Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Μεγαλώνουν οι ανησυχίες για το απεμπλουτισμένο ουράνιο
Μεγαλώνουν οι ανησυχίες για το απεμπλουτισμένο ουράνιο

(05/01/2001, 19:50 GMT)

Ο Ιμπραχίμ Ρουγκόβα προειδοποιεί για τις πολιτικές επιπτώσεις του "Συνδρόμου των Βαλκανίων"
Ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, εξέφρασε την ανησυχία του για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το λεγόμενο "σύνδρομο των Βαλκανίων", τους κινδύνους δηλ. που συνιστούν τα όπλα του ΝΑΤΟ που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο--κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να αποσυρθεί από το Κοσσυφοπέδιο η διεθνής ειρηνευτική δύναμη. Ο κ. Ρουγκόβα δήλωσε πως θα ζητήσει διευκρινήσεις για να σταματήσει την προπαγάνδα όσων αντιτίθενται στην ειρηνευτική αποστολή του ΝΑΤΟ. Ο κ. Ρουγκόβα, προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αμύνης της Ιταλίας, Μάρκο Μινίτι. 6 Ιταλοί στρατιώτες, που είχαν υπηρετήσει στα Βαλκάνια, πέθαναν από λευχαιμία.

Κριτική και των Ηνωμένων Εθνών στο ΝΑΤΟ για το ουράνιο
Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να συλλέξει  τα κατάλοιπα του απεμπλουτισμένου ουρανίου που παραμένουν στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου, γιατί η παρουσία του υλικού αυτού συνιστά σοβαρή απειλή για την δημόσια υγεία, επισημαίνει έκθεση του ΟΗΕ που έχει υποβληθεί στο ΝΑΤΟ. Η έρευνα του Περιβαλλοντικού  Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για τις ολέθριες επιπτώσεις από τη ρίψη βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στο  Κοσσυφοπέδιο, υπογραμμίζει σε άρθρο της η βρετανική  εφημερίδα "Guardian". Η έκθεση διαπιστώνει ότι στις 8 από τις 11 περιοχές του Κοσσυφοπεδίου όπου διεξήχθη η έρευνα έχουν ανιχνευθεί αρκετά μεγαλύτερες ποσότητες ραδιενέργειας, ενώ εκφράζονται σοβαροί φόβοι για το γεγονός ότι τα περισσότερα υπολείματα απεμπλουτισμένου ουρανίου έχουν βρεθεί κοντά σε ναρκοπέδια, η εξουδετέρωση των οποίων προκαλεί την χειρότερη μορφή ραδιενεργούς μόλυνσης με την σκόνη που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα.

"Οδυνηρές οι επιπτώσεις από το ουράνιο", λένε στο BBC ειδικοί
Τις οδυνηρές επιπτώσεις στην υγεία των στρατιωτών του ΝΑΤΟ αλλά και του πληθυσμού της πρώην Γιουγκοσλαβίας από τη ρίψη των βομβών αυτών επιβεβαίωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σάντερλαντ, Μάλκολμ Χούπερ, που είναι ειδικός στο απεμπλουτισμένο ουράνιο. Ο καθηγητής Χούπερ προειδοποιεί ότι η πιο ευπαθής ομάδα είναι τα παιδιά στις περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας και του Κοσσυφοπεδίου, στα οποία θα πρέπει να αναμένεται, όπως είπε, να εμφανισθούν σοβαρά συμπτώματα δηλητηρίασης από απεμπλουτισμένο ουράνιο μέσα σε 10 χρόνια ή και νωρίτερα, διότι ο πληθυσμός στις περιοχές αυτές που βομβαρδίσθηκαν αντιμετωπίζει τον πενταπλάσιο ή και εξαπλάσιο κίνδυνο από το υποπροϊόν αυτό του ουρανίου. Εξάλλου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βρετανών Βετεράνων Πολέμου στον Περσικό Κόλπο, Σον Ράσλιν, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, είπε ότι πολλοί Βρετανοί στρατιώτες πέθαναν από λευχαιμία πολύ σύντομα μετά την επιστροφή τους από τον Περσικό Κόλπο, από το 1993 μέχρι το 1995. Συγκεκριμένα, όπως είπε, 521 βετεράνοι του πολέμου του Περσικού έχουν ήδη πεθάνει στη Βρετανία είτε από αυτοκτονία είτε από ασθένειες που συνδέονται με το απεμπλουτισμένο ουράνιο, ενώ το ένα τρίτο από αυτούς πέθαναν από λευχαιμία ή από άλλες μορφές καρκίνου.

Διαδηλώσεις στη Δυτική Οχθη κατά των αμερικανικών προτάσεων
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη διαδήλωσαν κατά των αμερικανικών προτάσεων που αποσκοπούν στη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ. Διαδηλώσεις έγιναν στη Ραμάλα, στο Τουλκάρμ και στη Ναμπλούς. Στη Χεβρώνα, Ισραηλινοί οί στρατιώτες πυροβόλησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, εναντίον 2 γυναικών με αποτέλεσμα η μία να βρει το θάνατο. Αναφερόμενος στις προοπτικές που υπάρχουν για την ειρήνη, ανώτερο στέλεχος των Παλαιστινίων διαπραγματευτών, ο Ναμπίλ Σάαθ, τόνισε πως θα πρέπει να συνεχισθούν οι προσπάθειες για να μην παραλάβει η νέα κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο Τζορτζ Μπους, όπως είπε, μία κατάσταση κατεστραμμένη ή εκρηκτική. Ισραηλινός απεσταλμένος, που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, έχει νέες συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους και ακολούθως θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Κλίντον.

