Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-02-26

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΚΟΠΙΑ ΣΥΝΤΡΙΒΗ
  • [02] ΛΗΣΤΕΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑ
  • [03] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ 12
  • [04] ΕΓΓΡΑΦΟ ΝΤΕΝΚΤΑΣ Σ
  • [05] ΧΡΙΣΤΟ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
  • [06] ΑΒΕΡΩΦ ΕΓΓΡΑΦΟ
  • [07] ΟΜΗΡΟΥ ΤΡΙΤΟ
  • [08] ΕΛΛΑΣ ΝΤΙΠΕΗΤ
  • [09] ΑΛΩΝΕΥΤΗΣ ΤΡΙΤΟ
  • [10] ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΡΙΚ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2004

  • [01] ΣΚΟΠΙΑ ΣΥΝΤΡΙΒΗ

    Συνετρίβη το πρωί το προεδρικό αεροσκάφος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, το οποίο μετέφερε τον Πρόεδρο της χώρας Μπορίς Τραϊκόφσκι και τη συνοδεία του. Το αεροσκάφος, συνετρίβη σε ορεινή περιοχή της νότιας Βοσνίας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αναφορά για επιζώντες. Κυβερνητική πηγή στα Σκόπια, επιβεβαιώνοντας την είδηση, δήλωσε ότι το προεδρικό αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στο Στόλατς, το οποίο βρίσκεται σε ορεινή περιοχή ανατολικά του Ντουμπρόβνικ. Στο αεροσκάφος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, επέβαινε ο Πρόεδρος Τραϊκόφσκι και αρκετά μέλη του επιτελείου του, με προορισμό πόλη της Βοσνίας. Ο υπουργός Εσωτερικών των Σκοπίων ανέφερε ότι τη στιγμή της συντριβής επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες.

    [02] ΛΗΣΤΕΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑ

    Ενοπλη ληστεία διαπράχθηκε το πρωί στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Εργαζομένων Κύπρου στη Λάρνακα, το οποίο ίδρυσε η ΠΕΟ για τα μέλη της. Δύο νεαροί κουκουλοφόροι μπήκαν στο υποκατάστημα και υπό την απειλή όπλου κατάφεραν να αποσπάσουν από την ταμία χίλιες λίρες και να τραπούν σε φυγή. Κατά την έξοδό τους από το υποκατάστημα, οι δύο ληστές αφαίρεσαν τις κουκούλες και διέφυγαν με αυτοκίνητο ενοικιάσεως τύπου πατζιέρο και χρώματος άσπρου, το οποίο οδηγούσε τρίτο άτομο. Στο υποκατάστημα υπήρχε ένας πελάτης, ο οποίος καταδίωξε τους ληστές. Στις φωνές προσωπικού ότι έγινε ληστεία, ανταποκρίθηκε ζεύγος, το οποίο ακολούθησε με το αυτοκίνητό του τους δράστες στους δρόμους της πόλης, αλλά λόγω της κίνησης και της μεγάλης ταχύτητας που ανέπτυξαν οι δράστες, κατάφεραν να διαφύγουν.

    [03] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ 12

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η υποβολή του εγγράφου Ντενκτάς πρέπει να θεωρηθεί ως προσπάθεια για διάβρωση της διαδικασίας των συνομιλιών και μετατροπή της σε διαδικασία ανταλλαγής ακραίων θέσεων, ώστε να μην μπορέσουν να προωθηθούν οι αλλαγές που θέλει η ελληνοκυπριακή πλευρά για να καταστεί λειτουργικό και βιώσιμο το σχέδιο Ανάν. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έκαμε τις δηλώσεις στους δημοσιογράφους, κατά την αναχώρηση του το πρωί από το προεδρικό μέγαρο για το αεροδρόμιο Λευκωσίας, όπου γύρω στις δέκα άρχισε νέα συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε επίσης ότι ο Ραούφ Ντενκτάς με τις θέσεις που αναπτύσσει, υποσκάπτει τα άλλα δύο στάδια της διαδικασίας των συνομιλιών, και αυτό, επεσήμανε, δημιουργεί προβλήματα ως προς το πώς ο γενικός γραμματέας θα χειριστεί τελικά το όλο θέμα. Δήλωσε ακόμη ότι τα θέματα που ήγειρε ο Ραούφ Ντενκτάς είναι εκτός του πλαισίου αυτού του τύπου των συνομιλιών, όπως έχουν καθοριστεί στη Νέα Υόρκη. Τόνισε επίσης ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά έχει τις θέσεις της και τις παραθέτει στις συνομιλίες, για να δούμε, πρόσθεσε, εάν μπορεί να κριθεί ότι είναι δυνατόν να περάσουμε στην τελική φάση, στην οποία θα διεξαχθούν τα δημοψηφίσματα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να επιδώσει κατά τη σημερινή συνάντηση την απάντηση της ελληνικής κυπριακής πλευράς στο έγγραφο Ντενκτάς.

