Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-11-21

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΟΛΗ EΠΟΜΕΝΗ
  • [02] ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΕΥΘΥΝΗ
  • [03] ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΥΠΟΣ
  • [04] ΑΚΕΛ ΠΟΛΗ
  • [05] ΙΡΑΚ ΡΟΥΚΕΤΕΣ
  • [06] ΙΡΑΚ ΙΤΑΛΙΑ
  • [07] ΙΝΔΙΑ ΒΟΜΒΑ
  • [08] ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΚΑΤΕΧΟ
  • [09] ΣΕΡΝΤΑΡ ΓΟΥΕΣΤΟΝ
  • [10] ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [11] ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΧΕΔΙΟ
  • [12] ΑΕΡΟ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ
  • [13] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2003

  • [01] ΠΟΛΗ EΠΟΜΕΝΗ

    Σε ένα άνευ προηγουμένου ανθρωποκυνηγητό έχει αποδυθεί η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης για να ανακαλύψει ποιοι είναι πίσω από τη χθεσινή διπλή βομβιστική επίθεση εναντίον βρετανικών συμφερόντων, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 27 ανθρώπων και τον τραυματισμό 500. Εξι από τους νεκρούς είναι Βρετανοί. Η εφημερίδα "Χουριέτ" γράφει σήμερα ότι οι δράστες των επιθέσεων αυτοκτονίας ήταν Τούρκοι. Γράφει επίσης ότι επτά άτομα συνελήφθησαν και ανακρίνονται. Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ, μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρω, ύστερα από επίσκεψη στους χώρους των επιθέσεων. Ο Τζακ Στρω είπε ότι οι επιθέσεις στο βρετανικό προξενείο και την τράπεζα φέρουν τα σημάδια της Αλ Κάιντα. Υποστήριξε επίσης ότι υπάρχουν πληροφορίες πως σχεδιάζονται κι άλλες επιθέσεις στην Τουρκία. Ο πολιτισμένος κόσμος, είπε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, αντμετωπίζει μια οικουμενική απειλή, από την τρομοκρατία, η οποία πρέπει να αντιμετωπισθεί συνολικά. Διαβεβαίωσε εξάλλου την Τουρκία ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες στο έδαφός της, θα ενισχύσουν παρά να βλάψουν την ευρωπαϊκή της προοπτική. Σε δηλώσεις πάντως στο Μπι Μπι Σι ο Τζακ Στρω αποσύνδεσε τις επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας με τη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ. Κατά τον Στρω οι αγριότητες της Αλ Κάιντα και των συνεργατών της, θα διαπράττονταν με ή χωρίς στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ και η διεθνής κοινότητα θα είχε υποχρέωση να τις αντιμετωπίσει. Στην ίδια την Κωνσταντινούπολη, υπό το φόβο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί σε μεγάλα ξενοδοχεία, ενώ επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων διέταξαν το προσωπικό τους να εγκαταλείψουν την Τουρκία.

    [02] ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΕΥΘΥΝΗ

    Η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν ανέλαβε και επίσημα την ευθύνη για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη. Σε ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο, η οργάνωση Ταξιαρχίες του Αλ Μασρί, που θεωρείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα, αναφέρει ότι οι επιθέσεις εναντίον βρετανικών συμφερόντων είχαν στόχο την αποσταθεροποίηση της Βρετανίας, που μάχεται το Ισλάμ. Η ίδια Οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου σε δύο εβραϊκές συναγωγές στην Κωνσταντινούπολη.

    [03] ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΥΠΟΣ

    Η Αλ Κάιντα κήρυξε τον πόλεμο στην Τουρκία γράφει σήμερα μεγάλη μερίδα του τουρκικού τύπου, αναφερόμενη στη χθεσινή διπλή φονική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Οι τουρκικές εφημερίδες γράφουν ότι είναι διάχυτο το αίσθημα ανησυχίας, φόβου και θυμού του τουρκικού λαού, καθώς διαπιστώνονται μεγάλες αδυναμίες στην αντιμετώπιση τέτοιας κλίμακας επιθέσεων. Ο Τουρκικός τύπος γράφει ότι οι επιθέσεις είχαν στόχο το Ισραήλ και τη Βρετανία, αλλά παράλληλα ήθελαν να πλήξουν το τουρκικό μοντέλο διακυβέρνησης και την ύπαρξη ενός κοσμικού μουσουλμανικού κράτους με άριστες σχέσεις με τη Δύση. Οι περισσότερες εφημερίδες εκτιμούν ότι οι ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις αντιμετωπίζουν την Τουρκία ως απειλή.

