Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ο προέδρος της ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαραγκ με την προέδρο της Αθήνας 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη
 

(25/08/00,  07.30 GMT)

Ικανοποιημένη η ΔΟΕ από την πρόοδο της διοργάνωσης Αθήνα 2004
Την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα στην προετοιμασία για την Ολυμπιάδα του 2004 δηλώνει στο BBC ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και συντονιστής των επιτροπών των Ολυμπιακών του Σίδνευ και της ΑΘήνας, Δόκτωρ Ζακ Ρογκ. Ο Δόκτωρ Ρόγκ που βρίσκεται στην Αθήνα με αξιωματούχους της ΔΟΕ για να αποτιμήσουν την πορεία της εργασιών είπε στο BBC ότι εντυπωσιάστηκε από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο διάστημα των τελευταίων 100 ημερών και ότι πιστεύει ότι η Ελλάδα, με τα τέσσερα χρόνια που έχει μπροστά της, μπορεί να διοργανώσει καταπληκτικούς αγώνες.

Μέτωπα πυρκαγιών σε όλα τα Βαλκάνια
Μέτωπα πυρκαγιών έχουν ξεσπάσει σε όλα τα Βαλκάνια. Φωτιά που ξεκίνησε από την Αλβανία κάλυψε τα σύνορα με την Ελλάδα όπου ένα ζευγάρι ηλικιωμένων βρήκε το θάνατο στο ορεινό χωριό της Αγίας Μαρίνας. Στην Κροατία ένα νεαρό άτομο 16 ετών καήκε από τις φλόγες που μαίνονταν ανεξέλεγκτες γύρω από την παραθαλάσσια πόλη Σπλιτ. Στην Βουλγαρία η κυβέρνηση έστειλε στρατιώτες να βοηθήσουν ώστε να τεθούν υπό έλεγχο 69 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν κατά μήκος της χώρας το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Κατ'εξοχήν οι πυρκαγιές οφείλονται στις υψηλές θερμοκρασίες που είχαν τα Βαλκάνια όλον τον Αύγουστο και στους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Πάνω από 90 νεκροί από τις πλημμύρες στην Ινδία
Οι σφοδρότερες πλημμύρες των τελευταίων πενήντα ετών πλήττουν τον Ινδικό νότο, συγκεκριμένα την πολιτεία Αντρα Πραντές. Μέσα σε διάστημα εικοσιτεσσάρων ωρών στην πρωτεύουσα Χιντεραμπάντ η βροχόπτωση ήταν το ήμιση του βροχομετρικού ύψους που δέχεται η πρωτεύουσα όλο τον χρόνο. Στρατιωτικά ελικόπτερα διέσωσαν εκατόν πενήντα άτομα που είχαν ανέβει στις στέγες των σπιτιών τους. Πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι. 90 άτομα έχουν αναφερθεί ότι έχασαν τη ζωή τους, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος.

Συγκλονισμένη η Ιταλία από το σκάνδαλο της παιδεραστίας
Η Ιταλική κυβέρνηση, στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, εξετάζει νέα μέτρα για την πάταξη της παιδεραστίας. Η χώρα έχει συγκλονιστεί από τον πρόσφατο θάνατο δύο παιδιών που, σύμφωνα με την νεκροψία, είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά προτούν πεθάνουν. Ιταλική εφημερίδα συνεχίζει να δημοσιεύει λίστες ονομάτων υπόπτων παιδεραστών, αλλά η πρωτοβουλία αυτή δέχτηκε τις επικρίσεις κοινωνικών λειτουργών και της Καθολικής Εκκλησίας. Ανάμεσα στα μέτρα που σκέπτεται να λάβει η Ιταλική κυβέρνηση είναι η σύσταση συμβουλευτικής υπηρεσίας για τις οικογένειες και η αποστολή κοινωνικών λειτουργών και ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών στα σχολεία για να ενημερώσουν τα παιδιά για τους κινδύνους.

