Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-11-14

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΡΤΟΓΑΝ ΠΡΟΤΑΣΗ
  • [02] ΕΡΤΟΓΑΝ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ
  • [03] ΧΡΥΣΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [04] ΕΡΤΟΓΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • [05] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΒΡΕΤΑΝΟΣ
  • [06] ΕΚ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
  • [07] ΤΟΥΡΚΟΣΗΜΑΙΑ
  • [08] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
  • [09] ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΥΣΙΜΑ
  • [10] ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΛΑΜ ΚΟΥΛ
  • [11] ΤΟΥΡΚΙΑ ΦΩΤΙΑ
  • [12] ΠΕΤΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  • [13] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2003

  • [01] ΕΡΤΟΓΑΝ ΠΡΟΤΑΣΗ

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν, σε ένα νέο ελιγμό, προτείνει όπως κατά την παραμονή του στα κατεχόμενα για τα πανηγύρια της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, περάσει στις ελεύθερες περιοχές και έχει συνάντηση με την ελληνική κυπριακή πλευρά.

    Την πρόταση δημοσιεύει η εφημερίδα '' Μιλιέτ '' της Κωνσταντινούπολης υπό τον τίτλο "Ιστορικό Ραντεβού" .

    Η '' Μιλιέτ '' γράφει ότι σε μήνυμα προς τους Ελληνοκυπρίους, ο Ταγίπ Ερντογαν προτείνει την οργάνωση κοινής συνάντησης στη Νότια, όπως αναφέρει Κύπρο, με τη δική του συμμετοχή.

    Προσθέτει ότι αν η απάντηση είναι καταφατική, ο Ταγίπ Ερντογαν, περνώντας στις ελεύθερες περιοχές θα δώσει το μήνυμα ότι το Κυπριακό θα επιλυθεί με τη συνεργασία των δύο πλευρών.

    Αναφέρει επίσης ότι αν δεν καταστεί δυνατή η οργάνωση της συνάντησης στον "Νότο" θα ζητηθεί όπως Ελληνοκύπριοι αρμόδιοι μεταβούν στα "σύνορα", όπως αποκαλεί τη γραμμή αντιπαράταξης, ώστε να δοθεί από κοινού ένα μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τον κόσμο.

    [02] ΕΡΤΟΓΑΝ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ

    Πριν από λίγο το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, μετέδωσε από την Αγκυρα ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός διέψευσε ότι προτίθεται να έλθει στις ελεύθερες περιοχές κατά την αυριανή παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με το "Ανατολή" ο Τούρκος Πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε πως δεν έχει τέτοια σχέδια.

    [03] ΧΡΥΣΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Θεατρική χειρονομία χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ενδεχόμενη ενέργεια του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν να περάσει την πράσινη γραμμή στη Λευκωσία.

    Ο εκπρόσωπος σχολίαζε είδηση που μετέδωσε το πρωί η Νέα Ελληνική Τηλεόραση σύμφωνα με την οποία ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά την παράνομη επίσκεψή του αύριο στα κατεχόμενα, για να παραστεί στα πανηγύρια για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, θα περάσει την πράσινη γραμμή και θα προσφέρει λουλούδια.

    Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο κύριος Χρυσοστομίδης εκτίμησε ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός δεν θα προβεί σε μια τέτοια ενέργεια.

    Δεν νομίζω, είπε, ότι ένας σοβαρός πρωθυπουργός θα προβεί σε μια τέτοια ενέργεια.

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Τουρκία βρίσκεται αυτή την περίοδο σε διεθνή απομόνωση και επιχειρεί με διάφορους τρόπους να ξεφύγει.

    Η καλή θέληση, είπε, θα αποδειχθεί με τον τερματισμό της κατοχής και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

    [04] ΕΡΤΟΓΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Ο Τούρκος Πρωθυπουγός φθάνει στα κατεχόμενα αύριο στις δέκα το πρωί και θα αναχωρήσει στος οκτώ και σαρανταπέντε το βράδυ.

    Στις τρείς και σαράντα το απόγευμα θα έχει συνάντηση στο Σεράϊ με τον Ραούφ Ντενκτάς και στις έξι θα συναντηθεί με τον ψευδοπρωθυπουργό Ντερβίς Ερογλου και τον αντιπρόεδρο της ψευδοκυβέρνησης Σερτάρ Ντενκτάς.

    Στις έξη και τριάντα ο Ταγίπ Ερντογαν θα συναντηθεί με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    [05] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΒΡΕΤΑΝΟΣ

    Με το διοικητή των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας τα βάζει τώρα ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Τον κατηγορεί ότι αναμειγνύεται στις λεγόμενες εκλογές του Δεκεμβρίου.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο ο Ντενκτάς θα καλέσει το Βρετανό διοικητή για να του δώσει εξηγήσεις για δηλώσεις, που φέρεται να έκαμε στον ούτω καλούμενο κοινοτάρχη Περγάμου, με τις οποίες τον καλούσε να ασκήσει πιέσεις στους κατοίκους του χωριού για να ψηφίσουν τα κόμματα που υποστηρίζουν το σχέδιο Ανάν.

    Ο κατοχικός ηγέτης έκαμε λόγο για απαράδεκτη ενέργεια εκ μέρους του Διοικητή των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας και κάλεσε το λεγόμενο ανώτατο εκλογικό συμβούλιο να παρέμβει.

    [06] ΕΚ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

    Τρεις Ελληνοκύπριοι συνελήφθησαν από το καθεστώς Ντενκτάς και κρατούνται παράνομα στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις" πρόκειται για τους Ιωάννη Μακάτο, Κώστα Χαραλάμπους και Αδάμο Ούμπλε, οι οποίοι ετοιμάζονταν να περάσουν στα κατεχόμενα από το οδόφραγμα της Αμμοχώστου.

