Compact version |
|
Wednesday, 25 December 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 01-06-07
Η οικογένεια Μπλερ έξω από το εκλογικό τμήμα της περιφέρειάς της 7.6.2001 23:40 (Ωρα Λονδίνου) Στις 2243 (ώρα Λονδίνου) ανακοινώθηκε το πρώτο αποτέλεσμα--της εκλογικής περιφέρειας του Νοτίου Σάντερλαντ της Β. Αγγλίας το οποίο ανέδειξε και πάλι Εργατικό βουλευτή. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του BBC, με βάση τις απαντήσεις που έδοσαν οι ψηφοφόροι βγαίνοντας από τα εκλογικά τμήματα (exit poll), το Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 44% των ψήφων, οι Συντηρητικοί το 32%, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες το 17% και οι υπόλοιποι το 7%. Το κυβερνών κόμμα θα έχει δηλ. πλειοψηφία περίπου 160 εδρών στη νέα Βουλή. Στις προηγούμενες εκλογές του 1997, οι Εργατικοί είχαν πλειοψηφία 179 εδρών. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του που το Εργατικό Κόμμα εκλέγεται για δεύτερη συνεχόμενη πενταετία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του οργανισμού MORI, η αποχή έφτασε το 37%. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το "exit poll" της ΙΤV φέρει τους Εργατικούς να αναδεικνύουν 183 βουλευτές--δίνοντας το 44% στους Εργατικούς, το 31% στους Συντηρητικούς και το 19% στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα αυτών των δημοσκοπήσεων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τζον Πρέσκοτ, δήλωσε ότι οι Συντηρητικοί έκαναν "μεγάλα λάθη", ενώ οι Εργατικοί νίκησαν λόγω της πολιτικής που ακολουθούν.
Εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις των "exit polls", δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Συντηρητικών σε θέματα εθνικής οικονομίας, Μάικλ Πορτίλο, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα είναι "καλό" για το κόμμα του, αλλά εξέφρασε την ελπίδα πως θα παραμείνει ο Γουίλιαμ Χέιγκ στην ηγεσία του κόμματος. Πάντως, ο πρώην υπουργός των Συντηρητικών, Τζον Μέιπλς, είπε ότι εάν είναι ακριβή τα "exit polls", τότε το κόμμα του απέτυχε. Ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τσαρλς Κένεντι, δήλωσε πως θα είναι εξαιρετικά καλό αποτέλεσμα αν το κόμμα του διατηρήσ ει την εκλογική του δύναμη, αλλά πρόσθεσε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς ακόμη για να βγάλει κανείς τα τελικά συμπεράσματα.
ΠΓΔ της Μακεδονίας: οι αντάρτες προτείνουν την κήρυξη εκεχειρίας
8.6.2001 0:10 (Ωρα Λονδίνου) Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά ο πρόεδρος Μπόρις Τράικοφσκι ετοιμάζεται να ανακοινώσει την Παρασκευή το απόγευμα στη Βουλή νέες ειρηνευτικές προτάσεις. Οι αντάρτες τονίζουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν ότι δεν θέλουν την εθνοτική βία, την απόσχιση από την ΠΓΔ της Μακεδονίας ή την αλλαγή των συνόρων της χώρας. Εν τω μεταξύ, νέες ταραχές έγιναν νέες ταραχές στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι), όπου η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει πλήθος σλαβομακεδόνων οι οποίοι την προηγούμενη νύχτα είχαν κάψει σπίτια και καταστήματα που ανήκαν σε αλβανόφωνους. Νωρίτερα, είχε γίνει στην πόλη αυτή η κηδεία τριών στρατιωτών που είχαν σκοτωθεί από τους αντάρτες. Την Παρασκευή το απόγευμα αναμένεται στα Σκόπια και ο ύπατος εκπρόσωπό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Χαβιέ Σολάνα, για νέες συνομιλίες με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης.
Οι ΗΠΑ εξηγούν γιατί είναι απαραίτητη η εγκατάσταση του νέου αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος
7.6.2001 23:45 (Ωρα Λονδίνου) Όπως τόνισε, είναι ανάγκη να προσαρμοστούν όλοι στη νέα πραγματικότητα για ν'αντιμετωπίσουν τις νέες απειλές--ιδιαίτερα των βαλιστικών πυραύλων. Η Κίνα, όμως, μιλώντας στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τον αφοπλισμό, στη Γενεύη,προτείνει συνθήκη που απαγορεύει τη δοκιμή και εγκατάσταση όπλων στο διάστημα. Είναι ανάγκη, τονίζει το Πεκίνο, να αποτραπεί η κούρσα των εξοπλισμών στο διάστημα.
