Ειδήσεις 01-04-30
- Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ θα ζητήσει πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ, στον αγώνα κατά των Αλβανών αυτονομιστών
- Αιματηρά επεισόδια στη Γάζα επισκιάζουν τις ελπίδες εκεχειρίας
- Ντένις Τίτο, ο πρώτος τουρίστας στο Διάστημα
- Εργατική Πρωτομαγιά: Επιφυλακή λόγω φόβων για βίαια επεισόδια
- Φιλιππίνες: Πορεία οπαδών του Εστράντα στο προεδρικό μέγαρο
- Διαβουλεύσεις για διεθνές δάνειο προς την Τουρκία
- Η Βουλή της Ινδονησίας ενέκρινε δεύτερη πρόταση μομφής κατά του προέδρου Αμπντουραχμάν Ουαχίντ
- Βρετανία: Προειδοποίηση Γουΐλιαμ Χέϊγκ στο βουλευτή που εξέφρασε απόψεις κατά των ξένων
- Παρατείνεται η κράτηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για 2 μήνες
- Γενεύη: Συνομιλίες για την πρώτη παγκόσμια αντικαπνιστική συνθήκη
- Την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ θα ζητήσει ο πρόεδρος της ΠΓΔ της Μακεδονίας
- Βρετανία: Ο Γοιίλιαμ Χέιγκ προειδοποιεί τον βουλευτή που εξέφρασε απόψεις κατά των ξένων
- Η Βουλή της Ινδονησίας ενέκρινε για δεύτερη φορά την πρόταση μομφής κατά του προέδρου Αμπντουραχμάν Ουαχίντ
- Ευρωβαρόμετρο: χαμηλά ποσοστά για τη διεύρυνση
- Άρχισαν συνομιλίες για την πρώτη αντικαπνιστική συνθήκη στον κόσμο
- Την πρόταση μομφής κατά του προέδρου Αμπντουραχμάν Ουαχίντ συζητεί η Βουλή της Ινδονησίας
- Η πρόεδρος των Φιλιππίνων προειδοποιεί τους οπαδούς του Τζόζεφ Εστράντα
- Την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ θα ζητήσει ο πρόεδρος της ΠΓΔ της Μακεδονίας
- Ο Σιμόν Πέρες στην Ουάσινγκτον
- Ντένις Τίτο, ο πρώτος τουρίστας του διαστήματος
- Παρατείνεται η κράτηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για 2 μήνες
- Άρχισαν συνομιλίες για την πρώτη αντικαπνιστική συνθήκη στον κόσμο
- Προβλήματα δημιουργεί στον αρχηγό των βρετανών Συντηρητικών η στάση ενός βουλευτή του έναντι των ξένων
- Την πρόταση μομφής κατά του προέδρου Αμπντουραχμάν Ουαχίντ συζητεί η Βουλή της Ινδονησίας
- Η πρόεδρος των Φιλιππίνων προειδοποιεί τους οπαδούς του Τζόζεφ Εστράντα
- Οργή για την δολοφονία των οκτώ στρατιωτών στην ΠΓΔΜ.
- Σχέδιο κατάπαυσης του πυρός για το Μεσανατολικό
- Τραγωδία στο Κογκό
- Ινδονησία: Φρουρούμενη η βουλή ψηφίζει εναντίον Γουαχίντ
- Ευρωπαϊκές προτάσεις Σρέντερ
- Τραγωδία στο Κογκό
- Οργή για την δολοφονία των οκτώ στρατιωτών στην ΠΓΔΜ.
- Ινδονησία: Φρουρούμενη η βουλή ψηφίζει εναντίον Γουαχίντ
- Κινητικότητα στο Μεσανατολικό
- Η Κίνα επιτρέπει επιθεώρηση του αεροσκάφους
- Συνθήκη εναντίον του καπνίσματος κυοφορείται στη Γενεύη
- Διαδηλώσεις υπέρ Εστράντα στις Φιλιππίνες
- Ευρωπαικό όραμα του Γκέρχαρντ Σρέντερ
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ θα ζητήσει πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ, στον αγώνα κατά των Αλβανών αυτονομιστών
Αρματα μάχης της ΠΓΔΜ βρίσκονται στην πόλη Τέτοβο
30.4.2001 20:15 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρόεδρος της ΠΓΔ της Μακεδονίας, Μπόρις Τράϊκοφσκι, δήλωσε πως θα ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά την προσεχή επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, πλήρη υποστήριξη για τον αγώνα της κυβέρνησής του κατά των Αλβανόφωνων ανταρτών. Ο κ. Τράϊκοφσκι καταδίκασε τη δολοφονία, το περασμένο Σάββατο, 8 στρατιωτικών της χώρας του στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, μια ενέργεια -που όπως είπε- δεν έχει καμία σχέση με τα δημοκρατικά αιτήματα των Αλβανόφωνων που ζουν στην ΠΓΔΜ. Το φόνο των 8 στρατιωτικών καταδίκασαν επίσης όλα τα κύρια αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ και επίσης η Αλβανία. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, τόνισε πως τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν τη διαδικασία του διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων των Αλβανόφωνων. Πάντως, ο πολιτικός ηγέτης του λεγομένου Απελευθερωτικού Στρατού, Αλί Αχμέτι, δήλωσε σήμερα ότι οι αντάρτες ενήργησαν ευρισκόμενοι σε κατάσταση αυτοάμυνας. Χαρακτήρισε δε προκλητικές τις δηλώσεις των αρχών των Σκοπίων οι οποίες, είπε, θέλουν να παρουσιασθούν ως θύματα.
Αιματηρά επεισόδια στη Γάζα επισκιάζουν τις ελπίδες εκεχειρίας
Οι επιθέσεις συνεχίζονται παράλληλα με τις ειρηνευτικές προσπάθειες
30.4.2001 20:34 (Ωρα Λονδίνου) Τρείς Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας από δύο ξεχωριστές εκρήξεις βομβών. Δύο από τα θύματα βρήκαν το θάνατο όταν το κτίριο όπου βρίσκονταν κατέρρευσε μετά από έκρηξη ισχυρής βόμβας. Τουλάχιστον άλλα τρία άτομα τραυματίσθηκαν στο επιεσόδιο αυτό, που συνέβη στο κέντρο της πόλης της Γάζας. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή αστυνομία, η βόμβα που προκάλεσε την έκρηξη είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο, αλλά δεν είναι γνωστό εάν οι υπεύθυνοι για την έκρηξη είναι Ισραηλινοί ή Παλαιστίνιοι. Μια δεύτερη έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στον εβραϊκό οικισμό Ράφια Γιάμ, σκοτώνοντας έναν Παλαιστίνιο που εργαζόταν εκεί και τραυματίζοντας ακόμη έναν. Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, πραγματοποιεί από σήμερα τετραήμερη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον για να συζητήσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον τερματισμό των βίαιων συγκρούσεων των τελευταίων 7 μηνών και την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών. Ο κ. Πέρες είχε ήδη συνομιλίες με τους ηγέτες της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, οι προτάσεις των οποίων προβλέπουν την κήρυξη εκεχειρίας για 4 εβδομάδες πριν ξαναρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει απορρίψει πλήρως το σχέδιο αυτό, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά, όπως επισημαίνει ένας από τους αναλυτές του BBC, υπάρχουν σοβαρές, αν όχι και αξεπέραστες, δυσκολίες.