    Οι κατοχικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψή τους, όταν εντόπισαν στο χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου κρυμμένο τον Ούμπλε.

    Η "Κίπρις" δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

    [07] ΤΟΥΡΚΟΣΗΜΑΙΑ

    Γιγαντιαία σημαία του ψευδοκράτους, μήκους ενός χιλιομέτρου, θα παραδώσει σήμερα στον ψευδοπρωθυπουργό Ντερβίς Ερογλου ο Δήμαρχος του προαστείου Σίσλι της Κωνσταντινούπολης Μουσταφά Σαρίγκιουλ.

    Τη σημαία παρήγγειλε ο ίδιος ο Ερογλου, όταν σημαία της Τουρκίας του ιδίου μήκους αναρτήθηκε κατά τους εορτασμούς με αφορμή την ογδοηκοστή επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας στις εικοσιεννέα Οκτωβρίου.

    Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα '' Αφρίκα '' αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας της στη γιγαντιαία σημαία και γράφει ότι όσο μεγαλώνει ο πανικός τόσο μεγαλώνει και η σημαία.

    [08] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο συνήλθε το πρωί σε ειδική συνεδρία και συζητητεί τις μηνιαίες εκθέσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως προς το Σώμα καθώς και τις ενέργειες που λήφθηκαν από τα αρμόδια Υπουργεία για υλοποίηση των εισηγήσεών της.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι η συζήτηση εντάσσεται στα πλαίσια των διακηρύξεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ότι οι αποφάσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως, όπου ο νόμος το επιτρέπει, θα γίνονται σεβαστές από όλα τα Υπουργεία και τις κρατικές υπηρεσίες.

    [09] ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΥΣΙΜΑ

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης καί Δημόσιας Τάξης Δώρος θεοδώρου, ο οποίος αναπληρούσε τον υπουργό Εμπορίου δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν κατέθεσε χθες στη Βουλή τους τροποποιητικούς κανονισμούς για αύξηση της τιμής των καυσίμων κατα μηδέν κόμμα οκτώ σέντ το λίτρο, επειδη κατά τις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν διεφάνη ότι δεν μπορούσε να επιτευχθεί ομοφωνία.

    Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο ο κύριος Θεοδώρου απέρριψε τις επικρίσεις περί λανθασμένου χειρισμού από πλευράς κυβέρνησης και διευκρίνισε ότι κάθε έξι μήνες γίνεται αναθεώρηση της τιμής των καυσίμων.

    Διευκρίνησε επίσης ότι η κυβέρνηση έκρινε πως άν η αύξηση επιβαλλόταν ένα μήνα πρίν από τη συμπλήρωση της εξαμηνίας, θα ήταν πιό μικρή απ΄ ότι θα ήταν αν επιβαλλόταν στα μέσα Δεκεμβρίου.

    [10] ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΛΑΜ ΚΟΥΛ

    Ο βουλευτής του Δησύ Πρόδρομος Προδρόμου σε δηλώσεις επίσης στο Τρίτο μίλησε για προχειρότητα της κυβέρνησης, η οποία, είπε, επεχείρησε να επιβάλει αύξηση ένα μήνα προηγουμένως.

    Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης ανέφερε ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος η κυβέρνηση μπορούσε να καταθέσει τους κανονισμους πρίν από τη συμπλήρωση της εξαμηνίας, και αυτό ακριβώς έπραξε.

    Είπε επίσης ότι η αργά ή γρήγορα η αύξηση θα επιβληθεί.

    Ο βουλευτής του Δήκο Ζαχαρίας Κουλίας υπεραμύνθηκε της ενέργειας της κυβέρνησης την οποία χαρακτήρισε συνετή.

    [11] ΤΟΥΡΚΙΑ ΦΩΤΙΑ

    Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που ξέσπασε σε καφετέρια στη Σμύρνη.

    H φωτιά εκδηλώθηκε στην είσοδο της καφετέριας από σπινθήρα στον πίνακα ασφαλειών του ηλεκτρικού ρεύματος και επεκτάθηκε γρήγορα λόγω της ξύλινης επένδυσης στον εσωτερικό χώρο.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, στην καφετέρια συχνάζουν πολλοί φοιτητές.

    [12] ΠΕΤΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Πέθανε σε ηλικία πενήντα-εννέα ετών ο ωτορινολαρυγγολόγος Πέτρος Δημητρίου, αγωνιστής της Εόκα 55-59 και αντιστασιακός.

    Ο εκλιπών ανέπτυξε σημαντική δράση στον αγώνα της Εόκα καθώς και εναντίον της Χούντας των Αθηνών.

    Για την αντιδικτατορική του δράση καταδικάστηκε από τη Χούντα σε είκοσι χρόνια φυλάκιση, από τα οποία εξέτισε τα πεντέμισυ.

    Το 1973 δραπέτευσε και έφθασε στην Κύπρο.

    Η κηδεία του Πέτρου Δημητρίου θα γίνει στις δύο μετά το μεσημέρι από τον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ενώ η ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο Στροβόλου.

    [13] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το δελτίο καιρού.

    Αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις θα είναι το απόγευμα ο καιρός.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί μέχρι νοτιανατολικοί, μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει στους είκοσι βαθμούς στο εσωτερικό, στους είκοσι-δύο στα παράλια και στους δέκα στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 14 November 2003 - 11:35:39 UTC