Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-04-26

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
  • [02] ΑΝΤΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
  • [03] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΤΡΙΤΟ
  • [04] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
  • [05] ΟΜΗΡΟΥ ΤΡΙΤΟ
  • [06] ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΟΤΑΣΗ
  • [07] ΤΑΛΑΤ ΤΥΠΟΣ
  • [08] ΒΑΓΔΑΤΗ ΕΚΡΗΞΗ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2004

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου χαρακτήρισε πολύ γενναιόδωρο το πακέτο μέτρων υπερ των τουρκοκυπρίων το οποίο θα ανακοινώσει σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών καί εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο. Σε δηλώσεις στο Τρίτο από το Λουξεμβούργο, ο κύριος Ιακώβου χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός ότι κάποιες χώρες κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποβληθούν κάποιες προτάσεις αναφορικά με τα λιμάνια καί τα αεροδρόμια των κατεχομένων. Υπάρχει, είπε, εύγλωττη σιωπή. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι στο σημερινό συμβούλιο αναμένεται να συζητηθεί το καθεστώς της διαχωριστικής γραμμής και ο κανονισμός που θα διέπει τη γραμμή αυτή μεταξύ των ελεύθερων περιοχών και των κατεχομένων εδαφών. Είπε επίσης ότι αυτό που θα πρέπει τώρα να καθοριστεί, είναι ποιοί έλεγχοι θα γίνονται απο τη Δημοκρατία και ποια αγαθά μπορούν να περνούν και με ποιούς όρους στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κύριος Ιακώβου διευκρίνισε ότι οι όποιες άλλες προτάσεις υποβληθούν θα βρίσκονται εκτός τύπου. Είπε επίσης ότι τίθεται καί σοβαρό θέμα νομιμότητας, καθώς το Συμβούλιο υπουργών δεν έχει δικαίωμα να καθορίσει ποιά είναι τα νόμιμα λιμάνια της κυπριακής δημοκρατίας. Ανέφερε ακόμα ότι οι πρόνοιες του λεγόμενου εμπάργκο έχουν αποφασισθεί από δικαστήριο και οι πολιτικές εξουσίες δεν μπορούν να επεμβαίνουν. Ωστόσο ο κύριος ιακώβου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κατατεθεί κάποια πρόταση ή παραλλαγή του κανονισμού, η οποία είτε να το αποφασίζει είτε να το υπονοεί.

    [02] ΑΝΤΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι θα πρέπει με ενότητα να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που θα παρουσιαστούν. Σε δηλώσεις το πρωί στο Τρίτο, ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι δεν πρέπει να επισείεται η δαμόκλειος σπάθη, κατα την έκφρασή του, πάνω από τα κεφάλια του λαού ούτε και πρέπει εμείς οι ίδιοι να δίνουμε δικαιολογητικά στους ξένους. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στους ξένους ότι για χρόνια ολόκληρα η Τουρκία είχε την ευθύνη για το αδιέξοδο στο κυπριακό και βρισκόταν εκτός ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, και όχι μόνο δεν ετιμωρείτο, αλλά αντίθετα την ενεθάρρυναν να συμβάλει στη λύση. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κύριος Κυπριανού ξεκαθάρισε ότι για το ΑΚΕΛ δεν τίθεται θέμα να διενεργηθεί δημοψήφισμα επί του σχεδίου Ανάν ως έχει, και πρόσθεσε ότι αυτοί οι οποίοι το εισηγούνται προσφέρουν κακή υπηρεσία στον τόπο. Εμείς, είπε, έχουμε διεκδικήσει κάποια πράγματα και κάποιοι ορισμένα άλλα. Θα πρέπει να τα συζητήσουμε και να δούμε πώς τα επιδιώκουμε. Αναφερόμενος στις σχέσεις του ΑΚΕΛ με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο κύριος Κυπριανού είπε ότι προσπάθεια του κόμματός του είναι να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη στα θέματα επί των οποίων ζητείται επαναδιαπραγμάτευση.

    [03] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΤΡΙΤΟ

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε ο λαός να μην πληρώσει τις συνέπειες από την απόφαση την οποία ουσιαστικά καθοδηγήθηκε να πάρει. Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η πολιτική ηγεσία θα συστρατευθεί καί θα βοηθήσει, γιατί συμμερίζεται τίς αγωνίες και τον αγώνα που πρέπει τώρα να αναλάβουμε. Πρόσθεσε ώστόσο ότι ο Δησύ δεν πρόκειται να συστρατευθεί γύρω από πρόσωπα, αλλά γύρω από συγκεκριμένους καί ξεκάθαρους στόχους. Δεν μπορεί, είπε, να σύρεται ένας λαός σε επιλογές του οποιουδήποτε, και να γίνεται επίκληση του του εθνικού συμβουλίου όταν και εφόσον αντιμετωπίζονται κίνδυνοι. Ανέφερε επίσης αυτοί που επέμεναν καί καθοδηγούσαν το λαό θα έπρεπε να είχαν ξεκαθαρίσει καί την πολιτική που θα ακολουθούσαν την επομένη. Εδώ, πρόσθεσε, θα δοκιμαστεί αν αυτοί που υποστήριξαν με τόσο πάθος το όχι έχουν υπαλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των συνεπειών και αν η εναλλακτική πρόταση θα δώσει στο λαό περισσότερα από αυτά που τον προέτρεψαν να απορρίψει. Ανέφερε ακόμα ότι το κόμμα του θα αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο να επανενωθεί ο τόπος καί όχι να διχοτομηθεί.

