Ειδήσεις 01-06-16
- Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μπούς- Πούτιν
- Αυλαία για τη Σύνοδο Κορυφής στη Σουηδία.
- Συνάντηση Γιασέρ Αραφάτ - Κόφι Αννάν
- Έκρηξη στο Μπαγκλαντές
- Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής στη Σουηδία.
- Συναντώνται Μπούς - Πούτιν στη Λουμπλιάνα
- Λιγότερο απο 24 ώρες απομένουν για να ανοίξουν οι κάλπες στη Βουλγαρία.
- Συνομιλίες στα Σκόπια
- Αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο
- Αρχίζει ο επαναπατρισμός του κατασκοπευτικού αεροσκάφους που βρίσκεται στη Χαϊνάν
- Ο Πύργος της Πίζας ξανά στο κοινό.
- Στις Φιλιππίνες οι αντάρτες απελευθέρωσαν δύο ομήρους.
- Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής στη Σουηδία.
- Ο Πύργος της Πίζας ξανά στο κοινό.
- Στις Φιλιππίνες οι αντάρτες απελευθέρωσαν δύο ομήρους.
- Διαδηλώσεις στο Γκέτεμποργκ- Επισκιάζουν τη Σύνοδο Κορυφής
- Συνομιλίες στα Σκόπια
- Ο Κόφι Ανάν πιέζει Αραφάτ-Σαρόν για έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών
- Σε ήρεμο κλίμα τερματίζεται σήμερα η προεκλογική εκστρατεία στη Βουλγαρία
- Συνάντηση Μπους-Πούτιν στη Λιουμπλιάνα
- Αρχίζει ο επαναπατρισμός του κατασκοπευτικού αεροσκάφους που βρίσκεται στη Χαϊνάν
- Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σοβαρά στις χθεσινές ταραχές. Σε επιφυλακή σήμερα η αστυνομία
- Προτάσεις πολιτικών μεταρρυθμίσεων και πιθανότητα αποστολής ειρηνευτικής δύναμης
- Εύθραυστη εντούτοις η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
- Πιθανότερος νικητής των αυριανών εκλογών ο τέως μονάρχης Συμεών
- Τελευταίος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας Μπους η Σλοβενία
- Αναμένεται να διαρκ΄σει ένα μήνα η διαδικασία αποσυναρμολόγησης και μεταφοράς
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μπούς- Πούτιν
Παραμένουν οι διαφορές των δύο ηγετών σε βασικά θέματα.
16.6.2001 17:57 (Ωρα Λονδίνου) Ο αμερικανός πρόεδρος Τζώρτζ Μπούς και ο ρώσος ομόλογος του Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν την πρώτη τους συνάντηση σε κάστρο της Λουμπλιάνα, πρωτεύουσα της Σλοβενίας και τελευταίο σταθμό της περιοδείας του αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη. Οι δύο άντρες αντάλλαξαν χειραψία και στάθηκαν να φωτογραφηθούν απο τους δημοσιογράφους, πρίν μπούν μέσα στο κάστρο. Στο τέλος της συνάντησης εξέφρασαν αμοιβαία εκτίμηση. Πρόσθεσαν οτι η συζήτηση τους ήταν θερμή και εγκάρδια και οτι τώρα γνωρίζουν οτι ο ένας μπορεί να εμπιστεύεται τον άλλο. Ο κ. Μπούς δήλωσε οτι συμφωνήθηκε μια πιό στενή συνεργασία και περισσότερες επαφές. Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν ξανά τον Ιούλιο, πρίν ανταλλάξουν επισκέψεις στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα. Ωστόσο παραμένουν οι διαφωνίες τους σε δύο βασικά θέματα: τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ ώστε να συμπεριλάβει και δημοκρατίες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης, και την ασπίδα αντιβαλιστικών πυραύλων.
Αυλαία για τη Σύνοδο Κορυφής στη Σουηδία.
Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους του Γκέτεμποργκ και το Σάββατο
16.6.2001 18:03 (Ωρα Λονδίνου) Οι ηγέτες της Ευρωπακής Ένωσης έκλεισαν τη σύνοδο κορυφής στη Σουηδία δηλώνοντας οτι επιθυμούν να δούν τα νέα μέλη να έχουν ενταχθεί μέχρι το 2004, έτσι ώστε να μπορέσουν να λάβουν μέρος στις Ευρωβουλευτικές εκλογές. Το ανακοινωθέν των ηγετών περιέγραφε τη διεύρυνση ως διαδικασία μη αναστρέψιμη , παρά το ιρλανδικό "όχι" στη Συνθήκη της Νίκαιας. Επίσης οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να προχωρήσουν στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Κυότο για την αύξηση της θερμοκρασίας στο πλανήτη, παρά την απόρριψη του απο τον αμερικανό πρόεδρο Μπούς. Η δυήμερη σύνοδος κορυφής στο Γκέτεμποργκ σημαδεύτηκε απο βίαιες διαμαρτυρίες, με χιλιάδες διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης να κατακλύζουν και σήμερα τους δρμόμους της πόλης.
Συνάντηση Γιασέρ Αραφάτ - Κόφι Αννάν
Οι συγκρούσεις δοκιμάζουν την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός
16.6.2001 17:42 (Ωρα Λονδίνου) O Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ κατηγόρησε τον Ισραηλινό στρατό οτι δεν εφαρμόζει την κατάπαυση του πυρός. Τη δήλωση αυτή έκανε ο κύριος Αραφάτ αμέσως μετά τις συνομιλίες που έιχε με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, στη Δυτική Όχθη. Ο κ. Αραφάτ πρόσθεσε οτι οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν ακολουθούν τις πολιτικές διαταγές και οτι οι επιθέσεις στους Ευραϊκούς οικισμούς έχουν αυξηθεί απο την ημέρα της εκεχειρίας. Νωρίτερα ο κύριος Αννάν προειδοποίησε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι η κατάπαυση του πυρός που έχει συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές δεν πρόκειται να τηρηθεί αν δεν συνδυαστεί με ευρύτερες πολιτικές διαπραγματεύσεις. .
Έκρηξη στο Μπαγκλαντές
16.6.2001 18:08 (Ωρα Λονδίνου) Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Μπαγκλαντές, όταν εξεράγη εκρηκτικός μηχανισμός σε συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος, στα γραφεία του, κοντά στην πρωτεύουσα Ντάκα. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υπάρχουν ακόμα εκατό τραυματίες.
Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής στη Σουηδία.
Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους του Γκέτεμποργκ και το Σάββατο
16.6.2001 17:14 (Ωρα Λονδίνου) Οι ηγέτες της Ευρωπακής Ένωσης έκλεισαν τη σύνοδο κορυφής στη Σουηδία δηλώνοντας οτι επιθυμούν να δούν τα νέα μέλη να έχουν ενταχθεί μέχρι το 2004, έτσι ώστε να μπορέσουν να λάβουν μέρος στις Ευρωβουλευτικές εκλογές. Το ανακοινωθέν των ηγετών περιέγραφε τη διεύρυνση ως διαδικασία μη αναστρέψιμη , παρά το ιρλανδικό "όχι" στη Συνθήκη της Νίκαιας. Επίσης οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να προχωρήσουν στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Κυότο για την αύξηση της θερμοκρασίας στο πλανήτη, παρά την απόρριψη του απο τον αμερικανό πρόεδρο Μπούς. Η δυήμερη σύνοδος κορυφής στο Γκέτεμποργκ σημαδεύτηκε απο βίαιες διαμαρτυρίες, με χιλιάδες διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης να κατακλύζουν και σήμερα τους δρμόμους της πόλης.
Συναντώνται Μπούς - Πούτιν στη Λουμπλιάνα
Την περιοδεία Μπούς στην Ευρώπη σημάδεψαν οι βίαιες διαδηλώσεις
16.6.2001 16:33 (Ωρα Λονδίνου) Ο αμερικανός πρόεδρος Τζώρτζ Μπούς και ο ρώσος ομόλογος του Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν την πρώτη τους συνάντηση σε κάστρο της Λουμπλιάνα, πρωτεύουσα της Σλοβενίας και τελευταίο σταθμό της περιοδείας τπυ στην Ευρώπη. Οι δύο άντρες αντάλλαξαν χειραψία και στάθηκαν να φωτογραφηθούν απο τους δημοσιογράφους, πρίν μπούν μέσα στο κάστρο. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι και δύο για τα οποία οι δύο αρχηγοί έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις: η διεύρυνση του ΝΑΤΟ ώστε να συμπεριλάβει και δημοκρατίες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης, και η ασπίδα αντιβαλιστικών πυραύλων. Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, η συνάντηση αυτή δεν αναμένεται να λύσει τις διαφορές τους.
