβικής κυβέρνησης. H γενική εισαγγελεύς του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη, Κάρλα ντελ Πόντε, δήλωσε ότι η απόφαση του Βελιγραδίου γιά την έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αποτελεί εν γένει σημείο καμπής στην προσαγωγή ενώπιον της δικαιοσύνης όλων όσων ενέχονται γιά εγκλήματα πολέμου στα Βαλκάνια. Ειδικότερα αναφέρθηκε στον πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάραντζιτς, και τον στρατηγό του, Ράτκο Μλάντιτς, χαρακτηρίζοντας σκανδαλώδες το γεγονός ότι ακόμα κυκλοφορούν ελεύθεροι. Η Κα ντελ Πόντε πρόσθεσε πάντως ότι οι υπόδικοι είναι συγκεκριμένα άτομα και όχι ο Σερβικός λαός.
1,28 δισεκατομμύρια δολλάρια απο τη Διάσκεψη Δωρητών στη Γιουγκοσλαβία
1,28 δισεκατομμύρια δολλάρια στη Γιουγκοσλαβία από τη Διάσκεψη Δωρητών
30.6.2001 2:00 (Ωρα Λονδίνου) Οικονομική βοήθεια ύψους 1,28 δισεκατομμυρίων δολλαρίων δεσμεύθηκε να χορηγήσει η διεθνής κοινότητα προς τη Γιουγκοσλαβία, για την ανοικοδόμηση της χώρας, λίγες ώρες μετά τη μεταφορά και φυλάκιση του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στα κρατητήρια του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης. Η έκδοση του Κου Μιλόσεβιτς άνοιξε το δρόμο για την πραγματοποίηση της Διάσκεψηs των Δωρητών χωρών για τη Γιουγκοσλαβία, η οποία ολοκληρώθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Η συνεισφορά της Ελλάδος είναι 50,37 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα τρία εκατομμύρια θα είναι άμεσης εκταμίευσης. Σημαντικά ποσά δεσμεύθηκε να χορηγήσει στο Βελιγράδι και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα. H Διάσκεψη των Δωρητών για τη Γιουγκοσλαβία και η οικονομική βοήθεια που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες σηματοδοτεί και το τέλος μιας μακράς περιόδου διεθνούς απομόνωσης της βαλκανικής χώρας. Μια δεκαετία πολέμων, διαφθοράς και οικονομικών κυρώσεων έχει αφήσει εμφανή σημάδια στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της Γιουγκοσλαβίας. Οπως τονίζουν οι εμπειρογνώμονες, η κυβέρνηση θα φροντίσει να χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς οικονομικής βοήθειας για την ανοικοδόμηση ή επιδιόρθωση των σχολείων, των νοσοκομείων, του οδικού δικτύου, των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων και του δικτύου ύδρευσης. Οι βασικές αυτές μονάδες υποδομής είχαν καταστραφεί κατά τους νατοίκούς βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας το 1999, στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου. Στη συνέχεια η κυβέρνηση του Βελιγραδίου θα κληθεί να μειώσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό και την ανεργία που υπολογίζεται τώρα σε ποσοστό 28 τοις εκατό. Οσο για τη διαφθορά, τονίζουν οι εμπειρογνώμονες, η αντιμετώπισή της θα είναι ένα έργο ηράκλειο.
Νέοι ομαδικοί τάφοι στην Σερβία
30.6.2001 3:29 (Ωρα Λονδίνου) Δικαστής στο Κλάδοβο, της ανατολικής Σερβίας, δήλωσε ότι βρέθηκαν τα πτώματα 74 ανδρών σε δύο ομαδικούς τάφους στο γειτονικό χωριό Πέτροβο Σέλο. Ο δικαστής, Μίλοραντ Μομτσίλοβιτς, είπε ότι ορισμένα πτώματα έφεραν τραύματα από πυροβολισμούς και σε άλλα υπήρχαν και σφαίρες. Ο δικαστής δεν προσδιόρισε πότε χρονολογούνται οι τάφοι ούτε έδωσε στοιχεία για την ταυτότητα των νεκρών. Πριν από δύο μόλις εβδομάδες, πάνω από τριάντα πτώματα εκταφιάστηκαν από άλλο ομαδικό τάφο σε αστυνομικό τμήμα κοντά στο Βελιγράδι. Πιστεύεται ότι όλα τα πτώματα είναι Κοσοβάρων που σκοτώθηκαν κατά τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου.
Βίαια επεισόδια στη Μέση Ανατολή
30.6.2001 3:15 (Ωρα Λονδίνου) Nέα βίαια επεισόδια ξέσπασαν στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή. Στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης εκατοντάδες Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους και έκαψαν Ισραηλινές σημαίες. Ολμοι εκτοξεύθηκαν κατά παρακείμενων Ισραηλινών οικισμών. Αργότερα Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι τρεις αστυνομικοί τους σκοτώθηκαν από αδέσποτα πυρά Ισραηλινών που έβαλλαν κατά Παλαιστινίων κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Είναι τα πρώτα θύματα από την πλευρά της Αιγύπτου από την αρχή της εξέγερσης των Παλαιστινίων πριν από εννέα μήνες. Ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η νέα έκρηξη βίας δείχνει πως και οι δύο πλευρές πρέπει να εργαστούν σκληρά για να επιτύχουν τον στόχο που έθεσε για το πρώτο στάδιο της ειρηνευτικής διαδικασίας, που προβλέπει ένα αρχικό διάστημα επτά ημερών πλήρους ηρεμίας, ώστε να αρχίσει το επόμενο στάδιο. Καθ'οδόν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Κος Πάουελ συναντήθηκε στο Παρίσι με τον διάδοχο Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος και του διεμήνυσε ότι το Ισραήλ απαιτεί πολλές παραχωρήσεις από τους Παλαιστινίους και ότι θα πρέπει να γίνουν και νέες διαπραγματεύσεις.
Προβλήματα υγείας ο Ντικ Τσένυ
30.6.2001 3:36 (Ωρα Λονδίνου) Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντικ Τσένυ, θα υποβληθεί σήμερα σε ιατρικές εξετάσεις στην Ουάσιγκτον, μετά από την εμφάνιση καρδιακής αρρυθμίας. Ο Κος Τσένυ, ο οποίος είχε από παλιά προβλήματα με την καρδιά του, είπε ότι πιστεύει πως οι εξετάσεις θα δείξουν πως χρειάζεται βηματοδότη. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος είπε ότι οι γιατροί τον διαβεβαίωσαν ότι θα μπορεί να ασκεί χωρίς κανένα πρόβλημα τα καθήκοντά του. Είναι η τρίτη φορά που εισάγεται στο νοσοκομείο από τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, ο ίδιος πάντως πιστεύει ότι θα επιστρέψει στο γραφείο του τη Δευτέρα.
