Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-08-25

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΘΑΤΣΕΡ ΣΥΛΛΗΨΗ
  • [02] ΝΤΕΡ ΜΙΡ ΨΑΡΙΑ
  • [03] ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΨΑΡΙΑ ΕΡΕΛ
  • [04] ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑ ΨΑΡΙΑ
  • [05] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΤΕΤΑΡΤΗ
  • [06] ΚΥΠΡΙΟΙ ΣΕΡΦΕΡ
  • [07] ΠΕΤΡΗΣ ΑΘΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ
  • [08] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΑΙΤΗ
  • [09] ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΡΗΞΗ
  • [10] ΡΩΣΙΚΑ ΣΥΝΤΡΙΒΕΣ
  • [11] ΙΡΑΚΙΝΑ ΝΑΤΖΑΦ ΟΛΑ
  • [12] ΑΜΜΑΝ ΕΠΤΑΔΥΜΑ
  • [13] ΚΑΙΡΟΣ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2004

  • [01] ΘΑΤΣΕΡ ΣΥΛΛΗΨΗ

    Η αστυνομία της Νοτίου Αφρικής συνέλαβε το γιο της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, ως ύποπτο για συμμετοχή σε απόπειρα πραξικοπήματος στην Ισημερινή Γουινέα.

    Εκπρόσωπος της νοτιαφρικανικής αστυνομίας επιβεβαίωσε τη σύλληψη του γιου, "διακεκριμένου Βρετανού πολιτικού", όπως ανέφερε, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του, κάτι που θα γίνει επίσημα αργότερα σήμερα.

    Ωστόσο αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται για το Μαρκ Θάτσερ, ο οποίος είναι επιχειρηματίας και διαμένει στο Κέιπ Τάουν και αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου εντός της ημέρας.

    [02] ΝΤΕΡ ΜΙΡ ΨΑΡΙΑ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε κατηγορηματικά τουρκικούς ισχυρισμούς για παρεμπόδιση της διέλευσης φορτίου ψαριών από τις κατεχόμενες περιοχές, τονίζοντας ότι η απόφαση των αρχών της Δημοκρατίας ήταν απόλυτα ορθή.

    Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αντριαν Βαν Ντερ Μιρ δήλωσε ότι ορθά απαγορεύθηκε η μεταφορά των ψαριών, γιατί δεν είχαν το αναγκαίο υγειονομικό πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Από νομικής άποψης, είπε ο κύριος Βαν Ντερ Μιρ, το πιστοποιητικό προέλευσης ήταν οθρό, γιατί τα ψάρια προέρχονταν από το βόρειο τμήμα της Κύπρου, αλλά η δεύτερη πρόνοια λέγει ότι δεν επιτρέπεται η διέλευση ζωϊκών προϊόντων, χωρίς το αναγκαίο υγειονομικό πιστοποιητικό και σε αυτό το σημείο, τόνισε, δεν μπορούμε να επιδείξουμε καμιά ανοχή.

    Η απόρριψη της μεταφοράς των ψαριών από τις κυπριακές κτηνιατρικές αρχές, είπε, ήταν μια θλιβερή ανάγκη.

    [03] ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΨΑΡΙΑ ΕΡΕΛ

    Ο υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού Επιμελητηρίου Αλί Ερέλ ήταν πλήρως ενήμερος για τις πρόνοιες του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. αλλά δεν φρόντισε να ενημερώσει τους τουρκοκύπριους επιχειρηματίες.

    Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο κύριος Λιλλήκας ανέφερε ότι ο Αλί Ερέλ ενεργεί με πολιτικές σκοπιμότητες και ακολουθεί την τακτική Ταλάτ, ο οποίος προωθεί διαιρετικές αποφάσεις, με απώτερο στόχο την επαναλειτουργία των κατεχόμενων λιμανιών.

    Ο κύριος Λιλλήκας τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι ανεκτές.

    [04] ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑ ΨΑΡΙΑ

    Η τουρκοκυπριακή πλευρά έσπευσε να χαρακτηρίσει ως αποτυχία την πρώτη προσπάθεια μεταφοράς προϊόντων από τα Κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές.

    Το τουρκοκυπριακό Επιμελητήριο, με αφορμή την υπόθεση των ψαριών, ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχεται την ερμηνεία, που δίδει η κυπριακή κυβέρνηση στον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε οδηγίες στον Βάν Ντερ Μιρ να εξηγήσει στην τουρκοκυπριακή πλευρά ότι ορθώς ενήργησε η κυπριακή κυβέρνηση.

    [05] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΤΕΤΑΡΤΗ

    Συναρπαστική είναι και η σημερινή, δωδέκατη ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων, στην οποία θα γίνουν 17 αγωνίσματα και οι τελικοί για δέκα από αυτά.

    Σήμερα διεξάγεται ο τελικός αγώνας στο Τρίαθλο Γυναικών και θα ολοκληρωθούν τα αθλήματα του Μπέϊζμπολ, του Μπιτς Βόλεϊ, της Ποδηλασίας Πίστας και της Αρσης Βαρών.

    [06] ΚΥΠΡΙΟΙ ΣΕΡΦΕΡ

    Ο κύπριοι σέρφερ Ανδρέας Καριόλου και Γαβριέλα Χατζηδαμιανού θα αγωνιστούν σήμερα στην εντέκατη και τελευταία διαδρομή των Μιστράλ, που θα διεξαχθεί στον Σαρωνικό.