Απερρίφθη η προσφυγή του "βομβιστή της Οκλαχόμα"
7.6.2001 23:56 (Ωρα Λονδίνου) Όπως είχαν υποστηρίξει, θα πρέπει να εξετασθούν χιλιάδες έγγραφα τα οποία το FBI δεν είχε θέσει υπ'όψιν του δικαστηρίου το 1997, το οποίο επέβαλε στον ΜακΒέι την εσχάτη των ποινών. Το FBI υποστηρίζει ότι τα έγγραφα αυτά δεν αμφισβητούν την ενοχή του Τίμοθι ΜακΒέι. Οι δικηγόροι του ΜακΒέι μπορεί τώρα να προσφυγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Επανεκλέγονται με μεγάλη πλειοψηφία οι Εργατικοί, σύμφωνα με "exit poll" του ΒBC
7.6.2001 23:04 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με δημοσκόπηση του BBC, με βάση τις απαντήσεις που έδοσαν οι ψηφοφόροι βγαίνοντας από τα εκλογικά τμήματα (exit poll), το Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 44% των ψήφων, οι Συντηρητικοί το 32%, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες το 17% και οι άλλοι το 7%. Το κυβερνών κόμμα θα έχει δηλ. πλειοψηφία περίπου 160 εδρών στη νέα Βουλή. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του που το Εργατικό Κόμμα εκλέγεται για δεύτερη συνεχόμενη πενταετία. Πριν από λίγο ανακοινώθηκε το πρώτο αποτέλεσμα από την εκλογική περιφέρεια του Νοτίου Σάντερλαντ της Β. Αγγλίας το οποίο ανέδειξε και πάλι Εργατικό βουλευτή. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του οργανισμού MORI, η αποχή έφτασε το 37%. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
ΠΓΔ της Μακεδονίας: οι αντάρτες προτείνουν την κήρυξη εκεχειρίας
7.6.2001 21:39 (Ωρα Λονδίνου) Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο πρόεδρος Μπόρις Τράικοφσκι ετοιμάζεται να προτείνει σχέδιο στους αντάρτες για την παράδοση των όπλων τους. Οι αντάρτες τονίζουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν ότι δεν θέλουν την εθνοτική βία, την απόσχιση από την ΠΓΔ της Μακεδονίας ή την αλλαγή των συνόρων της χώρας. Νωρίτερα, είχε γίνει στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι) η κηδεία τριών στρατιωτών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ο θάνατος των στρατιωτών αυτών προκάλεσε χθες τη νύχτα ταραχές κατά τη διάρκεια των οποίων δέχθηκαν επίθεση και καταστράφηκαν δεκάδες καταστήματα και σπίτια που ανήκαν σε Αλβανόφωνους. Εν τω μεταξύ, η διεθνής κοινότητα απευθύνει νέες εκκλήσεις γι'αυτοσυγκράτηση στην κυβέρνηση των Σκοπίων, μετά τη δήλωση του εκπροσώπου του πρωθυπουργού,Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, ότι η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση πολέμου θα συνέβαλε στον αγώνα κατά των ανταρτών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποστέλλει αύριο στα Σκόπια τον ύπατο εκπρόσωπό της για την εξωτερική πολιτική, Χαβιέ Σολάνα.
Ισραηλινοί και παλαιστίνιοι ξαναρχίζουν τις συνομιλίες για θέματα ασφαλείας
7.6.2001 21:23 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με τους ισραηλινούς, θα παρίσταται στη συνάντηση ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος. Δεην υπάρχουν μέχρι στιγμής περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά πολλοί ανταποκριτές επισημαίνουν τη σημασία που έχει η παρουσία του αρχηγού της CΙΑ, Tζορτζ Τένετ, ο οποίος είχε ήδη χωριστές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, και με τον ηγέτη των παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ.
Οι δικηγόροι του "βομβιστή της Οκλαχόμα" προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για να αναβληθεί η εκτέλεση
7.6.2001 21:05 (Ωρα Λονδίνου) Όπως υποστηρίζουν, θα πρέπει να εξετασθούν χιλιάδες έγγραφα τα οποία το FBI δεν είχε θέσει υπ'όψιν του δικαστηρίου το 1997, το οποίο επέβαλε στον ΜακΒέι την εσχάτη των ποινών. Το FBI υποστηρίζει ότι τα έγγραφα αυτά δεν αμφισβητούν την ενοχή του Τίμοθι ΜακΒέι.