Λιγότερο απο 24 ώρες απομένουν για να ανοίξουν οι κάλπες στη Βουλγαρία.
16.6.2001 17:04 (Ωρα Λονδίνου) Παρά την κρίσιμη σημασία των αυριανών βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία, η προεκλογική ατμόσφαιρα στην χώρα είναι μάλλον υποτονική. Σε αυτό, σύμφωνα με τον ανταποκριτής της ελληνικής υπηρεσίας στη Σόφια, ίσως να συνέβαλε και ο τέως βασιλιάς Σιμεών, που θεωρείται και ο πιθανότερος νικητής των εκλογών, και ο οποίος προτιμά να επικοινωνεί με τους ψηφοφόρους με διαγγέλματα και με περιοδείες δίχως να κάνει προεκλογικές συγκεντρώσεις μετά την ίδρυση του κόμματος του. Όλα τα μεγάλα κόμματα προβάλουν τις ίδιες στρατηγικές πρωτεραιότητες στα προγράμματα τους: ένταξη στην Ευρωπαϊκή ένωση και στο ΝΑΤΟ, ανάκαμψη της οικονομίας και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Σύμφωνα με τις τελευταίες όμως δημοσκοπήσεις το 35-40% των ψηφοφόρων πιστεύουν στις υποσχέσεις του τέως μονάρχη Σιμεών για οικονομικό θαύμα σε 800 ημέρες.
Συνομιλίες στα Σκόπια
Οι στρατιώτες της ΠΓΔΜ έχουν δεσμευθεί να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός
16.6.2001 11:50 (Ωρα Λονδίνου) Στην κόψη του ξυραφιού παραμένει η σταθερότητα και η ειρήνη στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η σλαβόφωνη ηγεσία της χώρας συνεχίζει σήμερα τις συνομιλίες με τους πολιτικούς εκπροσώπους των αλβανόφωνων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Οι δύο πλευρές προσπαθούν από χθες να συμφωνήσουν επί προτάσεων πολιτικής μεταρρύθμισης που θα βελτιώσει της συνθήκες διαβίωσης και θα διασφαλίσει τα δικαιώματα της μεγάλης αλβανικής μειονότητας της χώρας. Οι αλβανόφωνοι αντάρτες παρέτειναν μέχρι τις 27 Ιουνίου την εύθραυστη εκεχειρία, ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις δεσμεύθηκαν να μην ανοίξουν πυρ όσο διαρκούν οι συνομιλίες. Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αυτών αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον στις Βρυξέλλες, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ φαίνεται να ευνοούν την αποστολή στρατευμάτων στη ΠΓΔΜ για να αναλάβουν την τήρηση εκεχειρίας και τον αφοπλισμό των αλβανοφώνων ανταρτών, εφ' οσον βέβαια επιτευχθεί συμφωνία αυτού του είδους.
Αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο
16.6.2001 16:47 (Ωρα Λονδίνου) Αντιπροσωπεία του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έφτασε σήμερα στην Σερβική περιφέρεια του Κοσόβου προκειμένου να δείξει υποστήρηξη στην διοίκηση του οργανισμού στην περιοχή. Ένας απο τους βασικούς στόχους της επιτροπής είναι να πείσει και τη Σερβική μειονότητα να λάβει μέρος στις εκλογές του Νοεμβρίου. Οι Σέρβοι μποϋκοτάρησαν τις περσυνές τοπικές εκλογές.
Αρχίζει ο επαναπατρισμός του κατασκοπευτικού αεροσκάφους που βρίσκεται στη Χαϊνάν
16.6.2001 11:47 (Ωρα Λονδίνου) Ένα τεράστιο ρωσικό εμπορικό αεροπλάνο τύπου Αντόνωφ 124, προσγειώθηκε το πρωϊ στο κινεζικο νησί Χαναάν ώστε να παραλάβει τμήματα του αμερικανικού κατασκοπευτικού που βρίσκεται εκεί από τον Απρίλιο. Η διαδικασία της μεταφοράς στις ΗΠΑ αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από έναν μήνα. Οι κινεζικές αρχές είχαν νωρίτερα αρνηθεί τη λύση να επισκευαστεί από αμερικανούς μηχανικούς το αεροσκάφος ώστε να πετάξει προς την βάση του. Το κατασκοπευτικό είχε κάνει αναγκαστική προσγείωση στο νησί Χαϊνάν έπειτα από την σύγκρουσή του στον αέρα με κινεζικό μαχητικό έπειτα από την οποία κατέπεσε το τελευταίο με αποτέλεσμα το θάνατο του πιλότου του.