Εναντίον του Πεκίνου η Σουηδική κυβέρνηση
30.6.2001 3:49 (Ωρα Λονδίνου) Πλήγμα στις ελπίδες της Κίνας όσον αφορά την φιλοξενία των Ολυμπιακών του 2008 κατάφερε η Υπουργός Αθλητισμού της Σουηδίας, Ούλρικα Μέσιγκ. Η Κα Μέσιγκ είπε ότι θα έρθει σε επαφή με τη Σουηδική αντιπροσωπεία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και θα ζητήσει από τα μέλη της να μην ψηφίσουν υπέρ της Κίνας λόγω της κακής επίδοσης της χώρας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε, είναι πιο σημαντική από τον αθλητισμό, και επομένως θα ασκηθούν πιέσεις. Πάντως τις απόψεις της Κας Μέσιγκ δεν συμμερίζεται ο ομοεθνής της και μέλος της ΔΟΕ, Δόκτωρ Αρνε Λιούγκβιστ, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτο να γίνονται τέτοιου είδους σχόλια από πολιτικούς της χώρας του. Οι πολιτικοί, είπε, δεν θα πρέπει να επεμβαίνουν στο έργο της Σουδικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Το Κόπα Αμέρικα συσπειρώνει την Κολομβία.
30.6.2001 2:12 (Ωρα Λονδίνου) O πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Κολομβίας, Αλβάρο Φίνα, βρίσκεται στην Αργεντική για να πείσει τους διοργανωτές του Κυπέλλου Κόπα Αμέρικα να ανακαλέσουν την απόφασή τους με την οποία αφαιρέθηκε από την Κολομβία η ανάθεση της διοργάνωσης τον ερχόμενο μήνα. Οι αρχές της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Νότιας Αμερικής αφαίρεσαν τη διοργάνωση από τη Κολομβία, μετά την απαγωγή του Κολομβιανού αξιωματούχου, Ερνάν Μέγια Καμπουσάνο, ο οποίος αφέθηκε στη συνέχεια ελεύθερος από τους αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Βραζιλίας ζήτησε να διεξαχθεί στη χώρα του η διοργάνωση. Η τελική απόφαση θα ληφθεί σήμερα στο Μπουένος Αιρες. Στην Κολομβία ο πρόεδρος Αντρές Παστράνα είπε ότι η ανάθεση του Κόπα Αμέρικα σε άλλη χώρα θα είναι ράπισμα για όλους τους Κολομβιανούς.
Την επόμενη Τρίτη το πρωί εμφανίζεται πρό του Δικαστηρίου της Χάγης ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
Η παράδοση του Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης χαρακτηρίζεται αντισυνταγματική
29.6.2001 21:44 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα παρουσιαστεί το πρωί της ερχόμενης Τρίτης ενώπιον των δικαστών του Δικαστηρίου της Χάγης , οπότε και θα του απαγγελθούν καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου - όχι μόνο για τα εγκλήματα εναντίον των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου αλλά και για τους πολέμους της Κροατίας και της Βοσνίας, δήλωσε επίσημος απο τη Χάγη. Η εκδοση του Μιλόσεβιτς προκαλεί τριγμούς στο κυβερνητικό σχήμα στο Βελιγράδι. O πρωθυπουργός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Ζόραν Ζίζιτς και έξη ακόμα υπουργοί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα αμέσως μετά τη σύλληψη και μεταφορά του Μιλόσεβιτς στη Χάγη έσπευσε να εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του στην αποφασή αυτή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η απόφαση γιά την παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ελήφθη ερήμην του κ. Κοστούνιτσα. Το Δημοκρατικό Κόμμα του κ. Κοστούνιτσα ζήτησε την παραίτηση όλης της ομοσπονσδιακής κυβέρνησης και το σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών . Οπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι στο Βελιγράδι , το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Ντζίντζιτς αγνόησε την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου ουσιαστικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση του έχει εγκαταλείψει μία από τις βασικές αρχές της δηλαδή το σεβασμό του νόμου. Χιλιάδες οπαδοί του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συγκεντρώθηκαν το απόγευμα έξω απο το κτίριο της Βουλής στο Βελιγράδι γιά να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στην έκδοση του Μιλόσεβιτς. H γενική εισαγγελεύς του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη, Κάρλα ντελ Πόντε, δήλωσε ότι η απόφαση του Βελιγραδίου γιά την έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αποτελεί σημείο καμπής στο γενικόερο θέμα της προσαγωγής ενώπιον της δικαιοσύνης των όσων ενέχονται γιά εγκλήματα πολέμου στα Βαλκάνια. Ειδικότερα αναφέρθηκε στον πρώην ηγέτη των σερβοβόσνιων, τον Ράντοβαν Κάραντζιτς, και τον στρατηγό, Ράντκο Μλάντιτς, λέγοντας ότι το γεγονός ότι ακόμα κυκλοφορούν ελεύθεροι είναι σκανδαλώδες. Η κ. ντελ Πόντε πρόσθεσε πάντως ότι γιά τα εγ
κλήματα αυτά είναι υπόδικα τα συγκεκριμένα αυτά άτομα και όχι ο σερβικός λαός. Διέψευσε ο Σέρβος πρόεδρος της Βοσνίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς - εναντίον του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες γιά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας - πληροφορίες που τον ήθελαν να παραδίδεται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να καταθέτει εναντίον του Σλομπονταν Μιλόσεβιτς.
Την επόμενη Τρίτη το πρωί εμφανίζεται πρό του Δικαστηρίου της Χάγης ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
Η παράδοση του Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης χαρακτηρίζεται αντισυνταγματική
29.6.2001 19:42 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πέρασε την πρώτη του νύχτα υπό κράτηση στην Χάγη. Ο κύριος Μιλόσεβιτς θα είναι έτσι ο πρώτος πρώην αρχηγός κράτους που θα δικασθεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου για Εγκλήματα Πολέμου. Η γερμανική τηλεόραση έδειξε εικόνες απο τη φυλακή, στην Ολλανδία, όταν ο κ Μιλόσεβιτς μεταφερόταν για να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Γιουγκοσλαβίας θα παρουσιαστεί το πρωί της ερχόμενης Τρίτης ενώπιων των δικαστών, οπότε και θα του απαγγελθούν καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου - όχι μόνο για τα εγκλήματα εναντίον των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου αλλά και για τους πολέμους της Κροατίας και της Βοσνίας, δήλωσε επίσημος απο τη Χάγη. Η εκδοση του Μιλόσεβιτς προκαλεί τριγμούς στο κυβερνητικό σχήμα στο Βελιγράδι. O πρωθυπουργός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Ζόραν Ζίζιτς και έξη ακόμα υπουργοί δήλωσαν την παραίτηση τους. Το απόγευμα συνεδριάζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να εξετάσει το θέμα. Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα αμέσως μετά τη σύλληψη και μεταφορά του Μιλόσεβιτς στη Χάγη έσπευσε να εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του στην αποφασή αυτή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η απόφαση γιά την παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ελήφθη ερήμην του κ. Κοστούνιτσα. Η εκδοση του Μιλόσεβιτς προκαλεί τριγμούς στο κυβερνητικό σχήμα στο Βελιγράδι. O πρωθυπουργός της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης Ζόραν Ζίζιτς και έξη ακόμα υπουργοί δήλωσαν την παραίτηση τους. Το απόγευμα συνεδριάζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να εξετάσει το θέμα. Παράλληλα το Δημοκρατικό κόμμα του κ. Κοστούνιτσα ζήτησε την παραίτηση όλης της ομοσπονσδιακής κυβέρνησης και το σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών . Παράλληλα όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι στο Βελιγράδι , το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Ντζίντζιτς αγνόησε την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου ουσιαστικά σημαίνει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει εγκαταλείψει μία από τις βασικές αρχές του δηλαδή το σεβασμό του νό
μου. H γενική εισαγγελεύς του Διεθνούς δικαστηρίου στη Χάγη, Κάρλα ντελ Πόντε, δήλωσε ότι η απόφαση του Βελιγραδίου γιά την έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αποτελεί σημείο καμπής στο γενικώτερο θέμα της προσαγωγής ενώπιον της δικαιοσύνης των όσων ενέχονται γιά εγκλήματα πολέμου στα Βαλκάνια. Ειδικότερα αναφέρθηκε στον πρώην ηγέτη των σερβοβόσνιων, τον Ράντοβαν Κάραντζιτς, και τον στρατηγό, Ράντκο Μλάντιτς, λέγοντας ότι το γεγονός ότι ακόμα κυκλοφορούν ελεύθεροι είναι σκανδαλώδες. Η κ. ντελ Πόντε πρόσθεσε πάντως ότι γιά τα εγκλήματα αυτά είναι υπόδικα τα συγκεκριμένα αυτά άτομα και όχι ο σερβικός λαός. Διέψευσε ο Σέρβος πρόεδρος της Βοσνίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς - εναντίον του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες γιά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας - πληροφορίες που τον ήθελαν να παραδίδεται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να καταθέτει εναντίον του Σλομπονταν Μιλόσεβιτς.
