Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ναύτης σε λειτουργία για το πλήρωμα του Κουρσκ
Ναύτης σε λειτουργία για το πλήρωμα του Κουρσκ

(19/08/00,  1830 GMT)

Νεκροί κατά πάσα πιθανότητα όλοι οι ναύτες του Κουρσκ λένε οι Ρώσοι
Οι Ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατά πάσα πιθανότητα νεκροί είναι όλοι οι ναύτες του Ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου που βυθίστηκε, πιθανότατα από έκρηξη, το περασμένο Σάββατο στην Αρκτική. Ο διοικητής του Ρωσικού βόρειου στόλου, αντιναύαρχος Μιχαήλ Μότσακ, είπε ότι κατά πάσα πιθανότητα έκρηξη προκάλεσε τον ακαριαίο θάνατο και των 118 μελών του πληρώματος του υποβρυχίου που βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας Μπάρεντς. Εδώ και τέσσερεις ημέρες, πρόσθεσε, δεν υπάρχει από το υποβρύχιο κανένα ίχνος ζωής. Τα Ρωσικά σωστικά συνεργεία δεν έχουν ακόμη καταφέρει να πλησιάσουν το βυθισμένο υποβρύχιο. Στην περιοχή έφτασε ένα από τα υποβρύχια της βρεταννικής ειδικής σωστικής ομάδας που, όπως ανακοίνωσε το βρεταννικό Υπουργείο Αμύνης, θα συνεργαστεί με τα Ρωσικά σωστικά συνεργεία σε μια ύσταση προσπάθεια διάσωσης τυχόν επιζώντων.

Ο Πούτιν επέστρεψε στη Μόσχα - Στο Μουρμάνσκ οι συγγενείς των ναυτών
Την τραγωδία του Κουρσκ συζήτησε με ανώτερα κυβερνητικά στελέχη ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν που διέκοψε τις διακοπές του επέστρεψε στη Μόσχα, εν μέσω σφοδρών επικρίσεων για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την κρίση. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το γεγονός ότι η Ρωσία καθυστέρησε τρεις μέρες να δεχτεί τις προσφορές διεθνούς βοήθειας στοίχισε τη ζωή του πληρώματος του Ρωσικού υποβρυχίου. Ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος αιτολόγησε την απουσία του από τη Μόσχα λέγοντας ότι δεν ήθελε να αναμιχθεί στους στρατιωτικούς χειρισμούς της επιχείρησης διάσωσης, μπορεί να επισκεφτεί το λιμάνι του Σεβερομόρσκ από όπου συντονίζεται η επιχείρηση. Στη ναυτική βάση του Μουρμάνσκ έρχονται όλο και περισσότερες οικογένειες των μελών του πληρώματος, τα ονόματα των οποίων δόθηκαν στη δημοσιότητα στη Ρωσική τηλεόραση.

Μια ακόμη πολιτεία στη Νιγηρία υιοθετεί τον μουσουλμανικό νόμο
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πόλη Μαιντουγκούρι, πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο, πανηγυρίζοντας για την θέσπιση του μουσουλμανικού νόμου, σαρία, που έχει υιοθετηθεί από αρκετές άλλες πολιτείες στον κατεξοχήν μουσουλμανικό βορρά της Νιγηρίας. Ο κυβερνήτης του Μπόρνο υπογράμμισε ότι η σαρία, που προβλέπει ποινές όπως μαστιγώσεις και ακρωτηριασμούς, θα ισχύει μόνο για τον μουσουλμανικό πληθυσμό, ωστόσο οι ηγέτες της Χριστιανικής κοινότητας δήλωσαν στο BBC ότι διακυβεύονται οι ελευθερίες τους και έχουν αρχίσει τριήμερο προσευχής και νηστείας σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Από την εφαρμογή της Σαρίας στην πρώτη πολιτεία της χώρας, πριν από ένα χρόνο, πάνω από δύο χιλιάδες άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε συγκρούσεις ανάμεσα σε Μουσουλμάνους και Χριστιανούς σε όλη τη Νιγηρία.

Ρωσικό αεροσκάφος προσγειώνεται στη Βαγδάτη
Αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε Ρωσική κυβερνητική αντιπροσωπεία προσγειώθηκε στο Ιράκ, παραβιάζοντας το εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Σαντάμ στη Βαγδάτη, που άνοιξε ξανά πανηγυρικά αυτήν την εβδομάδα, μετά από δέκα χρόνια διεθνών κυρώσεων μετά την Ιρακινή επέμβαση στο Κουβέιτ. Οι Ρώσοι αναμένεται να έχουν συνομιλίες για διμερή θέματα καθώς και το ζήτημα των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών για τις οποίες η Μόσχα πιστεύει ότι πρέπει πλέον να αρθούν.

Παιδιά τραυματίζονται σε επίθεση με χειροβομβίδες στο Κοσσυφοπέδιο
Εννέα παιδιά, Σερβικής καταγωγής, τραυματίστηκαν σε επίθεση με χειροβομβίδες στο Κοσσυφοπέδιο. Εκπρόσωπος της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης Κ-ΦΟΡ είπε ότι δύο χειροβομβίδες ερρίφθησαν από ένα αυτοκίνητο σε γήπεδο μπάσκετ στο χωριό Τσρκβένα Βόντιτσα, βορείως της Πρίστινα. Τα παιδιά, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι δεκαπέντε ετών, μεταφέρθηκαν σε Ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο στη γειτονική πόλη Κόσοβο Πόλιε και αργότερα επέστρεψαν στα σπίτια τους. Οι συγχωριανοί τους φώναξαν εξαγριωμένοι στους άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης που πήγαν να ερευνήσουν το περιστατικό. Εκπρόσωπος της Κ-ΦΟΡ χαρακτήρισε την επίθεση ως άνανδρη, τρομοκρατική πράξη

