Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-10-07

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • [02] ΦΟΡΤΗΓΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
  • [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΦΑΓΕΙΑ
  • [04] ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΤΑΣΣΟΣ
  • [05] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΟΛΛΑΝΔΟΣ
  • [06] ΑΝΑΣΤΑ ΟΛΛΑΝΔΟΣ
  • [07] ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ
  • [08] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ
  • [09] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ
  • [10] ΙΡΑΚ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΚΡΗΞΗ
  • [11] ΣΕΚ ΑΥΞΗΣΕΙΣ
  • [12] ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ ΚΑΚΟΥΡΓ
  • [13] Χ/ΔΑΜΙΑΝΟΥ ΤΕΛΟΣ
  • [14] ΠΕΡΙΛΗΨΗ
  • [15] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 7/10/03

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Δεν έφερε αποτέλεσμα η παρέμβαση του Δημήτρη Χριστόφια στην απεργία των οδηγών φορτηγών και αναμένονται το απόγευμα αποφάσεις για νέες κινητοποιήσεις. Επιτυχής η παρέμβαση του κυρίου Χριστόφια στο θέμα των σφαγείων και αναστέλλονται οποιεσδήπετε κινητοποιήσεις.

    Το Κυπριακό ενδιαφέρει και την Ευρωπαϊκή Ενωση και γι' αυτό προσβλέπει στη λύση του, δηλώνει ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι για λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν, πριν από την πρώτη Μαϊου του 2004, επαναβεβαιώνει ο πρόεδρος της Βουλής.

    Νίκη της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης το Δεκέμβριο, θα θεωρηθεί νίκη του Ερτογάν και του Γκιουλ, και ήττα του στρατιωτικού κατεστημένου.

    Στο Ιράκ, βλήμα όλμου έπληξε τα γραφεία του Ανωτάτου Συμβουλίου της Ισλαμικής Επανάστασης. Ενας νεκρός και ένας τραυματίας.

    Δυσαρέσκεια και ανησυχία εκφράζει η Σέκ για τις αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων και του πετρελαίου.

    [02] ΦΟΡΤΗΓΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Δεν έφερε αποτέλεσμα η παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, για επίλυση της διαφοράς και άρση των απεργιακών μέτρων των οδηγών βαρέων οχημάτων, που συνεχίζονται για μια εβδομάδα.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είχε το μεσημέρι συνάντηση με αντιπροσωπεία των οδηγών βαρέων οχημάτων, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τα προβλήματά τους. Σε δηλώσεις ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Βαρέων Οχημάτων Λούκας Δημητρίου, είπε χαρακτηριστικά ότι πήγαν στη συνάντηση με άδεια χέρια και φεύγουν με άδεια χέρια. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, τα απεργιακά μέτρα των οδηγών συνεχίζονται κανονικά. Είπε, ωστόσο, ότι ο Πρόεδρος της Βουλής τους υποσχέθηκε πως θα κάμει ό,τι μπορεί και τους παρακάλεσε να αναστείλουν τα μέτρα τους. Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Μέλιος Γεωργίου είπε ότι η Οργάνωση στηρίζει τους οδηγούς βαρέων οχημάτων. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ως προς τον τρόπο διεκδίκησης των αιτημάτων τους. Στις τέσσερις το απόγευμα συνέρχεται η Κεντρική Επιτροπή των οδηγών βαρέων οχημάτων για να αποφασίσει για τα περαιτέρω και κατά πόσον θα υλοποιηθεί η απόφαση για αποκλεισμό του Προεδρικού με τα φορτηγά.

    [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΦΑΓΕΙΑ

    Αναστέλλονται οποιεσδήποτε κινητοποιήσεις των κρεοπωλών, ύστερα από δέσμευση του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια ότι θα παρέμβει ώστε να καταστεί δυνατή η μεταβατική επαναλειτουργία πέντε σφαγείων. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Κώστας Λειβαδιώτης μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον κύριο Χριστόφια, είπε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής ανταποκρίθηκε στα αιτήματα του Συνδέσμου και υποσχέθηκε ότι θα μεσολαβήσει εντός του πλαισίου του Συντάγματος και των νόμων, ώστε να επαναλειτουργήσουν πέντε σφαγεία, τα οποία έκλεισαν γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κύριος Λειβαδιώτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι τόσο ο Υπουργός Εσωτερικών, όσο και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες θα κάμουν δεύτερες σκέψεις για την επαναλειτουργία των πέντε σφαγείων, αφού όπως είπε αυτά που λειτουργούν δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς.

    [04] ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΤΑΣΣΟΣ

    Το Κυπριακό αποτελεί πρόβλημα που ενδιαφέρει και την Ευρωπαϊκή Ενωση και γι' αυτό προσβλέπει στη λύση του, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιάν Πέτερ Μπαλκενέντε, ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο ενόψει την ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη χώρα του το δεύτερο εξάμηνο του 2004, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα τα ενδιαφέρομενα μέρη θα αναλάβουν τις ευθύνες τους για να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού, πριν από την πρώτη Μαίου του 2004. Σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο κύριος Μπαλκενέντε ρωτήθηκε αν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας σε περίπτωση που δεν λυθεί το Κυπριακό έως την πρώτη Μαϊου. Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι είναι νωρίς να γίνονται τέτοιου είδους υποθέσεις. Τόνισε ωστόσο ότι είναι σαφές ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό χρήσιμες για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη λύση του Κυπριακού.