Ντένις Τίτο, ο πρώτος τουρίστας στο Διάστημα
Ρώσοι κοσμοναύτες βοηθούν τον κ. Τίτο
30.4.2001 20:41 (Ωρα Λονδίνου) Ο αμερικανός εκατομμυριούχος και πρώτος τουρίστας του διαστήματος, Ντένις Τίτο, εκπλήρωσε το στόχο μιας ολόκληρης ζωής, και βρίσκεται ήδη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Οι δύο αμερικανοί αστροναύτες που αποτελούν το πλήρωμα του σταθμού υποδέχθηκαν εγκάρδια τον κ. Τίτο και τους δύο Ρώσους κοσμοναύτες του διαστημοπλοίου Σογιούζ, που μετέφερε την ομάδα στον σταθμό. Η μετάβαση στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ήταν όνειρο ζωής για τον Ντένις Τίτο, ο οποίος δεν δίστασε να καταβάλει στις ρωσικές αρχές το ποσό των 20 εκατομμυρίων δολλαρίων προκειμένου να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Η παρουσία του Αμερικανού κροίσου στο Διάστημα είχε προκαλέσει σοβαρή διένεξη ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία. Οι υπεύθυνοι της ΝΑΣΑ υποστήριζαν ότι ο Ντένις Τίτο θα είχε τρομερά προβλήματα προσαρμογής, και θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα ασφαλείας στο σταθμό. Ο ίδιος, βέβαια, σε δηλώσεις του από το Διάστημα εμφανίστηκε να απολαμβάνει ιδιαίτερα τη μοναδική αυτή εμπειρία: "Λατρεύω", είπε, "το διάστημα."
Εργατική Πρωτομαγιά: Επιφυλακή λόγω φόβων για βίαια επεισόδια
Διαδηλωτές είχαν παραλύσει την κυκλοφορία στο κέντρο του Λονδίνου, κατά τη διάρκεια των περυσινών κινητοποιήσεων
30.4.2001 21:34 (Ωρα Λονδίνου) Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι δυνάμεις ασφαλείας σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, καθώς αντικαπιταλιστικές οργανώσεις και αντίπαλοι της παγκοσμιοποίησης λένε ότι θα πάρουν μέρος δυναμικά στις αυριανές εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά. Στο Λονδίνο η αστυνομία ανέστειλε όλες τις άδειες του προσωπικού της και έλαβε προληπτικά δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, για να μην επαναληφθούν -λένε οι αρχές- τα περυσινά βίαια επεισόδια στη βρετανική πρωτεύουσα. Στην Αυστραλία ακτιβιστές απειλούν ότι θα συμμετέχουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις με στόχο να σταματήσουν τη λειτουργία των χρηματιστηρίων. Στο Πακιστάν το στρατιωτικό καθεστώς απαγόρευσε την προγραμματισμένη για αύριο συγκέντρωση υπέρ της δημοκρατίας στην πόλη Καράτσι. Και στη Γερμανία δικαστήριο επικύρωσε την απαγόρευση μιάς συγκέντρωσης στο Βερολίνο, που προγραμμάτιζαν μαχητικές οργανώσεις της άκρας αριστεράς.
Φιλιππίνες: Πορεία οπαδών του Εστράντα στο προεδρικό μέγαρο
Πορεία - διαδήλωση υπέρ του φυλακισμένου πρώην προέδρου Εστράντα
30.4.2001 21:43 (Ωρα Λονδίνου) Στις Φιλιππίνες οπαδοί του αποπεμφθέντος προέδρου, Τζόζεφ Εστράντα, άρχισαν πορεία προς το προεδρικό μέγαρο, στην πρωτεύουσα Μανίλα. Οι διαδηλωτές ζητούν την αποφυλάκιση του κ. Εστράντα -ο οποίος έχει συλληφθεί κατηγορούμενος για διαφθορά, και την παραίτηση της διαδόχου του στο προεδρικό αξίωμα, Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο. Οι οπαδοί του κ. Εστράντα συμμετείχαν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την φυλάκισή του από την περασμένη εβδομάδα, όταν αυτός συνελήφθη, και αγνόησαν τις προειδοποιήσεις των αρχών που τούς καλούσαν να μην πραγματοποιήσουν την πορεία. Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή γύρω από το προεδρικό μέγαρο, ενώ έξω από αυτό έχουν συγκεντρωθεί υποστηρικτές της προέδρου Αρόγιο για να την προστατεύσουν -όπως λένε. Η πρόεδρος των Φιλιππινών προειδοποίησε ότι θα καταστείλει δυναμικά κάθε προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησής της.
Διαβουλεύσεις για διεθνές δάνειο προς την Τουρκία
Ο Κεμάλ Ντερβίς εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξασφάλιση διεθνούς δανείου προς την Άγκυρα
30.4.2001 21:27 (Ωρα Λονδίνου) Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κεμάλ Ντερβίς, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα λάβει δάνειο 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος Ιουνίου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Ντερβίς στην Ουάσινγκτον, όπου βρίσκεται συμμετέχοντας στην κοινή διάσκεψη του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν στα πλαίσια του πακέτου οικονομικής βοήθειας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Άγκυρα από τους δύο παγκόσμιους οργανισμούς. Οσο για την προοπτική επιστροφής της Τουρκίας στις διεθνείς χρηματαγορές, ο κ. Ντερβίς είπε ότι σχεδιάζει να επαναφέρει την τουρκική οικονομία στις διεθνείς αγορές το φθινόπωρο. Ο επικεφαλής της τουρκικής οικονομίας δήλωσε εξάλλου ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Τουρκία επεξεργάζονται τις τελικές λεπτομέρειες του δανείου, που αναμένεται να ανακοινωθούν στις 10-12 Μαΐου.