    [04] ΑΚΕΛ ΠΟΛΗ

    Τις βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη καταδικάζει με ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ. Πρόκειται αναφέρεται στην ανακοίνωση για άναδρες τρομοκρατικές ενέργειες που όχι μόνο δεν προωθούν τους δίκαιους αγώνες των καταπιεζομένων λαών, αλλά αντιθέτως τους υποσκάπτουν, διευκολύνοντας την προώθηση των στόχων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Το ΑΚΕΛ εκφράζει επίσης αντίθεση στον τρόπο αντιμετώπισης των τρομοκρατικών ενεργειών, αφού θεωρεί ότι η φιλοσοφία του οδόντα αντί οδόντος, οι επιθετικοί πόλεμοι και η κρατική τρομοκρατία οξύνουν ακόμη περισσότερο τον πόλεμο.

    [05] ΙΡΑΚ ΡΟΥΚΕΤΕΣ

    Επίθεση με ρουκέτες διενεργήθηκε το πρωί στη Βαγδάτη στο κτίριο του Υπουργείου Πετρελαίου του Ιράκ και στα ξενοδοχεία Παλαιστίνη και Σιέρατον με αποτέλεσμα ένας αμερικανός να τραυματιστεί σοβαρά και τα δύο κτίρια να υποστούν εκτεταμένες ζημιές. Το κτίριο του υπουργείου πετρελαίου τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ πυκνός καπνός κάλυψε τον τέταρτο όροφο του κτιρίου. Τρεις ρουκέτες έπληξαν τον όγδοο,τον 12ο και τον 16ο όροφο του ξενοδοχείου Παλαιστίνη, όπου διαμένουν κυρίως δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες. Γάλλος δημοσιογράφος που διαμένει στο "Παλαιστίνη" δήλωσε ότι από τα πυρά τραυματίστηκε σοβαρά ένας αμερικανός πολίτης που βρισκόταν στον δεκατοπέμπτο όροφο του ξενοδοχείου και εργαζόταν για λογαριασμό αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως υπάρχουν και άλλοι τραυματίες. Χθες σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης, όταν εξερράγη βόμβα, ενώ περνούσε αμερικανική αυτοκινητοπομπή έξω από την πόλη Ραμαντί.

    [06] ΙΡΑΚ ΙΤΑΛΙΑ

    Αυτοσχέδιος εκτοξευτήρας ρουκετών και τριάντα ρουκέτες βρέθηκαν το πρωί κοντά στην ιταλική πρεσβεία στη Βαγδάτη. Χθες το βράδυ, ο επικεφαλής των ιταλικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, Νίκολο Πολάρι είχε προειδοποιήσει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος νέων επιθέσεων εναντίον των ιταλικών συμφερόντων στο Ιράκ.

    [07] ΙΝΔΙΑ ΒΟΜΒΑ

    Βόμβα εξερράγη σε μουσουλμανικό τέμενος της δυτικής Ινδίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 21 άτομα. Την βόμβα στο τέμενος έριξαν άνδρες που επέβαιναν μοτοσυκλέττας. Την ώρα της έκρηξης το τέμενος ήταν γεμάτο από μουσουλμάνους που είχαν προσέλθει για την προσευχή της Παρασκευής.

    [08] ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΚΑΤΕΧΟ

    Ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον άρχισε το πρωί επαφές στα κατεχόμενα με συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου. Μετά τη συνάντηση μέλος του κόμματος δήλωσε ότι στο μόνο που συμφώνησε η αντιπροσωπεία με τον κύριο Γουέστον είναι η ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Ωστόσο πρόσθεσε πως δεν συμφωνούν με τη διάγνωση του προβλήματος που γίνεται από αμερικανικής πλευράς. Είπε επίσης ότι οι προσδοκίες των Τουρκοκυπρίων είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές του Τόμας Γουέστον. Για το σχέδιο Ανάν, είπε ότι δεν εγγυάται ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα ζήσουν τις κακές, όπως είπε, ημέρες, που έζησαν στο παρελθόν. Αλλο μέλος της αντιπροσωπείας επανέλαβε τις θέσεις του Κόμματος Εθνικής Ενότητας υπέρ της συνομοσπονδίας.