    [05] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΟΛΛΑΝΔΟΣ

    Η ελληνική κυπριακή πλευρά είναι πρόθυμη και έτοιμη για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, πριν από την πρώτη Μαϊου του 2004, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Γιάν Πέτερ Μπαλκενέντε. Ο κύριος Χριστόφιας υπέδειξε ωστόσο στον Ολλανδό Πρωθυπουργό ότι όλα τα δεδομένα δείχνουν πως η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να παίξει το χαρτί της Κύπρου, πριν από το Δεκέμβριο του 2004, όταν θα αποφασισθεί κατά πόσον θα της παραχωρηθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε επίσης στο συνομιλητή του ότι ακόμη και σ΄αυτή την περίπτωση, υπάρχουν δύο σχολές στην Τουρκία. Η μία τάσσεται υπέρ της λύσης του Κυπριακού μέχρι το Δεκέμβριο του 2004, ενώ η άλλη υποστηρίζει λύση με την ένταξη της Τουρκίας, σχολή στην οποία βρίσκεται και ο Ραούφ Ντενκτάς. Ο κύριος Χριστόφιας είπε ότι διαπίστωσε ότι ο Ολλανδός Πρωθυπουργός δεν υποστηρίζει το δεύτερο σενάριο της λύσης, αλλά ενδιαφέρεται για λύση του Κυπριακού πριν από την πρώτη Μαϊου, για να μην κληρονομήσει το πρόβλημα όταν θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το δεύτερο εξάμηνο του 2004. Ο κύριος Μπαλκενέντε επισκέφθηκε στη συνέχεια τα Κεντρικά Γραφεία των Ηνωμένων Εθνών και ξεναγήθηκε στη γραμμή αντιπαράταξης. Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν από την Κύπρο νωρίς το απόγευμα.

    [06] ΑΝΑΣΤΑ ΟΛΛΑΝΔΟΣ

    Για την πορεία του Κυπριακού και τις προσπάθειες που γίνονται για την επίλυσή του πριν από την πρώτη Μαϊου του 2004, ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε και από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, σε πρόγευμα εργασίας στο ξενοδοχείο που έχει καταλύσει. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ η συνάντηση, πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα και εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών που έχουν αναπτύξει τα δύο αδελφά Κόμματα που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Οι κύριοι Αναστασιάδης και Μπαλκενέντε συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλι στις αρχές Δεκεμβρίου στη Ρώμη, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Διεθνούς Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης.

    [07] ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ

    Νίκη της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης στις λεγόμενες εκλογές του Δεκεμβρίου θα θεωρηθεί νίκη του Ερτογάν και του Γκιουλ, γράφει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Αφρίκα. Ταυτόχρονα, ήττα των δυνάμεων που στηρίζουν τον Ντενκτάς, θα θεωρηθεί ήττα των στρατιωτικών της Τουρκίας, οι οποίοι τον στηρίζουν, αλλά προβλέποντας την ήττα του, αποφεύγουν να πάρουν δημόσια θέση.

    [08] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

    Τη λεγόμενη τουρκοκυπριακή ιθαγένεια εξακολουθεί να μοιράζει το κατοχικό καθεστώς σε εκατοντάδες κουβαλητούς από την Τουρκία. Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Γενί Ντουζέν" γράφει ότι χθες περίπου τριακόσια άτομα κατέβηκαν με λεωφορεία από την κατεχόμενη Κερύνεια στην κατεχόμενη περιοχή της Λευκωσίας και ζήτησαν πιστοποιητικά καλού χαρακτήρα, για να τους παραχωρηθεί η λεγόμενη ιθαγένεια. Σύμφωνα με τη Γενί Ντουζέν όλοι εργάζονται σε ξενοδοχείο της Κερύνειας.

    [09] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ

    Πρωτοβουλία για δέσμευση των πολιτικών δυνάμεων ότι θα διασφαλιστεί η εκπροσώπηση των τουρκοκυπρίων στην Ευρωβουλή σε περίπτωση λύσης του κυπριακού μετα τις ευρωεκλογές, αναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας. Σε δηλώσεις το πρωί στο Τρίτο ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, ανέφερε ότι στη χθεσινή συνεδρία του εθνικού συμβουλίου έγινε ουσιαστική συζήτηση του θέματος καί ο Πρόεδρος της Βουλής ανέλαβε να θέσει το θέμα ενώπιον των αρχηγών των κομμάτων. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Βουλής θα επιδιώξει την εξασφάλιση ομόφωνης δήλωσης από τους πολιτικούς αρχηγούς ότι σε περίπτωση λύσης μετα τις ευρωεκλογές θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές για την εκπροσώπηση των τουρκοκυπρίων.