    [04] ΕΓΓΡΑΦΟ ΝΤΕΝΚΤΑΣ Σ

    Με το έγγραφό του, ο Ραούφ Ντενκτάς ζητει, μεταξύ άλλων, χωριστή κυριαρχία, αναστολή της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και παραμονή όλων των εποίκων. Ο κατοχικός ηγέτης ζητεί όπως η οποιαδήποτε συμφωνία εγκριθεί πρώτα από τα εσωτερικά όργανα των δύο συνιστώντων κρατών και στη συνέχεια οι δύο ηγέτες να υπογράψουν τη συμφωνία ως αρχηγοί κρατών, ο καθένας για το δικό του συνιστών κρατίδιο. Ζητεί επίσης να ανασταλεί η επίσημη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και όπως οποιαδήποτε συμφωνία στην Κύπρο εγκριθεί από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και καταστεί πρωτογενές δίκαιο. Παράλληλα αξιώνει όπως περιορισθεί το ποσοστό της επιστροφής προσφύγων, από το 21% στην τελική φάση, μόνο στο 12% που προνοείται στο σχέδιο Ανάν. Εξάλλου ο Ραούφ Ντενκτάς ζητεί να καθορίζονται από το τουρκοκυπριακό κρατίδιο θέματα υπηκοότητας, κατοικίας και περιουσιών.

    [05] ΧΡΙΣΤΟ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να δώσει αποστομωτική απάντηση στον Ραούφ Ντενκτάς, αναφορικά με τις θέσεις που διατυπώνονται στο έγγραφό του. Μιλώντας στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο κύριος Χριστόφιας ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να προχωρήσει στην ανάλυση των δικών της θέσεων, οι οποίες βρίσκονται εντος των παραμέτρων και της φιλοσοφίας του σχεδίου Ανάν και να απορρίψει τις αξιώσεις του τουρκοκύπριου ηγέτη. Ο Πρόεδρος της Βουλής διατύπωσε την εκτίμηση ότι δεν θα ήταν ορθό στο παρόν στάδιο, η ελληνοκυπριακή πλευρα να διατυπώσει ανάλογες θέσεις με αυτές που διαβίβασε ο Ραούφ Ντενκτάς. Επιφυλάσσουμε, είπε, το δικαίωμά μας αυτό, αλλά δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε τώρα, γιατί θα παίζαμε το παιγνίδι του τουρκοκύπριου ηγέτη, ο οποίος επιδιώκει συζήτηση εφ όλης της ύλης.

    [06] ΑΒΕΡΩΦ ΕΓΓΡΑΦΟ

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα πρέπει να στείλουν σαφές καί ξεκάθαρο μήνυμα στον Ντενκτάς και την Αγκυρα ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν την τακτική αυτή με θέσεις που βρίσκονται εκτός των παραμέτρων του σχεδίου Ανάν. Μιλώντας στο Τρίτο ο κύριος Νεοφύτου ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρα θα πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτική στη διατύπωση των γενικότερων θέσεων και εκτιμήσεων περί υπαναχώρησης της τουρκικής πλευράς, γιατί πιθανό να μας διαψεύσουν τα γεγονότα των επόμενων ημερών. Είπε επίσης ότι δεν πρέπει να δίδεται τόση σημασία και να δημιουργείται τόσος σάλος από τις δηλώσεις του Ντενκτάς. Ο κύριος Νεοφύτου διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν στο διάστημα 22 έως 29 Μαρτίου, με τον υποβοηθητικό ρόλο της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    [07] ΟΜΗΡΟΥ ΤΡΙΤΟ

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου τόνισε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορεί να παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις καί να ακολουθεί ποντιοπιλατική στάση. Σε δηλώσεις στο Τρίτο ο κύριος Ομήρου ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας οφείλει να υποδείξει στον Ντενκτάς και την Αγκυρα ότι δεν μπορεί να συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με θέσεις οι οποίες βρίσκονται εκτός των παραμέτρων του σχεδίου Ανάν. Αναφερόμενος στη χθεσινοβραδυνή συνεδρία της Κεντρικής επιτροπής της ΕΔΕΚ ο κύριος Ομήρου είπε ότι ήταν ομόφωνη η απόφαση για στήριξη του Προέδρου Παπαδόπουλου, να διαπραγματευθεί διεκδικητικά τις αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, οι οποίες να καλύπτουν τις απαιτήσεις για λειτουργικότητα της λύσης καί να συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά και με τις απόψεις του κόμματος, οι οποίες έχουν κατατεθεί στο Εθνικό Συμβούλιο. Ταυτόχρονα επανατονίστηκε ότι το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως έχει.