Η Βουλή της Ινδονησίας ενέκρινε δεύτερη πρόταση μομφής κατά του προέδρου Αμπντουραχμάν Ουαχίντ
Διαδηλώσεις υπέρ του προέδρου Ουαχίντ στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα
30.4.2001 20:50 (Ωρα Λονδίνου) Η Βουλή της Ινδονησίας μετά από μαραθώνια συνεδρίασή της αποφάσισε σήμερα να εγκρίνει για δεύτερη φορά την πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί κατά του προέδρου της χώρας, Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, ο οποίος κατηγορείται ότι έχει εμπλακεί σε υπόθεση διαφθοράς. Ο κ. Ουαχίντ θα πρέπει να απαντήσει μέσα σ' ένα μήνα στις κατηγορίες. Πάντως, ο ανταποκριτής του BBC στην Τζακάρτα εκτιμά πως μετά τις τελευταίες αυτές εξελίξεις αυξάνονται οι πιθανότητες ν' ασκηθούν πιέσεις στον κ. Ουαχίντ για να παραιτηθεί. Διαφορετικά, μπορεί να παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη με την κατηγορία της διαφθοράς. Ο ίδιος επιμένει πάντως ότι είναι αθώος και πως θα εξαντλήσει τη θητεία του, παραμένοντας στην προεδρία μέχρι το 2004. Ενώ συνεχιζόταν η συνεδρίαση της Βουλής χιλιάδες οπαδοί του προέδρου της Ινδονησίας πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πρωτεύουσας, Τζακάρτα. Δεν πλησίασαν, όμως, το κτίριο της Βουλής που προστατευόταν με συρματοπλέγματα και ένοπλους αστυνομικούς. Οι οπαδοί του κ. Ουαχίντ απειλούσαν ότι θα κηρύξουν Τζιχάντ -ιερό πόλεμο δηλαδή, σε περίπτωση που αυτός αποπεμφθεί από την εξουσία. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Τζακάρτα, κάποιοι πολιτικοί κατηγορούν τον ανώτατο άρχοντα της χώρας ότι ενεθάρρυνε τα αυτονομιστικά κινήματα σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
Βρετανία: Προειδοποίηση Γουΐλιαμ Χέϊγκ στο βουλευτή που εξέφρασε απόψεις κατά των ξένων
Ο ηγέτης των Τόρηδων, Γουΐλιαμ Χέϊγκ προσπάθησε με δηλώσεις του να δώσει τέλος στην υπόθεση Τάουνεντ
30.4.2001 20:58 (Ωρα Λονδίνου) Ο αρχηγός των βρετανών Συντηρητικών, Γουΐλιαμ Χέϊγκ, προειδοποίησε τον βουλευτή του κόμματός του, Τζον Τάουνεντ, ότι αν δεν αποκηρύξει τις απόψεις που εξέφρασε για τους ξένους, θα διαγραφεί. Οι δηλώσεις του κ. Τάουνεντ, ο οποίος επέκρινε έντονα την πολιτική της κυβέρνησης Μπλερ για τη μετανάστευση και τόνισε ότι η παρουσία τόσων πολλών αλλοδαπών στη χώρα μετατρέπει τους βρετανούς σε μια φυλή "μπάσταρδων", δημιούργησαν πολλά προβλήματα στον Γουΐλιαμ Χέϊγκ, τόσο από τα υπόλοιπα κόμματα όσο και στους κόλπους της παράταξής του. Ο λόρδος Τέϊλορ, σημαίνον στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος και ο μόνος μαύρος εκπρόσωπος της παράταξης στη Βουλή των Λόρδων, τόνισε ότι θα εγκαταλείψει τους Συντηρητικούς αν δεν αποπεμφθεί πάραυτα ο κ. Τάουνεντ.
Παρατείνεται η κράτηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για 2 μήνες
Παρατάθηκε για 2 μήνες η προφυλάκιση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
30.4.2001 21:07 (Ωρα Λονδίνου) Γιουγκοσλαβικό δικαστήριο αποφάσισε να παρατείνει για δύο μήνες την κράτηση του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο δικηγόρος του κ. Μιλόσεβιτς δήλωσε πως η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη και πως θα προσφύγει εναντίον της στη δικαιοσύνη. Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συνελήφθη, ως γνωστόν, με την κατηγορία της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας. Ωστόσο, καταζητείται από το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου, αλλά οι αρχές του Βελιγραδίου επιμένουν ότι θα πρέπει ο κ. Μιλόσεβιτς να δικασθεί πρώτα από γιουγκοσλαβικό δικαστήριο. Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε, δήλωσε πως ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα πρέπει να μεταφερθεί αμέσως στη Χάγη, γιατί τα εγκλήματα που λέγεται πως διέπραξε στο Κοσυφοπέδιο είναι πολύ σοβαρά και δεν είναι δυνατό να γίνει η δίκη του πρώτα στη Γιουγκοσλαβία.
Γενεύη: Συνομιλίες για την πρώτη παγκόσμια αντικαπνιστική συνθήκη
Το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για 4 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο
30.4.2001 21:13 (Ωρα Λονδίνου) Αρχισαν στη Γενεύη συνομιλίες για τη σύναψη της πρώτης αντικαπνιστικής συνθήκης στον κόσμο. Στόχος είναι η δραστική μείωση του καπνίσματος καθώς και η αντιμετώπιση των ασθενειών που προκαλεί η βλαβερή αυτή συνήθεια. Υπολογίζεται ότι τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Εκπρόσωποι πολλών κυβερνήσεων διαπραγματεύονται τη συνθήκη που θ' απαγορεύει, μεταξύ άλλων, την πώληση αφορολόγητων τσιγάρων, θα θέτει περιορισμούς στη διαφήμιση αυτού του προϊόντος και θα προβλέπει επίσης τη λήψη κάποιων μέτρων κατά των λαθρεμπόρων τσιγάρων. Ωστόσο, η ανταποκρίτρια του BBC στη Γενεύη εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ θα προβάλουν αντιρήσεις σε ορισμένα από τα προτεινόμενα μέτρα. Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας παραδέχθηκε ότι αποτελούν πρόβλημα τα πανίσχυρα συμφέροντα των πολυεθνικών καπνοβιομηχανιών.
Την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ θα ζητήσει ο πρόεδρος της ΠΓΔ της Μακεδονίας
Αρματα μάχης εισέρχονται στο Τέτοβο
30.4.2001 16:35 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρόεδρος της ΠΓΔ της Μακεδονίας, Μπόρις Τράικοφσκι, δήλωσε πως θα ζητήσει από τις ΗΠΑ, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, πλήρη υποστήριξη για τον αγώνα της κυβέρνησής του κατά των αλβανόφωνων ανταρτών. Ο κ. Τράικοφσκι καταδίκασε τον φόνο, το Σάββατο, 8 στρατιωτικών της χώρας του στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο--ενέργεια, είπε, που δεν έχει καμία σχέση με τα δημοκρατικά αιτήματα των αλβανοφώνων που ζουν στην ΠΓΔΜ. Τον φόνο των 8 στρατιωτικών καταδίκασαν επίσης όλα τα κύρια αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ κι επίσης η Αλβανία. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτ, τόνισε πως τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν τη διαδικασία του διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων των αλβανόφωνων. Πάντως, ο πολιτικός ηγέτης του λεγομένου Απελευθερωτικού Στρατο, Αλί Αχμέτι, δήλωσε σήμερα ότι οι αντάρτες ενήργησαν ευρισκόμενοι σε κατάσταση αυτοάμυνας. Χαρακτήρισε δε προκλητικές τις δηλώσεις των αρχών των Σκοπίων οι οποίες, είπε, θέλουν να παρουσιασθούν ως θύματα.