1.28 δισεκατομμύρια δολλάρια απο τη Συνδιάσκεψη Δωρητών στη Γιουγκοσλαβία
1.28 δισεκατομμύρια δολλάρια στη Γιουγκοσλαβία απο τη Συνδιάσκεψη Δωριτών
29.6.2001 21:17 (Ωρα Λονδίνου) Οικονομική βοήθεια ύψους 1, 28 δισεκατομμυρίων δολλαρίων δεσμεύθηκε να χορηγήσει η διεθνής κοινότητα προς τη Γιουγκοσλαβία, για την ανοικοδόμηση της χώρας, λίγες ώρες μετά τη μεταφορά και φυλάκιση του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στα κρατητήρια του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης. Η έκδοση του κ. Μιλόσεβιτς, ο οποίος πρόκειται να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της σύρραξης στο Κοσσυφοπέδιο το 1999, άνοιξε το δρόμο για την πραγματοποίηση της Συνδιάσκεψηs των Δωρητών χωρών για τη Γιουγκοσλαβία, η οποία ολοκληρώθηκε πριν λίγο στις Βρυξέλλες. Η συνεισφορά της Ελλάδος είναι 50, 37 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα τρία εκατομμύρια θα είναι άμεσης εκταμίευσης. Σημαντικά ποσά δεσμεύθηκε να χορηγήσει στο Βελιγράδι και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα. H σημερινή Συνδιάσκεψη των Δωρητών για τη Γιουγκοσλαβία και η οικονομική βοήθεια που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες σηματοδοτεί και το τέλος μιας μακράς περιόδου διεθνούς απομόνωσης της βαλκανικής χώρας. Μια δεκαετία πολέμων, διαφθοράς και οικονομικών κυρώσεων έχει αφήσει εμφανή σημάδια στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της Γιουγκοσλαβίας. Όπως τονίζουν οι εμπειρογνώμονες, η κυβέρνηση θα φροντίσει να χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς οικονομικής βοήθειας για την ανοικοδόμηση ή επιδιόρθωση των σχολείων, των νοσοκομείων, του οδικού δικτύου, των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων και του δικτύου ύδρευσης. Οι βασικές αυτές μονάδες υποδομής είχαν καταστραφεί κατά τους νατοίκούς βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας το 1999, στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου. Στη συνέχεια η κυβέρνηση του Βελιγραδίου θα κληθεί να μειώσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό και την ανεργία που υπολογίζεται τώρα σε ποσοστό 28 τοις εκατό. Όσο για τη διαφθορά, τονίζουν οι εμπειρογνώμονες η αντιμετώπισή της θα είναι ένα έργο ηράκλειο.
Την επόμενη Τρίτη το πρωί εμφανίζεται πρό του Δικαστηρίου της Χάγης ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
Σε ατομικό κελλί στη Χάγη κρατείται ο Μιλόσεβιτς
29.6.2001 19:28 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πέρασε την πρώτη του νύχτα υπό κράτηση στην Χάγη. Ο κύριος Μιλόσεβιτς θα είναι έτσι ο πρώτος πρώην αρχηγός κράτους που θα δικασθεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου για Εγκλήματα Πολέμου. Η γερμανική τηλεόραση έδειξε εικόνες απο τη φυλακή, στην Ολλανδία, όταν ο κ Μιλόσεβιτς μεταφερόταν για να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Γιουγκοσλαβίας θα παρουσιαστεί το πρωί της ερχόμενης Τρίτης ενώπιων των δικαστών, οπότε και θα του απαγγελθούν καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου - όχι μόνο για τα εγκλήματα εναντίον των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου αλλά και για τους πολέμους της Κροατίας και της Βοσνίας, δήλωσε επίσημος απο τη Χάγη. Η εκδοση του Μιλόσεβιτς προκαλεί τριγμούς στο κυβερνητικό σχήμα στο Βελιγράδι. O πρωθυπουργός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Ζόραν Ζίζιτς και έξη ακόμα υπουργοί δήλωσαν την παραίτηση τους. Το απόγευμα συνεδριάζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να εξετάσει το θέμα. Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα αμέσως μετά τη σύλληψη και μεταφορά του Μιλόσεβιτς στη Χάγη έσπευσε να εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του στην αποφασή αυτή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η απόφαση γιά την παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ελήφθη ερήμην του κ. Κοστούνιτσα. Η εκδοση του Μιλόσεβιτς προκαλεί τριγμούς στο κυβερνητικό σχήμα στο Βελιγράδι. O πρωθυπουργός της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης Ζόραν Ζίζιτς και έξη ακόμα υπουργοί δήλωσαν την παραίτηση τους. Το απόγευμα συνεδριάζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να εξετάσει το θέμα. Παράλληλα το Δημοκρατικό κόμμα του κ. Κοστούνιτσα ζήτησε την παραίτηση όλης της ομοσπονσδιακής κυβέρνησης και το σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών . Παράλληλα όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι στο Βελιγράδι , το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Ντζίντζιτς αγνόησε την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου ουσιαστικά σημαίνει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει εγκαταλείψει μία από τις βασικές αρχές του δηλαδή το σεβασμό του νό
μου. H γενική εισαγγελεύς του Διεθνούς δικαστηρίου στη Χάγη, Κάρλα ντελ Πόντε, δήλωσε ότι η απόφαση του Βελιγραδίου γιά την έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αποτελεί σημείο καμπής στο γενικώτερο θέμα της προσαγωγής ενώπιον της δικαιοσύνης των όσων ενέχονται γιά εγκλήματα πολέμου στα Βαλκάνια. Ειδικότερα αναφέρθηκε στον πρώην ηγέτη των σερβοβόσνιων, τον Ράντοβαν Κάραντζιτς, και τον στρατηγό, Ράντκο Μλάντιτς, λέγοντας ότι το γεγονός ότι ακόμα κυκλοφορούν ελεύθεροι είναι σκανδαλώδες. Η κ. ντελ Πόντε πρόσθεσε πάντως ότι γιά τα εγκλήματα αυτά είναι υπόδικα τα συγκεκριμένα αυτά άτομα και όχι ο σερβικός λαός. Διέψευσε ο Σέρβος πρόεδρος της Βοσνίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς - εναντίον του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες γιά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας - πληροφορίες που τον ήθελαν να παραδίδεται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να καταθέτει εναντίον του Σλομπονταν Μιλόσεβιτς.