Μίλησαν οι επιζώντες της σφαγής στο Νεπάλ
7.6.2001 20:44 (Ωρα Λονδίνου) Κατά τη διάρκεια του αιματηρού επεισοδίου, που συνέβη μέσα στα ανάκτορα, στην πρωτεύουσα Κατμαντού, σκοτώθηκε ο βασιλιάς Μπιρέντρα και οκτώ ακόμα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Ο θείος του εκλιπόντος μονάρχη, Μεχεσουάρ Κουμάρ Σίνγκ, είπε στο BBC ότι ο μεγαλύτερος γιός του βασιλιά, πρίγκηπας Ντιπέντρα, άνοιξε πύρ εναντίον τους με αυτόματο όπλο. Ενας ακόμη από τους επιζήσαντες, ο Ρατζίβ Σαχί, είπε στους δημοσιογράφους ότι η πολύνεκρη επίθεση διήρκεσε λιγότερο από δύο λεπτά, και στη συνέχεια ο δράστης, πρίγκηπας Ντιπέντρα, αυτοπυροβολήθηκε. Είχε πιει. λέει, τόσο πολύ που μόλις και στεκόταν στα πόδια του. Εχει ήδη ανατεθεί σε ειδική επιτροπή να ερευνήσει τί ακριβώς συνέβη την Παρασκευή και αναμένεται η σχετική έκθεση να δοθεί στη δημοσιότητα μέσα σε τρεις μέρες.
Αμερικανική διαμεσολάβηση στη Μέση Ανατολή
7.6.2001 17:01 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Τένετ είχε ήδη σήμερα το απόγευμα συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ο οποίος κάλεσε τους Παλαιστινίους να εγκαταλείψουν την ένοπλη εξέγερση. Σύμφωνα με ανταποκριτές οι Ισραηλινοί είπαν στον κ. Τένετ ότι θα πρέπει να πιέσει τους Παλαιστινίους να συλλάβουν τους μαχητές της οργάνωσης Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, που κατηγορούνται ότι συνεχίζουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών στόχων. Στη συνέχεια ο κ. Τένετ συναντάται με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος αναμένεται να επιμείνει ότι για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση, θα πρέπει πρώτα το Ισραήλ να σταματήσει την ανοικοδόμηση Εβραϊκών οικισμών. Εντωμεταξύ στην περιοχή σημειώθηκαν σήμερα σποραδικά επιεσόδια, αν και σε γενικές γραμμές παρατηρείται αξιοσημείωτη μείωση στην ένταση και συχνότητα των συγκρούσεων, από το περασμένο Σάββατο, όταν ο κ. Αραφάτ ζήτησε από τους Παλαιστινίους να τηρήσουν την εκεχειρία. Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν σήμερα -πετώντας πέτρες- με Ισραηλινά στρατεύματα -που έριχναν πλαστικές σφαίρες- στην πόλη της Χεβρώνας. Παρόμοια επεισόδια σημειώθηκαν και στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, όπου Παλαιστίνιοι φοιτητές διαμαρτύρονταν για το Ισραηλινό φυλάκιο ελέγχου που δεν επιτρέπει την πρόσβασή τους στο πανεπιστήμιο. Στη Λωρίδα της Γάζας, Ισραηλινά στρατεύματα εισήλθαν σήμερα με μπουλντόζες σε Παλαιστινιακές περιοχές και κατεδάφισαν ορισμένα σπίτια, απ΄ όπου -σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό -είχαν δεχθεί προηγουμένως πυροβολισμούς. Χθες περίπου 20 χιλιάδες Εβραίοι έποικοι κατέβηκαν στους δρόμους της Δυτικής Ιερουσαλήμ γιά να διαμαρτυρηθούν γιά τη συνεχίζομενη κατάπαυση του πυρός από την πλευρά του Ισραήλ. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ της επανάληψης των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των Παλαιστινίων , μεταδίδει ο Πόλ Γούντ από την Ιερουσαλήμ.Παράλληλα κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας". Οπως είναι γνωστό η κυβέρνηση του κ. Αριέλ Σαρόν αποφάσισε την μερική άρση του εμπάργκο που είχε επιβάλει στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη μετά τη βομβιστική επίθεση της περασμένης Παρασκευής στο Τελ Αβίβ στην οποία βρήκαν το θάνατο 21 κυρίως νεαροί Ισραηλινοί.