    [10] ΙΡΑΚ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΚΡΗΞΗ

    Στο Κιρκούκ, ένα άτομο σκοτώθηκε και δεύτερο τραυματίσθηκε όταν βλήμα όλμου έπληξε τα γραφεία του σιϊτικού Ανωτάτου Συμβουλίου της Ισλαμικής Επανάστασης. Πρόκειται για δύο υπαλλήλους του Ανωτάτου Συμβουλίου, εκπρόσωπος του οποίου, επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στην αλ-Κάιντα και σε οπαδούς του Σανταμ Χουσέιν. Επίσης στη Βαγδάτη, σημειώθηκε έκρηξη στον χώρο στάθμευσης του κτιρίου του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών. Το κτίριο βρίσκεται κοντά στο προεδρικό μέγαρο όπου τώρα στεγάζεται η αμερικανική διοίκηση. Αμέσως μετά την έκρηξη ακούσθηκαν πυρά, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    [11] ΣΕΚ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

    Δυσαρέσκεια και ανησυχία εκφράζει η Σέκ για τις αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων και του πετρελαίου. Σε ανακοίνωσή της η Σέκ, αναφέρει ότι η σύμπλευση της Εκτελεστικής και Νομοθετικής εξουσίας για επιβολή αυξήσεων, συνέβαλε στον αθέμιτο πλουτισμό των μεγαλεμπόρων που είχαν αποθέματα. Ενώ το κράτος δείχνει περισσή σπουδή για επιβολή φόρων, προστίθεται στην ανακοίνωση, δεν πράττει το ίδιο για υιοθέτηση μέτρων κοινωνικής πολιτικής και προστασίας των εργαζομένων. Η Σέκ ζητεί μείωση των τελών κυκλοφορίας των πετρελαιοκινήτων οχημάτων και μείωση του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης στο ένα σέντ ώστε να επωφεληθούν όλοι.

    [12] ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ ΚΑΚΟΥΡΓ

    Ο Μιχάλης Χατζηκώστας, 30 ετών από την Λάρνακα, κατηγορήθηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργοδικείου που συνήλθε στην Λάρνακα, ότι στις 16 Αυγούστου προκάλεσε εκ προμελέτης τον θάνατο του εικοσάχρονου Μιχάλη Καραγιάννη, φρουρού ασφαλείας από την Αγία Νάπα. Ο Χατζηκώστας δεν παραδέχθηκε ενοχή και το Κακουργοδικείο αποφάσισε να αρχίσει η εκδίκαση της υπόθεσης στις ένδεκα Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε, ο Χατζηκώστας θα παραμείνει υπό κράτηση στις κεντρικές φυλακές.

    [13] Χ/ΔΑΜΙΑΝΟΥ ΤΕΛΟΣ

    Πέθανε χθές, ο αγωνιστής της Εόκα 55-59 και πολιτικός κρατούμενος, Φιλόθεος Χατζηδαμιανού, 84 ετών από τον Καραβά. Στενός φίλος και συνεργάτης του Γρηγόρη Αυξεντίου, του οποίου άλλαξε τα στέφανα. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις τρείς και τριάντα από τον Ιερό Ναό Αγίων Ομολογητών στη Λευκωσία.

    [14] ΠΕΡΙΛΗΨΗ

    Δεν έφερε αποτέλεσμα η παρέμβαση του Δημήτρη Χριστόφια στην απεργία των οδηγών φορτηγών και αναμένονται το απόγευμα αποφάσεις για νέες κινητοποιήσεις. Επιτυχής η παρέμβαση του κυρίου Χριστόφια στο θέμα των σφαγείων και αναστέλλονται οποιεσδήπετε κινητοποιήσεις.

    Το Κυπριακό ενδιαφέρει και την Ευρωπαϊκή Ενωση και γι' αυτό προσβλέπει στη λύση του, δηλώνει ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι για λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν, πριν από την πρώτη Μαϊου του 2004, επαναβεβαιώνει ο πρόεδρος της Βουλής.

    Νίκη της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης το Δεκέμβριο, θα θεωρηθεί νίκη του Ερτογάν και του Γκιουλ, και ήττα του στρατιωτικού κατεστημένου.

    Στο Ιράκ, βλήμα όλμου έπληξε τα γραφεία του Ανωτάτου Συμβουλίου της Ισλαμικής Επανάστασης. Ενας νεκρός και ένας τραυματίας.

    Δυσαρέσκεια και ανησυχία εκφράζει η Σέκ για τις αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων και του πετρελαίου.

    [15] ΚΑΙΡΟΣ

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια έως ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους τριάντα-τέσσερις βαθμούς στο εσωτερικό, στους τριάντα-τρεις στα νότια παράλια, στους είκοσι-εννέα στα δυτικά και στους εικοσιπέντε στα υψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα καταστεί ήρεμη έως λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους δεκα-επτά βαθμούς στο εσωτερικό και στα δυτικά παράλια, στους δεκα-εννέα στα νότια και στους δεκα-πεντε στα υψηλότερα ορεινά. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 7 October 2003 - 20:43:36 UTC