Ειδήσεις 01-05-27
- Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Ινδονησία.
- Ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό των ομήρων στις Φιλιππίνες.
- Η πρώτη συνάντηση Μίτσελ με τους ηγέτες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.
- Εντείνεται η ανησυχία για την τύχη των αμάχων στην πΓΔΜ
- Τα πρώτα αποτελέσματα στην Κύπρο.
- Απαγωγή τουριστών στις Φιλιππίνες
- Στην Ουγκάντα ο Κόλιν Πάουελ
- Κατέρρευσαν κτίρια στην Ινδία
- Σειρά εκρήξεων στην Ιερουσαλήμ
- Απαγωγή τουριστών στις Φιλιππίνες
- Εντείνεται η ανησυχία για την τύχη των αμάχων στην πΓΔΜ
- Εκλογές στην Κύπρο
- Συγκρούσεις στη βόρεια Αγγλία
- Αποστολή έκτακτης βοήθειας στο Σουδάν εγκρίνει ο Πάουελ
- Νέο νομοσχέδιο στο Τέξας για την θανατική ποινή
- Ανοιχτός ο δρόμος για τον Χαταμί
Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Ινδονησία.
27.5.2001 22:47 (Ωρα Λονδίνου) Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Ινδονησία μετά τη δήλωση του προέδρου Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, ο οποίος επιμένει οτι θα κηρύξει το κράτος σε κατάσταση εκτάκτου πολιτικής ανάγκης έαν η βουλή της χώρας προχωρήσει την προσαγωγή του στη δικαιοσύνη κατηγορώντας τον για διαφθορά. Εκπρόσωπος του προέδρου δήλωσε οτι η κίνηση θα αποτρέψει τις "απρόβλεπτες εκδηλώσεις βίας κάποιων πολιτών." Η βουλή, που θα πρέπει να διαλυθεί εάν ο πρόεδρος Ουαχίντ πραγματοποιήσει την απειλή του, πρόκειται να αποφασίσει την Τετάρτη εάν θα προχωρήσει στην προσαγωγή του προέδρου της Ινδονησίας. Εναντίον του σχεδίου του κ. Ουαχίντ έχουν ταχθεί τόσο μέλη της κυβέρνησης όσο και η στρατιωτική ηγεσία της χώρας.
Ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό των ομήρων στις Φιλιππίνες.
Οι όμηροι απήχθησαν από το θέρετρο της νήσου Παλαουάν
27.5.2001 22:29 (Ωρα Λονδίνου) Στις Φιλιππίνες, οι αρχές και ο στρατός έχουν ξεκινήσει ήδη τις έρευνες για των εντοπισμό των απαγωγέων που κρατούν ομήρους τουλάχιστον 20 τουρίστες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένοπλοι, που πιστεύεται ότι είναι Μουσουλμάνοι αυτονομιστές, απήγαγαν τους τουρίστες από θέρετρο της νήσου Παλαουάν. Εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι οι περισσότεροι όμηροι είναι από τις Φιλιππίνες αλλά τρία άτομα είναι ξένοι -από την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ταυτότητα των απαγωγέων δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί όμως οι αρχές υποπτεύονται ότι είναι Μουσουλμάνοι αντάρτες από το νότιο τμήμα της νήσου. Ο ανταποκριτής του BBC στην νοτιοανατολική Ασία μεταδίδει ότι η απαγωγή είναι συνηθισμένο έγκλημα στις Φιλιππίνες, ιδιαίτερα από την πλευρά των Μουσουλμάνων αυτονομιστών. Την περασμένη Τρίτη ομάδα ενόπλων επιτέθηκε σε θέρετρο στη νήσο Σαμάλ. Στην επίθεση σκοτώθηκαν δύο υπάλληλοι και οι ένοπλοι απήγαγαν τέσσερα άτομα. Πέρσι, η ανταρτική οργάνωση Αμπού Σαγιάφ είχε απαγάγει 21 τουρίστες, κυρίως ξένους, από γειτονικό θέρετρο της Μαλαισίας, τους οποίους απελευθέρωσε 4 μήνες μετά τη μεσολάβηση της Λιβύης. Λέγεται ότι η Λιβύη κατέβαλε ένα μεγάλο ποσό σε λύτρα για την απελευθέρωση των ομήρων.