Στις κάλπες σήμερα οι Βρετανοί
7.6.2001 17:08 (Ωρα Λονδίνου) Ο αρχηγός των Συντηρητικών, Γουίλιαμ Χέηγκ, ήταν ο πρώτος από τους ηγέτες των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, που προσήλθε για να ψηφίσει, καθώς το κόμμα του προσπαθεί να επανακάμψει στην εξουσία μετά την ήττα στις τελευταίες εκλογές του 1997. Ο νύν πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, στοχεύει σε μιά δεύτερη κατά σειρά εκλογική νίκη των Εργατικών, κάτι που δεν έχει συμβεί στην ιστορία του κόμματος. Το κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, υπό τον Τσάρλς Κένεντυ επιδιώκει να βελτιώσει τις εκλογικές του επιδόσεις του 1997. Και οι τρείς πολιτικοί ηγέτες έχουν εκφράσει ανησυχία σχετικά με το πιθανό μεγάλο ποσοστό αποχής. Η Βρετανία χωρίζεται σε 659 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες και σε κάθεμία από αυτές οι Βρετανοί εκλογείς επιλέγουν -με απλή πλειοψηφία- το βουλευτή που θα στείλουν στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής
7.6.2001 16:35 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Μένεμ αρνείται τη βασιμότητα των εναντίον του κατηγοριών, που εάν επαληθευθούν επισύρουν ποινές φυλάκισης έως και δέκα χρόνια. Οι συνήγοροι του κ. Μένεμ, που συνεχίζει την κατάθεσή του στο δικαστήριο, αναμένεται να ζητήσουν τον κατ' οίκον περιορισμό του αντί για τη φυλάκισή του, σύμφωνα με το σχετικό νόμο για τους κατηγορουμένους πάνω από 70 ετών. Τρείς από τους στενότερους συνεργάτες του πρώην προέδρου, είχαν προηγουμένως συλληφθεί ως υπεύθυνοι για τις πωλήσεις όπλων προς την Κροατία και τον Ισημερινό, στις αρχές της δεκαετίας του '90, κατά παράβαση των διεθνών απαγορεύσεων. Το νέο της σύλληψης αναστάτωσε τους υποστηρικτές του πρώην προέδρου που είχαν μαζευτεί έξω από το δικαστικό μέγαρο, πολλοί δε απ' αυτούς αναλύθηκαν σε λυγμούς. Ο ανταποκριτής του BBC στο Μπουένος Άϊρες λέει ότι η σύλληψη του κ. Μένεμ προκάλεσε σόκ στην κοινή γνώμη, που θεωρούσε ότι ο πρώην πρόεδρος ήταν στο απυρόβλητο.
Συμβούλιο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες
7.6.2001 13:56 (Ωρα Λονδίνου) "Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το θέμα", είπε, και αναφέρθηκε ειδικά στην τρομοκρατία, το εγκλημα στον κυβερνοχώρο, τα όπλα υψηλής τεχνολογίας, τον βιολογικό, χημικό και πυρηνικό πόλεμο. Ο κ. Ράμσφελντ τόνισε ότι θα πρέπει να λειτουργήσει ένα νέο πλαίσιο παραγόντων που θα αποτρέπουν αυτά τα ενδεχόμενα, και σ' αυτό το πλαίσιο -είπε- εντάσσεται και το προτεινόμενο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, το οποίο -επανέλαβε- σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα εγκαταλειφθεί και η συνθήκη για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους. Στο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, συζητείται επίσης η κατάσταση στο χώρο των Βαλκανίων, ιδιαίτερα δε οι τελευταίες συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Μίλησαν οι επιζώντες της σφαγής στο Νεπάλ
7.6.2001 15:26 (Ωρα Λονδίνου) Κατά τη διάρκεια του αιματηρού επεισοδίου, που συνέβη μέσα στα ανάκτορα, στην πρωτεύουσα Κατμαντού, σκοτώθηκε ο βασιλιάς Μπιρέντρα και οκτώ ακόμα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Ο θείος του εκλιπόντος μονάρχη, Μεχέσαρ Κουμάρ Σίνγκ, είπε στο BBC ότι ο μεγαλύτερος γιός του βασιλιά, πρίγκηπας Ντιπέντρα, άνοιξε πύρ εναντίον τους, με ριπές οπλοπολυβόλου. Ενας ακόμα από τους επιζώντες, ο Ρατζίβ Σαχί, είπε στους δημοσιογράφους ότι η πολύνεκρη επίθεση διήρκεσε λιγότερο από δύο λεπτά, και στη συνέχεια ο δράστης, πρίγκηπας Ντιπέντρα, αυτοπυροβολήθηκε.
Ζόραν Ντίντζιτς: Θα προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης Μιλόσεβιτς στη Χάγη
7.6.2001 14:18 (Ωρα Λονδίνου) Εντούτοις κυβερνητικοί κύκλοι στο Βελιγράδι φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν την διεθνή απομόνωση της χώρας, δηλώνοντας ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες έκδοσης, ακόμα και χωρίς την συναίνεση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, δήλωσε ότι η κωλυσιεργία στην έγκριση του σχετικού νόμου μάς φέρνει όλο και πιό κοντά στην λήξη της προθεσμίας που έχει δοθεί γιά την έκδοση του Μιλόσεβιτς. Στη συνέχεια δε τόνισε ότι ακόμα κι αν δεν εγκριθεί το νομοσχέδιο, ο κ. Μιλόσεβιτς θα εκδοθεί. Ο κ.Τζίντζιτς είπε επίσης ότι οι άλλες χώρες έχουν χάσει την υπομονή τους, και αρχίζουν να πιστεύουν ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν τη Γιουγκοσλαβία ως σοβαρό εταίρο στην διεθνή πολιτική σκηνή. Και κατέληξε: "Η μόνη απόδειξη που μπορούμε να δώσουμε είναι η έκδοση του Μιλόσεβιτς".
