Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ο νεοεκλεγείς ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, δέχεται συγχαρητήρια για τη νίκη του
Ο νεοεκλεγείς ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, δέχεται συγχαρητήρια για τη νίκη του

(07/02/2001,  1330 GMT)

Ισραήλ: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας προτείνει ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν
Ο Αριέλ Σαρόν, νικητής των πρωθυπουργικών εκλογών στο Ισραήλ, κάλεσε τους Παλαιστίνιους να αποκηρύξουν -όπως είπε- τη βία και παράλληλα πρότεινε την δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με στόχο -όπως δήλωσε- την επίτευξη ειρήνης στην Μέση Ανατολή. Ο ηττηθείς των εκλογών, Εχούντ Μπάρακ, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος και από την ισραηλινή Βουλή. Απαντώντας στην πρόσκληση του κ. Σαρόν να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ο κ. Μπάρακ είπε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν υπάρξει συμφωνία σε θέματα αρχών, αναφορικά με την ειρηνευτική διαδικασία. Ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, δίνοντας την πρώτη του αντίδραση στην εκλογή του Αριέλ Σαρόν, είπε ότι σέβεται την επιλογή του ισραηλινού λαού και εξέφρασε την ευχή να μήν ανασταλεί η ειρηνευτική διαδικασία. Ομως την ίδια στιγμή εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωναν στην Δυτική Οχθη κατά της εκλογής του κ. Σαρόν στην ισραηλινή πρωθυπουργία.

Επιφυλακτική στάση του Αραβικού κόσμου στην εκλογή Σαρόν
Οι πρώτες αντιδράσεις των αραβικών χωρών στην εκλογή του Αριέλ Σαρόν προήλθαν από δύο γείτονες του Ισραήλ, την Ιορδανία και τη Συρία. Ο υπουργός εξωτερικών της Ιορδανίας δήλωσε ότι οι εξετάσεις που θα δώσει ο νέος ισραηλινός πρωθυπουργός στο ζήτημα της ειρήνης θα κρίνουν και την στάση των Αράβων έναντι του Ισραήλ. Η Συρία αντέδρασε επαναλαμβάνοντας τους όρους που έχει θέσει στο Ισραήλ προκειμένου να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία στη Μέση Ανατολή.

Συγχαρητήρια από ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση προς τον Αριέλ Σαρόν
Συγχαρητήρια έστειλε προς τον Αριέλ Σαρόν ο αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο κ. Μπους διαβίβασε στον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό του Ισραήλ την πρόθεση του να συνεργασθεί στενά με την νέα κυβέρνηση του για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ενωση απέστειλε συγχαρητήρια στον κ. Σαρόν και ταυτόχρονα τον κάλεσε να αρχίσει αμέσως ενέργειες για επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης με τους Παλαιστίνιους.

Δεν αποκλείει συνομιλίες με τους αλβανούς αυτονομιστές το Βελιγράδι
Ανοιχτό το ενδεχόμενο απευθείας συνομιλιών με τους αλβανούς αυτονομιστές, άφησε η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, σε μια προσπάθεια να τερματισθούν οι επιθέσεις των Αλβανών στην αποστρατικοποιημένη ζώνη, που βρίσκεται στη νότια Σερβία κοντά στο  Κοσυφοπέδιο. Μάλιστα, το Βελιγράδι δηλώνει ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει σειρά μέτρων στόχος των οποίων είναι η εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης. Ωστόσο αξιωματούχοι της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσυφοπέδιο εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην νότια Σερβία, επισημαίνοντας ότι η παρουσία ενόπλων και από τις δύο πλευρές θέτει σε κίνδυνο την σταθερότητα στα Βαλκάνια, καλούν δε όλα τα ενεχόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Νεκρός στενός συνεργάτης του Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς
Ενας από τους στενότερους συνεργάτες του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς βρέθηκε νεκρός κοντά στο χωριό στο οποίο κατοικούσε, όπως ανακοίνωσαν αργά χθες βράδυ γιουγκοσλάβοι αξιωματούχοι στο Βελιγράδι. Δεν είναι ακόμα γνωστά τα αίτια του θανάτου του Ζόραν Σοκόλοβιτς, αλλά σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οφείλεται σε αυτοκτονία. Ο αποθανών ήταν υπουργός εσωτερικών και δημόσιας τάξης της Σερβίας από το 1991 και έγινε επικεφαλής του ομοσπονδιακού υπουργείου εσωτερικών, όταν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πέρασε στην προεδρία της Γιουγκοσλαβίας. Ο Σοκόλοβιτς απομακρύνθηκε από τη θέση του αμέσως μετά την αποπομπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από την εξουσία, τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Ευρωπαϊκός Στρατός θέμα της επίσκεψης Κουκ στην Γουάσινγκτον
Η προοπτική της δημιουργίας Ευρωπαϊκού Στρατού είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν το βρετανό υπουργό εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Οι συζητήσεις του κ. Κουκ περιλαμβάνουν επίσης το αμερικανικό σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας και προετοιμάζουν το έδαφος για την επίσκεψη του βρετανού πρωθυπουργού, Τόνυ Μπλέρ, σε 2 εβδομάδες.
Σε δηλώσεις που έκαναν μετά τις συνομιλίες τους, ο κ. Κούκ και ο αμερικανός ομόλογός του, Κόλιν Πάουελ, αφήνουν να εννοηθεί ότι η δημιουργία Ευρωπαϊκού Στρατού δεν πρόκειται να εξασθενήσει το ΝΑΤΟ, αλλά μάλλον θα το ενισχύσει.