Η πρώτη συνάντηση Μίτσελ με τους ηγέτες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.
Δεύτερη βόμβα εξερράγη λίγες ώρες μετά την χθεσινοβραδυνή επίθεση
27.5.2001 21:52 (Ωρα Λονδίνου) Ο αμερικανός απεσταλμένος συναντήθηκε με τον Παλαιστίνο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι προτάσεις της έκθεσης Μίτσελ. Αύριο θα συνεχιστούν οι επαφές του αμερικανού απεσταλμένου και με τις δύο πλευρές. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν οτι το Ισραήλ υποσχέθηκε να συγκρατηθεί, παρά τις δύο αυτοκινητοβόμβες που εξεράγησαν στην Ιερουσαλήμ μέσα στις τελευταίες 24 ώρες. Εκπρόσωπος της Ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε οτι υπάρχουν ίχνη αισιοδοξίας με αφορμή την έναρξη των επαφών με τον αμερικανό απεσταλμένο. Νωρίτερα ο Ουίλιαμ Μπέρνς είχε ζητήσει απο τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ να κάνει ό,τι μπορεί για να τερματιστούν οι επιθέσεις των Παλαιστινίων εναντίον των Ισραηλινών.
Εντείνεται η ανησυχία για την τύχη των αμάχων στην πΓΔΜ
Πρόσφυγες εγκαταλείπουν τις εστίες τους
27.5.2001 22:07 (Ωρα Λονδίνου) Οι δυνάμεις της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας βομβαρδίζουν και πάλι τις θέσεις των Αλβανόφωνων ανταρτών στα βόρεια της χώρας. Εν τω μεταξύ, εντείνεται η ανησυχία για την τύχη των αμάχων που έχουν παγιδευτεί στις συγκρούσεις. Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε οτι σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί άμαχοι ζήτησαν καταφύγιο στις περιοχές που ελέγχουν ακόμα οι αντάρτες. Αξιωματούχοι στα Σκόπια κάνουν λόγο για 3.000 αμάχους που έχουν περάσει τα σύνορα με το Κοσσυφοπεδιο και τη Σερβία. Σύμφωνα με τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της χώρας, ο Ερυθρός Σταυρός προσπαθεί να μεσολαβήσει μεταξύ του στρατού της πΓΔΜ και των ανταρτών για ασφαλές πέρασμα των αμάχων.
Τα πρώτα αποτελέσματα στην Κύπρο.
Στον αγώνα για την ψήφο
27.5.2001 22:22 (Ωρα Λονδίνου) Με καταμετρημένο το 42,9% έλαβαν ΑΚΕΛ 34,7% ΔΗ.ΣΥ 33,2% ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ 15,6% ΚΙΝΗΜΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ 6,6% ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ 3% ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ 2,5% ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ 2,3% ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 1,8%. Εαν τα αποτελέσματα διατηρηθούν, για πρώτη φορά μετά απο πολλά χρόνια το κομμουνιστικό κόμμα ΑΚΕΛ θα προηγηθεί του ΔΗ.ΣΥ, ενώ και τα 8 κόμματα θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή με τουλάχιστον ένα βουλευτή. Οι σημερινές βουλευτικές εκλογές θα αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση που θα προετοιμάσει τη νήσο για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Απαγωγή τουριστών στις Φιλιππίνες