Ιρλανδία: "Ευρωπαϊκό" Δημοψήφισμα σήμερα
7.6.2001 14:43 (Ωρα Λονδίνου) Η Ιρλανδική κυβέρνηση και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν τη συνθήκη της Νίκαιας, η οποία, όπως λένε, θα εξασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα. Οι αντίπαλοι όμως της συνθήκης ισχυρίζονται ότι με τη διεύρυνση υπάρχει κίνδυνος να περιορισθεί το μέγεθος των κοινοτικών επιδοτήσεων πρός την Ιρλανδική Δημοκρατία. Η Ιρλανδία είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία διεξάγεται δημοψήφισμα σχετικά με τη συνθήκη της Νίκαιας. Αν υπερισχύσουν τα ΟΧΙ, τότε θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης επειδή απαιτείται η συναίνεση και των 15 κρατών μελών για την εφαρμογή της, υπογραμμίζει συντάκτης του BBC.
Επεκτείνονται οι συγκρούσεις στην πΓΔΜ
7.6.2001 13:31 (Ωρα Λονδίνου) Τουλάχιστον 50 καταστήματα και 20 σπίτια που ανήκαν σε Αλβανούς καταστράφηκαν στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι). Στην πόλη αυτή η Αλβανική κοινότητα δέχθηκε επιθέσεις από εξαγριωμένους κατοίκους, μετά την είδηση για την δολοφονία 5 στρατιωτών που έπεσαν σε ενέδρα Αλβανών ανταρτών στα βόρεια της χώρας. Τρεις από τους 5 στρατιώτες κατάγονταν από την πόλη αυτή.
Νωρίτερα άγνωστοι οπλοφόροι άνοιξαν πυρ κατά του γραφείου του προέδρου της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπόρις Τράϊκοφσκι στα Σκόπια. Ο κ. Τράϊκοφσκι ήταν μέσα στό κτίριο της Βουλής την ώρα της επίθεσης, από την οποία δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες. Όπως μεταδίδουν ανταποκριτές, παρά το γεγονός ότι το αντιαλβανικό αίσθημα διογκώνεται, εντούτοις επικρίσεις διατυπώνονται και εις βάρος του πρωθυπουργού Γκεοργκίεφσκι, γιά τον τόνο των τελευταίων του δηλώσεων, με τις οποίες κάλεσε να κηρυχθεί η χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση, ώστε να εντιμετωπισθούν οι επιθέσεις των Αλβανών ανταρτών. Ανησυχίες υπάρχουν και σχετικά με την τύχη του άμαχου πληθυσμού, στις περιοχές των συγκρούσεων. Ο επικεφαλής της 'Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ γιά τους πρόσφυγες, Ρούντ Λούμπερς, που περιοδεύει εκεί, εξέφρασε βαθειά ανησυχία για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην πΓΔΜ, η οποία -όπως είπε- μοιάζει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, και γίνεται όλο και πιό βίαιη.
Διπλωματική κινητικότητα στη Μέση Ανατολή
7.6.2001 13:41 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Τένετ θα συναντηθεί αρχικά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ενώ στη συνέχεια θα δεί και τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ. Οι Ισραηλινοί αναμένεται να πούν στον κ. Τένετ ότι θα πρέπει να πιέσει τους Παλαιστινίους να συλλάβουν τους μαχητές της οργάνωσης Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, που κατηγορούνται ότι συνεχίζουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών στόχων. Από την πλευρά του, ο Γιασέρ Αραφάτ αναμένεται να επιμείνει ότι για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση, θα πρέπει πρώτα το Ισραήλ να σταματήσει την ανοικοδόμηση Εβραϊκών οικισμών. Χθες περίπου 20 χιλιάδες Εβραίοι έποικοι κατέβηκαν στους δρόμους της Δυτικής Ιερουσαλήμ γιά να διαμαρτυρηθούν γιά τη συνεχιζόμενη κατάπαυση του πυρός από την πλευρά του Ισραήλ. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ της επανάληψης των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των Παλαιστινίων , μεταδίδει ο Πόλ Γούντ από την Ιερουσαλήμ. Παράλληλα κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας". Οπως είναι γνωστό η κυβέρνηση του κ. Αριέλ Σαρόν αποφάσισε την μερική άρση του εμπάργκο που είχε επιβάλει στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη μετά τη βομβιστική επίθεση της περασμένης Παρασκευής στο Τελ Αβίβ στην οποία βρήκαν το θάνατο 21 -κυρίως νεαροί- Ισραηλινοί.
