Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 3 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Δύο διαφορετικές ρωσικές εκδοχές για την επίθεση στην Τσετσενία
Δύο διαφορετικές ρωσικές εκδοχές για την επίθεση στην Τσετσενία

(22/10/99, 13:00 GMT)

Σύγχιση για τις Ρωσικές επιχειρήσεις στην Τσετσενία
Οι Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι εξαπέλυσαν επίθεση κατά αυτονομιστών ανταρτών στην Τσετσενία χθες, αλλά διέψευσαν Τσετσενικές κατηγορίες ότι σκοτώθηκαν άμαχοι. Ρώσος στρατιωτικός εκπρόσωπος είπε ότι η επιχέιρηση είχε στόχο αγορά όπλων στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας Γκρόζνι.  Αλλά παραδόξως, άλλη εκδοχή για τα γεγονότα από αυτή των ενόπλων δυνάμεων εξέφρασε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την διάρκεια της συνάντησης κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ελσίνκι.  Ο κ Πούτιν διέψευσε ότι υπήρχε ρωσική συμμετοχή στην επίθεση κατά της αγοράς από την οποία, σύμφωνα με Τσετσένους αξιωματούχους, βρήκαν το θάνατο μέχρι και εκατό άτομα. Αντίθετα ο ρώσος πρωθυπουργός επέρριψε τις ευθύνες για τους θανάτους σε αντιμαχόμενες συμμορίες. Σε μία έντονη συζήτηση με τον ρώσο πρωθυπουργό οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης  ζήτησαν από την Μόσχα να σταματήσει αμέσως την εντατικοποίηση των επιχειρήσεών της στην Τσετσενία.

Επέστρεψε στο Ανατολικό Τιμόρ ο Ξανάνα Γκουσμάο
Ο ηγέτης του αγώνα για την ανεξαρτησία του Ανατολικού Τιμόρ Ξανάνα Γκουσμάο, επέστρεψε θριαμβευτικά στην πρωτεύουσα Ντίλι, για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, και, απευθυνόμενος στον λαό, μίλησε με συγκίνηση για τη συμφιλίωση και την αναγέννηση του Τιμόρ. Ο κύριος Γκουσμάο ηγήθηκε της εκστρατείας εναντίον της Ινδονησιακής κατοχής του Ανατολικού Τιμόρ, συνελήφθη το 1992 και παρέμεινε στην φυλακή για αρκετά χρόνια. Εντωμεταξύ όπως ανακοίνωσε η διεθνής ειρηνευτική δύναμη που βρίσκεται στο Ανατολικό Τιμόρ, δυνάμεις της εισχώρησαν για πρώτη φορά στον απομονωμένο θύλακα του Οκούσι, που βρίσκεται στο Δυτικό τμήμα του Τιμόρ και αφόπλισαν σαράντα παραστρατιωτικούς.

Διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ινδονησία
Ο νέος πρόεδρος της Ινδονησίας Αμπντουλραμάντ Γουαχίντ συναντήθηκε σήμερα με πολιτικούς και οικονομολογους στα πλαίσια της προσπάθειάς του να σχηματίσει κυβέρνηση.  Ο κ. Γουαχίντ είχε συνομιλίες με την αντοπρόεδρο Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι και τον αρχηγό των Ινδονησιακών ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Βιράντο. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πότε θα σχηματιστεί κυβέρνηση αλλά σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒC αναμένεται να περιλαμβάνει και μέλη άλλων κομμάτων, ανάμεσά τους και του κόμματος της κυρίας Σουκαρνοπούτρι

Αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ελλάδα
Την πληροφορία για ύπαρξη πυρηνικών όπλων σε Ελληνικό έδαφος και στην Τουρκία επιβεβαιώνει ο Ρόμπερτ Νόρις, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης που δημοσιεύθηκε στις ΗΠΑ και η οποία αναφέρεται στα πυρηνικά όπλα που είχαν αποθηκεύσει οι Αμερικανοί στο εξωτερικό  κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Σύμφωνα με τον κ. Νόρις, ο οποίος μίλησε στην Ελληνική Υπηρεσία του  BBC, 10 με 12 βόμβες βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα, ενώ 15 με 20 βόμβες υπάρχουν στην στρατιωτική βάση του Ιντζιρλίκ, στην Τουρκία.

Ισχυρός σεισμός στην Ταϊβάν
Ισχυρός σεισμός εντάσεως 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Ταϊβάν, με επίκεντρο την πόλη Τσιάγι, σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Ταϊπέι. Σύμφωνα με την κρατική ραδιοφωνία, ένα άτομο σκοτώθηκε, μερικά  κτίρια κατέρρευσαν, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για εκτεταμένες ζημίες. Υπενθυμίζεται ότι πάνω από δύο 2.300 άτομα έχασαν τη ζωή τους στον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό.

Αθώωση Βρετανίδων-μελών ειρηνιστικών οργανώσεων
Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση δικαστηρίου της Σκωτίας με την οποία αθωώνονται τρείς γυναίκες, μέλη ειρηνιστικών οργανώσεων οι οποίες κατηγορούνταν για διάπραξη βανδαλισμών μέσα σε ναυσταθμό πυρηνικών υποβρυχίων. Σύμφωνα με την απόφαση το πυρηνικό πρόγραμμα της Βρετανίας αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και επομένως οι κατηγορούμενες είχαν δικαίωμα να επιχειρήσουν τον αφοπλισμό πυρηνικών κεφαλών από τα υποβρύχια Τράϊντεντ που βρίσκονταν στο ναύσταθμο του Φασλέϊν της Σκωτίας.
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.