Βρετανία: Ο Γοιίλιαμ Χέιγκ προειδοποιεί τον βουλευτή που εξέφρασε απόψεις κατά των ξένων
30.4.2001 17:20 (Ωρα Λονδίνου) Ο αρχηγός των βρετανών Συντηρητικών, Γουίλιαμ Χέιγκ, προειδοποίησε τον βουλευτή του κόμματός του, Τζον Τάουνεντ, ότι αν δεν αποκηρύξει τις απόψεις που εξέφρασε για τους ξένους, θα διαγραφεί. Οι δηλώσεις του κ. Τάουνεντ, ο οποίος επέκρινε έντονα την πολιτική της κυβέρνησης Μπλερ για τη μετανάστευση και τόνισε ότι η παρουσία τόσων πολλών αλλοδαπών στη χώρα μετατρέπει τους βρετανούς σε μια φυλή "μπάσταρδων", δημιούργησαν πολλά προβλήματα στον Γουίλιαμ Χέιγκ τόσο από τα υπόλοιπα κόμματα όσο και στους κόλπους της παράταξής του. Ο λόρδος Τέιλορ, π.χ., σημαίνον στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος και ο μόνος μαύρος εκπρόσωπος της παράταξης στην Άνω Βουλή, είχε τονίσε ότι θα εγκαταλείψει τους Συντηρητικούς αν δεν αποπεμφθεί πάραυτα ο κ. Τάουνεντ.
Η Βουλή της Ινδονησίας ενέκρινε για δεύτερη φορά την πρόταση μομφής κατά του προέδρου Αμπντουραχμάν Ουαχίντ
30.4.2001 16:52 (Ωρα Λονδίνου) Η Βουλή της Ινδονησίας μετά από μαραθώνιες συζητήσεις αποφάσισε να εγκρίνει για δεύτερη φορά την πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί κατά του προέδρου Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, ο οποίος θα πρέπει ν'αντιδράσει μέσα σ'ένα μήνα. Πάντως, ο ανταποκριτής του BBC στην Τζακάρτα εκτιμά πως μετά τις τελευταίες αυτές εξελίξεις αυξάνονται οι πιθανότητες ν'ασκηθούν πιέσεις στον κ. Ουαχίντ για να παραιτηθεί. Διαφορετικά, μπορεί να παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη με την κατηγορία της διαφθοράς. Ο ίδιος επιμένει πάντως ότι είναι αθώος και πως θα εξαντλήσει τη θητεία του, παραμένοντας στην προεδρία μέχρι το 2004. ικαιοσύνη με την κατηγορία της διαφθοράς. Χιλιάδες οπαδοί του προέδρου πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πρωτεύουσας, Τζακάρτα. Δεν πλησίασαν, όμως, το κτίριο της Βουλής που προστατεύεται με συρματπλέγματα και ένοπλους αστυνομικούς. Οι οπαδοί του κ. Ουαχίντ απειλούν να κηρύξουν Τζιχάντ ή ιερό πόλεμο, σε περίπτωση που αποπεμφθεί απ'την εξουσία. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Τζακάρτα, κάποιοι πολιτικοί κατηγορούν τον ανώτατο άρχοντα της χώρας ότι ενεθάρρυνε τα αυτονομιστικά κινήματα σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
Ευρωβαρόμετρο: χαμηλά ποσοστά για τη διεύρυνση
30.4.2001 15:45 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που έγινε στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η διεύρυνση της Κοινότητας εξακολουθεί να μη βρίσκει μεγάλη υποστήριξη. Όπως δείχνει το Ευρωβαρόμετρο, το λιγότερο από το ήμισι των ερωτηθέντων--το 44 τοις εκατό--υποστηρίζει τα σχέδια που προβλέπουν την ένταξη νέων μελών στην Κοινότητα. Πάντως, το 49 τοις εκατό των Ελλήνων, σύμφωνα με την έρευνα αυτή, υποστηρίζει την διεύρυνση--γεγονός που κατάτασσει τους έλληνες στη δεύτερη θέση στον πίνακα με τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της διεύρυνσης μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από τους σουηδούς. Σε άλλες χώρες,-μέλη, όμως, όπως είναι η Γαλλία και η Γερμανία, είναι περισσότεροι αυτοί που λένε 'όχι' στη διεύρνση απ'αυτούς που την υποστηρίζουν. Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι πολλοί αγνοούν πώς ακριβώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ενωση: π.χ., μόνο το 14 τοις εκατό ήξερε ότι το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της Κοινότητας διατίθεται στον τομέα της γεωργίας και στην επιδότηση των περιφερειών.
Άρχισαν συνομιλίες για την πρώτη αντικαπνιστική συνθήκη στον κόσμο
30.4.2001 14:05 (Ωρα Λονδίνου) Αρχισαν στη Γενεύη συνομιλίες για τη σύναψη της πρώτης αντικαπνιστικής συνθήκης στον κόσμο. Στόχος είναι η δραστική μείωση του καπνίσματος καθώς και η αντιμετώπιση των ασθενειών που προκαλεί η βλαβερή αυτή συνήθεια. Υπολογίζεται ότι τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.Εκπρόσωποι πολλών κυβερνήσεων διαπραγματεύονται τη συνθήκη που θ'απαγορεύει, μεταξύ άλλων, την πώληση αφορολόγητων τσιγάρων, θα θέτει περιορισμούς στη διαφήμιση αυτού του προϊόντος και θα προβλέπει επίσης τη λήψη κάποιων μέτρων κατά των λαθρεμπόρων. Ωστόσο, η ανταποκρίτρια του BBC στη Γενεύη εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ θα προβάλουν αντιρρήσεις σε ορισμένα από τα προτεινόμενα μέτρα. Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας παραδέχθηκε ότι αποτελούν πρόβλημα τα πανίσχυρα συμφέροντα των πολυεθνικών καπνοβιομηχανιών.
Την πρόταση μομφής κατά του προέδρου Αμπντουραχμάν Ουαχίντ συζητεί η Βουλή της Ινδονησίας
30.4.2001 14:09 (Ωρα Λονδίνου) Η Βουλή της Ινδονησίας συνεχίζει τη συζήτηση της πρότασης μομφής που έχει κατατεθεί κατά του προέδρου Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, που μπορεί να οδηγήσει στην άρση της ασυλίας του και στην παραπομπή του στη δικαιοσύνη με την κατηγορία της διαφθοράς. Χιλιάδες οπαδοί του προέδρου πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πρωτεύουσας, Τζακάρτα. Δεν πλησίασαν, όμως, το κτίριο της Βουλής που προστατεύεται με συρματπλέγματα και ένοπλους αστυνομικούς. Οι οπαδοί του κ. Ουαχίντ απειλούν να κηρύξουν Τζιχάντ ή ιερό πόλεμο, σε περίπτωση που αποπεμφθεί απ'την εξουσία. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Τζακάρτα, κάποιοι πολιτικοί κατηγορούν τον ανώτατο άρχοντα της χώρας ότι ενεθάρρυνε τα αυτονομιστικά κινήματα σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
Η πρόεδρος των Φιλιππίνων προειδοποιεί τους οπαδούς του Τζόζεφ Εστράντα
30.4.2001 14:11 (Ωρα Λονδίνου) Η πρόεδρος των Φιλιππίνων, Γκλόρια Αρόγιο, προειδοποίησε ότι η κυβέρνησή της θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης. Η κ. Αρόγιο προέβη στη δήλωση αυτή μετά τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών που πραγματοποιούν οι οπαδοί του προκατόχου της, Τζόζεφ Εστράντα, ο οποίος κρατείται με την κατηγορία ότι ευθύνεται για οικονομικές ατασθαλίες. Ο κ. Εστράντα επρόκειτο αυτή την εβδομάδα--και συγκεκριμένα την Πέμπτη--να οδηγηθεί ενώπιον του δικαστηρίου, αλλ'αυτό τελικά θα γίνει στις 26 Ιουνίου. Χθες τη νύχτα, υπήρχαν φόβοι ότι μπορεί να γίνονταν ταραχές, αλλά οι διαδηλωτές ματαίωσαν τελικά την πορεία που σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν προς το προεδρικό μέγαρο.