Στη Χάγη ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
Σε ατομικό κελλί στη Χάγη κρατείται ο Μιλόσεβιτς
29.6.2001 17:00 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πέρασε την πρώτη του νύχτα υπό κράτηση στην Χάγη. Ο κύριος Μιλόσεβιτς θα είναι έτσι ο πρώτος πρώην αρχηγός κράτους που θα δικασθεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου για Εγκλήματα Πολέμου. Η γερμανική τηλεόραση έδειξε εικόνες απο τη φυλακή, στην Ολλανδία, όταν ο κ Μιλόσεβιτς μεταφερόταν για να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Γιουγκοσλαβίας θα παρουσιαστεί το πρωί της ερχόμενης Τρίτης ενώπιων των δικαστών, οπότε και θα του απαγγελθούν καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου - όχι μόνο για τα εγκλήματα εναντίον των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου αλλά και για τους πολέμους της Κροατίας και της Βοσνίας, δήλωσε επίσημος απο τη Χάγη. Η εκδοση του Μιλόσεβιτς προκαλεί τριγμούς στο κυβερνητικό σχήμα στο Βελιγράδι. O πρωθυπουργός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Ζόραν Ζίζιτς και έξη ακόμα υπουργοί δήλωσαν την παραίτηση τους. Το απόγευμα συνεδριάζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να εξετάσει το θέμα. Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα αμέσως μετά τη σύλληψη και μεταφορά του Μιλόσεβιτς στη Χάγη έσπευσε να εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του στην αποφασή αυτή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η απόφαση γιά την παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ελήφθη ερήμην του κ. Κοστούνιτσα. Η εκδοση του Μιλόσεβιτς προκαλεί τριγμούς στο κυβερνητικό σχήμα στο Βελιγράδι. O πρωθυπουργός της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης Ζόραν Ζίζιτς και έξη ακόμα υπουργοί δήλωσαν την παραίτηση τους. Το απόγευμα συνεδριάζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να εξετάσει το θέμα. Παράλληλα το Δημοκρατικό κόμμα του κ. Κοστούνιτσα ζήτησε την παραίτηση όλης της ομοσπονσδιακής κυβέρνησης και το σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών . Παράλληλα όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι στο Βελιγράδι , το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Ντζίντζιτς αγνόησε την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου ουσιαστικά σημαίνει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει εγκαταλείψει μία από τις βασικές αρχές του δηλαδή το σεβασμό του νό
μου. Διέψευσε ο Σέρβος πρόεδρος Μίλαν Μιλουτίνοβιτς - εναντίον του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες γιά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας - πληροφορίες που τον ήθελαν να παραδίδεται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και οτι θα καταθέσει εναντίον του Σλομπονυταν Μιλόσεβιτς.
1.28 δισεκατομμύρια δολλάρια απο τη Συνδιάσκεψη Δωρητών στη Γιουγκοσλαβία
1.28 δισεκατομμύρια δολλάρια στη Γιουγκοσλαβία απο τη Συνδιάσκεψη Δωριτών
29.6.2001 16:56 (Ωρα Λονδίνου) Οικονομική βοήθεια ύψους 1, 28 δισεκατομμυρίων δολλαρίων δεσμεύθηκε να χορηγήσει η διεθνής κοινότητα προς τη Γιουγκοσλαβία, για την ανοικοδόμηση της χώρας, λίγες ώρες μετά τη μεταφορά και φυλάκιση του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στα κρατητήρια του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης. Η έκδοση του κ. Μιλόσεβιτς, ο οποίος πρόκειται να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της σύρραξης στο Κοσσυφοπέδιο το 1999, άνοιξε το δρόμο για την πραγματοποίηση της Συνδιάσκεψηs των Δωρητών χωρών για τη Γιουγκοσλαβία, η οποία ολοκληρώθηκε πριν λίγο στις Βρυξέλλες. Η συνεισφορά της Ελλάδος είναι 50, 37 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα τρία εκατομμύρια θα είναι άμεσης εκταμίευσης. Σημαντικά ποσά δεσμεύθηκε να χορηγήσει στο Βελιγράδι και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα. H σημερινή Συνδιάσκεψη των Δωρητών για τη Γιουγκοσλαβία και η οικονομική βοήθεια που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες σηματοδοτεί και το τέλος μιας μακράς περιόδου διεθνούς απομόνωσης της βαλκανικής χώρας. Μια δεκαετία πολέμων, διαφθοράς και οικονομικών κυρώσεων έχει αφήσει εμφανή σημάδια στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της Γιουγκοσλαβίας. Όπως τονίζουν οι εμπειρογνώμονες, η κυβέρνηση θα φροντίσει να χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς οικονομικής βοήθειας για την ανοικοδόμηση ή επιδιόρθωση των σχολείων, των νοσοκομείων, του οδικού δικτύου, των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων και του δικτύου ύδρευσης. Οι βασικές αυτές μονάδες υποδομής είχαν καταστραφεί κατά τους νατοίκούς βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας το 1999, στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου. Στη συνέχεια η κυβέρνηση του Βελιγραδίου θα κληθεί να μειώσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό και την ανεργία που υπολογίζεται τώρα σε ποσοστό 28 τοις εκατό. Όσο για τη διαφθορά, τονίζουν οι εμπειρογνώμονες η αντιμετώπισή της θα είναι ένα έργο ηράκλειο.
Βίαια επεισόδια στη Μέση Ανατολή.