Οι όμηροι απήχθησαν από το θέρετρο της νήσου Παλαουάν
27.5.2001 9:42 (Ωρα Λονδίνου) Στις Φιλιππίνες, οι αρχές δήλωσαν ότι ένοπλοι, που πιστεύεται ότι είναι Μουσουλμάνοι αυτονομιστές, απήγαγαν από θέρετρο της νήσου Παλαουάν, 20 τουλάχιστον τουρίστες. Εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι οι περισσότεροι όμηροι είναι από τις Φιλιππίνες αλλά τρία άτομα είναι ξένοι -από την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ταυτότητα των απαγωγέων δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί όμως οι αρχές υποπτεύονται ότι είναι Μουσουλμάνοι αντάρτες από το νότιο τμήμα της νήσου. Ο ανταποκριτής του BBC στην νοτιοανατολική Ασία μεταδίδει ότι η απαγωγή είναι συνηθισμένο έγκλημα στις Φιλιππίνες, ιδιαίτερα από την πλευρά των Μουσουλμάνων αυτονομιστών. Την περασμένη Τρίτη ομάδα ενόπλων επιτέθηκε σε θέρετρο στη νήσο Σαμάλ. Στην επίθεση σκοτώθηκαν δύο υπάλληλοι και οι ένοπλοι απήγαγαν τέσσερα άτομα. Πέρσι, η ανταρτική οργάνωση Αμπού Σαγιάφ είχε απαγάγει 21 τουρίστες, κυρίως ξένους, από γειτονικό θέρετρο της Μαλαισίας, τους οποίους απελευθέρωσε 4 μήνες μετά τη μεσολάβηση της Λιβύης. Λέγεται ότι η Λιβύη κατέβαλε ένα μεγάλο ποσό σε λύτρα για την απελευθέρωση των ομήρων.
Στην Ουγκάντα ο Κόλιν Πάουελ
27.5.2001 11:32 (Ωρα Λονδίνου) Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ βρίσκεται στην Ουγκάντα όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας Γιογουέρι Μουσεβένι για τις συγκρούσεις στο Σουδάν και τη Δημοκρατία του Κονγκό. Αργότερα σήμερα ο κ. Πάουελ θα επισκεφθεί έναν οργανισμό υποστήριξης για τα θύματα του AIDS, όπου θα διαπιστώσει το επιτυχές μορφωτικό πρόγραμμα της Ουγκάντα για τον θανατηφόρο ιό. Το σχετικό πρόγραμμα της χώρας -η οποία ήταν κάποτε μία από τις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα στον κόσμο- έχει συμβάλει αισθητά στη μείωση του αριθμών των ατόμων που πάσχουν από την ασθένεια.
Κατέρρευσαν κτίρια στην Ινδία
27.5.2001 11:45 (Ωρα Λονδίνου) Οι ινδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 13 άτομα σκοτώθηκαν και πολλά άλλα τραυματίσθηκαν όταν δύο κτίρια κατέρρευσαν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, 8 άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν ζυθοποιείο κατέρρευσε στην πόλη Ουτάρ Πραντές στα βόρεια της χώρας. Πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονταν στο κτίριο όταν συνέβη το τραγικό επεισόδιο, οι περισσότεροι όμως ανασύρθηκαν από τα χαλάσματα. Εν τω μεταξύ, στο Αντρα Πραντές, στα νότια της χώρας, πέντε άνθρωποι εγκλωβίστηκαν κάτω από τα συντρίμια ενός κολεγίου που βρισκόταν υπό κατασκευή, που κατέρρευσε όταν έπεσε η οροφή.