Στις κάλπες σήμερα οι Βρετανοί
7.6.2001 13:50 (Ωρα Λονδίνου) Ο αρχηγός των Συντηρητικών, Γουίλιαμ Χέηγκ, ήταν ο πρώτος από τους ηγέτες των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, που προσήλθε για να ψηφίσει, καθώς το κόμμα του προσπαθεί να επανακάμψει στην εξουσία μετά την ήττα στις τελευταίες εκλογές του 1997. Ο νύν πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, στοχεύει σε μιά δεύτερη κατά σειρά εκλογική νίκη των Εργατικών, κάτι που δεν έχει συμβεί στην ιστορία του κόμματος. Το κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, υπό τον Τσάρλς Κένεντυ επιδιώκει να βελτιώσει τις εκλογικές του επιδόσεις του 1997. Και οι τρείς πολιτικοί ηγέτες έχουν εκφράσει ανησυχία σχετικά με το πιθανό μεγάλο ποσοστό αποχής. Η Βρετανία χωρίζεται σε 659 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες και σε κάθεμία από αυτές οι Βρετανοί εκλογείς επιλέγουν -με απλή πλειοψηφία- το βουλευτή που θα στείλουν στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Συμβούλιο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες
7.6.2001 13:56 (Ωρα Λονδίνου) "Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το θέμα", είπε, και αναφέρθηκε ειδικά στην τρομοκρατία, το εγκλημα στον κυβερνοχώρο, τα όπλα υψηλής τεχνολογίας, τον βιολογικό, χημικό και πυρηνικό πόλεμο. Ο κ. Ράμσφελντ τόνισε ότι θα πρέπει να λειτουργήσει ένα νέο πλαίσιο παραγόντων που θα αποτρέπουν αυτά τα ενδεχόμενα, και σ' αυτό το πλαίσιο -είπε- εντάσσεται και το προτεινόμενο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, το οποίο -επανέλαβε- σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα εγκαταλειφθεί και η συνθήκη για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους. Στο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, συζητείται επίσης η κατάσταση στο χώρο των Βαλκανίων, ιδιαίτερα δε οι τελευταίες συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Ζόραν Ντίντζιτς: Θα προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης Μιλόσεβιτς στη Χάγη
7.6.2001 14:18 (Ωρα Λονδίνου) Εντούτοις κυβερνητικοί κύκλοι στο Βελιγράδι φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν την διεθνή απομόνωση της χώρας, δηλώνοντας ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες έκδοσης, ακόμα και χωρίς την συναίνεση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, δήλωσε ότι η κωλυσιεργία στην έγκριση του σχετικού νόμου μάς φέρνει όλο και πιό κοντά στην λήξη της προθεσμίας που έχει δοθεί γιά την έκδοση του Μιλόσεβιτς. Στη συνέχεια δε τόνισε ότι ακόμα κι αν δεν εγκριθεί το νομοσχέδιο, ο κ. Μιλόσεβιτς θα εκδοθεί. Ο κ.Τζίντζιτς είπε επίσης ότι οι άλλες χώρες έχουν χάσει την υπομονή τους, και αρχίζουν να πιστεύουν ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν τη Γιουγκοσλαβία ως σοβαρό εταίρο στην διεθνή πολιτική σκηνή. Και κατέληξε: "Η μόνη απόδειξη που μπορούμε να δώσουμε είναι η έκδοση του Μιλόσεβιτς".
Τελείωσε η προεκλογική εκστρατεία στο Ιράν
7.6.2001 14:36 (Ωρα Λονδίνου) Ο μεταρρυθμιστής νύν πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Χαταμί, θεωρείται ότι θα επικρατήσει με άνετη πλειοψηφία των δέκα συνολικά υποψηφίων για την προεδρία. Σύμφωνα με τελευταία ανεπίσημη δημοσκόπηση ο δεύτερος επικρατέστερος υποψήφιος, ο συντηρητικός Αχμέντ Τακαβολί, υπολείπεται κατά 11% του προέδρου Χαταμί στις προτιμήσεις των εκλογέων. Όπως μεταδίδει από την Τεχεράνη, ο ανταποκριτής του BBC, μέχρι αργά το βράδυ της τελευταίας προεκλογικής ημέρας, οι υποστηρικτές του προέδρου Χαταμί γύρναγαν πάνω - κάτω στους δρόμους της Τεχεράνης με αυτοκίνητα, μοιράζοντας προκηρύξεις και λουλούδια, και παροτρύνοντας τους περαστικούς να προσέλθουν αύριο στις κάλπες. Ο μεγάλος φόβος για το στρατόπεδο των μεταρρυθμιστών από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας είναι η απάθεια των εκλογέων. Ο κ. Χαταμί αναμένεται ότι θα επικρατήσει άνετα των υπολοίπων εννέα υποψηφίων, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν. Το ερώτημα κλειδί είναι ο μεταρρυθμιστής Ιρανός πρόεδρος θα μπορέσει να συγκεντρώσει ξανά τα 20 εκατομμύρια ψήφους, που τον οδήγησαν στο προεδρικό μέγαρο στις τελευταίες εκλογές" μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΒBC.
