Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Αποστασιοποιημένος από τα σκάνδαλα Κλίντον εμφανίζεται ο Αλ Γκορ
Αποστασιοποιημένος από τα σκάνδαλα Κλίντον εμφανίζεται ο Αλ Γκορ

(08/08/2000, 0300 GMT)

Ο Τζόζεφ Λίμπερμαν αποδέχεται την υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία
Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζόζεφ Λίμπερμαν συμφώνησε να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, στο πλευρό του υποψηφίου προέδρου των Δημοκρατικών και νυν αντιπροέδρου, Αλ Γκορ. Εάν η υποψηφιότητά του εγκριθεί κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Λος Αντζελες την επόμενη εβδομάδα, ο Τζόζεφ Λίμπερμαν θα γίνει ο πρώτος Εβραίος υποψήφιος για την αντιπροεδρία της χώρας. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον πιστεύει ότι εάν ο κ. Λίμπερμαν χρισθεί υποψήφιος αντιπρόεδρος, αυτό θα είναι πολύ σημαντικό βήμα, καθώς ο Αμερικανός γερουσιαστής υπήρξε ένας από τους πρώτους Δημοκρατικούς που μίλησε εναντίον του προέδρου Κλίντον στην υπόθεση Μόνικα Λεβίνσκι. Ο ανταποκριτής του BBC θεωρεί ότι η πιθανή έγκρισή του από τους Δημοκρατικούς θα μπορούσε να βοηθήσει τον Αλ Γκορ να τηρήσει τις αποστάσεις του από τα σκάνδαλα που ξέσπασαν εναντίον του προέδρου Κλίντον.

Ολοκληρώνεται η πολύκροτη δίκη του πρώην πρωθυπουργού της Μαλαισίας
Στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ, η πολύμηνη δικαστική υπόθεση που αφορά τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Ανουάρ Ιμπραήμ, φθάνει στο τέλος της. Η δικαστική υπόθεση του κ. Ανουάρ ξεκίνησε όταν αποπέμφθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, κατηγορούμενος για μία σειρά εγκληματικών πράξεων. Οι ανταποκριτές θεωρούν ότι οι συνεχιζόμενες δίκες έχουν ταράξει συθέμελα τον πολιτικό βίο της χώρας. Ο κ. Ανουάρ έχει ήδη καταδικασθεί σε έξι χρόνια φυλάκισης για κατάχρηση εξουσίας. Σήμερα αναμένεται η ετυμηγορία για τις κατηγορίες σοδομισμού εναντίον του οδηγού του. Εάν κριθεί ένοχος, ενδέχεται να καταδικασθεί σε είκοσι χρόνια κάθειρξης. Ο ίδιος πρεσβεύει ότι έχει πέσει θύμα πολιτικής συνωμοσίας εκείνων που επιθυμούσαν την άνοδο στην εξουσία του Μαχαδίρ Μοχάμεντ, νυν πρωθυπουργού.

Τρία μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν στα Φίτζι
Στα νησιά Φίτζι, οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ένας στρατιώτης και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν από άγνωστους οπλοφόρους κοντά στην πρωτεύουσα Σούβα. Είναι τα πρώτα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που σκοτώνονται κατά τη διάρκεια των ταραχών στη χώρα. Το επεισόδιο έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια μιας περιπολίας γύρω από το σπίτι του ηγέτη των ανταρτών Τζορτζ Σπέιτ, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση. Τρία ακόμη μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίσθηκαν. Εκπρόσωπος του στρατού υποστηρίζει ότι το εν λόγω περιστατικό επιβεβαιώνει ότι οι αντάρτες έχουν ακόμη στην κατοχή τους όπλα, παρά το γεγονός ότι αποφάσισαν να τα παραδώσουν, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του στρατού, η αμνηστεία που έχει χορηγηθεί στους αντάρτες, σε αντάλλαγμα για τον αφοπλισμό τους, δεν έχει πλέον καμία ισχύ.