Σειρά εκρήξεων στην Ιερουσαλήμ
Δεύτερη βόμβα εξερράγη λίγες ώρες μετά την χθεσινοβραδυνή επίθεση
27.5.2001 10:26 (Ωρα Λονδίνου) Δύο αυτοκινητοβόμβες εξεράγησαν στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, λίγες ώρες πριν την έναρξη συνομιλιών του νέου απεσταλμένου των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή Ουίλιαμ Μπέρνς με τους ηγέτες των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε πολυσύχναστη περιοχή όπου υπάρχουν πολλά καταστήματα και κέντρα διασκεδάσεως, κοντά στο αρχηγείο της ισραηλινής Αστυνομίας. Σύμφωνα με τις αρχές, δεν υπήρξαν θύματα από την πρώτη έκρηξη, που σημειώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα. Εννέα ώρες αργότερα, όμως, τουλάχιστον δύο άτομα τραυματίσθηκαν ελαφρά όταν στην περιοχή εξερράγη και δεύτερη αυτοκινητοβόμβα. Την ευθύνη για την πρώτη επίθεση ανέλαβε το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ενώ υπεύθυνη για την δεύτερη έκρηξη δήλωσε η ισλαμική οργάνωση Τζιχάντ. Ο αμερικανός απεσταλμένος άρχισε ήδη συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ ενώ αργότερα θα συναντηθεί και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν. Ο κ. Μπερνς θα προσπαθήσει να πείσει τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν τις συστάσεις της επιτροπής Μίτσελ για εκεχειρία και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ήδη απορρίψει ορισμένες από τις συστάσεις αυτές.
Απαγωγή τουριστών στις Φιλιππίνες
Οι όμηροι απήχθησαν από το θέρετρο της νήσου Παλαουάν
27.5.2001 9:42 (Ωρα Λονδίνου) Στις Φιλιππίνες, οι αρχές δήλωσαν ότι ένοπλοι, που πιστεύεται ότι είναι Μουσουλμάνοι αυτονομιστές, απήγαγαν από θέρετρο της νήσου Παλαουάν, 20 τουλάχιστον τουρίστες. Εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι οι περισσότεροι όμηροι είναι από τις Φιλιππίνες αλλά τρία άτομα είναι ξένοι -από την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ταυτότητα των απαγωγέων δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί όμως οι αρχές υποπτεύονται ότι είναι Μουσουλμάνοι αντάρτες από το νότιο τμήμα της νήσου. Ο ανταποκριτής του BBC στην νοτιοανατολική Ασία μεταδίδει ότι η απαγωγή είναι συνηθισμένο έγκλημα στις Φιλιππίνες, ιδιαίτερα από την πλευρά των Μουσουλμάνων αυτονομιστών. Την περασμένη Τρίτη ομάδα ενόπλων επιτέθηκε σε θέρετρο στη νήσο Σαμάλ. Στην επίθεση σκοτώθηκαν δύο υπάλληλοι και οι ένοπλοι απήγαγαν τέσσερα άτομα. Πέρσι, η ανταρτική οργάνωση Αμπού Σαγιάφ είχε απαγάγει 21 τουρίστες, κυρίως ξένους, από γειτονικό θέρετρο της Μαλαισίας, τους οποίους απελευθέρωσε 4 μήνες μετά τη μεσολάβηση της Λιβύης. Λέγεται ότι η Λιβύη κατέβαλε ένα μεγάλο ποσό σε λύτρα για την απελευθέρωση των ομήρων.
Εντείνεται η ανησυχία για την τύχη των αμάχων στην πΓΔΜ
Πρόσφυγες εγκαταλείπουν τις εστίες τους
27.5.2001 9:31 (Ωρα Λονδίνου) Στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις εντείνουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των Αλβανών ανταρτών που έχουν καταλάβει χωριά στο βόρειο τμήμα της χώρας, εντείνονται και οι ανησυχίες για την τύχη των αμάχων που έχουν παγιδευτεί στις συγκρούσεις. Εχοντας ανακαταλάβει το χωριό Βάκσιντσε, οι κυβερνητικές δυνάμεις άρχισαν χθες επίθεση εναντίον του χωριού Σλούπτσανε. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού, μερικοί άμαχοι που προσπάθησαν να εγκαταλείψουν το χωριό, αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω από τα πυρά των ανταρτών.