    [09] ΣΕΡΝΤΑΡ ΓΟΥΕΣΤΟΝ

    Αμέσως μετά ο κύριος Γουέστον είχε συνάντηση με τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος δήλωσε ότι κατέστησε σαφές στον Αμερικανό διπλωμάτη, ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα εγκαταλείψουν τα δικαιώματά τους ακόμη και εάν αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να υπάρξει λύση του Κυπριακού. Ο Σερντάρ Ντενκτάς υποστήριξε ότι το σχέδιο Ανάν θα είναι επιζήμιο για την τουρκοκυπριακή κοινότητα κυρίως στο θέμα της περιουσίας. Επανέλαβε επίσης ότι για τη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας για διαπραγματεύσεις η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να αποδεχθεί την ισότιμη, κατά την έκφρασή του, κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων, διαφορετικά, είπε, δεν θα υπάρξει λύση. Ο Σερντάρ Ντεκτάς εξέφρασε τέλος τη δυσαρέσκεια του κόμματος του για τις επισκέψεις του Αμερικανού Πρεσβευτή Μάικλ Κλόσον σε χωριά στα κατεχόμενα, σε σχέση με το σχέδιο Ανάν. Ερωτηθείς για τις περιπτώσεις παραχώρησης της λεγόμενης υπηκοότητας του ψευδοκράτους, ο κύριος Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι γράφτηκαν μόνο 290 νέοι πολίτες στο ψευδοκράτος.

    [10] ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία, η οποία να προνοεί την αποχώρηση της Τουρκίας από την Κύπρο. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα θα κερδίσουν εκείνοι που υποστηρίζουν τις θέσεις του για ''δύο κράτη'', ''δυο δημοκρατίες'' και τουρκικές εγγυήσεις. Σύμφωνα με τον Τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Ραούφ Ντενκτάς προέβη στις δηλώσεις αυτές παραλαμβάνοντας το βραβείο της ''Διπλωματίας του Ετους'' που του απονεμήθηκε από την Ενωση Συντακτών Κωνσταντινούπολης.

    [11] ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΧΕΔΙΟ

    Αγκυρα καί Ντενκτάς επεξεργάζονται σχέδιο για το Κυπριακό, το οποίο θα υποβάλουν στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών γύρω στα μέσα Ιανουαρίου. Οπως ανέφερε το πρωί στο Τρίτο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, αυτό προκύπτει από τις συνομιλίες που είχε στην Αγκυρα ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον. Ο κύριος Ιακώβου ανέφερε ότι το τουρκικό σχέδιο βρίσκεται εκτός της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών καί του σχεδίου Ανάν, παρόλο ότι περιλαμβάνει ορισμένες πρόνοιές του. Είπε επίσης ότι η τουρκική πλευρά εμμένει στη διπλή κυριαρχία καί στη δημιουργία δύο κρατών. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε άκόμα ότι κατα τις επαφές του στην Αγκυρα ο κύριος Γουέστον τόνισε στους συνομιλητές του ότι αυτό δεν μπορεί να βοηθήσει τη διαδικασία. Απαντώντας σε ερώτηση ο κύριος ιακώβου ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να σπρώξουν τα πράγματα για λύση πρίν από την πρώτη Μαίου του 2004 και απορρίπτουν οποιαδήποτε συζήτηση για δύο κράτη ή οποιοδήποτε σχέδιο εκτος του σχεδίου Ανάν.

    [12] ΑΕΡΟ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

    Με την επιλογή της κοινοπραξίας Alterra Consortium, στην οποία μετέχουν ο Ομιλος Λανίτη και οι Αδελφοί Καραμοντάνη, έληξε η διαδικασία αξιολόγησης για την ανάθεση της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των Αεροδρομίων της Λάρνακας και της Πάφου. Ο υπουργός συγκοινωνιών Κίκης Καζαμίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει σύντομα διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία, με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κατάληξη, είπε, τότε θα διαπραγματευθεί με τον δεύτερο προσφοροδότη, την Κοινοπραξία Hermes Airports, της οποίας ηγείται ο Ομιλος Σιακόλα. Εκτός έμεινε η Κοινοπραξία Cyprus Airport Group, της οποίας ηγείται ο Ομιλος Παρασκευαίδη.

    [13] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιανατολικοί έως νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, τριών και τοπικά τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα φθάσει στους εικοσιτρείς βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους δεκατρείς στις υψηλότερες ορεινές περιοχές. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και παροδικά στα προσήνεμα παράλια, μέτριοι μέχρι τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια έως ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους δέκα βαθμούς στο εσωτερικό, στους 13 στα παράλια και στους εννέα στις υψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 21 November 2003 - 17:00:52 UTC