Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-08-05

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • [02] ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ ΜΠΟΥΜ
  • [03] ΣΦΑΓΕΙΟ ΤΕΛΟΣ
  • [04] ΧΡΥΣΟ ΑΣΥΜΒΙ ΝΕΟ
  • [05] ΠΟΥΡΓΟΥΡΙΔΗΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ
  • [06] ΑΛΩΝΕΥΤΗΣ ΤΡΙΤΟ
  • [07] ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ
  • [08] ΤΤΙΜΗΣ ΣΙΤΗΡΑ
  • [09] ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
  • [10] ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΕΥΡΩΠΗ
  • [11] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥΡΚΟΙ
  • [12] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΤΟΥΡΚΜΕΝ
  • [13] ΑΦΡΙΚΑ ΑΣΥΛΟ
  • [14] ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΑΦΟΣ
  • [15] ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
  • [16] ΝΕΑΡΟΣ ΦΩΤΙΑ
  • [17] ΚΟΙΛΑΝΙ ΠΥΡΚΑΓΙΑ Ν
  • [18] ΠΕΡΙΛΗΨΗ
  • [19] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 05/08/03

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Νέο τρομοκρατικό κτύπημα το πρωί στην Τζιακάρτα της Ινδονησίας με δέκα νεκρούς και ογδόντα τραυματίες

    Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων για ορισμένα μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Ημικρατικών Οργανισμών

    Οι κρεοπώλες ανέστειλαν τα απεργιακά μέτρα στο Κεντρικό Σφαγείο Κοφίνου

    Καμιά ποσότητα σιτηρών δεν έχει παραλάβει μέχρι σήμερα η Επιτροπή Σιτηρών από Τουρκοκύπριους

    Πυρκαγιές συνεχίζουν ανεξέλεγκτα σε πολλές χώρες της Ευρώπης

    Αίρονται οι άδειες του προσωπικού του υπουργείου Παιδείας από τις 18 Αυγούστου, για ικανοποίηση των αυξημένων αιτήσεων για τη δεύτερη κατανομή θέσεων στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

    [02] ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ ΜΠΟΥΜ

    Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από ογδόντα τραυματίστηκαν σε νέο τρομοκρατικό κτύπημα που έγινε το πρωϊ σε ξενοδοχείο στην καρδιά της Τζιακάρτας, πρωτεύουσας της Ινδονησίας. Οι τρομοκράτες έδρασαν με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά. Η έκρηξη που συγκλόνισε την Τζιακάρτα, σημειώθηκε στο ισόγειο του πολυτελούς ξενοδοχείου Μάριοτ και ήταν τόσο ισχυρή ώστε μέρος του κτιρίου κατέρρευσε. Στους νεκρούς περιλαμβάνεται και ένας ξένος υπήκοος. Ανάμεσα στους τραυματίες περιλαμβάνονται δύο Αμερικανοί, δύο Αυστραλοί, ένας από τη Νέα Ζηλανδία και δύο από τη Σιγκαπούρη. Την ώρα της έκρηξης βρίσκονταν στο ξενοδοχείο σχεδόν τα δύο τρίτα των ενοίκων, οι οποίοι σε κατάσταση πανικού εγκατέλειψαν τα δωμάτιά τους, ενώ έξω από αυτό αυτοκίνητα είχαν ζωστεί στις φλόγες. Η έκρηξη συνέπεσε με τις δίκες Ισλαμιστών εξτρεμιστών για τοποθέτηση βομβών στην Ινδονησία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και όσοι κατηγορούνται για τις εκρήξεις στο Μπαλί, τον περασμένο Οκτώβριο, που στοίχισαν τη ζωή σε 200 ανθρώπους, αλλά και με τις προειδοποιήσεις των αμερικανικών αρχών για αλλεπάλληλες επιθέσεις της Αλ Κάιντα και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων.