Ινδονησία: Διαδηλώσεις υπέρ του προέδρου Γουαχίντ - Παύθηκε ο υπουργός δικαιοσύνης
Χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν για πέμπτη συνεχή ημέρα στους δρόμους της Σουραμπάγια, δεύτερης σε μέγεθος πόλης της Ινδονησίας, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς τον πρόεδρο Γουαχίντ, και την αντίθεσή τους στις προσπάθειες της ινδονησιακής Βουλής να τον παραπέμψει στη δικαιοσύνη. Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι πρόκειται για τη μαζικότερη διαδήλωση από τότε που απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του κ. Γουαχίντ, για ανάμιξη σε σκάνδαλα διαφθοράς. Στο μεταξύ στην πρωτεύουσα Τζακάρτα ο πρόεδρος Γουαχίντ έπαυσε από τα καθήκοντά του τον υπουργό δικαιοσύνης, Γιουζρίλ  Ιζά Μαχέντρα. Ο κ. Μαχέντρα, που ανήκει στην αντιπολίτευση, είχε επανειλλημένα στο παρελθόν ζητήσει την απομάκρυνση του κ. Γουαχίντ από την εξουσία.

ΗΠΑ: Περιορισμό της δυνατότητας αμβλώσεων επιδιώκει νομοσχέδιο 2 ρεπουμπλικανών
Στις Ηνωμένες Πολιτείες ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί ξεκίνησαν εκστρατεία ώστε να περιοριστούν οι δυνατότητες που παρέχονται αυτή τη στιγμή στις γυναίκες να προβαίνουν σε αμβλώσεις. Ετσι κατέθεσαν στο Κογκρέσο νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει αυστηρότερους κανόνες, που θα πρέπει να ακολουθούν οι γιατροί, πριν να χορηγήσουν στις έγκυες το "χάπι της επόμενης ημέρας", όπως έχει ονομαστεί το φάρμακο που προκαλεί αποβολή στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Η κατάθεση του νομοσχεδίου αυτού επικρίνεται έντονα από τις οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών.

Επιχείρηση μεταγωγής προσφύγων στην Γουϊνέα ξεκινά ο ΟΗΕ
Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ξεκίνησε την μεταγωγή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από τη νότια Γουϊνέα της δυτικής Αφρικής, όπου διεξάγονται αιματηρές πολεμικές συγκρούσεις. Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών είπε στο ΒΒC ότι οι πρόσφυγες παγιδεύτηκαν στο επίκεντρο των συγκρούσεων μεταξύ ανταρτών και πολιτοφυλάκων από τη Γουϊνέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία.

Επισιτιστική βοήθεια των ΗΠΑ προς αφγανούς πρόσφυγες
Επιχείρηση επισιτιστικής βοήθειας προς τους Αφγανούς πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στο Πακιστάν ξεκίνησαν οι ΗΠΑ. Οι αρχές του Πακιστάν και οι οργανώσεις αρωγής δηλώνουν αδυναμία να καλύψουν τις ανάγκες των 150.000 προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν τους τελευταίους μήνες. Το ισλαμικό καθεστώς των Ταλεμπάν στη Καμπούλ αποδίδει την μαζική αυτή εξοδο στην εξαθλίωση του πληθυσμού εξαιτίας του οικονομικού αποκλεισμού που επέβαλαν στο Αφγανιστάν οι ΗΠΑ.

Εφεση θα υποβάλλει ο Λίβυος που καταδικάστηκε στην υπόθεση Λόκερμπι
Οπως ανακοίνωσαν οι δικαστικές αρχές της Σκωτίας, ο λίβυος πρώην πράκτορας που καταδικάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε ισόβια δεσμά για την βομβιστική επίθεση -το 1988- στο αεροσκάφος της Παναμέρικαν πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας, προτίθεται να υποβάλλει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης. Οι δικηγόροι του Αμπντέλ Μπασέντ Αλ Μεγκραχί έχουν στη διάθεσή τους 6 εβδομάδες για να καταθέσουν την έφεση.

Η Ρωσία εξήγαγε όπλα αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2000
Σε 4 δισεκατομμύρια δολάρια ανήλθε το 2000 η αξία των εξαγωγών οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κρατικής εταιρείας που προωθεί το εμπόριο αυτό. Καλύτερος πελάτης της Μόσχας ήταν το έτος που μάς πέρασε η κυβέρνηση της Ινδίας, η οποία αγόρασε περίπου το ένα τρίτο (1/3) των όπλων αυτών.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.