Χθές ο Κόλιν Πάουελ συναντήθηκε με τον Αριέλ Σαρόν
29.6.2001 17:25 (Ωρα Λονδίνου) Νέα βίαια επεισόδια στη Δυιτκή όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που ο αμερικανός υπουργός των εξωτερικών αναχωρούσε απο την Ιορδανία για τη Γαλλία, αφού ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη Μέση ανατολή που στόχο είχε τη στήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Στη Ραμάλα εκατοντάδες Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους καίγοντας Ισραηλινές και αμερικανικές σημαίες καθώς διαφωνούν στην επίσκεψη Πάουελ. Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε οτι έξη όλμοι εκτοξεύθηκαν σε ευραικούς καταυλισμούς. Νωρίς σήμερα ο κ. Πάουελ συναντήθηκε με τον βασιλιά Αμπντουλάχ της Ιορδανίας. Στις συνομιλίες που είχαν στο Αμάν, ο βασιλιάς Αμπντουλάχ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του στην εφαρμογή των ειρηνευτικών προτάσεων Μίτσελ, αλλά ζητάει απο το Ισραήλ να σταματήσει το εποικιστικό του πρόγραμμα στα παλαιστινιακά εδάφη. Εν τω μεταξύ ανώτατος σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε οτι το Ισραήλ δεν θα δεχτεί τίποτα λιγότερο απο μια απόλυτη κατάπαυση του πυρός πρίν εφαρμόσει τις προτάσεις του ειρηνευτικού σχεδίου
Στα Σκόπια ο Φρανσουά Λεοτάρ
29.6.2001 17:18 (Ωρα Λονδίνου) Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ευρωπαίκής Ένωσης στα Σκόπια, ο Φρανσουά Λεοτάρ είχε την πρώτη του συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκυ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρώην υπουργός άμυνας της Γαλλίας είπε οτι στην επαφή που έιχαν οι δύο άνδρες συζήτησαν το θέμα της αναθεώρησης του συντάγματος της χώρας, έτσι ώστε να δωθούν περισσότερα δικαιώματα στην Αλβανική μειονότητα.
Στην Ιορδανία ο Κόλιν Πάουελ
Χθές ο Κόλιν Πάουελ συναντήθηκε με τον Αριέλ Σαρόν
29.6.2001 14:42 (Ωρα Λονδίνου) Συνεχίζει την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή ο αμερικανός υπουργός των εξωτερικών, Κόλιν πάουελ, προκειμένου να στηρίξει τη ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Σήμερα ο κ. Πάουελ συναντήθηκε με τον βασιλιά Αμπντουλάχ της Ιορδανίας. Στις συνομιλίες που είχαν στο Αμάν, ο βασιλιάς Αμπντουλάχ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του στην εφαρμογή των ειρηνευτικών προτάσεων Μίτσελ, αλλά ζητάει απο το Ισραήλ να σταματήσει το εποικιστικό του πρόγραμμα στα παλαιστινιακά εδάφη. Εν τω μεταξύ ανώτατος σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε οτι το Ισραήλ δεν θα δεχτεί τίποτα λιγότερο απο μια απόλυτη κατάπαυση του πυρός πρίν εφαρμόσει τις προτάσεις του ειρηνευτικού σχεδίου. Ο σύμβουλος είπε οτι οι επιθέσεις σε ευραϊκούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, σήμερα το πρωί, ήδη αναχαίτισαν τις ελπίδες για μια δοκιμαστική περίοδο μίας εβδομάδας χωρίς βία, όπως είχε συμφωνηθεί στη χθεσινή συνάντηση του με τον αμερικανό υπουργό. Εν τω μεταξύ και το Παλαιστινιακό ραδιόφωνο ανακοίνωσε οτι στη Γάζα πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν , εκ των οποίων οι τρέις σοβαρά απο θραύσματα οβίδας των Ισραηλινών δυνάμεων.
Κύπρος: Υπέραισιόδοξος ο Φερχόιγκεν
29.6.2001 15:03 (Ωρα Λονδίνου) Υπέρ του δέοντος αισιόδοξη χαρακτήρισε η κυπριακή κυβέρνηση την εκτίμηση του κοινοτικού επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκύντερ Φερχόιγκεν ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί εντός του ερχόμενου δεκαοκτάμηνου. Η κυβέρνηση Κληρίδη τονίζει, πάντως, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να επαναλάβει τον διακοινοτικό διάλογο ανά πάσα στιγμή.
Ιαπωνία: Αμερικανοί στρατιώτες ύποπτοι για βιασμούς
29.6.2001 15:09 (Ωρα Λονδίνου) Η αστυνομία της Ιαπωνιας ανακρίνει αμερικανούς στρατιώτες ματά τη καταγγελεία μιας γυναίκας οτι έπεσε θύμα βιασμού στη νήσο Οκινάουα. Ένας μάρτυρας κατέθεσε οτι οι οπλισμένοι άνδρες έφυγαν με αυτοκίνητο του στρατού των ΗΠΑ. Στην αμερικανική βάση, στο νησί της Οκινάουα βρίσκονται 25.000 αμερικανοί στρατιώτες, των οποίων η παρουσία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μετά απο πολλές καταγγελείες για επιθέσεις σε γυναίκες.
Το Κόπα Αμέρικα συσπειρώνει την Κολομβία.
29.6.2001 15:16 (Ωρα Λονδίνου) O αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Κολομβίας, Ερνάν Μέγια Καμπουσάνο, η απαγωγή του οποίου από αντάρτες οδήγησε τις αρχές της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Νότιας Αμερικής να αφαιρέσουν τη διοργάνωση από τη Κολομβία, μεταβαίνει στην Αργεντική για να πείσει τους διοργανωτές να ανακαλέσουν την απόφασή τους. Ο Ερνάν Μέγια Καμπουσάνο αφέθηκε ελεύθερος από τους αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας και στην έκτακτη συνάντηση που θα έχει με την ποδοσφαρική ομοσπονδία της Νότιας Αμερικής θα ζητήσει να επιτραπεί στη χώρα του να φιλοξενήσει το Κόπα Αμέρικα. Στην Κολομβία ο πρόεδρος Αντρές Παστράνα είπε ότι η ανάθεση του Κόπα Αμέρικα σε άλλη χώρα θα είναι ράπισμα για όλους τους Κολομβιανούς.
Η Βενεζουέλα ανακαλεί τον πρέσβυ της στο Περού
29.6.2001 15:13 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρόεδρος της Βενεζουέλα ανακαλεί τον πρέσβυ της χώρας του απο το Περού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μυστική επιχείρηση που οδήγησε στην σύλληψη του πρώην επικεφαλής των περουβιανών μυστικών υπηρεσιών, στη πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, το Καράκας.