Την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ θα ζητήσει ο πρόεδρος της ΠΓΔ της Μακεδονίας
Αρματα μάχης εισέρχονται στο Τέτοβο
30.4.2001 15:01 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρόεδρος της ΠΓΔ της Μακεδονίας, Μπόρις Τράικοφσκι, δήλωσε πως θα ζητήσει από τις ΗΠΑ, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, πλήρη υποστήριξη για τον αγώνα της κυβέρνησής του κατά των αλβανόφωνων ανταρτών. Ο κ. Τράικοφσκι καταδίκασε τον φόνο, το Σάββατο, 8 στρατιωτικών της χώρας του στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο--ενέργεια, είπε, που δεν έχει καμία σχέση με τα δημοκρατικά αιτήματα των αλβανοφώνων που ζουν στην ΠΓΔΜ. Τον φόνο των 8 στρατιωτικών καταδίκασαν επίσης όλα τα κύρια αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ κι επίσης η Αλβανία. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτ, τόνισε πως τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν τη διαδικασία του διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων των αλβανόφωνων. Πάντως, ο πολιτικός ηγέτης του λεγομένου Απελευθερωτικού Στρατο, Αλί Αχμέτι, δήλωσε σήμερα ότι οι αντάρτες ενήργησαν ευρισκόμενοι σε κατάσταση αυτοάμυνας. Χαρακτήρισε δε προκλητικές τις δηλώσεις των αρχών των Σκοπίων οι οποίες, είπε, θέλουν να παρουσιασθούν ως θύματα.
Ο Σιμόν Πέρες στην Ουάσινγκτον
H ισραηλινή αστυνομία ερευνά τα συντρίμια ενός αυτοκινήτου
30.4.2001 15:03 (Ωρα Λονδίνου) Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες πραγματοποιεί από σήμερα τετραήμερη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον για να συζητήσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον τερματισμό των βίαιων συγκρούσεων των τελευταίων 7 μηνών και την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών. Ο κ. Πέρες είχε ήδη συνομιλίες με τους ηγέτες της Αιγύπτου και της Ιορδανίας οι προτάσεις των οποίων προβλέπουν την κήρυξη εκεχειρίας για 4 εβδομάδες πριν ξαναρχίσουν συνομιλίες ανάμεσα στους ισραηλινούς και τους παλαιστίνιους. Ούτε οι ισραηλινοί ούτε οι παλαιστίνιοι έχουν απορρίψει πλήρως το σχέδιο αυτό το οποίο έχει, ας σημειωθεί, την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλά, όπως επισημαίνει ένας από τους αναλυτές του BBC, υπάρχουν σοβαρές, αν όχι και αξεπέραστες, δυσκολίες. Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια στη Μέση Ανατολή: όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, ένας παλαιστίνιος σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας σε εβραϊκό οικισμό στη Λωρίδα της Γάζας.
Ντένις Τίτο, ο πρώτος τουρίστας του διαστήματος
Ρώσοι κοσμοναύτες βοηθούν τον κ. Τίτο
30.4.2001 14:04 (Ωρα Λονδίνου) Ο αμερικανός εκατομμυριούχος και πρώτος τουρίστας του διαστήματος, Ντένις Τίτο, εκπλήρωσε τον στόχο της ζωής του και βρίσκεται ήδη στον διεθνή διαστημικό σταθμό. Οι δύο αμερικανοί αστροναύτες που αποτελούν το πλήρωμα του σταθμού υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τον κ. Τίτο και τους δύο Ρώσους κοσμοναύτες του διαστημοπλοίου Σογιούζ. Η μετάβαση στο διεθνή διαστημικό σταθμό ήταν το όνειρο ζωής για τον Ντένις Τίτο, ο οποίος δεν δίστασε να καταβάλει στις ρωσικές αρχές το ποσό των είκοσι εκατομμυρίων δολλαρίων προκειμένου να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Η παρουσία του αμερικανού κροίσου στο διάστημα προκάλεσε σοβαρή διένεξη ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία. Οι υπεύθυνοι της ΝΑΣΑ υποστήριζαν ότι ο Ντένις Τίτο θα είχε τρομερά προβλήματα προσαρμογής, και θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα ασφαλείας στον διεθνή διαστημικό σταθμό. Ο ίδιος, βέβαια, σε δηλώσεις του από το διάστημα εμφανίστηκε να απολαμβάνει ιδιαίτερα τη μοναδική αυτή εμπειρία: "Λατρεύω", είπε, "το διάστημα."
Παρατείνεται η κράτηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για 2 μήνες
30.4.2001 14:24 (Ωρα Λονδίνου) Γιουγκοσλαβικό δικαστήριο αποφάσισε να παρατείνει για δύο μήνες την κράτηση του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο δικηγόρος του κ. Μιλόσεβιτς δήλωσε πως η απόφαση αυτή ήταν αμενόμενη και πως θα προσφύγει στη δικαιοσύνη. Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συνελήφθη, ως γνωστόν, με την κατηγορία της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας. Ωστόσο, καταζητείται από το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου, αλλά οι αρχές του Βελιγραδίου επιμένουν ότι θα πρέπει ο κ. Μιλόσεβιτς να δικασθεί πρώτα από γιουγκοσλαβικό δικαστήριο. Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε, δήλωσε πως ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα πρέπει να μεταφερθεί αμέσως στη Χάγη, γιατί τα εγκλήματα που λέγεται πως διέπραξε στο Κοσσυφοπέδιο είναι πολύ σοβαρά και δεν είναι δυνατό να γίνει η δίκη του πρώτα στην Γιουγκοσλαβία.
Άρχισαν συνομιλίες για την πρώτη αντικαπνιστική συνθήκη στον κόσμο
30.4.2001 14:05 (Ωρα Λονδίνου) Αρχισαν στη Γενεύη συνομιλίες για τη σύναψη της πρώτης αντικαπνιστικής συνθήκης στον κόσμο. Στόχος είναι η δραστική μείωση του καπνίσματος καθώς και η αντιμετώπιση των ασθενειών που προκαλεί η βλαβερή αυτή συνήθεια. Υπολογίζεται ότι τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.Εκπρόσωποι πολλών κυβερνήσεων διαπραγματεύονται τη συνθήκη που θ'απαγορεύει, μεταξύ άλλων, την πώληση αφορολόγητων τσιγάρων, θα θέτει περιορισμούς στη διαφήμιση αυτού του προϊόντος και θα προβλέπει επίσης τη λήψη κάποιων μέτρων κατά των λαθρεμπόρων. Ωστόσο, η ανταποκρίτρια του BBC στη Γενεύη εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ θα προβάλουν αντιρρήσεις σε ορισμένα από τα προτεινόμενα μέτρα. Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας παραδέχθηκε ότι αποτελούν πρόβλημα τα πανίσχυρα συμφέροντα των πολυεθνικών καπνοβιομηχανιών.
