Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-05-21

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΛΑΖΑΡΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [02] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΝΟΜΟΣ
  • [03] ΧΡΙΣΤΟΥ ΝΟΜΟΣ
  • [04] ΑΝΤΡΟΣ ΝΟΜΟΣ
  • [05] ΠΙΤΤΟΚΟΠΙΤΗΣ
  • [06] ΕΦΟΡΟΣ ΚΟΜΜΑ
  • [07] ΜΑΤΣΗΣ ΝΟΜΟΣ
  • [08] ΤΑΡΑΜΟΥΝΤΑΣ
  • [09] ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ
  • [10] ΠΕΡΔΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΜΑΙΟΥ 2004

  • [01] ΛΑΖΑΡΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Νέα δεδομένα αναφορικά με την συμμετοχή κομμάτων και ανεξάρτητων συνδυασμών στη δεύτερη κατανομή, πιθανό να δημιουργηθούν μετα τον εντοπισμό προνοιών της κυπριακής νομοθεσίας οι οποίες φαίνεται να αντιτίθενται στην Ευρωπαϊκή. Ηδη η Γενική Εισαγγελία μελετά τα σημεία αυτά μετα από αίτημα του Γενικού Εφόρου Εκλογής Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Λάζαρου Σαββίδη. Μιλώντας το πρωί στο ΤΡΙΤΟ, ο κύριος Σαβίδης ανέφερε ότι κατα την έρευνα και αξιολόγηση νόμων για το τί είναι κόμμα διαπιστώθηκαν ορισμένα σημεία αναφορικά με την συμμετοχή στη δεύτερη κατανομή, τα οποία φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με την ευρωπαίκή νομοθεσία. Είπε επίσης ότι έθεσε τα θέματα αυτα ενώπιον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ο οποίος τα μελετά, και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής της αρχικής του γνωμάτευσης, σύμφωνα με την οποία στη δεύτερη κατανομή δεν μπορούν να συμμετάσχουν ανεξάρτητοι υποψήφιοι ή συνδυασμοί. Ο κύριος Σαββίδης ανέφερε ότι αυτό που προέχει είναι η σωστή εφαρμογή καί της κυπριακής αλλά καί της ευρωπαϊκής νομοθεσίας η οποία καθορίζει με διαφορετικό τρόπο ποιοί καί πώς δικαιούνται να εκλεγούν στο ευρωκοινοβούλιο.

    [02] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΝΟΜΟΣ

    Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή οδηγία για τις ευρωεκλογές ήταν ενώπιον του όταν εξέδιδε την γνωμάτευσή του για το ποιοί μπορούν να συμμετέχουν στη δεύτερη κατανομή. Σε δηλώσεις στο Τρίτο, ο κύριος Κληρίδης τόνισε ότι ουσιαστικά πρόκειται για οδηγία η οποία δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές, τις οποίες η κάθε πολιτεία προσαρμόζει στο δικό της εσωτερικό νομικό σύστημα. Είπε επίσης ότι δεν πρόκειται για οδηγία η οποία μας επιβάλλει πώς θα ενεργήσουμε. Ο κύριος Κληρίδης τόνισε ότι ο κυπριακός νόμος είναι ξεκάθαρος και πρόσθεσε ότι μετά από κάποια ανταλλαγή απόψεων με τον κύριο Σαββίδη ανέλαβε, σε συνεργασία με τους συνεργάτες του, οι οποίοι είναι καλοί γνώστες του Ευρωπαϊκού Δικαίου να ξαναμελετήσουν το θέμα. Ανέφερε τέλος ότι η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

    [03] ΧΡΙΣΤΟΥ ΝΟΜΟΣ

    Ο υπουργός Εσωτερικών Αντρέας Χρίστου δήλωσε ότι η νομοθεσία στη βάση της οποίας διεξάγονται οι ευρωεκλογές είναι ή ίδια που εφαρμοζόταν στις βουλευτικές εκλογές τα τελευταία 25 χρόνια. Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Χρίστου διευκρίνησε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση παραπέμπει στην εθνική νομοθεσία με εξαίρεση ορισμένες οδηγίες, οι οποίες λήφθηκαν υπόψη στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ο κύριος Χρίστου απέρριψε κατηγορηματικά τις επικρίσεις για πολιτικές ευθύνες και διερωτήθηκε γιατί δεν υπήρξε όποιαδήποτε αντίδραση για το θέμα αυτό τόσα χρόνια. Ανέφερε επίσης ότι δεν θα ήταν σωστό να γίνεται τροποποίηση του νόμου παραμονές των εκλογών.

    [04] ΑΝΤΡΟΣ ΝΟΜΟΣ

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού σε δηλώσεις στο Τρίτο εξέφρασε έκπληξη από τις αντιδράσεις καί μίλησε για ανεύθυνη στάση ορισμένων πολιτικών. Ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι ήταν από την αρχή ξεκάθαρο ότι ο νόμος για τις εθνικές εκλογές θα μεταφερόταν αυτούσιος και για τις ευρωεκλογές καί δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση. Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή οδηγία, ο κύριος Κυπριανού είπε ότι ερμηνεύτηκε με απόλυτα σωστό τρόπο, έγιναν οι δέουσες ενέργειες και έγινε παραπομπή στις βουλευτικές εκλογές. Ταυτόχρονα απέρριψε κατηγορηματικά τα περί αντιευρωπαϊκών και αντισυνταγματικών αναφορών. Ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι αν κάποιοι νιώθουν ότι το θέμα χρήζει επανασυζήτησης θα πρέπει να υποβάλουν πρόταση στην ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα την παραπέμψει για συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών.

