Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-10-28

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • [02] ΙΡΑΚ ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [03] ΙΡΑΚ ΑΦΤΕΡ
  • [04] ΗΠΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [05] ΚΥΠΡΟΣ ΕΠΟΣ
  • [06] ΕΛΛΑΣ ΟΧΙ
  • [07] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • [08] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
  • [09] ΤΑΣΣΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ
  • [10] ΤΑΣΣΟΣ ΤΙΤΙΝΑ
  • [11] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΤΙΤΙΝΑ
  • [12] ΒΕΛΓΟΣ ΚΥΠΡΟΣ
  • [13] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΟΣ
  • [14] ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΦΩΤΙΕΣ
  • [15] ΚΑΓΚΟΥΡΟ ΧΑΛΑΖΙ
  • [16] ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 27/10/03 Τριτη 28/10/03

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Οι τρομοκράτες κτύπησαν και πάλι, πριν από λίγο, στο Ιράκ, αυτή τη φορά στην πόλη Φαλούτζια. Σε επίθεση αυτοκτονίας, σκοτώθηκαν τέσσερις άμαχοι. - Στο μεταξύ σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι αμερικανικές δυνάμεις, μετά τις χθεσινές αλλεπάλληλες επιθέσεις αυτοκτονίας στη Βαγδάτη, που στοίχισαν τη ζωή σε σαράντα-τρεις ανθρώπους. - Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν σήμερα για πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες και στη Σαουδική Αραβία, με στόχο δυτικές αεροπορικές εταιρείες.

    Με πανηγυρικές δοξολογίες και παρελάσεις ο απανταχού Ελληνισμός τιμά σήμερα την εθνική επέτειο της εικοστής ογδόης Οκτωβρίου 1940. -Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, σε δηλώσεις μετά τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι η αναβαθμισμένη ισχύς των ενόπλων δυνάμεων, τις καθιστά ικανές να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή.

    Ο Προεδρος Παπαδόπουλος, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες οτι καταχωρήθηκε η πρώτη προσφυγή τουρκοκυπρίων, που διαμένουν στα κατεχόμενα, σε δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε οτι είμαστε χώρα δικαίου και ότι στα δικαστήρια έχουν πρόσβαση όλοι.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιδείξει σταθερή και σθεναρή στάση αρχών στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    [02] ΙΡΑΚ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Οι τρομοκράτες κτύπησαν και πάλι στο Ιράκ, αυτή τη φορά στην πόλη Φαλούτζια. Οπως μετεδόθη πριν από λίγο, οδηγός μικρού αυτοκινήτου το ανατίναξε κοντά σε αστυνομικό τμήμα, παρασύροντας μαζί του στο θάνατο τέσσερις αμάχους. Αξιωματούχοι της ιρακινής αστυνομίας δήλωσαν ότι ο οδηγός πυροδότησε τα εκρηκτικά, ενώ το αυτοκίνητο βρισκόταν σε απόσταση εκατόν μέτρων από τον κύριο αστυνομικό σταθμό της Φαλλούτζια, έξω από σχολείο.

    [03] ΙΡΑΚ ΑΦΤΕΡ

    Στο μεταξύ σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι αμερικανικές δυνάμεις, στο Ιράκ μετά τις χθεσινές αλλεπάλληλες επιθέσεις αυτοκτονίας στη Βαγδάτη, που στοίχισαν τη ζωή σε σαράντα-τρεις ανθρώπους. Από την ιρακινή πρωτεύουσα μεταδόθηκε ότι σήμερα το πρωί ακούστηκε ισχυρή έκρηξη στο νοτιοδυτικό τομέα της πόλης. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί αν πρόκειται για νέα επίθεση. Αμερικανοί στρατιωτικοί στο Ιράκ αποδίδουν το χθεσινό μακελειό στην ιρακινή πρωτεύουσα, σε ξένους μαχητές ή στην οργάνωση Αλ Κάϊντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Οι υποψίες επικεντρώνονται στο γεγονός ότι οι επιθέσεις ήταν πολύ καλά οργανωμένες και συγχρονισμένες. Από την πλευρά του, ο Ερυθρός Σταυρός, παρά το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε χθες, ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να αποσύρει προσωπικό από το Ιράκ και ότι θα συνεχίσει τη δράση του.