Προβλήματα δημιουργεί στον αρχηγό των βρετανών Συντηρητικών η στάση ενός βουλευτή του έναντι των ξένων
30.4.2001 14:04 (Ωρα Λονδίνου)
Πολλά προβλήματα έχουν δημιουργήσει στον αρχηγό των βρετανών Συντηρητικών, Γουίλιαμ Χέιγκ, οι δηλώσεις ενός βουλευτή της παράταξής του, Τζον Τάουνεντ, ο οποίος επέκρινε έντονα την πολιτική της κυβέρνησης Μπλερ για τη μετανάστευση και τόνισε ότι η παρουσία τόσων πολλών αλλοδαπών στη χώρα μετατρέπει τους Βρετανούς σε μια φυλή μπάσταρδων. Το σχόλιο του κ. Τάουνεντ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, τόσο από τα υπόλοιπα βρετανικά κόμματα όσο και στους κόλπους των Συντηρητικών. Ο κ. Χέιγκ απέφυγε να αποπέμψει τον βουλευτή, προειδοποιώντας απλώς ότι θα τον θέσει εκτός κόμματος αν προβεί σε παρόμοιες δηλώσεις. Η στάση αυτή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του λόρδου Τέιλορ, σημαίνοντος μέλους του Συντηρητικού Κόμματος, και του μόνου μαύρου εκπροσώπου της παράταξης στην Άνω Βουλή, ο οποίος τόνισε ότι θα εγκαταλείψει τους Συντηρητικούς αν δεν αποπεμφθεί πάραυτα ο κ. Τάουνεντ. Οι επικρίσεις κατά του Γουίλιαμ Χέινγκ δεν φαίνεται να υποχωρούν και αναλυτές τονίζουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτευσης θα πρέπει να δείξει πυγμή έστω και την τελευταία στιγμή για να αποφύγει μια ταπεινωτική ήττα στις βουλευτικές εκλογές.
Την πρόταση μομφής κατά του προέδρου Αμπντουραχμάν Ουαχίντ συζητεί η Βουλή της Ινδονησίας
30.4.2001 14:09 (Ωρα Λονδίνου) Η Βουλή της Ινδονησίας συνεχίζει τη συζήτηση της πρότασης μομφής που έχει κατατεθεί κατά του προέδρου Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, που μπορεί να οδηγήσει στην άρση της ασυλίας του και στην παραπομπή του στη δικαιοσύνη με την κατηγορία της διαφθοράς. Χιλιάδες οπαδοί του προέδρου πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πρωτεύουσας, Τζακάρτα. Δεν πλησίασαν, όμως, το κτίριο της Βουλής που προστατεύεται με συρματπλέγματα και ένοπλους αστυνομικούς. Οι οπαδοί του κ. Ουαχίντ απειλούν να κηρύξουν Τζιχάντ ή ιερό πόλεμο, σε περίπτωση που αποπεμφθεί απ'την εξουσία. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Τζακάρτα, κάποιοι πολιτικοί κατηγορούν τον ανώτατο άρχοντα της χώρας ότι ενεθάρρυνε τα αυτονομιστικά κινήματα σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
Η πρόεδρος των Φιλιππίνων προειδοποιεί τους οπαδούς του Τζόζεφ Εστράντα
30.4.2001 14:11 (Ωρα Λονδίνου) Η πρόεδρος των Φιλιππίνων, Γκλόρια Αρόγιο, προειδοποίησε ότι η κυβέρνησή της θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης. Η κ. Αρόγιο προέβη στη δήλωση αυτή μετά τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών που πραγματοποιούν οι οπαδοί του προκατόχου της, Τζόζεφ Εστράντα, ο οποίος κρατείται με την κατηγορία ότι ευθύνεται για οικονομικές ατασθαλίες. Ο κ. Εστράντα επρόκειτο αυτή την εβδομάδα--και συγκεκριμένα την Πέμπτη--να οδηγηθεί ενώπιον του δικαστηρίου, αλλ'αυτό τελικά θα γίνει στις 26 Ιουνίου. Χθες τη νύχτα, υπήρχαν φόβοι ότι μπορεί να γίνονταν ταραχές, αλλά οι διαδηλωτές ματαίωσαν τελικά την πορεία που σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν προς το προεδρικό μέγαρο.
Οργή για την δολοφονία των οκτώ στρατιωτών στην ΠΓΔΜ.
Η ΠΓΔΜ θέλει να αποφύγει νέα έξαρση της βίας
30.4.2001 8:44 (Ωρα Λονδίνου) Εκατοντάδες παρακολούθησαν εχθές στα Σκόπια την κηδεία ενός εκ τών οκτώ στρατιωτών της ΠΓΔΜ που σκότωθηκαν το Σάββατο όταν έπεσαν σε ενέδρα ενόπλων. Σήμερα έχει κηρυχθεί ημέρα πένθους στη χώρα Οι αρχές της ΠΓΔΜ ανακοίνωσαν ότι την ευθύνη για την επίθεση φέρουν αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού. Η επίθεση έλαβε χώρα κοντά στο συνοριακό χωριό Βέιτσε στο οποίο είχαν σημειωθεί σφοδρές συγκρούσεις τον Μάρτιο όταν ο στρατός της ΠΓΔΜ εξαπέλυσε επιχείρηση εναντίον των αυτονομιστών ανταρτών. H επίθεση πραγματοποιήθηκε την παραμονή της έναρξης ενδό-εθνοτικών συνομιλιών για το μελλοντικό καθεστώς της αλβανικής μειονότητας. Ολα τα πολιτικά κόμματα καταδίκασαν την ένεργεια, ενώ το Δημοκρατικό Αλβανικό Κόμμα εξέφρασε τον αποτροπιασμό του. Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαική Ενωση.
Σχέδιο κατάπαυσης του πυρός για το Μεσανατολικό
Ισραηλινοί στρατιώτες ενώ επιθεωρούν αυτοκίνητο μετά από έκρηξη βόμβας.
30.4.2001 8:17 (Ωρα Λονδίνου) Έντονη διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται στο Μεσανατολικό (με τους αναλυτές να θεωρούν ότι πρόκειται για τις πιο ουσιαστικές διαβουλεύσεις από τότε που αναζωπυρώθηκε η κρίση στην περιοχή πριν από 7 μήνες περίπου). Το σχέδιο πάνω στο οποίο εργάζονται οι δύο πλευρές αυτή τη στιγμή έχει προταθεί από τις κυβερνήσεις Αιγύπτου και Ιορδανίας και προβλέπει μεταξύ άλλων κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους για τέσσερεις εβδομάδες. Το σχέδιο συζητήθηκε στις συνομιλίες που είχε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, ο Σιμόν Πέρες στο Κάιρο και το Αμμάν, πριν πάει στην Ουάσιγκτων όπου θα συναντήσει τον κ.Μπους. Ο κ. Πέρες δήλωσε εξάλλου εχθές στο Κάιρο ότι το Ισραήλ σκοπεύει να άρει κάποιους από τους περιορισμούς στην κίνηση των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.
