Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-05-26

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΑΣΣΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ANAN ΕΚΘΕΣΗ
  • [03] ΤΑΥΤΟ ΠΡΩΙ
  • [04] ΝΑΤΖΑΦ ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [05] ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΑΚΟΗΣ
  • [06] ΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
  • [07] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΜΑΙΟΥ 2004

  • [01] ΤΑΣΣΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν υπάρχει σκοπιμότητα ούτε χρησιμότητα να επανέλθει το σχέδιο Ανάν, ως έχει για νέο δημοψήφισμα, παρόλον ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται να αναληφθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία για το Κυπριακό. Ωστόσο, τόνισε, οι επαφές της Κυβέρνησης με τις πολιτικές δυνάμεις είναι συνεχείς για να υπάρξει συμφωνία επί των αλλαγών που η ελληνική κυπριακή πλευρά επιθυμεί επί του σχεδίου Ανάν, χωρίς όμως να παραγνωρίζεται η βούληση του Κυπριακού λαού που με τόση αποφασιστικότητα εκφράστηκε στο δημοψήφισμα. Μιλώντας το πρωϊ κατά την αναχώρηση του στο Μεξικό για να παραστεί στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι ζήτησε ο ίδιος να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κόφι Ανάν. Στόχος της συνάντησης, είπε, που θα γίνει στις 3 Ιουνίου, είναι να συζητήσει με τον Κόφι Ανάν την ανάγκη να παραμείνει ανοικτή η οδός για επανένωση της Κύπρου και οι προοπτικές για διατήρηση αυτής της δυνατότητας.

    [02] ANAN ΕΚΘΕΣΗ

    Η συνάντηση του προέδρου Παπαδόπουλου με τον Κόφι Ανάν στις 3 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη θεωρείται από διπλωματικούς κύκλους της Νέας Υόρκης, ως "σημαντική", επειδή ο Γενικός Γραμματέας περιμένει να ακούσει από τον Κύπριο ηγέτη τι έχει να του προτείνει, σε περίπτωση που επιθυμεί επανενεργοποίηση των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση συνολικής λύσης στο Κυπριακό. Η έκθεσή του Κόφι Ανάν αναμένεται να δοθεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και πριν από τη συνάντηση ου με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ορισμένα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν κάνει σαφές ότι περιμένουν από το Γενικό Γραμματεά να παραδώσει μια "αντικειμενική" και "ισορροπημένη", έκθεση χωρίς να διατυπώνεται οποιαδήποτε προσωπική πικρία, ώστε να αφήνονται τα περιθώρια για να συνεχιστούν οι προσπάθειες, σε εύθετο χρόνο με στόχο την επανένωση του νησιού.

    [03] ΤΑΥΤΟ ΠΡΩΙ

    Ολοι οι ελληνοκύπριοι, περιλαμβανομένων και πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταβαίνουν από το πρωί στα κατεχόμενα, επιδεικνύοντας την πολιτική τους ταυτότητα και όχι διαβατήριο. Ωστόσο οι κατοχικές αρχές δεν δέχονται τις παλιές ταυτότητες στις οποίες τα ονόματα των κατόχων τους είναι γραμμένα μόνο στην ελληνική γλώσσα. Δέχονται μόνο τις καινούργιες πλαστικές αυτότητες, στις οποίες τα ονόματα είναι γραμμένα τόσο στην ελληνική όσο και την αγγλική. Επίσης για παιδιά κάτω των δώδεκα ετών οι κατοχικές αρχές ζητούν την επίδειξη διαβατηρίων από τους γονείς που τα συνοδεύουν, στο οποίο είναι γραμμένα και τα ονόματα των παιδιών. Επίσης η διαδικασία εισόδου δεν έχει αλλάξει καί συμπληρώνεται πάλι το σχετικό έντυπο για την έκδοση της λεγόμενης βίζας.

    [04] ΝΑΤΖΑΦ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Αμερικανοί στρατιώτες, με άρματα μάχης και ελικόπτερα, επιτέθηκαν εναντίον Σιϊτών, οι οποίοι είχαν βρει καταφύγιο σε νεκροταφείο στην ιερή πόλη Νατζάφ του Ιράκ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και εικοσιεννέα τραυματίστηκαν. Τα θύματα είναι οπαδοί του Σιήτη κληρικού Μοκτάντα Αλ Σαντρ. Στο μεταξύ δύο Ρώσοι, οι οποίοι εργάζονταν σε ηλετροπαραγωγό σταθμό, σκοτώθηκαν όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν έγινε στόχος επίθεσης. Εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι στην ίδια επίθεση σκοτώθηκαν επίσης δύο Ιρακινοί ενώ πέντε Ρώσοι τραυματίστηκαν.

    [05] ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΑΚΟΗΣ

    θέμα αντισυνταγματικότητας του περί αποδείξεως νόμου και ειδικότερα της εξ ακοής μαρτυρία έθεσε ο δικηγόρος Ευστάθιος Ευσταθίου, ενώπιον του Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στη Λεμεσό για την υπόθεση Σταύρου Μιχαήλ, ο οποίος κατηγορείται για το φόνο του Ανδρέα Χαραλάμπους. Ο κύριος Ευσταθίου ανέφερε ότι οι παρεκκλίσεις θίγουν τα συνταγματικά δικαιώματα του κατηγορουμένου να έχει το δικαίωμα να αντεξετάζει και να ζητεί την εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας. Ανέφερε επίσης ότι ο νέος νόμος περί τροποποιήσεως του δικαίου της απόδειξης επηρεάζει ή καταργεί τα δικαιώματα εχέγγυα για να τύχει ένας κατηγορούμενος δίκαιης δίκης. Η δίκη θα συνεχισθεί στις τέσσερις Ιουνίου γιατί η κατηγορούσα αρχή ζήτησε χρόνο για να διαβουλευθεί με το Γενικό Εισαγγελέα. Η έγκριση του Νόμου για την εξ ακοής μαρτυρία έγινε πρόσφατα από τη Βουλή ύστερα από συζητήσεις που κράτησαν για πολλά χρόνια.

    [06] ΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

    Εκπομπή υπό τον τίτλο "Οδός Ελευθερίας" θα μεταδώσει απόψε το ΡΙΚ ΕΝΑ, από τις εννέα έως τις ένδεκα. Στόχος της εκπομπής, που είναι αφιερωμένη στη θυσία των ηρώων της Εόκα, είναι η στήριξη του Μελάθρου Αγωνιστών. Στο στούντιο του ΡΙΚ θα βρίσκονται αγωνιστές και αγωνίστριες της Εόκα. Στη διάρκεια της εκπομπής θα μπορούν να γίνονται εισφορές τηλεφωνικώς.

    [07] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτιο Καιρού

    Το απόγευμα θα υπάρχουν νεφώσεις στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα που κατά διαστήματα θα πυκνώνουν. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί έως δυτικοί μέτριοι, τριών με τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 30 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 26 στα νότια και ανατολικά παράλια, στους 24 στα δυτικά και βόρεια και στους 22 στα ορεινά. Απόψε θα εμφανίζονται νεφώσεις στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 26 May 2004 - 10:50:26 UTC