    Ο Ανδρέας Καριόλου βρίσκεται στη δέκατη-τρίτη θέση της γενικής κατάταξης, και η Γαβριέλα Χατζηδαμιανού στην εικοστή πρώτη.

    Στην τρίτη θέση της γενικής κατάταξης βρίσκεται ο χρυσός ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης, ο οποίος έχει πιθανότητες να διεκδικήσει ξανά το χρυσό μετάλλιο.

    [07] ΠΕΤΡΗΣ ΑΘΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ

    Ο κύπριος Αντώνης Πετρής, που αγωνίζεται με τα χρώματα της Ελλάδας στην Ιππασία, προκρίθηκε στον τελικό υπερπήδησης εμποδίων, με τη δέκατη-τρίτη καλύτερη επίδοση, σε σύνολο εξήντα-πέντε συμμετοχών.

    Ο τελικός θα γίνει την Παρασκευή.

    [08] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΑΙΤΗ

    Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, αποδοκίμασε δηλώσεις της βουλευτού του ΔηΣύ Καίτης Κληρίδη, στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις", στις οποίες κατηγορεί τον πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού.

    Με γραπτή δήλωση, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι με την κυρία Κληρίδη διαφωνεί το 76 τοις εκατόν του λαού, καθώς η ίδια θεωρεί ότι το σχέδιο Ανάν είναι το τελειότερο σχέδιο για λύση του Κυπριακού.

    [09] ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΡΗΞΗ

    Στην πόλη Ντορντιγιόλ, της νότιας Τουρκίας βόμβα εξερράγη έξω από Τράπεζα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά επτά πολίτες. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο σημείο των αυτόματων τραπεζικών συναλλαγών.

    Από την έκρηξη τραυματίστηκαν πέντε περαστικοί και δύο θαμώνες γειτονικού ζαχαροπλαστείου.

    Η πόλη Ντορτιγιόλ βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου στο παρελθόν είχαν σημειωθεί συγκρούσεις του τουρκικού στρατού με κούρδους αντάρτες.

    [10] ΡΩΣΙΚΑ ΣΥΝΤΡΙΒΕΣ

    Δύο ρωσικά επιβατικά αεροσκάφη συνετρίβησαν σχεδόν ταυτόχρονα αργά χθες τη νύκτα και οι ρωσικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο διπλής τρομοκρατικής επίθεσης.

    Τα δύο αεροσκάφη εξαφανίστηκαν από τα ραντάρ σε διάστημα λίγων λεπτών το ένα από τα άλλο.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, ο πιλότος του ενός αεροσκάφους πρόλαβε να στείλει σήμα συναγερμού για εκδήλωση αεροπειρατίας, προτού συντριβεί. Πρόκειται για ένα Τουπόλεφ-134 με 35 επιβάτες και εννεαμελές πλήρωμα.

    Σχεδόν τρία λεπτά μετά, οι ελεγκτές του Πύργου Ελέγχου, έχασαν επαφή και με δεύτερο αεροσκάφος, ένα Τουπόλεφ-154, που είχε απογειωθεί με προορισμό το θέρετρο του Σότσι και μετέφερε 46 άτομα.

    Τα συνεργεία διάσωσης εντόπισαν νωρίς το πρωί τα συντρίμμια και τις διαμελισμένες σορούς των επιβατών.

    [11] ΙΡΑΚΙΝΑ ΝΑΤΖΑΦ ΟΛΑ

    Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στην ιρακινή πόλη Νατζάφ.

    Αμερικανικό αεροσκάφος εξαπέλυσε πύραυλο, που εξερράγη σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων, δυτικά του τεμένους του ιμάμη Αλί. Οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται έξω ακριβώς από το τέμενος και ετοιμάζονται για γενική επίθεση. Οι είσοδοι του τεμένους βρίσκονται υπό τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών και κανένας δεν μπορεί πλέον να βγεί ή να μπεί σ' αυτό.

    [12] ΑΜΜΑΝ ΕΠΤΑΔΥΜΑ

    Μια γυναίκα από τη Λιβύη γέννησε, με καισαρική τομή, επτάδυμα σε νοσοκομείο της Ιορδανίας.

    Το ζευγάρι από τη Λιβύη υποβλήθηκε σε θεραπεία γονιμότητας στην Αίγυπτο και πήγε στην Ιορδανία για να συνεχίσει τη θεραπεία, οπότε ήρθε και η ώρα του τοκετού.

    Τα βρέφη, πέντε αγόρια και δύο κορίτσια, είναι καλά και το βάρος τους κυμαίνεται από 750 έως 1.100 γραμμάρια. Η μητέρα πέρασε μόνο μια νύκτα στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης και τώρα είναι στο δώματιό της, στο μαιευτήριο, και καλά.

    [13] ΚΑΙΡΟΣ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως δυτικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Θερμοκρασία: 38 βαθμοί στο εσωτερικό, 34 στα νότια και ανατολικά παράλια και 31 στα δυτικά και βόρεια καθώς και στα υψηλότερα ορεινά. //

    Απόψε ο καιρός θα εξακολουθήσει να είναι αίθριος, ενώ τοπικά πιθανό να σχηματιστεί αραιή ομίχλη.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη έως λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και στους 18 στα υψηλότερα ορεινά. //

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 26 August 2004 - 21:13:57 UTC