Καμπάνα 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε καπνοβιομηχανία
7.6.2001 13:58 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Μπόκιν υποστήριξε στο δικαστήριο ότι προσεβλήθη από καρκίνο στον εγκέφαλο και στους πνεύμονες λόγω του καπνίσματος. Στο δικαστήριο ο ενάγων κατέθεσε ότι άρχισε να καπνίζει σε ηλικία13 ετών και δεν αντελήφθη τις προειδοποιήσεις των καπνοβιομηχανιών για τις επιβλαβείς επιπτώσεις του καπνίσματος μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του '90. Ο κ. Μπόκιν κατηγόρησε την εταιρεία Φίλιπ Μόρις για συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση του κοινού και για βαριά αμέλεια σχετικά με τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία. Από την πλευρά τους οι συνήγοροι της καπνοβιομηχανίας υποστήριξαν ότι αν και ο ενάγων εγνώριζε τους κινδύνους από το κάπνισμα συνέχιζε να καπνίζει, και δήλωσαν ότι θα καταθέσουν έφεση κατά της δικαστικής απόφασης.
"Τα βρήκαν" Πεκίνο - Ουάσινγκτον για το κατασκοπευτικό αεροσκάφος
7.6.2001 14:03 (Ωρα Λονδίνου) Η σχετική ανακοίνωση του Κινεζικού υποργείου Εξωτερικών δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία, αλλά ανέφερε ότι συμφωνήθηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες για την αποσυναρμολόγηση και μεταφορά του αεροσκάφους, από το νησί Χαϊνάν όπου βρίσκεται, σε αμερικανικό έδαφος. Μάλιστα ο Κινέζος εκπρόσωπος είπε ότι η διαφορά που δημιουργήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει πλέον λήξει και οι σινοαμερικανικές σχέσεις μπορούν να ομαλοποιηθούν.
Ιρλανδία: "Ευρωπαϊκό" Δημοψήφισμα σήμερα
7.6.2001 14:43 (Ωρα Λονδίνου) Η Ιρλανδική κυβέρνηση και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν τη συνθήκη της Νίκαιας, η οποία, όπως λένε, θα εξασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα. Οι αντίπαλοι όμως της συνθήκης ισχυρίζονται ότι με τη διεύρυνση υπάρχει κίνδυνος να περιορισθεί το μέγεθος των κοινοτικών επιδοτήσεων πρός την Ιρλανδική Δημοκρατία. Η Ιρλανδία είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία διεξάγεται δημοψήφισμα σχετικά με τη συνθήκη της Νίκαιας. Αν υπερισχύσουν τα ΟΧΙ, τότε θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης επειδή απαιτείται η συναίνεση και των 15 κρατών μελών για την εφαρμογή της, υπογραμμίζει συντάκτης του BBC.
Επανέναρξη των συνομιλιών ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας
7.6.2001 14:30 (Ωρα Λονδίνου) Η Νότια Κορέα κάλεσε τη βορειοκορεατική ηγεσία να υιοθετήσει ειλικρινή στάση στις συνομιλίες, λέγοντας ότι αυτές βασίζονται στην στενή συνεργασία μεταξύ της Σεούλ και της Ουάσινγκτον. Η Αυστραλία και η Ιαπωνία χαρακτήρισαν ως εποικοδομητική την κίνηση του πρόέδρου Μπους. Οι συνομιλίες αυτές που αφορούν κυρίως το πρόγραμμα κατασκευής πυραύλων της Πιονγιάνγκ διεκόπησαν όταν εξελέγη στην προεδρία ο κ. Μπους. Η απόφαση γιά επανέναρξη των συνομιλιών λαμβάνεται μετά την επανεξέταση της πολιτικής της Ουάσινγκτον έναντι της Πιονγιάνγκ, επισημαίνουν οι παρατηρητές. Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνιζαν ότι η Ουάσινγκτον είναι πρόθυμη να σεβαστεί τη συμφωνία του 1994 που προβλέπει την κατασκευή δύο πυρηνικών σταθμών στη Βόρεια Κορέα με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη του προγράμματος παραγωγής πυρηνικών όπλων.
Καμπάνα 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε καπνοβιομηχανία
7.6.2001 10:27 (Ωρα Λονδίνου) Στο δικαστήριο ο ενάγων είπε ότι άρχισε να καπνίζει σε ηλικία13 ετών και δεν αντελήφθη τις προειδοποιήσεις των καπνοβιομηχανιών για τις επιβλαβείς επιπτώσεις του καπνίσματος μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του '90.