Τραγωδία στο Κογκό
Σε παρόμοια ποδοσφαιρική τραγωδία στη Νότια Αφρική είχαν σκοτωθεί 43 άνθρωποι.
30.4.2001 5:21 (Ωρα Λονδίνου) Στη Δημοκρατία του Congo, τουλάχιστον 7 νεκροί και αρκετοί τραυματίες είναι ο απολογισμός συγκρούσεων μεταξύ οπαδών κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα. Ακόμα ακριβείς λεπτομέρειες για το συμβάν δεν έχουν γίνει γνωστές, όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι 10 λεπτά πριν να λήξει αγώνας μεταξύ 2 κορυφαίων τοπικών ομάδων, στην κοινή τους έδρα στα νοτιοανατολικά της χώρας, άρχισαν επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς τους όταν η μία ομάδα ισοφάρισε το σκορ. Ακολούθησε πετροπόλεμος και η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα. Επεκράτησε πανικός μεταξύ των οπαδών και πολλοί από αυτούς, στην προσπάθειά τους να φύγουν γρήγορα, κυριολεκτικά ποδοπατήθηκαν με αποτέλεσμα - εκτός από τους 7 νεκρούς - 51 άνθρωποι να τραυματισθούν. Μερίδιο της ευθύνης πιθανότατα βαραίνει και τους διοργανωτές του αγώνα, αφού στο γήπεδο, το οποίο έχει χωρητικότητα 40.000 θεατών, φαίνεται ότι τον συγκεκριμένο αγώνα παρακολουθούσαν περίπου 60.000 άνθρωποι.
Ινδονησία: Φρουρούμενη η βουλή ψηφίζει εναντίον Γουαχίντ
Μέτρα ασφαλείας στην Τζακάρτα
30.4.2001 6:40 (Ωρα Λονδίνου) Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις φρουρούν το κτίριο της Βουλής στην Ινδονησία καθώς αρχίζει η δεύτερη συνεδρίαση με θέμα την άρση της ασυλίας του προέδρου της χώρας Αμπντουραχμάν Γουαχίντ. Οδοφράγματα έχουν στηθεί στους δρόμους γύρω από το κοινοβούλιο ώστε να εμποδίσουν ενδεχόμενη επίθεση των οπαδών του κ.Γουαχίντ, οι οποίοι έχουν απειλήσει έως και με Τζιχάντ, ιερό πόλεμο δηλαδή, εάν ο πρόεδρος διωχθεί από τη θέση του. Πολλοί από αυτούς ήρθαν χθες στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας - την Τζακάρτα - από την επαρχία για να συμμετάσχουν σε διαδήλωση, και έχουν παραμείνει στους δρόμους της πρωτεύουσας. Ο κ. Γουαχίντ, που κατηγορείται για διαφθορά, συνέστησε αυτοσυγκράτηση.
Ευρωπαϊκές προτάσεις Σρέντερ
30.4.2001 6:36 (Ωρα Λονδίνου) Ριζικές αλλαγές στη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτείνει ο Καγκελάριος της Γερμανίας Gerhard Schroeder. Ανάμεσα στις αλλαγές που προτείνει ο κ. Schroeder είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μετατραπεί σε ένα είδος Ευρωπαϊκής κυβέρνησης και το Συμβούλιο των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα δεύτερο σώμα που, μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα παίρνει τις αποφάσεις. Τα κόμματα των Συντηρητικών και των Φιλελευθλέρων Δημοκρατών, εδώ στην Βρετανία, εξέφρασαν σχεδόν αμέσως τις αντιρρήσεις τους για τις προτάσεις αυτές. Όμως, η Downing Street εξέφρασε τη θέση ότι οι απόψεις του κ. Schroeder εντάσσονται στον διάλογο που έχει ανοίξει για τις αλλαγές που μπορούν και πρέπει να γίνουν στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τραγωδία στο Κογκό
Σε παρόμοια ποδοσφαιρική τραγωδία στη Νότια Αφρική είχαν σκοτωθεί 43 άνθρωποι.
30.4.2001 5:21 (Ωρα Λονδίνου) Στη Δημοκρατία του Congo, τουλάχιστον 7 νεκροί και αρκετοί τραυματίες είναι ο απολογισμός συγκρούσεων μεταξύ οπαδών κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα. Ακόμα ακριβείς λεπτομέρειες για το συμβάν δεν έχουν γίνει γνωστές, όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι 10 λεπτά πριν να λήξει αγώνας μεταξύ 2 κορυφαίων τοπικών ομάδων, στην κοινή τους έδρα στα νοτιοανατολικά της χώρας, άρχισαν επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς τους όταν η μία ομάδα ισοφάρισε το σκορ. Ακολούθησε πετροπόλεμος και η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα. Επεκράτησε πανικός μεταξύ των οπαδών και πολλοί από αυτούς, στην προσπάθειά τους να φύγουν γρήγορα, κυριολεκτικά ποδοπατήθηκαν με αποτέλεσμα - εκτός από τους 7 νεκρούς - 51 άνθρωποι να τραυματισθούν. Μερίδιο της ευθύνης πιθανότατα βαραίνει και τους διοργανωτές του αγώνα, αφού στο γήπεδο, το οποίο έχει χωρητικότητα 40.000 θεατών, φαίνεται ότι τον συγκεκριμένο αγώνα παρακολουθούσαν περίπου 60.000 άνθρωποι.
Οργή για την δολοφονία των οκτώ στρατιωτών στην ΠΓΔΜ.
Η ΠΓΔΜ θέλει να αποφύγει νέα έξαρση της βίας
30.4.2001 5:39 (Ωρα Λονδίνου) Εκατοντάδες άτομα, στα Σκόπια, παρακολούθησαν εχθές την κηδεία ενός εκ τών οκτώ στρατιωτών της ΠΓΔΜ που σκότωθηκαν το Σάββατο όταν έπεσαν σε ενέδρα ενόπλων. Σήμερα έχει κηρυχθεί ημέρα πένθους στη χώρα Οι αρχές της ΠΓΔΜ ανακοίνωσαν ότι την ευθύνη για την επίθεση φέρουν αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού. Η επίθεση έλαβε χώρα κοντά στο συνοριακό χωριό Βέιτσε στο οποίο είχαν σημειωθεί σφοδρές συγκρούσεις τον Μάρτιο όταν ο στρατός της ΠΓΔΜ εξαπέλυσε επιχείρηση εναντίον των αυτονομιστών ανταρτών. Ο ανταποκριτής του BBC στα Σκόπια μεταδίδει ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε την παραμονή της έναρξης ενδό-εθνοτικών συνομιλιών για το μελλοντικό καθεστώς της αλβανικής μειονότητας. Ολα τα πολιτική κόμματα κατεδίκασαν την ένεργια, ενώ το Δημοκρατικών Αλβανικό Κόμμα, εξέφρασε τον αποτροπιασμό ου. Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαική Ενωση καταδίκασαν την επίθεση. Ο Γενικός Γραμματέας της Βόρειο-Ατλαντικής Συμμαχίας, Λόρδος Τζόρτζ Ρόμπερτσον καταδίκασε με ιδιαίτερα σκληρό υφος την επίθεση αποκαλόντας την άνανδρη.