Ο Πύργος της Πίζας ξανά στο κοινό.
16.6.2001 12:26 (Ωρα Λονδίνου) Έπειτα από δέκα χρόνια επισκευών, ο Πύργος της Πίζας ανοίγει ξανά για τους επισκέπτες. Οι επισκευές ξεκίνησαν όταν διαπιστώθηκε οτι το οκτακοσίων ετών κτίριο είχε απόκλιση 4.5 μέτρων απο την κατακόρυφο. Μέσα στα δέκα αυτά χρόνια αφαιρέθηκε άμμος απο τα θεμέλια του πύργου, τα οποία στη συνέχεια ανοικοδομήθηκαν. Ως αποτέλεσμα η κλίση του Πύργου της Πίζας μειώθηκε κατά 40 εκατοστά.
Στις Φιλιππίνες οι αντάρτες απελευθέρωσαν δύο ομήρους.
16.6.2001 12:45 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μουσουλμάνοι αντάρτες στις Φιλιππίνες απελευθέρωσαν τουλάχιστον δύο απο τους 24 ομήρους που κρατούν. Λέγεται οτι την απελευθέρωση τους πέτυχε ένας μουσουλμάνος κληρικός , ο οποίος είχε προφανώς προσπαθήσει να μεσολαβήσει μεταξύ των αρχών και των ανταρτών του Αμπού Σαγιάφ και συνελλήφθη και ο ίδιος ως όμηρος απο τους αντάρτες. Οι δύο όμηροι που απελευθερώθηκαν θα συναντηθούν με την πρόεδρο των Φιλιππίνων, Γκλόρια Αρόγιο.
Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής στη Σουηδία.
Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους του Γκέτεμποργκ και το Σάββατο
16.6.2001 16:16 (Ωρα Λονδίνου) Οι ηγέτες της Ευρωπακής Ένωσης έκλεισαν τη σύνοδο κορυφής στη Σουηδία δηλώνοντας οτι επιθυμούν να δούν τα νέα μέλη να έχουν ενταχθεί μέχρι το 2004, έτσι ώστε να μπορέσουν να λάβουν μέρος στις Ευρωβουλευτικές εκλογές. Το ανακοινωθέν των ηγετών περιέγραφε τη διεύρυνση ως διαδικασία αναπότρεπτη, παρά το ιρλανδικό "όχι" στη Συνθήκη της Νίκαιας. Επίσης οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να προχωρήσουν στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Κυότο για την αύξηση της θερμοκρασίας στο πλανήτη, παρά την απόρριψη του απο τον αμερικανό πρόεδρο Μπούς. Η δυήμερη σύνοδος κορυφής στο Γκέτεμποργκ σημαδεύτηκε απο βίαιες διαμαρτυρίες, με χιλιάδες διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης να κατακλύζουν και σήμερα τους δρμόμους της πόλης.
Ο Πύργος της Πίζας ξανά στο κοινό.
16.6.2001 12:26 (Ωρα Λονδίνου) Έπειτα από δέκα χρόνια επισκευών, ο Πύργος της Πίζας ανοίγει ξανά για τους επισκέπτες. Οι επισκευές ξεκίνησαν όταν διαπιστώθηκε οτι το οκτακοσίων ετών κτίριο είχε απόκλιση 4.5 μέτρων απο την κατακόρυφο. Μέσα στα δέκα αυτά χρόνια αφαιρέθηκε άμμος απο τα θεμέλια του πύργου, τα οποία στη συνέχεια ανοικοδομήθηκαν. Ως αποτέλεσμα η κλίση του Πύργου της Πίζας μειώθηκε κατά 40 εκατοστά.
Στις Φιλιππίνες οι αντάρτες απελευθέρωσαν δύο ομήρους.