Η Τράπεζα της Αμερικής αρνείται ότι είχε σημαντικές απώλειες
Η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, η "Bank of America", εξέδοσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι δεν είχε σημαντικές απώλειες. Οι φήμες ότι η Τράπεζα της Αμερικής αντιμετώπιζε προβλήματα είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι τιμές των μετοχών στην αρχική συνεδρίαση του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, ενώ για κάποιο διάστημα ανεστάλη η αγοραπωλησία μετοχών της Τραπέζης της Αμερικής. Οπως επισημαίνει ο οικονομικός συντάκτης του BBC, η αντίδραση του χρηματιστηρίου δείχνει τη νευρικότητα των αγορών όσον αφορά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αμερικανική οικονομία.

Θα πρέπει να παρουσιασθεί στον ανακριτή ο Πινοσέτ, αποφαίνεται το Ανώτατο Δικαστήριο
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής αποφάσισε πως ο πρώην δικτάτορας της χώρας, στρατηγός Αουγκούστο Πινοσέτ, θα πρέπει να παρουσιασθεί την ερχόμενη εβδομάδα στον ανακριτή και επίσης να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις, όπως έχει ήδη ορισθεί, για να διαπιστωθεί εάν η κατάσταση της υγείας του επιτρέπει την προσαγωγή του σε δίκη. Σύμφωνα με πολλούς νομικούς, εάν ο στρατηγός δεν συμμορφωθεί, διατρέχει τον κίνδυνο να συλληφθεί με την κατηγορία ότι ενέχεται σε ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως και απαγωγές. Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε επίσης την ένσταση των δικηγόρων του στρατηγού οι οποίοι είχαν ζητήσει την απομάκρυνση του δικαστικού που ασχολείται με την υπόθεση αυτή.

Νέα σφαγή στην Κολομβία
Και νέα σφαγή έγινε στην Κολομβία, η δεύτερη μέσα σε 2 ημέρες. Σύμφωνα με την αστυνομία, τουλάχιστον 12 άτομα σκοτώθηκαν από μέλη, όπως πιστεύεται, παραστρατιωτικών οργανώσεων της δεξιάς στην Αντιόκια--μια περριοχή όπου έχουν συγκρουσθεί συχνά οι δεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις και οι αριστεροί αντάρτες. Στην επίθεση που έγινε την Τετάρτη στην Αντιόκια τουλάχιστον 11 άτομα βρήκαν το θάνατο.

Βρετανία: Σοκ από έρευνα στα αρχεία του γιατρού-δολοφόνου
Σύμφωνα με έκθεση βρετανικής κυβέρνησης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο κατά συρροή δολοφόνος, γιατρός Χάρολντ Σίπμαν, μπορεί να σκότωσε μέχρι και 300 από τους ασθενείς του την τελευταία εικοσαετία. Πριν από ένα χρόνο ο κ. Σίπμαν καταδικάστηκε σε ισόβια για τις δολοφονίες 15 ασθενών του. Ομως, μετά από έρευνα που έκανε το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας στα αρχεία ασθενών του ιατρείου του και μετά από σύγκριση που έγινε με στοιχεία ιατρείων του ιδίου μεγέθους, φαίνεται ότι οι θάνατοι ασθενών του κ. Σίπμαν υπερβαίνουν - περίπου κατά 300 - τον μέσο όρο.

Γερμανία: Μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου των τρελών αγελάδων
Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα θέσει σε εφαρμογή μία σειρά από μέτρα με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, μετά την πρόσφατη ανακάλυψη αρκετών κρουσμάτων σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στα βοοειδή. Ο υπουργός Γεωργίας, Καρλ-Χάιντς Φούνκε, μιλώντας στη Βουλή, τόνισε ότι  είναι απαραίτητο να ληφθούν προληπτικά μέτρα όπως επίσης και να γίνουν αλλαγές στις μεθόδους κτηνοτροφίας. Η υπουργός Υγείας, Άντρεα Φίσερ, ανακοίνωσε επίσης ότι όλα τα ζώα, ηλικίας κάτω των 2 ετών, που θα οδηγούνται στα σφαγεία θα πρέπει να υποβάλλονται σε υποχρεωτικές εξετάσεις για τη νόσο των τρελών αγελάδων. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στο Βερολίνο, πολλοί Γερμανοί δεν κρύβουν την οργή τους γιατί απεδείχθησαν ανακριβείς οι διαβεβαιώσεις που έδιδε η κυβέρνηση ότι δεν επρόκειτο να επηρεασθεί η χώρα από τη νόσο των τρελών αγελάδων.
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.