Συμπαράσταση Νοτιαφρικανών ηγετών στον Ρόμπερτ Μουγκάμπε
Οι Νοτιοαφρικανοί ηγέτες εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε και στην αμφιλεγόμενη πολιτική του να αναδιανείμει τη γη που ανήκει σε λευκούς γαιοκτήμονες. Σε κοινό ανακοινωθέν τους, μετά τη διάσκεψη κορυφής στη Ναμίμπια, άσκησαν κριτική εναντίον της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για τη στάση που τήρησαν στις προσπάθειες αναδιανομής της γης. Επίσης κατεδίκασαν την μεροληπτική στάση των μέσων μαζικής ενημέρωσης για τα περιστατικά των τελευταίων μηνών στη Ζιμπάμπουε. Στο ανακοινωθέν τους υπογραμμίζεται ότι η Ζιμπάμπουε επιχειρεί να προβεί σε αναδιανομή της γης, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη φτώχεια, που απειλεί εκατομμύρια μαύρους στη χώρα. Τέλος, διόρισαν αντιπροσώπους τους προέδρους της Νοτίου Αφρικής και του Μαλάουϊ, οι οποίοι θα μεταβούν στο Λονδίνο, προκειμένου να διασφαλίσουν την οικονομική υποστήριξη προς τις προσπάθειες αναδιανομής της γης στη Ζιμπάμπουε.

Τρία άτομα νεκρά στο Μπιλμπάο
Η ισπανική αστυνομία αναφέρει ότι τρία άτομα, που θεωρούνταν μέλη της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ, σκοτώθηκαν στο Μπιλμπάο, κατά τη διάρκεια έκρηξης στο αυτοκίνητό τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις τους προετοίμαζαν ενδεχομένως βομβιστική επίθεση και ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη νωρίτερα. Η ισπανική τηλεόραση μετέδωσε ότι το αυτοκίνητο κατεστράφη ολοσχερώς, ενώ το πτώμα ενός από τους υπόπτους βρέθηκε περίπου πενήντα μέτρα μακριά από το αυτοκίνητο. Σύμφωνα με πληροφορίες, κοντά στα συντρίμμια ανακαλύφθηκαν διάφορα όπλα.

Σε εκατό ανέρχονται οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Ινδία
Περισσότερα από εκατό άτομα σκοτώθηκαν στις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που έπληξαν τη βόρεια Ινδία, το Μπαγκλαντές και το Μπουτάν, αν και σε ορισμένες περιοχές οι απώλειες δεν είναι τόσες πολλές τελικά. Οι περισσότερο πληγείσες περιοχές είναι οι βορειοανατολικές περιοχές της Ινδίας Ασάμ και Μπιχάρ, όπου περίπου χίλια χωριά κατεστράφησαν και πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στο Μπουτάν, στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ανεσύρθηκαν περίπου διακόσια πτώματα, όμως μέλη της τοπικής εφημερίδας είπαν στο BBC ότι μόνο δώδεκα θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί.

Κριτική εναντίον του θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν
Στο Ιράν, ανώτατος κληρικός, ο Αγιατολάχ Χουσεϊν Αλί Μονταζερί, άσκησε κριτική εναντίον του θρησκευτικού ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Καμενεϊ ότι παρεμποδίζει τα σχέδια του κοινοβουλίου για την προώθηση της ελευθεροτυπίας. Ο Αγιατολάχ Μονταζερί, σε φαξ που έστειλε στο BBC, δηλώνει ότι η χώρα πρέπει να διακυβερνηθεί από τον εκλεγμένο πρόεδρο και τα μέλη της βουλής, καθώς και ότι ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας πρέπει να διατηρεί εποπτικό ρόλο. Ο Αγιατολάχ Καμενεϊ διέταξε το κοινοβούλιο πριν από λίγες ημέρες να μην συζητήσει την αναθεώρηση των σκληρών διατάξεων που διέπουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας. Ο Αγιατολάχ Μονταζερί βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμόν εδώ και τρία χρόνια, επειδή είχε ασκήσει και πάλι κριτική εναντίον του θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.