16.6.2001 12:45 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μουσουλμάνοι αντάρτες στις Φιλιππίνες απελευθέρωσαν τουλάχιστον δύο απο τους 24 ομήρους που κρατούν. Λέγεται οτι την απελευθέρωση τους πέτυχε ένας μουσουλμάνος κληρικός , ο οποίος είχε προφανώς προσπαθήσει να μεσολαβήσει μεταξύ των αρχών και των ανταρτών του Αμπού Σαγιάφ και συνελλήφθη και ο ίδιος ως όμηρος απο τους αντάρτες. Οι δύο όμηροι που απελευθερώθηκαν θα συναντηθούν με την πρόεδρο των Φιλιππίνων, Γκλόρια Αρόγιο.
Διαδηλώσεις στο Γκέτεμποργκ- Επισκιάζουν τη Σύνοδο Κορυφής
Οι διαδηλώσεις αναμένεται να κλιμακωθούν σήμερα Σάββατο
16.6.2001 11:56 (Ωρα Λονδίνου) Φόβοι για νέες ταραχές στη Σουηδική πόλη του Γέτεμποργκ καθώς χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συγκεντρωθούν και σήμερα για να διαδηλώσουν εναντίον του καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης έξω από το συνεδριακό κέντρο όπου γίνεται η σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εχθές, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων διαδηλωτών αστυνομίας τραυματίστηκαν τρεις διαδηλωτές, όταν αστυνομικός που θεώρησε ότι κινδυνεύει από το πλήθος άνοιξε πυρ εναντίον τους. Ο ένας από τους διαδηλωτές νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Στις οδομαχίες που διήρκησαν αρκετές ώρες τραυματίστηκαν ελαφρά και δώδεκα αστυνομικοί. Τα επεισόδια επεσκίασαν πλήρως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, το οποίο εξέτασε χθες τις προοπτικές διεύρυνσης της Κοινότητας μετά το ιρλανδικό όχι στη Συνθήκη της Νίκαιας. Οι 15 ηγέτες συζήτησαν και τρόπους εκτόνωσης της έντασης στην ΠΓΔΜ. Σϋμφωνα με τις πρώτες ειδήσεις από τη σημερινή σύνοδο, είναι πιθανό το τελικό ανακοινωθέν να ορίζει ως χρονικό όριο για τη λήξη των διαπραγματεύσεων για τη διεύρυνση το τέλος του 2002 -έτσι ώστε οι υποψήφιες χώρες να είναι σε θέση να λάβουν μέρος στις Ευρωβουλευτικές εκλογές του 2004. Το ανακοινωθέν αναμένεται να περιγράφει τη διεύρυνση ως διαδικασία αναπότρεπτη.
Συνομιλίες στα Σκόπια
Οι στρατιώτες της ΠΓΔΜ έχουν δεσμευθεί να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός
16.6.2001 11:50 (Ωρα Λονδίνου) Στην κόψη του ξυραφιού παραμένει η σταθερότητα και η ειρήνη στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η σλαβόφωνη ηγεσία της χώρας συνεχίζει σήμερα τις συνομιλίες με τους πολιτικούς εκπροσώπους των αλβανόφωνων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Οι δύο πλευρές προσπαθούν από χθες να συμφωνήσουν επί προτάσεων πολιτικής μεταρρύθμισης που θα βελτιώσει της συνθήκες διαβίωσης και θα διασφαλίσει τα δικαιώματα της μεγάλης αλβανικής μειονότητας της χώρας. Οι αλβανόφωνοι αντάρτες παρέτειναν μέχρι τις 27 Ιουνίου την εύθραυστη εκεχειρία, ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις δεσμεύθηκαν να μην ανοίξουν πυρ όσο διαρκούν οι συνομιλίες. Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αυτών αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον στις Βρυξέλλες, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ φαίνεται να ευνοούν την αποστολή στρατευμάτων στη ΠΓΔΜ για να αναλάβουν την τήρηση εκεχειρίας και τον αφοπλισμό των αλβανοφώνων ανταρτών, εφ' οσον βέβαια επιτευχθεί συμφωνία αυτού του είδους.