Προχωρά η διαδικασία για εκτέλεση του βομβιστή της Οκλαχόμα
7.6.2001 10:36 (Ωρα Λονδίνου) Στην επίθεση σκοτώθηκαν 168 άτομα και ο Μακ Βέι έχει αναλάβει τη ευθύνη. Η ποινή του Μακ Βέι επρόκειτο να εκτελεσθεί τον περασμένο μήνα, αναβλήθηκε όμως όταν πράκτορες του FBI παραδέχθηκαν ότι κατακράτησαν χιλιάδες έγγραφα από τους δικηγόρους του Μακ Βέι. Η υπεράσπιση τώρα υποστηρίζει ότι με βάση τα έγγραφα αυτά κι άλλα άτομα είχαν ανάμειξη στην επίθεση της Οκλαχόμα. Δικαστής όμως στην πολιτεία του Ντένβερ τόνισε ότι ακόμη κι αν οι δικηγόροι του Μακ Βέι έχουν δίκιο αυτό δεν σημαίνει ότι ο πελάτης τους είναι λιγότερο ένοχος. Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι δικηγόροι της υπεράσπισης θα υποβάλουν ένσταση.
Πρόθεση Μπούς για επανάληψη συνομιλιών με Βόρεια Κορέα
7.6.2001 10:43 (Ωρα Λονδίνου) Οι συνομιλίες αυτές που αφορούν κυρίως το πρόγραμμα κατασκευής πυραύλων της Πιονγιάνγκ διεκόπησαν όταν εξελέγη στην προεδρία ο κ. Μπους. Η απόφαση γιά επανέναρξη των συνομιλιών λαμβάνεται μετά την επανεξέταση της πολιτικής της Ουάσινγκτον έναντι της Πιονγιάνγκ , επισημαίνουν οι παρατηρητές. Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνιζαν ότι η Ουάσινγκτον είναι πρόθυμη να σεβαστεί τη συμφωνία του 1994 που προβλέπει την κατασκευή δύο πυρηνικών σταθμών στη Βόρεια Κορέα με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη του προγράμματος παραγωγής πυρηνικών όπλων .
Επεκτείνονται οι συγκρούσεις στην πΓΔΜ
7.6.2001 10:07 (Ωρα Λονδίνου) Τουλάχιστον 30 καταστήματα και σπίτια που ανήκαν σε Αλβανούς έγιναν παρανάλωμα του πυρός στην πόλη Μοναστήρι. Στην πόλη αυτή η Αλβανική κοινότητα δέχθηκε τις επιθέσεις εξαγριωμένων νεαρών μετά την είδηση για την δολοφονία πέντε στρατιωτών στα βόρεια της χώρας κατά τη διάρκεια ενέδρας , μεταδίδουν οι ανταποκριτές. Νωρίτερα άγνωστοι οπλοφόροι άνοιξαν πυρ κατά του γραφείου του προέδρου της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπόρις Τράϊκοφσκι, στα Σκόπια. Ο κ. Τράϊκοφσκι ήταν μέσα στό κτίριο της Βουλής την ώρα της επίθεσης, από την οποία δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες.
Διαδηλώσεις κατά της εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή
7.6.2001 10:16 (Ωρα Λονδίνου) Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ της επανάληψης των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των Παλαιστινίων , μεταδίδει ο Πόλ Γούντ από την Ιερουσαλήμ. Παράλληλα κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως - Πόλεμος κατά της τρομοκρατίας. Στο μεταξύ ο επικεφαλής της CIA, Τζόρτζ Τένετ, αναμένεται σήμερα στο Ισραήλ, στά πλαίσια των προσπαθειών ενίσχυσης της εκεχειρίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο κ. Τένετ αναμένεται να συναντήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ενώ στη συνέχεια θα δεί και τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ. Οπως είναι γνωστό η κυβέρνηση του κ. Αριέλ Σαρόν αποφάσισε την μερική άρση του εμπάργκο που είχε επιβάλει στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη μετά τη βομβιστική επίθεση της περασμένης Παρασκευής στο Τελ Αβίβ στην οποία βρήκαν το θάνατο 21 κυρίως νεαροί Ισραηλινοί. Στο μεταξύ από την Τετάρτη βρίσκεται στη Μέση Ανατολή ο επικεφαλής της CIA. Τζόρτζ Τένετ.
Εκλογές στη Βρετανία
7.6.2001 10:09 (Ωρα Λονδίνου) Δεκάδες άλλα κόμματα και ανεξάρτητοι υποψήφιοι διεκδικούν μια θέση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, ενώ, παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές, σήμερα διεξάγονται και δημοτικές εκλογές, εδώ στην Βρετανία.
|