    [03] ΣΦΑΓΕΙΟ ΤΕΛΟΣ

    Οι ζωέμποροι και κρεοπώλες ανέστειλαν γύρω στο μεσημέρι την απεργία τους και το Κεντρικό Σφαγείο Κοφίνου άρχισε κανονικά τη λειτουργία του. Σε σύσκεψη τους οι απεργοί αποφάσισαν να συνέλθουν εκ νέου σε λίγες μέρες για να μελετήσουν το θέμα που έχει δημιουργηθεί ύστερα από τις αυξήσεις των τελών που επιβάλλει το Σφαγείο. Στο μεταξύ η αστυνομία άφησε ελεύθερο τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Κρεοπωλών Κώστα Λειβαδιώτη, ο οποίος παρέμεινε υπό κράτηση για μια ώρα στον Αστυνομικό Σταθμό Κοφίνου για αντίσταση κατά της Αρχής. Οι κρεοπώλες απέκλεισαν το πρωί με τα αυτοκίνητά τους την είσοδο του Κεντρικού Σφαγείου Κοφίνου διαμαρτυρόμενοι για δεύτερη ημέρα για τις αυξήσεις τελών που επιβλήθηκαν πρόσφατα. Στην περιοχή είχαν μεταφερθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που πήραν μέτρα για διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης από και προς το Σφαγείο.

    [04] ΧΡΥΣΟ ΑΣΥΜΒΙ ΝΕΟ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης επανέλαβε ότι το υπουργικό Συμβούλιο εκτιμά ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων για ορισμένα μέλη τα οποία έχουν διοριστεί στα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο ο κύριος Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι το υπουργικό Συμβούλιο μελέτησε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά καί απεφάνθη ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο. Είπε επίσης ότι ο σχετικός νόμος δεν είναι σαφής, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και επιδέχεται διάφορες ερμηνείες.

    [05] ΠΟΥΡΓΟΥΡΙΔΗΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Χρίστος Πουργουρίδης δήλωσε ότι οι νομικίστικες προσεγγίσεις ενοχλούν και πρόσθεσε ότι το υπουργικό Συμβούλιο δεν αποφασίζει νομικά αλλά πολιτικά. Σε δηλώσεις στο Τρίτο ο κύριος Πουργουρίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανυποληψία καί έλλειψη κύρους καί πρόσθεσε ότι με τις αποφάσεις αυτές δεν προωθείται η ανόρθωση των θεσμών. Ο κύριος Πουργουρίδης αναφέρθηκε καί στο διορισμό του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ Αντρέα Αλωνεύτη καί διερωτήθηκε ποια ανόρθωση των θεσμών γίνεται και ποια μηνύματα δίδονται στον κόσμο όταν διορίζεται άτομο το οποίο έχει καταδικαστεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    [06] ΑΛΩΝΕΥΤΗΣ ΤΡΙΤΟ

    Τις επικρίσεις του Χρίστου Πουργουρίδη απέρριψε με δηλώσεις στο Τρίτο ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ Αντρέας Αλωνεύτης, ο οποίος ανέφερε ότι το υπουργικό Συμβούλιο έκρινε ότι δεν υπήρχε οτιδήποτε το μεπτό στο διορισμό του. Αναφερόμενος στην Επιτροπή κεφαλαιαγοράς ο κύριος Αλωνεύτης είπε ότι πρόκειται για θεσμικό όργανο το οποίο επιβάλλει καθημερινά διοικητικού είδους ποινές. Είπε επίσης ότι ο ίδιος αμφισβήτησε τη διοικητική ποινή που του επιβλήθηκε καί καταχώρησε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

    [07] ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

    Η Κεντρική Τράπεζα κατάργησε σημαντικούς συναλλαγματικούς περιορισμούς στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης μέχρι την προσχώρηση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μεταξύ άλλων καταργούνται οι περιορισμοί στο ταξιδιωτικό, επαγγελματικό και σπουδαστικό συνάλλαγμα, και στο συνάλλαγμα για ιατρικούς σκοπούς. Παράλληλα απελευθερώνεται πλήρως η χρήση πιστωτικών καρτών στο εξωτερικό τόσο για αγορές όσο και για ανάληψη μετρητών από αυτόματες ταμειακές μηχανές. Η άρση των περιορισμών έχει τεθεί ήδη σε ισχύ.

    [08] ΤΤΙΜΗΣ ΣΙΤΗΡΑ

    Καμιά ποσότητα σιτηρών δεν έχει παραλάβει μέχρι σήμερα η Επιτροπή Σιτηρών από Τουρκοκύπριους επιβεβαίωσε ο υπουργός Γεωργίας Ττίμης Ευθυμίου. Ο κύριος Ευθυμίου αναφέρθηκε σε πιέσεις που ασκούνται στους Τουρκοκύπριους παραγωγούς από το κατοχικό καθεστώς, για να μην παραδώσουν τα σιτηρά τους στην κυβέρνηση και επεσήμανε ότι το γεγονός αυτό πρέπει να προβληματίσει κάποιους, οι οποίοι αντιδρούν στην παραλαβή σιτηρών από την Κυβέρνηση.