Στη Χάγη ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
Σε ατομικό κελλί στη Χάγη κρατείται ο Μιλόσεβιτς
29.6.2001 8:24 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πέρασε την πρώτη του νύχτα υπό κράτηση στην Χάγη. Ο Κος Μιλόσεβιτς, παρά την έντονη διαφωνία του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, θα είναι έτσι ο πρώτος πρώην αρχηγός κράτους που θα δικασθεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου για Εγκλήματα Πολέμου. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Γιουγκοσλαβίας υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις και στην συνέχεια του απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες για την μαζική δολοφονία Αλβανοφώνων στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μεταφέρθηκε στην Ολλανδία μετά από την παράδοση του από τις Σερβικές αρχές. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, σε διάγγελμα του πρός τον λαό της χώρας, δήλωσε ότι η παράδοση του Μιλόσεβιτς στην Χάγη ήταν απαραίτητη για να αποφευχθεί η απομόνωση της χώρας, υπονοώντας την σημερινή διεθνή διάσκεψη των δωρητών για την Γιουγκοσλαβία που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. Αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και οι Ηνωμένες Πολιτείες, είχαν καταστήσει σαφές ότι θα ελάμβαναν μέρος στην διάσκεψη των δωρητών με την προυπόθεση ότι ο κύριος Μιλόσεβιτς θα εξεδίδετο στην Χάγη. Η έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ανοίγει το δρόμο για τη χορήγηση διεθνούς βοήθειας ύψους ενός δισεκατομμυρίου και διακοσίων πενήντα και πλέον εκατομμυρίων δολλαρίων προς τη Γιουγκοσλαβία. Στη σημερινή διεθνή διάσκεψη των δωρητών, που διοργάνωσε η Ευρωπαική Ενωση με την Παγκόσμια Τράπεζα, συμμετέχουν πάνω από σαράντα χώρες. Πάντως η απόφαση της Γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης να αγνοήσει την χθεσινή απόφαση του γιουγκοσλαβικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που ζητούσε αναβολή της έκδοσης του Μιλόσεβιτς φαίνεται να δημιουργεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Γιουγκοσλαβία. Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης "παράνομη" και "αντισυνταγματική". Το κόμμα του Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς που συμμετέχει στην γιουγκοσλαβική κυβέρνηση συνασπισμού ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Ενώ οι οπαδοί του Σλόμπονταν Μιλόσεβι
τς ξεχύθηκαν στους δρόμους του Βελιγραδίου για να εκδηλώσουν την οργή τους, ο αδελφός του, Μπόρισλαβ, είπε στο BBC ότι η απέλαση ισοδυναμεί με απαγωγή. Οι ηγέτες της Δύσης χαιρέτισαν την παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους είπε ότι είναι ένα μήνυμα ότι όλοι όσοι προκαλούν τραγωδία και βαρβαρότητα στα Βαλκάνια θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Ο Βρεταννός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλαιρ χαρακτήρισε τις εξελίξεις "καλά νέα". Ο Γερμανός Καγγελάριος, Γκέρχαρτ Σρέντερ, είπε ότι πρόκειται για μεγάλο θρίαμβο της δικαιοσύνης.
Στα Σκόπια ο απεσταλμένος της Ευρωπαικής Ενωσης
Βομβαρδίζεται το χωριό Νίκουστακ όπου έχουν υποχωρήσει οι Αλβανοί αντάρτες
29.6.2001 8:37 (Ωρα Λονδίνου) Στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας βρίσκεται ο νέος απεσταλμένος της Ευρωπαικής Ενωσης, ο Φρανσουά Λεοτάρ. Ο πρώην Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα καταβάλει προσπάθειες να αρχίσουν ξανά οι ειρηνευτικές συνομιλίες, είπε ότι η έκρηξη εμφυλίου πολέμου στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας θα τορπιλίσει όλο το έργο που έχει επιτελέσει η Ευρωπαική Ενωση στην περιοχή από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1991. Εν τω μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει την οικονομική ενίσχυση των Αλβανών ανταρτών από αμερικανούς πολίτες. Παράλληλα εξέδωσε διακήρυξη που απαγορεύει την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες ατόμων που στοχεύουν στην "υπονόμευση της ειρήνης και της σταθερότητας" στην περιοχή. Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατίας της Μακεδονίας. Τη δήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τραικόφκσι, λέγοντας ότι το παράδειγμα του αμερικανού προέδρου πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαικές χώρες, κατονομάζοντας την Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελβετία -- χώρες που, όπως είπε, χρησιμοποιούνται από τους Αλβανούς αντάρτες για τις τραπεζικές τους συναλλαγές.
Τεστ επτά ημερών για τη Μέση Ανατολή
Kοινή συνέντευξη τύπου Σαρόν-Πάουελ μετά από τις συνομιλίες τους
29.6.2001 8:25 (Ωρα Λονδίνου) Ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, καθόρισε χρονοδιάγραμμα για τη στήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους. Μετά από τις συνομιλίες που είχε στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν ο Κος Πάουελ είπε ότι συμφώνησαν πως το πρώτο στάδιο πρέπει να διαρκέσει μία εβδομάδα, κατά την οποία να διαπιστώσουν αν οι Παλαιστίνιοι είναι διατεθειμένοι να τηρήσουν την εκεχειρία. Αν αυτό συμβεί θα ακολουθήσει μια περίοδος έξι εβδομάδων για την αποκλιμάκωση της έντασης και μετά από αυτό το διάστημα θα τεθούν σε εφαρμογή μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ωστόσο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον, ο Κος Πάουλε φάνηκε να αποστασιοποιείται από προηγούμενη υπόσχεση, που έδωσε μετά από τις συνομιλίες του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, ότι θα στηρίξει, όπως ζητούν οι Παλαιστίνιοι, την αποστολή διεθνών παρατηρητών για να επιτηρήσουν την διαδικασία μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Εν τω μεταξύ ο Γιασέρ Αραφάτ διέταξε τη σύλληψη των οπλοφόρων που σκότωσαν χθες Ισραηλική έποικο στην Δυτική Οχθη.
Ιστορική συμφωνία χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας
29.6.2001 8:20 (Ωρα Λονδίνου) Υπουργοί Εξωτερικών των πέντε κρατών που προέκυψαν από την κατάρρευση της πρώην Γιουγκοσλαβίας συναντώνται σήμερα στη Βιέννη όπου θα υπογράψουν συμφωνία που θα κατανέμει την περιουσία της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Πρόκειται για κτίρια πρεσβειών σε εκατό και πλέον χώρες, και λογαριασμούς ξένου συναλλάγματος ύψους ενός δισεκατομμμυρίου δολλαρίων. Είναι η πρώτη τέτοιου είδους συμφωνία ανάμεσα στη Γιουγκοσλαβία, και τις γειτονικές της χώρες, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βοσνία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Μετά από δέκα χρόνια διαπραγματεύσεων η συμφωνία έγινε δυνατή μετά από την περυσινή καθεστωτική αλλαγή στο Βελιγράδι.
Πρόθυμος να αναλάβει την ηγεσία ο Ρετσάι Κουτάν
29.6.2001 8:43 (Ωρα Λονδίνου) Στην Τουρκία ο ηγέτης του Κόμματος της Αρετής το οποίο κηρύχθηκε εκτός νόμου την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι τον επόμενο μήνα θα ιδρυθεί νέο ισλαμικό κόμμα. Ο Ρετσάι Κουτάν είπε ότι άρχισαν ήδη οι προσπάθειες για την σύσταση του νέου κόμματος και προσφέρθηκε να αναλάβει την αρχηγία. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απαγόρευσε την λειτουργία του Κόμματος της Αρετής με το αιτιολογικό ότι υπονομεύει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Εν τω μεταξύ χθές το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε την απαγοήτευσή του για την απαγόρευση της λειτουργίας του Κόμματος της Αρετής τονίζοντας ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν συμβάλλουν στην πολιτική σταθερότητα στην χώρα.