    [04] ΗΠΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Μία ημέρα μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας στη Βαγδάτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι έχουν έγκυρες πληροφορίες για περαιτέρω πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες, με στόχο δυτικές αεροπορικές εταιρείες στη Σαουδική Αραβία. Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στη Σαουδική Αραβία, γενέτειρα του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Η αμερικανική πρεσβεία στο Ριάντ είχε προειδοποιήσει νωρίτερα τους Αμερικανούς υπηκόους που διαμένουν στη χώρα, για πιθανές επιθέσεις εναντίον τους κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και τους καλούσε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Ο Οσάμα μπιν Λάντεν έκαμε και πάλι την εμφάνισή του τον περασμένο μήνα, με τηλεοπτικό μήνυμα στο οποίο διατυπωνόταν η απειλή για επιθέσεις αυτοκτονίας εντός και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

    [05] ΚΥΠΡΟΣ ΕΠΟΣ

    Με πανηγυρικές δοξολογίες και παρελάσεις ο απανταχού Ελληνισμός τιμά σήμερα την εθνική επέτειο της εικοστής ογδόης Οκτωβρίου 1940. Στη Λευκωσία, τελέσθηκε το πρωί στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη, πανηγυρική Δοξολογία χοροστατούντος του Χωρεπισκόπου Σαλαμίνος Βαρνάβα και στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και των άλλων επισήμων. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο υπουργός Γεωργίας Τίμης Ευθυμίου, ο οποίος τόνισε ότι το μεγάλο Επος του 40 δίνει πρότυπο συμπεριφοράς για την Κύπρο, που σήμερα 60 χρόνια από τη συντριβή του ναζισμού, συνεχίζει να δίνει το δίκαιο αγώνα της για ελευθερία και για δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό. Ανέφερε επίσης οτι η ελληνική κυπριακή πλευρά έχει αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση, με στόχο να υπάρξουν τέτοιες συμφωνημένες βελτιώσεις σ' αυτό που να διασφαλίζουν λειτουργική, βιώσιμη, σταθερή και διαρκή λύση στο Κυπριακό. Ακολούθησε παρέλαση, το χαιρετισμό της οποίας δέχθηκε, από εξέδρα μπροστά στο οίκημα της ελληνικής πρεσβείας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, πλαισιούμενος από τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, τον υπουργό Γεωργίας της Ελλάδας Γεώργιο Δρυ και τον πρέσβη της Ελλάδας στη Λευκωσία Χρίστο Παναγόπουλο. Παρέλασαν παλαιοί πολεμιστές, φοιτητές, σπουδαστές Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μαθητές Σχολών Μέσης Παιδείας, Πρόσκοποι, Οδηγοί, Σωματεία και Οργανώσεις. Παρελάσεις έγιναν και στη Λεμεσό, τη Λάρνακα, την Πάφο, το Παραλίμνι και την Ευρύχου. Το χαιρετισμό των παρελάσεων δέχθηκαν υπουργοί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [06] ΕΛΛΑΣ ΟΧΙ

    Στην Ελλάδα επίκεντρο των εορτασμών είναι η Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, τον χαιρετισμό της οποίας δέχθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Την κυπριακή κυβέρνηση εκπροσώπησε στην παρέλαση ο υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    [07] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Μιλώντας μετά την παρέλαση, ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος κάλεσε όλους τους Ελληνες να συναισθανθούν, έστω σε μικρότερο βαθμό, τα συναισθήματα που κυρίευσαν τις καρδιές των Ελλήνων προγόνων τους, πολεμιστών και αμάχων, στις 28 Οκτωβρίου του 1940. Τότε, τόνισε ο πρόεδρος Στεφανόπουλος, και η στρατιωτική παρέλαση και η επέτειος θα έχουν κερδίσει το σκοπό τους και οι λέξεις θα έχουν κερδίσει το νόημά τους.