    [09] ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Σόλων Νικήτας απέρριψε ισχυρισμούς που τον φέρουν να αρνείται εμπλοκή στις προσπάθειες αντιμετώπισης των τουρκικών ελιγμών στο Στρασβούργο. Σε δήλωσή του ο κύριος Νικήτας αναφέρει ότι με δική του καθοδήγηση έχει ληφθεί κάθε πρόσφορο μέτρο από τη Νομική Υπηρεσία για αντιμετώπιση των τουρκικών επινοήσεων. Ανέφερε επίσης ότι έχει προβεί σε προσωπική παρέμβαση προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνοντας το άστοχο των τουρκικών εξωδικαστηριακών ενεργειών. Ο Γενικός Εισαγγελέας, τόνισε παράλληλα ότι το αξίωμά του δεν πρέπει να έχει πολιτικό χαρακτήρα ούτε προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση. Εχει, είπε, ωστόσο, θεμελιώδη υποχρέωση να επιχειρήσει την ανατροπή των τουρκικών θέσεων, οι οποίες, δεν έχουν ακόμα υποβληθεί.

    [10] ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΕΥΡΩΠΗ

    Το καταστροφικό τους έργο συνεχίζουν οι πυρκαγιές που μαίνονται για μέρες ανεξέλεκτα σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Από την Ρωσία μέχρι την Πορτογαλία και από την Ισπανία μέχρι την Κροατία, η ξηρασία, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι σφοδροί άνεμοι, σε συνδυασμό με την ανθρώπινη αμέλεια, έχουν προκαλέσει το ξέσπασμα δεκάδων πυρκαγιών, που κατακαίουν τεράστιες δασικές εκτάσεις. Ιδιαίτερα τραγικές είναι οι συνθήκες στην Πορτογαλία, όπου ένδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Στη διάρκεια της νύκτας τρεις χιλιάδες τετρακόσιοι πυροσβέστες και στρατιώτες κατόρθωσαν να ανακόψουν για λίγο το μένος της φωτιάς. Οι υψηλές όμως θερμοκρασίες των 40 βαθμών Κελσίου και οι δυνατοί άνεμοι που επικρατούν σήμερα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ελπίδας για περιορισμό των 70 εστιών φωτιάς, που μέχρι στιγμής κατέστρεψαν 54 χιλιάδες εκτάρια διασικής γης. Καλύτερη είναι η κατάσταση στο δυτικό Καναδά όπου οι πυρκαγιές τέθηκαν υπό έλεγχο.

    [11] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥΡΚΟΙ

    Τέσσερις Τούρκοι Υπουργοί φθάνουν παράνομα την Παρασκευή στα κατεχόμενα για να συμμετάσχουν στη συνάντηση του συμβουλίου σύνδεσης Τουρκίας-ψευδοκράτους. Πρόκειται για τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης και υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου Αμπντουλατίφ Σενέρ, τον υπουργό Οικονομικών Κεμάλ Ουνάκιταν και τους υπουργούς άνευ χαρτοφυλακίου Αλί Μπαμπατζάν και Κουρσάτ Τουζμέν. Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Χαλκίν Σεσί" αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης σελίδας στη συνάντηση υπό τον τίτλο "Προς οικονομική ενοποίηση με την Τουρκία" ενώ η εθνικιστική "Βολκάν" αναφέρεται σε τελωνειακή ένωση Τουρκίας-ψευδοκράτους.

    [12] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΤΟΥΡΚΜΕΝ

    Βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που να είναι κάτι παραπάνω από μια συμφωνία στα χαρτιά, διατείνεται ότι επιθυμεί ο Ραούφ Ντενκτάς. Για να γίνει μάλιστα πιο πειστικός έφερε ως παράδειγμα τη συμφωνία του '60, η οποία όπως είπε, κατέληξε στα σκουπίδια και οι Ελληνοκύπριοι κατέχουν τώρα τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Ντενκτάς απαντούσε στα επικριτικά σχόλια του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ιλτέρ Τουρκμέν, ο οποίος υποστήριξε ότι ακόμη και αν η Αγκυρα παραιτηθεί από την ένταξή της στην Ευρώπη, το αντίτιμο της μη επίλυσης του Κυπριακού θα είναι πολύ βαρύ και γι' αυτό η αποδοχή μιας λογικής λύσης, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Ενωσης, δεν θα την πληγώσει.