Ο Κόφι Ανάν πιέζει Αραφάτ-Σαρόν για έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών
Οι συγκρούσεις δοκιμάζουν την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός
16.6.2001 11:50 (Ωρα Λονδίνου) Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο Κόφφι Ανάν, αναχώρησε το πρωϊ από τη Βηρυττό για το Αμμάν της Ιορδανίας, πρότελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Αργότερα μέσα στην ημέρα θα μεταβει με ιδιωτικό αεροσκάφος στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης όπου θα συναντηθεί με τον Γιάσερ Αραφάτ. Το απόγευμα αναμένεται να συναντήσει και τον ηγέτη των Ισραηλινών, τον Αριέλ Σαρόν. Στόχος του είναι να ασκήσει πιέσεις για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών. Ο κύριος Αννάν προειδοποίησε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι η κατάπαυση του πυρός που έχει συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές δεν πρόκειται να τηρηθεί αν δεν συνδυαστεί με ευρύτερες πολιτικές διαπραγματεύσεις. Εχθές εξάλλου Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είχαν συναντήσεις για να εξετάσουν την πρόοδο του σχεδίου για κατάπαυσης του πυρός, που βασίστηκε, να θυμίσουμε, στις προτάσεις του αρχηγού της CIA του Τζωρτζ Τένετ. Εντούτοις, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας δεν έλειψαν οι συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, κατά τις οποίες τραυματίστηκαν τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι.
Σε ήρεμο κλίμα τερματίζεται σήμερα η προεκλογική εκστρατεία στη Βουλγαρία
16.6.2001 11:51 (Ωρα Λονδίνου) Σε λιγότερες από 24 ώρες έξι εκατομμύρια Βούλγαρων ψηφοφόρων προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν νέα κυβέρνηση. Η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη σε σχετικά ήπιο κλίμα και ολοκληρώθηκε αργά χθες βράδυ με την συγκέντρωση του κυβερνώντος κεντροδεξιού συνασπισμού. Αλλά για πρώτη φορά στα χρονικά της Ανατολικής Ευρώπης ένας πρώην μονάρχης διεκδικεί ενεργό πολιτικό ρόλο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, νικητής των εκλογών είναι πιθανό να αναδειχθεί ο πρώην μονάρχης Συμεών.
Συνάντηση Μπους-Πούτιν στη Λιουμπλιάνα
16.6.2001 11:48 (Ωρα Λονδίνου) Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών πρόκειται να συναντηθούν σήμερα σε ένα μεσαιωνικό κάστρο κοντά στη Σλοβενική πρωτεύουσα, τη Λιουμπλιάνα. Είναι ο τελευταίος σταθμός της πενθήμερης ευρωπαϊκής περιοδείας του προέδρου Μπους. Σύμφωνα με τους συμβούλους του προέδρου Μπους ο βασικός στόχος της συνάντησης είναι η καλύτερη γνωριμία των δύο ανδρών. Είναι όμως πολύ πιθανό ο πρόεδρος Πούτιν να φέρει προς συζήτησιν το θέμα της διεύρυνσης του Νάτο και το αμερικανικό σχέδιο για την ασπίδα αντιβαλιστικών πυραύλων -θέματα στα οποία η Ρωσία προσπαθεί να αρθρώσει την κάθετη αντίθεσή της. Η Ρωσία είναι αντίθετη στην είσοδο στο Νάτο των χωρών του πρώην ανατολικού συνασπισμού, και πιστεύει ότι η κατάργηση της συνθήκης για τους αντιβαλιστικούς πυραύλους θα έχει ως αποτέλεσμα τη διατάραξη της παγκόσμιας ισορροπίας δυνάμεων.
Αρχίζει ο επαναπατρισμός του κατασκοπευτικού αεροσκάφους που βρίσκεται στη Χαϊνάν
16.6.2001 11:47 (Ωρα Λονδίνου) Ένα τεράστιο ρωσικό εμπορικό αεροπλάνο τύπου Αντόνωφ 124, προσγειώθηκε το πρωϊ στο κινεζικο νησί Χαναάν ώστε να παραλάβει τμήματα του αμερικανικού κατασκοπευτικού που βρίσκεται εκεί από τον Απρίλιο. Η διαδικασία της μεταφοράς στις ΗΠΑ αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από έναν μήνα. Οι κινεζικές αρχές είχαν νωρίτερα αρνηθεί τη λύση να επισκευαστεί από αμερικανούς μηχανικούς το αεροσκάφος ώστε να πετάξει προς την βάση του. Το κατασκοπευτικό είχε κάνει αναγκαστική προσγείωση στο νησί Χαϊνάν έπειτα από την σύγκρουσή του στον αέρα με κινεζικό μαχητικό έπειτα από την οποία κατέπεσε το τελευταίο με αποτέλεσμα το θάνατο του πιλότου του.
Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σοβαρά στις χθεσινές ταραχές. Σε επιφυλακή σήμερα η αστυνομία
Οι διαδηλώσεις αναμένεται να κλιμακωθούν σήμερα Σάββατο
16.6.2001 11:21 (Ωρα Λονδίνου) Φόβοι για νέες ταραχές στη Σουηδική πόλη του Γέτεμποργκ καθώς χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συγκεντρωθούν και σήμερα για να διαδηλώσουν εναντίον του καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης έξω από το συνεδριακό κέντρο όπου γίνεται η σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εχθές, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων διαδηλωτών αστυνομίας τραυματίστηκαν τρεις διαδηλωτές, όταν αστυνομικός που θεώρησε ότι κινδυνεύει από το πλήθος άνοιξε πυρ εναντίον τους. Ο ένας από τους διαδηλωτές νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Στις οδομαχίες που διήρκησαν αρκετές ώρες τραυματίστηκαν ελαφρά και δώδεκα αστυνομικοί. Τα επεισόδια επεσκίασαν πλήρως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, το οποίο εξέτασε χθες τις προοπτικές διεύρυνσης της Κοινότητας μετά το ιρλανδικό όχι στη Συνθήκη της Νίκαιας. Οι 15 ηγέτες συζήτησαν και τρόπους εκτόνωσης της έντασης στην ΠΓΔΜ. Σϋμφωνα με τις πρώτες ειδήσεις από τη σημερινή σύνοδο, είναι πιθανό το τελικό ανακοινωθέν να ορίζει ως χρονικό όριο για τη λήξη των διαπραγματεύσεων για τη διεύρυνση το τέλος του 2002 -έτσι ώστε οι υποψήφιες χώρες να είναι σε θέση να λάβουν μέρος στις Ευρωβουλευτικές εκλογές του 2004. Το ανακοινωθέν αναμένεται να περιγράφει τη διεύρυνση ως διαδικασία αναπότρεπτη.
Προτάσεις πολιτικών μεταρρυθμίσεων και πιθανότητα αποστολής ειρηνευτικής δύναμης
Οι στρατιώτες της ΠΓΔΜ έχουν δεσμευθεί να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός
16.6.2001 11:13 (Ωρα Λονδίνου) Στην κόψη του ξυραφιού παραμένει η σταθερότητα και η ειρήνη στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η σλαβόφωνη ηγεσία της χώρας συνεχίζει σήμερα τις συνομιλίες με τους πολιτικούς εκπροσώπους των αλβανόφωνων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Οι δύο πλευρές προσπαθούν από χθες να συμφωνήσουν επί προτάσεων πολιτικής μεταρρύθμισης που θα βελτιώσει της συνθήκες διαβίωσης και θα διασφαλίσει τα δικαιώματα της μεγάλης αλβανικής μειονότητας της χώρας. Οι αλβανόφωνοι αντάρτες παρέτειναν μέχρι τις 27 Ιουνίου την εύθραυστη εκεχειρία, ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις δεσμεύθηκαν να μην ανοίξουν πυρ όσο διαρκούν οι συνομιλίες. Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αυτών αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον στις Βρυξέλλες, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ φαίνεται να ευνοούν την αποστολή στρατευμάτων στη ΠΓΔΜ για να αναλάβουν την τήρηση εκεχειρίας και τον αφοπλισμό των αλβανοφώνων ανταρτών, εφ' οσον βέβαια επιτευχθεί συμφωνία αυτού του είδους.