    [08] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Σε δηλώσεις μετά την παρέλαση, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου ανέφερε ότι η σημερινή παρέλαση αναδεικνύει τη δύναμη της Ελλάδας που δημιουργείται τώρα. Μιάς Ελλάδας, είπε, ισχυρής στην οικονομία, αλλά και στην άμυνα. Αυτή η αναβαθμισμένη ισχύς των ενόπλων δυνάμεων, τόνισε ο κύριος Παπαντωνίου, εκφράζει τον μεγάλο εκσυγχρονισμό που έχει επιτευχθεί ιδιαίτερα την τελευταία διετία. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είπε ακόμη ότι η δραστική αναδιοργάνωση του στρατού ξηράς αλλά και των άλλων κλάδων, οι επαγγελματίες οπλίτες που προσλαμβάνονται με πάρα πολύ ταχείς ρυθμούς, και ο ραγδαίος εκσυγχρονισμός των οπλικών συστημάτων, δίδουν μια νέα διάσταση στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και τις καθιστούν ικανές να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή.

    [09] ΤΑΣΣΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ

    Ο Προεδρος Παπαδόπουλος, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες οτι καταχωρήθηκε η πρώτη προσφυγή τουρκοκυπρίων, που διαμένουν στα κατεχόμενα, σε δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας για περιουσία τους εκατομμυρίων λιρών στη Λάρνακα, είπε οτι είμαστε χώρα δικαίου και ότι στα δικαστήρια έχουν πρόσβαση όλοι.

    [10] ΤΑΣΣΟΣ ΤΙΤΙΝΑ

    Εξάλλου, σε δηλώσεις για το θέμα Τιτίνας Λοϊζίδου, ο Προεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Κυπρος παραμένει σταθερή στη θέση της ότι η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει να εφαρμοστεί όπως έχει.

    Εδω και μήνες, πρόσθεσε, η διπλωματική Υπηρεσία δίνει μάχη και αγωνίζεται να πείσει οτι πρέπει να γίνει σεβαστη η απόφαση. Η Τουρκία, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, δεν πρόκειται να πληρώσει τις αποζημιώσεις στην υπόθεση Τιτίνας Λοιζίδου αν δεν γίνει αποδεκτός ο όρος της, όπως το θέμα μη εξετασθεί πριν απο το 2005. Αυτη η θέση της Τουρκίας, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, φαίνεται να βρίσκει υποστηριξη από χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης.

    [11] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΤΙΤΙΝΑ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιδείξει σταθερή και σθεναρή στάση αρχών στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Επεσήμανε παράλληλα ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η Τουρκία προσπαθεί με νύχια και δόντια να εκφυλίσει την υπόθεση, τόνισε όμως ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση λαμβάνει εδώ και καιρό όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

    Ο κύριος Χριστόφιας κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες ότι Ρώμη και Λονδίνο διεξάγουν έντονο διπλωματικό παρασκήνιο για συμβιβασμό στην υπόθεση Λοϊζίδου και ότι συναινούν με τη θέση να μην εξετασθεί το θέμα των αποζημιώσεων πριν από το 2005.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πάντως πως δεν είναι ενήμερος των όποιων πιέσεων και ευχήθηκε όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση φανεί συνεπής σε αρχές τις οποίες διακηρύττει και σε σχέση με την Κύπρο. Δεν μπορεί, τόνισε, να είμαστε επιλεκτικοί στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα στη μιά περίπτωση να καταδικάζουμε, ενώ στην άλλη να νερώνουμε το κρασί μας.