Μαζικός τάφος στη Βοσνία
Νέο ομαδικό τάφο ανακάλυψαν στη Βοσνία οι εμπειρογνώμονες και εκτιμούν ότι περιέχει πάνω από πενήντα πτώματα κατά πάσα πιθανότητα Μουσουλμάνων που εκτελέστηκαν από Σέρβους το 1992, τους πρώτους μήνες του πολέμου στη Βοσνία. Τα θύματα πιστεύεται ότι οδηγήθηκαν από τη πόλη Βίσεγκραντ στο σημείο της εκτέλεσης, σε απόσταση πενήντα χιλιομέτρων από το Σεράγιεβο. Οι ειδικοί βρήκαν και το πτώμα ενός άνδρα που διέφυγε της εκτέλεσης, πέθανε όμως προσπαθώντας να εγκαταλείψει το μαζικό τάφο.

Αποτυγχάνουν οι προσπάθειες για την απελευθέρωση και των υπολοίπων ομήρων στις Φιλιππίνες
Οι μεσολαβητές που προσπαθούν να απελευθερώσουν τους 19 εναπομείναντες ομήρους στις Φιλιππίνες έφτασαν στο νησί Τζόλο με την ελπίδα ότι θα διασφαλίσουν την απελευθέρωσή τους, έφυγαν όμως άπρακτοι, όταν διαπιστώθηκε ότι οι Μουσουλμάνοι αυτονομιστές που κρατούν τους ομήρους είχαν σκοπό να απελευθερώσουν μόνο δύο άτομα, κάτι που δεν δέχεται η κυβέρνηση των Φιλιππίνων που θέλει την απελευθέρωση όλων των ομήρων. Ανταποκριτές σχολιάζουν ότι ο ηγέτης των Μουσουλμάνων αυτονομιστών, Αμπού Σαγιάφ, φοβάται πως θα δεχτεί επίθεση του Φιλιππινέζικου στρατού αν απελευθερώσει όλους τους ομήρους και προτιμά να μην τους αφήσει όλους ελεύθερους

Ποταμός παρασύρει λεωφορείο στην Ινδία
36 και πλέον άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Ινδική πολιτεία Μαντύα Πραντές όταν λεωφορείο, γεμάτο επιβάτες, έπεσε από γέφυρα λόγω των ορμητικών υδάτων ποταμού. Στο λεωφορείο επέβαιναν πάνω από εξήντα επιβάτες -- δέκα και πλέον κατάφεραν να κολυμπήσουν και να σωθούν ή πιάστηκαν σε δέντρα και διασώθηκαν από στρατιωτικά ελικόπτερα. Παρότι ο πλημμυρισμένος ποταμός είχε καλύψει μέρος της γέφυρας, ο οδηγός του λεωφορείου πήρε την απόφαση να διασχίσει τη γέφυρα

Κατηγορίες κατά πρώην υπουργών του Μένεμ
Στην Αργεντινή, τρεις πρώην υπουργοί της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Κάρλος Μένεμ προσάγονται στο δικαστήριο με την κατηγορία παράνομης πώλησης όπλων προς την Κροατία και το Εκουαδόρ. Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και ο πρώην Υπουργός Αμύνης κατηγορούνται για συνήργησαν για την εξαγωγή όπλων όταν και για τις δύο χώρες ίσχυε διεθνές εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων. Ανταποκριτής του BBC σχολιάζει ότι η διερεύνηση σκανδάλων της διακυβέρνησης Μένεμ εντάσσεται στο πνεύμα κάθαρσης και διαφάνειας που προωθεί ο νέος πρόεδρος της χώρας, Φερνάντο ντε λα Ρούα.

Στην Αίγυπτο ο αμερικανός μεσολαβητής στο Μεσανατολικό
Ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Πολιτειών στο Μεσανατολικό, Ντένις Ρος, έχει σήμερα συνομιλίες στην Αίγυπτο με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών, Αμρ Μούσα, προτού μεταβεί στο Ισραήλ. Ανταποκριτές σχολιάζουν ότι η επίσκεψή του στην Αίγυπτο συνιστά προσπάθεια των αμερικανών να εξασφαλίσουν την υποστήριξη του Καίρου προς την τελευταία αμερικανική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους σε σημαντικά θέματα, όπως το ζήτημα Παλαιστινιακού κράτους, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και το μέλλον των Παλαιστινίων προσφύγων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αμερικανοί προτείνουν χωριστές συνομιλίες ανάμεσα στον πρόεδρο Κλίντον, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχουντ Μπάρακ και τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, όταν οι τρεις άνδρες θα παρακολουθήσουν σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών τον ερχόμενο μήνα.

Συνεχίζεται η αμερικανική προεκλογική εκστρατεία
Αρχισε η τελική φάση της αμερικανικής προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Μετά το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, που έδωσε και επισήμως την υποστήριξή του για την προεδρία στον αμερικανό αντιπρόεδρο Αλ Γκορ και για την αντιπροεδρία στον Γερουσιαστή Τζόζεφ Λίμπερμαν, οι δύο υποψήφιοι αναχώρησαν για κρουαζιέρα στον Μισσισσιπή, κατά την οποία θα επισκεφτούν τις πολιτείες Βισκόνσιν, 'Αιοβα, Ιλινόις και Μισσούρι. Ανταποκριτές σχολιάζουν ότι οι τέσσερεις αυτές πολιτείες είναι υψίστης πολιτικής σημασίας για τον Αλ Γκορ, προκειμένου να ανατρέψει το προβάδισμα των Ρεπουμπλικάνων στις δημοσκοπήσεις.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.