    [04] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ

    Αναμενόμενες χαρακτήρισε τις αντιδράσεις του διεθνούς παράγοντα για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο Αναπληρωτής πρόεδρος του Δήκο Νίκος Κλεάνθους ο οποίος δήλωσε ότι από δω και πέρα είναι θέμα στρατηγικής τακτικής. Πρέπει, είπε ο κύριος Κλεάνθους, να δείξουμε και εμείς κατανόηση και οι τρίτοι όταν μας ακούσουν θα δείξουν την ανάλογη κατανόηση. Οι δηλώσεις του έγιναν λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα πάρει μέρος στη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου, με την ιδιότητα του συμπροέδρου της Μικτής Επιτροπής Ευρωπαικής Ενωσης-Κύπρου. Ο κύριος Κλεάνθους είπε ότι θα συζητηθεί στην επιτροπή, ενώπιον του επιτρόπου Φερχόηγκεν, η κατάσταση στην Κύπρο όπως διαμορφώνεται μετά τα δημοψηφίσματα. Υπάρχουν, πρόσθεσε, κανόνες και αποφάσεις που καθοδηγούν όλους σε σχέση με τις όποιες ενέργειες και μέτρα που πρέπει να ληφθούν κυρίως για τη στήριξη των Τουρκοκυπρίων. Το θέμα αυτό, κατέληξε ο κύριος Κλεάνθους, πιθανώς να συζητηθεί στην αυριανή συνεδρία της Επιτροπής Ευρωπαικών Υποθέσεων.

    [05] ΟΜΗΡΟΥ ΤΡΙΤΟ

    Ο Πρόεδρος της Εδέκ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι θα πρέπει να διαμορφώσουμε στρατηγική στη βάση των νέων δεδομένων, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τη θέση των τουρκοκυπρίων καί τη θέση της Κύπρου διεθνώς, σε συνεργασία πάντα με την Αθήνα. Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Ομήρου ανέφερε ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους ξένους ότι η απόφαση του λαού δεν ήταν τυχαία καί ότι είναι η έντονη ανασφάλεια που δεν του επέτρεψε να συμφιλιωθεί με την ιδέα αυτής της λύσης. Αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών, ο κύριος Ομήρου εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εισηγήσεις για μέτρα υπέρ των τουρκοκυπρίων δεν θα φθάνουν στο σημείο που θα συνιστούν παραβίαση, αλλά αντίθετα θα διαφυλάσσουν την κοινοτική νομιμότητα.

    [06] ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΟΤΑΣΗ

    Η Πολιτική Επιτροπή των Οικολόγων αποφάσισε να υποστηρίξει την επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου λύσης στη βάση συμφωνημένου πλαισίου. Ανακοίνωση του Κινήματος αναφέρει ότι στη διαμόρφωση του πλαισίου προτάσεων για αλλαγή στο σχέδιο λύσης καθοριστική σημασία έχει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά τη χθεσινοβραδυνή συνεδρία του σώματος, στην οποία εξετάστηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περιοριστεί το εύρος των επιδιωκόμενων αλλαγών μόνο στη στενή έννοια της ασφάλειας και των εγγυήσεων της εφαρμογής της λύσης και προστίθεται ότι ούτε μπορεί να αναζητηθεί η ικανοποίηση των αιτημάτων για την ασφάλεια εκτός των προνοιών του σχεδίου λύσης.

    [07] ΤΑΛΑΤ ΤΥΠΟΣ

    Διπλωματική εκστρατεία αρχίζουν Τουρκία και ψευδοκράτος για άρση του εμπάργκο στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Κίπρις, στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και αύριο θα συναντηθεί με τον Επίτροπο Φερχόιγκεν. Θα παραστεί επίσης σε συνεδρίες των επιτροπών Εξωτερικών, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αμυνας και Ασφάλειας του Ευρωκοινοβουλίου. Ο τουρκοκυπριακός Τύπος γράφει ότι ο Ταλάτ θα επιδώσει στους κοινοτικούς αξιωματούχους επιστολές στις οποίες θα εκφράζει αντίθεση στην ένταξη των Ελληνοκυπρίων στην Ευρωπαική Ενωση, επικαλούμενος το ΟΧΙ που είπαν στο δημοψήφισμα, και στην τιμωρία των Τουρκοκυπρίων παρά το ΝΑΙ τους. Αμέσως μετά τις Βρυξέλλες, ο λεγόμενος πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Αγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών για να αξιολογηθεί από κοινού η κατάσταση στην Κύπρο όπως διαμορφώθηκε μετά τα δημοψηφίσματα. Σύμφωνα πάντα με τις τουρκοκυπριακές εφημερίδες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ετοιμάζεται να καλέσει τον Ταλάτ στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν δέσμη μέτρων που αφορούν στην άρση του εμπάργκο.

    [08] ΒΑΓΔΑΤΗ ΕΚΡΗΞΗ

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε αποθήκη με χημικά στην κεντρική Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να τυλιχθούν στις φλόγες τέσσερα οχήματα του αμερικανικού στρατού και να υπάρξουν θύματα. Οπως μεταδόθηκε πριν από λίγο, η έκρηξη σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες έγινε την ώρα που 12 Αμερικανοί στρατιώτες στάθμευσαν τα οχήματά τους έξω από την αποθήκη και την περικύκλωσαν. Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι στην αποθήκη υπήρχαν χημικά, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινισθεί τί προκάλεσε την έκρηξη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Αμερικανοί απομάκρυναν από το σημείο της έκρηξης ένα νεκρό και αρκετούς τραυματίες, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι Ιρακινοί.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί έως νοτιανατολικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια έως ισχυροί, πέντε μποφόρ Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία, 26 βαθμοί στο εσωτερικό, 24 στα παράλια και 17 στα υψηλότερα ορεινά. Απόψε θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις στην μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειανατολικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ μέχρι ισχυροί, πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια έως κυματώδης. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και στους 13 στα υψηλότερα ορεινά.
    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 26 April 2004 - 14:13:56 UTC