    [12] ΒΕΛΓΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

    Η Βελγική Γερουσία επικύρωσε με συντριπτική πλειοψηφία τη Συνθήκη Προσχώρησης των δέκα νέων κρατών-μελών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πενήντα-δύο γερουσιαστές τάχθηκαν υπέρ και οκτώ τήρησαν αποχή. Στη διάρκεια της συζήτησης, ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Λουί Μισιέλ, αναφέρθηκε και στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, τονίζοντας ότι η προσχώρησή της στην Ευρωπαική Ενωση θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ειρηνική επίλυση του κυπριακού. Σε αναφορά του εξάλλου στην Τουρκία, ο κύριος Μισιέλ είπε ότι η ένταξή της δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως δεδομένη. Ο Βέλγος Υπουργός επεσήμανε ότι στο τέλος του 2004, το Συμβούλιο της Ευρωπαικής Ενωσης θα εξετάσει κατά πόσον η Τουρκία πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και τότε θα εκτιμηθεί εάν πραγματικά μπορούν να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    [13] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΟΣ

    Οι Βρετανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες με μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, και ίσως χρειαστεί να περιορίσουν δραστικά τις δραστηριότητές τους. Αυτό αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ''Γκάρντιαν'', η οποία σημειώνει ότι η οικονομική στενότητα θα γίνει πιο έντονη όταν θα χρειαστεί να πληρωθούν τα ποσά για τα μακροπρόθεσμα σχέδια του υπουργείου Αμυνας, που είναι η αγορά αεροσκαφών Γιουροφάιτερ για την πολεμική αεροπορία και δύο επιπλέον σκαφών για το Βασιλικό Ναυτικό.

    [14] ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΦΩΤΙΕΣ

    Στην Καλιφόρνια, δέκα χιλιάδες πυροσβέστες με τη βοήθεια πυροσβεστικών ομάδων από γειτονικές πολιτείες, αγωνίζονται να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές, που είναι οι χειρότερες των τελευταίων χρόνων. Δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, ενώ περισσότερα από χίλια σπίτια έχουν καταστραφεί και διακόσιες χιλιάδες εκτάρια γης έχουν καεί ολοσχερώς. Σαράντα χιλιάδες άτομα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκρέι Ντέιβις δήλωσε ότι οι ζημιές από τις πυρκαγιές ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Διευθυντής του Γραφείου Υπηρεσιών Ανάγκης της Καλιφόρνιας, Ντάλλας Τζόουνς, δήλωσε πως πρόκειται για τις πιο δαπανηρές πυρκαγιές στην ιστορία της Πολιτείας. Ο πρόεδρος Μπους έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Καλιφόρνια.

    [15] ΚΑΓΚΟΥΡΟ ΧΑΛΑΖΙ

    Πρωτοφανής χαλαζοθύελλα στην πολιτεία Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από εκατό άγρια ζώα, στην πλειοψηφία τους καγκουρό. Το χαλάζι είχε μέγεθος μπάλας του κρίκετ. Η χαλαζοθύελλα προκάλεσε ζημιές ύψους οκτώ εκατομμυρίων δολαρίων.

    [16] ΚΑΙΡΟΣ

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος. Κατά διαστήματα οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και αναμένονται τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι, τεσσάρων και τοπικά ισχυροί, πέντε έως έξι μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια έως κυματώδης. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 25 στα παράλια, και στους 19 βαθμούς στα υψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα συνεχίσει να είναι συννεφιασμένος κατά διαστήματα, με βροχές.

    Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί, τεσσάρων έως πέντε μποφόρ, ενώ αργότερα θα τραπούν σε βορειοδυτικούς.

    Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στα δυτικά παράλια μέχρι κυματώδης.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 14 στα νότια παράλια, στους 16 στα δυτικά και στους έξι στα υψηλότερα ορεινά. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές ειναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 28 October 2003 - 21:24:37 UTC