Ινδονησία: Φρουρούμενη η βουλή ψηφίζει εναντίον Γουαχίντ
Μέτρα ασφαλείας στην Τζακάρτα
30.4.2001 5:36 (Ωρα Λονδίνου) Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις φρουρούν το κτίριο της Βουλής στην Ινδονησία καθώς αρχίζει η δεύτερη συνεδρίαση με θέμα την άρση της ασυλίας του προέδρου της χώρας Αμπντουραχμάν Γουαχίντ. Οδοφράγματα έχουν στηθεί στους δρόμους γύρω από το κοινοβούλιο ώστε να εμποδίσουν ενδεχόμενη επίθεση των οπαδών του κ.Γουαχίντ, οι οποίοι έχουν απειλήσει έως και με Τζιχάντ, ιερό πόλεμο δηλαδή, εάν ο πρόεδρος διωχθεί από τη θέση του. Πολλοί από αυτούς ήρθαν χθες στην πρωτεύοσα της Ινδονησίας - την Τζακάρτα - από την επαρχία για να συμμετέχουν σε διαδήλωση και έχουν παραμείνει στους δρόμους της πρωτεύουσας. Ο κ. Γουαχίντ, που κατηγορείται για διαφθορά, συνέστησε αυτοσυγκράτηση.
Κινητικότητα στο Μεσανατολικό
Ισραηλινοί στρατιώτες ενώ επιθεωρούν αυτοκίνητο μετά από έκρηξη βόμβας.
30.4.2001 5:16 (Ωρα Λονδίνου) Έντονη διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται στο Μεσανατολικό με τους αναλυτές να θεωρούν ότι πρόκειται για τις πιο ουσιαστικές διαβουλεύσεις από τότε που αναζωπυρώθηκε η κρίση στην περιοχή πριν από 7 μήνες περίπου. Πάντως, πληροφορίες ότι υπήρξε συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στους Ισραηλινούς και στους Παλαιστίνιους διαψεύστηκαν και από τις δύο πλευρές, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται στη Λωρίδα της Γάζας όπου αρκετοί άνθρωποι τραυματίσθηκαν και χθες. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες δήλωσε, μετά από συνομιλίες που είχε στο Κάιρο με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, ότι το Ισραήλ σκοπεύει να άρει κάποιους από τους περιορισμούς στην κίνηση των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας Πάντως, οι Ισραηλινοί δηλώνουν ότι δεν θα συμφωνήσουν σε επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών όσο συνεχίζεται η βία, ενώ - παράλληλα - όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ οι εκκλήσεις του ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ να διαλυθούν οι ομάδες των ενόπλων Παλαιστινίων μάλλον αγνοήθηκαν.
Η Κίνα επιτρέπει επιθεώρηση του αεροσκάφους
Στο νησί Χαϊνάν 'κρατείται' το κατασκοπευτικό αεροσκάφος
30.4.2001 4:59 (Ωρα Λονδίνου) Οι Ηνωμένες πολιτείες εξέφρασαν, διά στόματος του αντιπροέδρου Ντικ Τσένυ, την ικανοποίησή τους για την απόφαση της Κίνας να επιτρέψει σε αμερικανούς αξιωματούχους να επιθεωρήσουν το κατασκοπευτικό αεροπλάνο που σταθμεύει στο νησί Χαϊνάν από την 1η Απριλίου, όταν συγκρούσθηκε με κινέζικο μαχητικό και έκανε αναγκαστική προσγείωση. Ο κ.Τσένυ επέμεινε πάντως ότι οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμμένες να καταβάλλουν αποζημείωση προς την Κίνα, ει μη μόνον να πληρώσουν για τα έξοδα μεταφορά του αεροσκάφους. Σύμφωνα με τον αναταποκριτή του BBC στην Ουάσιγκτων, η απόφαση του Πεκίνου να επιτρέψει την πρόσβαση στο αεροσκάφος δείχνει μάλλον την πρόθεση της Κίνας να αποκλιμακώσει τη διπλωματική ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι Κινέζοι τεχνικοί θα πρέπει άλλωστε να έχουν ήδη αντλήσει όσες πληροφορίες μπορούσαν από τα υπερσύγχρονα συστήματα του αεροσκάφους.
Συνθήκη εναντίον του καπνίσματος κυοφορείται στη Γενεύη
30.4.2001 5:28 (Ωρα Λονδίνου) Αρχίζουν σήμερα οι συνομιλίες για την πρώτη αντικαπνιστική συνθήκη στην ιστορία της διεθνούς πολιτικής. Αντιπρόσωποι από πολλές χώρες του κόσμου συναντώνται στη Γενεύη με αντικείμενο την προετοιμασία μιας συνθήκης που θα απαγορεύει, μεταξύ άλλων, την πώληση αφορολογήτων τσιγάρων, θα θέτει περιορισμούς στη διαφήμιση και θα επιβάλλει μεγάλες ποινές για το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Κάποια από αυτά τα μέτρα, πάντως, λένε οι ανταποκριτές, είναι δύσκολο να υιοθετηθούν λόγω της αντίδρασης που θα υπάρξει από τους αντιπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ.
Διαδηλώσεις υπέρ Εστράντα στις Φιλιππίνες
Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν υπέρ της αποφυλάκισης -και επιστροφής- Εστράντα
30.4.2001 5:34 (Ωρα Λονδίνου) Στις Φιλιππίνες, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρατάσσονται εναντίον διαδηλωτών στη πρωτεύουσα της χώρας - τη Μανίλα - όπου δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του αποπεμφθέντος προέδρου Τζόζεφ Εστράντα συμμετέχουν τις τελευταίες 5 ημέρες σε συλλαλητήρια υπέρ της αποφυλάκισής του. Ο κ.Εστράντα κατηγορείται για οικονομικές ατασθαλείες, και αντιμετωπίζει ακόμη και τη θανατική ποινή, ενώ τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν πληροφορίες ότι υποστηρικτές του ετοιμάζουν πραξικόπημα.
Ευρωπαικό όραμα του Γκέρχαρντ Σρέντερ
30.4.2001 5:39 (Ωρα Λονδίνου) Ο γερμανός καγκελλάριος Γκέρχαρ Σρέντερ πρότεινε διαρθρωτικές αλλαγές στην δομή της Ευρωπαικής Ενωσης, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία μιας Ευρωπαικής Κυβέρνησης, ενός οργάνου που όπως τόνισε ο κ. Σρέντερ θα διαδεχθεί την Ευρωπαική Επιτροπή. Μιλώντας σε συνέδριον του Σοσιαλδημοκρατικού Κομματος, του οποίου ηγείται, ο Γερμανός καγκελάριος, πρότεινε την δημιουργία ενός δεύτερου οργάνου στο οποίο θα συμμετέχουν οι ηγέτες των μελών κρατών, όργανο που παραλλήλησε με την γερμανική Μπούντεσρατ. Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ προωθεί επίσης πρόταση για την πλήρη διαφάνεια και έλεγχο των οικονομικών της Ευρωπαικής Ενωσης από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο . Οι προτάσεις του κ. Σρέντερ αναμένεται να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις από τους κύκλους των Ευρωσκεπτικιστών.
|