    [05] ΠΙΤΤΟΚΟΠΙΤΗΣ

    Ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Πιττοκοπίτης δήλωσε ότι το κόμμα του συμφωνει στην ανάγκη τροποποίησης του νόμου περι εκλογών, ωστε να δοθεί η δυνατότητα σε ομάδες ή ανεξάρτητους υποψηφίους να περνούν στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Ο κύριος Πιττοκοπίτης, σε δηλώσεις ύστερα απο συνάντηση της Γραμματείας του Εκτελεστικού Γραφείου και των υποψηφίων ευρωβουλευτών του Δήκο με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, χαρακτήρισε αναχρονιστικό το νόμο, αφού όπως είπε, δίνει τη δυνατότητα σε μικρά κόμματα να περνούν στο δεύτερο γύρο ενώ αποκλείει μεγαλύτερες ομάδες. Το Δήκο, είπε, θα υποστηρίξει τυχόν υποβολή πρότασης απο όποιον ενδιαφέρεται για αλλαγή της νομοθεσίας.

    [06] ΕΦΟΡΟΣ ΚΟΜΜΑ

    Χθες βράδυ ο Γενικός Εφορος Εκλογής Λάζαρος Σαββίδης αποφάσισε ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί κόμμα ο συνδυασμός '' Συναγερμός για την Ευρώπη'', καθώς δεν ικανοποιεί τα κριτήρια. Ο κύριος Σαββίδης ανέφερε ότι κατέληξε στην απόφαση αφού έλαβε υπόψη τις πρόνοιες της εκλογικής νομοθεσίας, καθώς και την μέχρι τούδε νομολογία σχετικά με την ερμηνεία του όρου ''κόμμα'' και αφού μελέτησε όλα τα σχετικά έγγραφα που του υπέβαλε ο συνδυασμός ''Συναγερμός για την Ευρώπη''.

    [07] ΜΑΤΣΗΣ ΝΟΜΟΣ

    Παράδοξα και ύποπτα χαρακτήρισε ο επικεφαλής της Κίνησης Συναγερμός για την Ευρώπη Γιαννάκης Μάτσης τα όσα συμβαίνουν καί μίλησε για αναχρονιστική, ξεπερασμένη καί αντιευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε δηλώσεις στο Τρίτο, ο κύριος Μάτσης διευκρίνησε ότι δεν ήταν πρόθεση της κίνησης Συναγερμός για την Ευρώπη να υποβάλει αίτηση για εγγραφή κόμματος καί πρόσθεσε ότι ότι τελικά αυτό έγινε λόγω εκλογικής ανάγκης. Ο κύριος Μάτσης διερωτήθηκε γιατί έως τώρα δεν έχει τροποποιηθεί η νομοθεσία ώστε να συνάδει με τα δεδομένα της Ευρώπης και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμα και να πέσουν οι εκλογές.

    [08] ΤΑΡΑΜΟΥΝΤΑΣ

    Ο βουλευτής Χριστόδουλος Ταραμουντάς δήλωσε ότι ο Γενικός Εφορος Εκλογής Λάζαρος Σαββίδης δέν είχε κανένα δικαίωμα να αποφανθεί κατα πόσον ο συνδυασμός μπορεί να θεωρηθεί κόμμα και εαν ικανοποιεί ή όχι τα κριτήρια. Σε δηλωσεις στο Τρίτο, ο κύριος Ταραμουντάς ανέφερε εξάλλου ότι ο ίδιος δεν έχει πλέον καμία σχέση με το Δημοκρατικό Συναγερμό και ότι ο Συναγερμός για την Ευρώπη είναι το κόμμα στο οποίο τώρα ανήκει. Ανέφερε ακόμη ότι σύντομα θα καταθέσει πρόταση νόμου για αλλαγή της νομοθεσίας. Ο κύριος Ταραμουντας είπε ότι εάν στη δεύτερη κατανομή ο συνδυασμός εξασφαλίσει έδρα τότε κανείς δεν θα έχει το δικαίωμα να του την στερήσει έστω κι αν κάποιοι προσπαθούν για κάτι τέτοιο.

    [09] ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ

    Ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου δήλωσε ότι οι υποψήφιοι του συνδυασμού Ευρωπαϊκή Κύπρος έχουν όλα τα προσόντα και τη διάθεση να εκπροσωπήσουν επάξια την Κύπρο στην Ευρώπη. Απο την πλευρά του ο Τάκης Χατηζηδημητρίου, που στηρίζει επίσης τον συνδυασμό, κάλεσε το λαό να υποστηρίξει το ψηφοδέλτιό του, τονίζοντας ότι οι υποψήφιοι τυγχάνουν πλήρης αποδοχής και εκτίμησης απο τις Βρυξέλλες. Οι κύριοι Βασιλείου και Χατζηδημητρίου επέκριναν και τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους οι οποίες, όπως υποστήριξαν, ευθύνονται για την απουσία των τουρκοκυπρίων απο τις ευρωεκλογές αφού όπως είπαν, δέν επέδειξαν καλή θέληση να τους βοηθήσουν.

    [10] ΠΕΡΔΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗ

    Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών χαρακτήρισε προεκλογική καλπονοθεία την παρεμπόδιση σχηματισμών ανεξαρτήτων προσωπικοτήτων να διεκδικήσουν έδρα στη δεύτερη κατανομή. Ο κύριος Περδίκης υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό και χαρακτηρισε ντροπή για το πολιτικό σύστημα το γεγονός ότι εδώ και τόσα χρόνια δέν υπάρχει νόμος που να καθορίζει τί είναι κόμμα.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν θαλάσσιοι μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία, 28 βαθμοί στο εσωτερικό, 27 στα νότια και ανατολικά παράλια, 24 στα δυτικά και 19 στα υψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη έως λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 15 στα παράλια και στους εννέα στα υψηλότερα ορεινά.
    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 21 May 2004 - 14:25:24 UTC