Το Κόπα Αμέρικα συσπειρώνει την Κολομβία.
29.6.2001 8:06 (Ωρα Λονδίνου) O αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Κολομβίας, Ερνάν Μέγια Καμπουσάνο, η απαγωγή του οποίου από αντάρτες οδήγησε τις αρχές της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Νότιας Αμερικής να αφαιρέσουν τη διοργάνωση από τη Κολομβία, μεταβαίνει στην Αργεντική για να πείσει τους διοργανωτές να ανακαλέσουν την απόφασή τους. Ο Ερνάν Μέγια Καμπουσάνο αφέθηκε ελεύθερος από τους αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας και στην έκτακτη συνάντηση που θα έχει με την ποδοσφαρική ομοσπονδία της Νότιας Αμερικής θα ζητήσει να επιτραπεί στη χώρα του να φιλοξενήσει το Κόπα Αμέρικα. Στην Κολομβία ο πρόεδρος Αντρές Παστράνα είπε ότι η ανάθεση του Κόπα Αμέρικα σε άλλη χώρα θα είναι ράπισμα για όλους τους Κολομβιανούς.
Συμβιβαστική συμφωνία προτείνει ο Γκέητς
29.6.2001 6:42 (Ωρα Λονδίνου) Αμερικανικό εφετείο ανέτρεψε προηγούμενη δικαστική απόφαση που επέβαλε την διάσπαση της MICROSOFT και διέταξε την επανάληψη της δίκης. Το Εφετείο αποδέχθηκε μεν ότι η MICROSOFT λειτούργησε παράνομα, μονοπωλώντας την αγορά, έκρινε ωστόσο ότι ο δικαστής της προηγούμενης δίκης ήταν προκατειλημμένος κατά της MICROSOFT. Ο διευθυντής του αμερικανικού κολοσσού, Μπιλ Γκέιτς. εξέφρασε την την ικανοποίηση του και δήλωσε στο BBC ότι η εταιρεία του είναι διατεθειμένη να καταλήξει σε μιά συμβιβαστική συμφωνία εκτός δικαστηρίου.
Απέλαση αμερικανού ακτιβιστή κατά των αμβλώσεων
29.6.2001 8:34 (Ωρα Λονδίνου) Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την απόφαση γαλλικού δικαστηρίου που αποφάσισε την έκδοση του αμερικανού ακτιβιστή της εκστρατείας κατά των αμβλώσεων, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για την δολοφονία ενός γιατρού. Ο κατηγορούμενος, σαρανταεξάχρονος Τζέημς Κοπ, καταζητείται στην πολιτεία της Νέας Υόρκης για τη δολοφονία του Δόκτωρος Μπάρνετ Σλέπιαν στο Μπούφαλο. Ο Τζέημς Κοπ, που αρνείται τις κατηγορίες, συνελήφθη στην Βρεττάνη τον Μάρτιο. Αμερικανού αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν το γαλλικό δικαστήριο ότι ο Κοπ, αν καταδικαστεί, δεν θα έχει να αντιμετωπίσει την θανατική ποινή.
Πέθανε ο βετεράνος του Χόλυγουντ Τζακ Λέμμον
Ο Τζακ Λέμμον βραβεύθηκε με 2 Οσκαρ
29.6.2001 6:48 (Ωρα Λονδίνου) Ο Αμερικανός ηθοποιός Τζακ Λέμμον πέθανε σε ηληκία 76 ετών στο Λος Αντζελες στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν για καρκίνο. Ο Τζακ Λέμον άρχισε την καριέρα του στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση αλλά έγινε παγκοσμίως γνωστός παίζοντας σε πολλές κλασσικές κωμωδίες του Χόλυγουντ όπως τις ταινίες "Μερικοί το προτιμούν καυτό" και "Το διαμέρισμα" που είχε σκηνοθετήσει ο Μπίλι Γουάιλντερ. Ο Τζακ Λέμον κέρδισε δύο φορές το βραβείο Οσκαρ. Την πρώτη φορά το 1955 για την ερμηνεία του στην κωμωδία "Ο κύριος Ρόμπερτς" και τη δεύτερη το 1973 για την ερμηνεία του στη δραματική ταινία "Σώστε τη Τίγρη".
Παράνομη και αντισυνταγματική χαρακτηρίζει την έκδοση του Μιλόσεβιτς ο Κοστούνιτσα
Σε ατομικό κελλί στη Χάγη κρατείται ο Μιλόσεβιτς
29.6.2001 5:33 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς βρίσκεται από αργά χθές το βράδυ υπό κράτηση στην Χάγη. Ο κύριος Μιλόσεβιτς, παρά την έντονη διαφωνία του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, θα είναι έτσι ο πρώτος πρώην αρχηγός κράτους που θα δικασθεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου για Εγκλήματα Πολέμου. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Γιουγκοσλαβίας θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και στην συνέχεια θα του απαγγελθούν και επίσημα οι κατηγορίες σχετικά με την μαζική δολοφονία Αλβανοφώνων στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μεταφέρθηκε στην Ολλανδία μετά από την παράδοση του από τις Σερβικές αρχές. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, σε διάγγελμα του πρός τον λαό της χώρας, δήλωσε ότι η παράδοση του Μιλόσεβιτς στην Χάγη ήταν απαραίτητη για να αποφευχθεί η απομόνωση της χώρας, υπονοώντας την σημερινή διεθνή διάσκεψη των δωρητών για την Γιουγκοσλαβία που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. Αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και οι Ηνωμένες Πολιτείες, είχαν καταστήσει σαφές ότι θα ελάμβαναν μέρος στην διάσκεψη των δωρητών με την προυπόθεση ότι ο κύριος Μιλόσεβιτς θα εξεδίδετο στην Χάγη. Πάντως η απόφαση της Γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης να αγνοήσει την χθεσινή απόφαση του γιουγκοσλαβικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που ζητούσε αναβολή της έκδοσης του Μιλόσεβιτς φαίνεται να δημιουργεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Γιουγκοσλαβία. Ο πρόεδρος της χώρας Βόισλαβ Κοστούνιτσα χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης "παράνομη" και "αντισυνταγματική". Το κόμμα του Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς που συμμετέχει στην γιουγκοσλαβική κυβέρνηση συνασπισμού ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Ενώ οι οπαδοί του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ξεχύθηκαν στους δρόμους του Βελιγραδίου για να εκδηλώσουν την οργή τους, ο αδελφός του, Μπόρισλαβ, είπε στο BBC ότι η απέλαση ισοδυναμεί με απαγωγή. Οι ηγέτες της Δύσης χαιρέτισαν την παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους είπε ότι είναι ένα μήνυμα ότι όλοι όσοι προκαλούν τ
ραγωδία και βαρβαρότητα στα Βαλκάνια θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Ο Βρεταννός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλαιρ χαρακτήρισε τις εξελίξεις "καλά νέα". Ο Γερμανός Καγγελάριος, Γκέρχαρτ Σρέντερ, είπε ότι πρόκειται για μεγάλο θρίαμβο της δικαιοσύνης.
