Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Συνεργείο παρέχει πρώτες βοήθειες σε θύμα του Εγκέλαδου
Συνεργείο παρέχει πρώτες βοήθειες σε θύμα του Εγκέλαδου

(21/09/99, 0720 GMT)

Την Ταϊβάν έπληξε ο Εγκέλαδος
Πάνω από χίλια εκατό είναι τα θύματα -μέχρι στιγμής- του καταστροφικού σεισμού, που έπληξε την Ταϊβάν, ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται σε χιλιάδες. Ο σεισμός, μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είναι ο ισχυρότερος που πλήττει τη χώρα από το 1916. Εκατοντάδες είναι εκείνοι που βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια των κτιρίων. Τεράστιες καταστροφές πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα Ταϊπέι, όπου ανάμεσα στα κτίρια που κατέρρευσαν ήταν και μία δωδεκαόροφη πολυκατοικία. Ο σεισμός σημειώθηκε τα ξημερώματα - τοπική ώρα - την ώρα που οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού κοιμόντουσαν. Το επίκεντρό του εντοπίστηκε κεντροδυτικά του νησιού, σαράντα χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Ταϊπέι. Η Ταϊβανεζική πολιτική ηγεσία επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και συνέστησε στους κατοίκους να μην πανικοβάλλονται, καθώς αναμένονται να σημειωθούν αρκετοί μετασεισμοί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Χωρίς αντίσταση αναπτύσσεται η διεθνής δύναμη στο Ανατολικό Τιμόρ
Το πρώτο πολεμικό πλοίο των Ηνωμένων Εθνών έχει φθάσει στην Ινδονησία, στο πλαίσιο της αποστολής για την αποκατάσταση της τάξης στο Ανατολικό Τιμόρ. Πρόκειται για ένα σκάφος του Αυστραλιανού ναυτικού, το οποίο προσέγγισε στο λιμάνι του Ντίλι, μία μέρα μετά την άφιξη των στρατευμάτων της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης. Μέχρι στιγμής οι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης δεν έχουν συναντήσει αντιστάσεις από τις παραστρατιωτικές ομάδες, που αντιτίθενται στην ανεξαρτησία από την Ινδονησία. Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Χιούμαν Ράϊτς Γουότς, ανακοίνωσε ότι οι περίπου διακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες του Ανατολικού Τιμόρ, που βρίσκονται τώρα στο Δυτικό Τιμόρ, ενδέχεται να απομακρυνθούν δια της βίας σε άλλες περιοχές της Ινδονησίας.

Συμφωνία για το μέλλον του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα χαιρέτησε την συμφωνία για τον αφοπλισμό και αποστρατικοποίηση του Απελευθερωτικού στρατού του Κοσσυφοπεδίου, χαρακτηρίζοντας την ορόσημο για την συνεχιζόμενη προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας για ειρήνευση στην περιοχή. Η συμφωνία  προβλέπει την δημιουργία ενός σώματος πολιτικής άμυνας με αρμοδιότητες φρούρησης και προστασίας της περιοχής, αλλά εξοπλισμένου με περιορισμένο αριθμό όπλων. Διοικητής του νέου σώματος θα είναι ο επικεφαλής του Απελευθερωτικού Στρατού στρατηγός Αγκίμ Τσέκου.

Μακελειό σε Τουρκική φυλακή
Οι Τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι επτά άτομα σκοτώθηκαν και τρία τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών ανάμεσα σε ομάδες κρατουμένων στις φυλακές Μπαϋράμ Πασά της Κωνσταντινούπολης. Τα βίαια επεισόδια άρχισαν όταν κρατούμενος (ανιψιός ενός από τους νονούς του Τουρκικού υποκόσμου) πυροβολήθηκε από άλλο έγκλειστο. Ο ανταποκριτής του BBC λέει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις φαίνεται ότι κατάφεραν τελικά να αποκαταστήσουν την τάξη στις φυλακές, αλλά η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Ο ανταποκριτής μας περιγράφει το επεισόδιο σαν παράδειγμα των χαοτικών συνθηκών που επικρατούν στις Τουρκικές φυλακές.

Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε.
Διάλογος άρχισε να αναπτύσεται στην ετήσια σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στην Νέα Υόρκη, για το κατά πόσο η διεθνής επέμβαση για την προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί να παραβιάζει την αρχή της εθνικής κυριαρχίας των κρατών -μελών. Ο Γενικός Γραμματέας  του ΟΗΕ Κόφι Ανάν διεκύρηξε ότι οι ομαδικές και συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει να επιτρέπονται, οπουδήποτε και άν γίνονται. Ο κύριος Αννάν είπε ότι η επέμβαση στο Ανατολικό Τιμόρ απέδειξε ότι τα Ηνωμένα Εθνη μπορούν να δράσουν αποτελεσματικά κατα την διάρκεια κρίσεων,  παραδέχθηκε όμως ότι οι επεμβάσεις στην Ρουάντα και στο Κοσσυφοπέδιο δεν κατόρθωσε να σταματήσει τις φρικαλεότητες. Από την άλλη πλευρά οι πρόεδροι της Αλγερίας και της Κολομβίας υπερασπίστηκαν στις ομιλίες τους την αρχή της εθνικής κυριαρχίας.

ΗΠΑ και Βρετανία θέλουν να προστατεύσουν το δημόσιο χαρακτήρα πληροφοριών για τα γονίδια
Οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας διαπραγματεύονται συμφωνία που θα εμποδίζει ιδιωτικές εταιρείες να αποκτούν δικαιώματα αποκλειστικής διαχείρησης και διάθεσης ανθρώπινων γονιδίων. Σύμφωνα με την πρόταση των δύο κυβερνήσεων, οι πληροφορίες για τα ανθρώπινα γονίδια πρέπει να είναι δημόσια διαθέσιμη γνώση.
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.