Εύθραυστη εντούτοις η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Οι συγκρούσεις δοκιμάζουν την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός
16.6.2001 11:12 (Ωρα Λονδίνου) Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο Κόφφι Ανάν, αναχώρησε το πρωϊ από τη Βηρυττό για το Αμμάν της Ιορδανίας, πρότελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Αργότερα μέσα στην ημέρα θα μεταβει με ιδιωτικό αεροσκάφος στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης όπου θα συναντηθεί με τον Γιάσερ Αραφάτ. Το απόγευμα αναμένεται να συναντήσει και τον ηγέτη των Ισραηλινών, τον Αριέλ Σαρόν. Στόχος του είναι να ασκήσει πιέσεις για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών. Ο κύριος Αννάν προειδοποίησε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι η κατάπαυση του πυρός που έχει συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές δεν πρόκειται να τηρηθεί αν δεν συνδυαστεί με ευρύτερες πολιτικές διαπραγματεύσεις. Εχθές εξάλλου Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είχαν συναντήσεις για να εξετάσουν την πρόοδο του σχεδίου για κατάπαυσης του πυρός, που βασίστηκε, να θυμίσουμε, στις προτάσεις του αρχηγού της CIA του Τζωρτζ Τένετ. Εντούτοις, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας δεν έλειψαν οι συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, κατά τις οποίες τραυματίστηκαν τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι.
Πιθανότερος νικητής των αυριανών εκλογών ο τέως μονάρχης Συμεών
16.6.2001 11:11 (Ωρα Λονδίνου) Σε λιγότερες από 24 ώρες έξι εκατομμύρια Βούλγαρων ψηφοφόρων προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν νέα κυβέρνηση. Η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη σε σχετικά ήπιο κλίμα και ολοκληρώθηκε αργά χθες βράδυ με την συγκέντρωση του κυβερνώντος κεντροδεξιού συνασπισμού. Αλλά για πρώτη φορά στα χρονικά της Ανατολικής Ευρώπης ένας πρώην μονάρχης διεκδικεί ενεργό πολιτικό ρόλο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, νικητής των εκλογών είναι πιθανό να αναδειχθεί ο πρώην μονάρχης Συμεών.
Τελευταίος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας Μπους η Σλοβενία
16.6.2001 10:54 (Ωρα Λονδίνου) Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών πρόκειται να συναντηθούν σήμερα σε ένα μεσαιωνικό κάστρο κοντά στη Σλοβενική πρωτεύουσα, τη Λιουμπλιάνα. Είναι ο τελευταίος σταθμός της πενθήμερης ευρωπαϊκής περιοδείας του προέδρου Μπους. Σύμφωνα με τους συμβούλους του προέδρου Μπους ο βασικός στόχος της συνάντησης είναι η καλύτερη γνωριμία των δύο ανδρών. Είναι όμως πολύ πιθανό ο πρόεδρος Πούτιν να φέρει προς συζήτησιν το θέμα της διεύρυνσης του Νάτο και το αμερικανικό σχέδιο για την ασπίδα αντιβαλιστικών πυραύλων -θέματα στα οποία η Ρωσία προσπαθεί να αρθρώσει την κάθετη αντίθεσή της. Η Ρωσία είναι αντίθετη στην είσοδο στο Νάτο των χωρών του πρώην ανατολικού συνασπισμού, και πιστεύει ότι η κατάργηση της συνθήκης για τους αντιβαλιστικούς πυραύλους θα έχει ως αποτέλεσμα τη διατάραξη της παγκόσμιας ισορροπίας δυνάμεων.
Αναμένεται να διαρκ΄σει ένα μήνα η διαδικασία αποσυναρμολόγησης και μεταφοράς
16.6.2001 10:49 (Ωρα Λονδίνου) Ένα τεράστιο ρωσικό εμπορικό αεροπλάνο τύπου Αντόνωφ 124, προσγειώθηκε το πρωϊ στο κινεζικο νησί Χαναάν ώστε να παραλάβει τμήματα του αμερικανικού κατασκοπευτικού που βρίσκεται εκεί από τον Απρίλιο. Η διαδικασία της μεταφοράς στις ΗΠΑ αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από έναν μήνα. Οι κινεζικές αρχές είχαν νωρίτερα αρνηθεί τη λύση να επισκευαστεί από αμερικανούς μηχανικούς το αεροσκάφος ώστε να πετάξει προς την βάση του. Το κατασκοπευτικό είχε κάνει αναγκαστική προσγείωση στο νησί Χαϊνάν έπειτα από την σύγκρουσή του στον αέρα με κινεζικό μαχητικό έπειτα από την οποία κατέπεσε το τελευταίο με αποτέλεσμα το θάνατο του πιλότου του.
|