Για τους κίνδυνους εμφύλιας σύρραξης προειδοποιεί ο Φρανσουά Λεοτάρ
Βομβαρδίζεται το χωριό Νίκουστακ όπου έχουν υποχωρήσει οι Αλβανοί αντάρτες
29.6.2001 5:41 (Ωρα Λονδίνου) Στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας βρίσκεται ο νέος απεσταλμένος της Ευρωπαικής Ενωσης, ο Φρανσουά Λεοτάρ. Ο πρώην Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα καταβάλει προσπάθειες να αρχίσουν ξανά οι ειρηνευτικές συνομιλίες, είπε ότι η έκρηξη εμφυλίου πολέμου στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας θα τορπιλίσει όλο το έργο που έχει επιτελέσει η Ευρωπαική Ενωση στην περιοχή από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1991. Εν τω μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει την οικονομική ενίσχυση των Αλβανών ανταρτών από αμερικανούς πολίτες. Παράλληλα εξέδωσε διακήρυξη που απαγορεύει την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες ατόμων που στοχεύουν στην "υπονόμευση της ειρήνης και της σταθερότητας" στην περιοχή. Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατίας της Μακεδονίας. Τη δήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τραικόφκσι, λέγοντας ότι το παράδειγμα του αμερικανού προέδρου πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαικές χώρες, κατονομάζοντας την Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελβετία -- χώρες που, όπως είπε, χρησιμοποιούνται από τους Αλβανούς αντάρτες για τις τραπεζικές τους συναλλαγές.
Το State Department αποστασιοποιείται από την υπόσχεση για την αποστολή διεθνών παρατηρητών
Kοινή συνέντευξη τύπου Σαρόν-Πάουελ μετά από τις συνομιλίες τους
29.6.2001 5:48 (Ωρα Λονδίνου) Ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, καθόρισε χρονοδιάγραμμα για τη στήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους. Μετά από τις συνομιλίες που είχε στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν ο Κος Πάουελ είπε ότι συμφώνησαν πως το πρώτο στάδιο πρέπει να διαρκέσει μία εβδομάδα, κατά την οποία να διαπιστώσουν αν οι Παλαιστίνιοι είναι διατεθειμένοι να τηρήσουν την εκεχειρία. Αν αυτό συμβεί θα ακολουθήσει μια περίοδος έξι εβδομάδων για την αποκλιμάκωση της έντασης και μετά από αυτό το διάστημα θα τεθούν σε εφαρμογή μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ωστόσο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον, ο Κος Πάουλε φάνηκε να αποστασιοποιείται από προηγούμενη υπόσχεση, που έδωσε μετά από τις συνομιλίες του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, ότι θα στηρίξει, όπως ζητούν οι Παλαιστίνιοι, την αποστολή διεθνών παρατηρητών για να επιτηρήσουν την διαδικασία μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Εν τω μεταξύ ο Γιασέρ Αραφάτ διέταξε τη σύλληψη των οπλοφόρων που σκότωσαν χθες Ισραηλική έποικο στην Δυτική Οχθη.
Συμβιβαστική συμφωνία προτείνει ο Γκέητς
29.6.2001 6:42 (Ωρα Λονδίνου) Αμερικανικό εφετείο ανέτρεψε προηγούμενη δικαστική απόφαση που επέβαλε την διάσπαση της MICROSOFT και διέταξε την επανάληψη της δίκης. Το Εφετείο αποδέχθηκε μεν ότι η MICROSOFT λειτούργησε παράνομα, μονοπωλώντας την αγορά, έκρινε ωστόσο ότι ο δικαστής της προηγούμενης δίκης ήταν προκατειλημμένος κατά της MICROSOFT. Ο διευθυντής του αμερικανικού κολοσσού, Μπιλ Γκέιτς. εξέφρασε την την ικανοποίηση του και δήλωσε στο BBC ότι η εταιρεία του είναι διατεθειμένη να καταλήξει σε μιά συμβιβαστική συμφωνία εκτός δικαστηρίου.
Πρόθυμος να αναλάβει την ηγεσία ο Ρετσάι Κουτσάν
29.6.2001 6:39 (Ωρα Λονδίνου) Στην Τουρκία ο ηγέτης του Κόμματος της Αρετής το οποίο κηρύχθηκε εκτός νόμου την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι τον επόμενο μήνα θα ιδρυθεί νέο ισλαμικό κόμμα. Ο Ρετσάι Κουτάν είπε ότι άρχισαν ήδη οι προσπάθειες για την σύσταση του νέου κόμματος και προσφέρθηκε να αναλάβει την αρχηγία. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απαγόρευσε την λειτουργία του Κόμματος της Αρετής με το αιτιολογικό ότι υπονομεύει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Εν τω μεταξύ χθές το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε την απαγοήτευσή του για την απαγόρευση της λειτουργίας του Κόμματος της Αρετής τονίζοντας ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν συμβάλλουν στην πολιτική σταθερότητα στην χώρα.
ΗΠΑ: περιοριστικά μέτρα στην αιμοδοσία
29.6.2001 6:45 (Ωρα Λονδίνου) Περιοριστικά μέτρα στην αιμοδοσία θέτει η κυβέρνηση των ΗΠΑ προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες από τη νόσο των τρελλών αγελάδων. Σύμφωνα με τα μέτρα αυτά όποιος έζησε στη Βρετανία για μεγαλύτερο διάστημε από τρείς μήνες στο διάστημα απο το 1980 έως το 1996, ή όποιος έζησε στην Ευρώπη για περισσότερο από πέντε χρόνια μετά το 1980 δεν μπορεί να γίνει αιμοδότης. Γιατροί στη Νέα Υόρκη - στην οποία το ένα τέταρτο των αποθεμάτων της σε αίμα προέρχεται απο το εξωτερικό - προειδοποιούν ότι θα παρουσιαστούν σοβαρές ελλείψεις και ότι ίσως χρειαστεί να κλείσουν και νοσοκομεία.
Πέθανε ο βετεράνος του Χόλυγουντ Τζακ Λέμμον
Ο Τζακ Λέμμον βραβεύθηκε με 2 Οσκαρ
29.6.2001 6:48 (Ωρα Λονδίνου) Ο Αμερικανός ηθοποιός Τζακ Λέμμον πέθανε σε ηληκία 76 ετών στο Λος Αντζελες στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν για καρκίνο. Ο Τζακ Λέμον άρχισε την καριέρα του στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση αλλά έγινε παγκοσμίως γνωστός παίζοντας σε πολλές κλασσικές κωμωδίες του Χόλυγουντ όπως τις ταινίες "Μερικοί το προτιμούν καυτό" και "Το διαμέρισμα" που είχε σκηνοθετήσει ο Μπίλι Γουάιλντερ. Ο Τζακ Λέμον κέρδισε δύο φορές το βραβείο Οσκαρ. Την πρώτη φορά το 1955 για την ερμηνεία του στην κωμωδία "Ο κύριος Ρόμπερτς" και τη δεύτερη το 1973 για την ερμηνεία του στη δραματική ταινία "Σώστε τη Τίγρη".
|