Εκλογές στην Κύπρο
27.5.2001 11:04 (Ωρα Λονδίνου) Οι σημερινές βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο θα αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση που θα προετοιμάσει τη νήσο για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού, που κατέχει τις περισσότερες θέσεις στη Βουλή, προσπάθησε να πείσει τους ψηφοφόρους ότι είναι το καλύτερο κόμμα για να οδηγήσει τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί το 2003. Το ΔΗΣΥ έχει να αντιμετωπίσει το κομμουνιστικό κόμμα ΑΚΕΛ, που επέρριψε ευθύνες στο Δημοκρατικό Συναγερμό για την κατάρρευση του χρηματιστηρίου πέρσι. Το ΑΚΕΛ κατηγόρησε επίσης το ΔΗΣΥ για ανεπάρκεια.
Συγκρούσεις στη βόρεια Αγγλία
27.5.2001 9:53 (Ωρα Λονδίνου) Η Αστυνομία αποκατέστησε την τάξη στην πόλη Ολντχαμ της βόρειας Αγγλίας, όπου εκατοντάδες νεαρών συγκρούσθηκαν με τις αρχές χθες το βράδυ. Πάνω από 20 άτομα τραυματίσθηκαν, ανάμεσά τους και αστυνομικοί. Συνελήφθησαν 17 άτομα και, σύμφωνα με την αστυνομία, αναμένονται και άλλες συλλήψεις. Οι νεαροί, που κατάγονται κυρίως από χώρες της νότιας Ασίας, επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών ρίχνοντας αυτοσχέδιες βόμβες και τούβλα. Δεν είναι σαφές ποια είναι η αιτία των ταραχών, όμως ασιατικής καταγωγής κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι τα επεισόδια άρχισαν όταν μέλη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου επιτέθηκαν εναντίον τους. Η αστυνομία επέρριψε την ευθύνη σε αντιπαράθεση μεταξύ λευκών με ασιατικής καταγωγής νεαρών.
Αποστολή έκτακτης βοήθειας στο Σουδάν εγκρίνει ο Πάουελ
27.5.2001 10:18 (Ωρα Λονδίνου) Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα στείλει 40 χιλιάδες τόννους τροφίμων ως έκτακτη βοήθεια στο Σουδάν. Ο κ. Πάουελ τόνισε ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την αποτροπή λιμού. Ο αμερικανός αξιωματούχος κάλεσε την κυβέρνηση του Σουδάν να κάτι ό,τι είναι δυνατό προκειμένου η βοήθεια των Αμερικανών να φθάσει σε αυτούς που βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Πάουελ στην Κένυα μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των οργανώσεων αρωγής που δουλεύουν στο Σουδάν. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται τώρα στην Ουγκάντα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Αφρικανική ήπειρο.
Νέο νομοσχέδιο στο Τέξας για την θανατική ποινή
27.5.2001 10:52 (Ωρα Λονδίνου) Το νομοθετικό σώμα της αμερικανικής πολιτείας του Τέξας ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγορεύει την εκτέλεση καταδικασμένων σε θάνατο δολοφόνων που έχει διαπιστωθεί ότι έχουν περιορισμένες διανοητικές ικανότητες. Το νομοσχέδιο, που ψηφίσθηκε από τη βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία του Τέξας, αναμένεται τώρα να εγκριθεί από τον κυβερνήτη της πολιτείας Ρικ Πέρρυ. Από το 1982, το Τέξας έχει πραγματοποιήσει τις περισσότερες εκτελέσεις από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών -περίπου 250 εκτελέσεις συμπεριλαμβανομένων και έξι περιπτώσεων ατόμων με περιορισμένες διανοητικά ικανότητες.
Ανοιχτός ο δρόμος για τον Χαταμί
27.5.2001 11:17 (Ωρα Λονδίνου) Ανετράπη, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση δικαστηρίου που απαγόρευε στον πρόεδρο του Ιράν Μοχάμαντ Χαταμί να πραγματοποιήσει προεκλογική συγκέντρωση αύριο. Εκπρόσωπος του προέδρου Χαταμί δήλωσε ότι μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης αποφάσισαν την άρση της απαγόρευσης. Πάνω από 30 χιλιάδες άτομα αναμένεται να συγκεντρωθούν στην συγκέντρωση του προέδρου Χαταμί που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Τεχεράνη.
|