Ριζικές προτάσεις για τις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών-Μεξικού
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Μεξικού, Βιτσέντε Φοξ, παρουσίασε ριζικές προτάσεις στον αμερικανό πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, προκειμένου να αλλάξουν οι σχέσεις των δύο χωρών. Ο Κος Φοξ προτείνει να μειωθούν οι συνοριακοί έλεγχοι και να ενισχυθεί η τοπική συνεργασία ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στο Μεξικό και η βελτιωθεί η ποιότητα ζωής. Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει, θα μειωθεί ο αριθμός των δεκάδων χιλιάδων ατόμων που περνούν ετησίως παράνομα τα σύνορα για να βρουν δουλειά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιφυλακτική ήταν η αντίδραση του προέδρου Κλίντον ο οποίος υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εφαρμόσουν τον νόμο.

Σοβαρή συμπλοκή στο Κασμίρ
Η Ινδία και το Πακιστάν ενεπλάκησαν σε σφοδρή σύγκρουση κοντά στη γραμμή ελέγχου που χωρίζει τις δύο πλευρές στο Κασμίρ και η μία χώρα κατηγορεί την άλλη για το επεισόδιο. Ο Ινδικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε δέκα και πλέον Πακιστανούς που προσπάθησαν να περάσουν στον Ινδικό τομέα, ενώ Πακιστανός εκπρόσωπος είπε ότι οι Ινδοί επιτέθηκαν σε Πακιστανικό μεθοριακό φυλάκιο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Πακιστανοί και να τραυματιστούν άλλοι δύο. Είναι η σοβαρότερη συμπλοκή εδώ και δύο μήνες όταν τέθηκε σε ισχύ εκεχειρία.

Αποφυλακίζεται αμερικανός πυρηνικός επιστήμονας
Στις Ηνωμένες Πολιτείες αποφυλακίστηκε με εγγύηση αμερικανός πυρηνικός επιστήμονας ο οποίος εκρατείτο σε απομόνωση με την κατηγορία ότι έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Οι ομοσπονδιακές αρχές άφηναν να εννοηθεί ότι ο επιστήμων, Βεν Χο Λη, μπορεί να βοήθησε την Κίνα να συγκεντρώσει πληροφορίες για την αμερικανική τεχνολογία πυρηνικών όπλων. Ο Κος Λη αρνείται τις κατηγορίες και η δίκη του θα γίνει τον Νοέμβριο. Το γεγονός ότι έγινε δεκτή η αποφυλάκισή του σημαίνει ότι η υπόθεσή του δεν κρίθηκε από το δικαστήριο ως περίπτωση υψίστης ασφαλείας όπως θεωρούν οι ομοσπονδιακές αρχές.( Είναι μια νίκη για την οικογένειά του που υποστηρίζει ότι ο επιστήμονας είναι θύμα ρατσιστικής συμπεριφοράς.)

Ομαλοποίηση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκει η Λιβύη
Η Λιβύη δείχνει ότι θέλει να αποκαταστήσει σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχέσεις που διεκόπησαν πριν από είκοσι χρόνια. Σε συνέντευξη με το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, στέλεχος του Λιβυκού Υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων θα έχει θετικές επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή και στον υπόλοιπο κόσμο. Και υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αναγνωρίσουν τη σημασία της Λιβύης, όπως έχει κάνουν οι Ευρωπαικές χώρες.(Τον Απρίλιο, τα Ηνωμένα Εθνη ανέστειλαν τις κυρώσεις προς τη Λιβύη που είχε συμφωνήσει να παραδώσει για να δικαστούν δύο ύποπτοι για την βομβιστική επίθεση του 98 στο αεροσκάφος της Πανάμ που πετούσε πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας.)

Η Βρεταννία προωθεί την επικύρωση συνθήκης για Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου
Η Βρεταννική κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοσχέδιο που θα διευκολύνει την προσαγωγή στη δικαιοσύνη ατόμων που κατηγορούνται για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η νομοθεσία θα επιτρέψει στη Βρεταννία να επικυρώσει συνθήκη με την οποία ιδρύεται σχετικό διεθνές δικαστήριο και η οποία προβλέπει την δημιουργία μονίμου σώματος που θα λειτουργεί ως προληπτικό μέσο για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Για να τεθεί σε ισχύ η συνθήκη θα πρέπει να επικυρωθεί από εξήντα και πλέον χώρες, μέχρι στιγμή την έχουν υπογράψει μόνο δεκατέσσερεις. Με την συνθήκη διαφωνούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και αρκετές Αραβικές χώρες. Μέχρι στιγμής τα σχετικά δικαστήρια συστήνονται για συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως το δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στην Ρουάντα και την πρώην Γιουγκοσλαβία.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.