    [08] ΕΛΛΑΣ ΝΤΙΠΕΗΤ

    Ενόψει των εκλογών της εβδόμης Μαρτίου στην Ελλάδα, πραγματοποιείται απόψε τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ όλων των αρχηγών των κομμάτων. Η συζήτηση θα αρχίσει στις εννέα στην ΕΡΤ, με συντονιστή το Νίκο Χατζηνικολάου. Θα μετάσχουν οι Γιώργος Παπανδρέου, Κώστας Καραμανλής, Αλέκα Παπαρήγα, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Δημήτρης Τσοβόλας.

    [09] ΑΛΩΝΕΥΤΗΣ ΤΡΙΤΟ

    Με στόχο να βρίσκεται σε κάθε σπίτι και με προγράμματα που θα καλύπτουν όλες τις ηλικίες, εισέρχεται δυναμικά το ΡΙΚ στη νέα περίοδο προγραμμάτων. Σε δηλώσεις στο Τρίτο, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ Ανδρέας Αλωνεύτης είπε ότι το ίδρυμα, επιτελώντας στην αποστολή του, πρέπει όχι μόνο να προάγει αλλά και να παράγει πολιτισμό, να κρατεί την ενημέρωση στο ψηλότερο δυνατό σημείο και να δίνει βήμα σε όλους, ώστε να ακούγονται όλες οι απόψεις. Μέσα από το νέο προγραμματισμό έχουν ξεχωρίσει τα δύο τηλεοπτικά κανάλια. Το ΡΙΚ Ενα μετατρέπεται στο κανάλι της υψηλού επιπέδου ενημέρωσης, επιμόρφωσης και πολιτισμού και το Δεύτερο κανάλι μετατρέπεται κυρίως σε αθλητικό και ψυχαγωγικό. Επίσης έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι παραγωγές του ΡΙΚ, τα αθλητικά προγράμματα, τα προγράμματα πολιτισμού, λόγου και τα παιδικά. Ο κύριος Αλωνεύτης δήλωσε επίσης ότι από την πρώτη Μαρτίου εγκαινιάζεται στο ΡΙΚ ΔΥΟ καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή για τους Τουρκοκύπριους, με δελτία ειδήσεων, τηλεμαγκαζίνο, φιλμάκια και επίκαιρα θέματα. Εξάλλου το δεύτερο πρόγραμμα του ραδιοφώνου θα εκπέμπει έντεκα ώρες την ημέρα προγράμματα για τους Τουρκοκύπριους. Ο κύριος Αλωνεύτης τόνισε ότι η ενημέρωση είναι η αιχμή του δόρατος και επεσήμανε ότι οι ενημερωτικές εκπομπές του ιδρύματος κρίνονται από τον κόσμο και τις μετρήσεις ως εξαίρετες.

    [10] ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΡΙΚ

    Επιταγές συνολικού ύψους εικοσιεπτά χιλιάδων λιρών παρέδωσε το ΡΙΚ, για φιλανθρωπικούς σκοπούς, στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς. Επιταγή δωδεκάμισι χιλιάδων λιρών δόθηκε στην Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, επιταγή δώδεκα χιλιάδων λιρών στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο και δυόμισι χιλιάδες λίρες στη Σχολή Τυφλών. Οι επιταγές δόθηκαν στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης για τα νέα προγράμματα του ΡΙΚ και προέρχονται από το υπόλοιπο ποσό της εκπομπής "Δίσκοι της Αγάπης".

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 15 στα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος. Σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειανατολικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και παροδικά στα προσήνεμα μέχρι μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους οκτώ βαθμούς στο εσωτερικό, στους δέκα στα παράλια και στους έξι στα ορεινά. Το ύψος των χιονιών στην κορυφή του Ολύμπου είναι ένα μέτρο και στην πλατεία Τροόδους 90 εκατοστά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 26 February 2004 - 10:47:36 UTC