    [13] ΑΦΡΙΚΑ ΑΣΥΛΟ

    Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Αφρίκα" σε πρωτοσέλιδό της γράφει ότι ο αρχηγός του τουρκοκυπριακού κόμματος Ενότητας-Κυριαρχίας Ντελίλ Ακμπουλούτ ζήτησε πολιτικό άσυλο από την Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με την Αφρίκα ο Ακμπουλούτ φέρεται να δήλωσε ότι στα κατεχόμενα δεν υπάρχει ασφάλεια ζωής.

    [14] ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΑΦΟΣ

    Ο υπουργός Παιδείας Πεύκιος Γεωργιάδης ζήτησε την ανάκληση όλων των αδειών του προσωπικού στο Υπουργείο του, από τις 18 Αυγούστου, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις αυξημένες αιτήσεις υποψηφίων για τη δεύτερη κατανομή θέσεων στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας. Ο κύριος Γεωργιάδης, ο οποίος περιόδευσε σήμερα σε σχολεία της Πάφου, ανέφερε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για τις θέσεις της δεύτερης κατανομής και τόνισε ότι θα εφαρμοστούν οι πρόνοιες της νομοθεσίας.

    [15] ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

    Ρολόγια και κοσμήματα αξίας δεκαοκτώ χιλιάδων λιρών έκλεψαν τα ξημερώματα άγνωστοι από κατάστημα στην οδό Γρηγόριου Ξενοπούλου στη Λευκωσία. Αστυνομικοί που έσπευσαν στην περιοχή διαπιστώσαν ότι οι δράστες παραβίασαν την κλειδαριά της μπροστινής πόρτας από όπου εισήλθαν στο κατάστημα.

    [16] ΝΕΑΡΟΣ ΦΩΤΙΑ

    Νεαρός από την Πάφο συνελήφθη τα ξημερώματα ως ύποπτος για πρόκληση πυρκαγιάς στο εξωκλήσι των Εφτά Αη-Γιώργηδων στη Γεροσκήπου. Ανακρινόμενος ομολόγησε ότι έβαλε τη φωτιά και προέβαλε διάφορους ισχυρισμούς που τον ώθησαν στην πράξη αυτή. Από τη φωτιά, που κατασβέστηκε έγκαιρα από την πυροσβεστική υπηρεσία, προκλήθηκαν μόνο μικρές ζημιές στο τέμπλο και στο εσωτερικό της εκκλησίας.

    [17] ΚΟΙΛΑΝΙ ΠΥΡΚΑΓΙΑ Ν

    Κατασβέστηκε λίγο μετά τις δέκα πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί σε περιοχή του χωριού Κοιλάνι στη Λεμεσό. Η φωτιά κατέκαψε έκταση δύομισι περίπου εκταρίων από άγρια βλάστηση και αμυγδαλιές.

    [18] ΠΕΡΙΛΗΨΗ

    Νέο τρομοκρατικό κτύπημα το πρωί στην Τζιακάρτα της Ινδονησίας με δέκα νεκρούς και ογδόντα τραυματίες

    Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων για ορισμένα μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Ημικρατικών Οργανισμών

    Οι κρεοπώλες ανέστειλαν τα απεργιακά μέτρα στο Κεντρικό Σφαγείο Κοφίνου

    Καμιά ποσότητα σιτηρών δεν έχει παραλάβει μέχρι σήμερα η Επιτροπή Σιτηρών από Τουρκοκύπριους

    Πυρκαγιές συνεχίζουν ανεξέλεγκτα σε πολλές χώρες της Ευρώπης

    Αίρονται οι άδειες του προσωπικού του υπουργείου Παιδείας από τις 18 Αυγούστου, για ικανοποίηση των αυξημένων αιτήσεων για τη δεύτερη κατανομή θέσεων στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

    [19] ΚΑΙΡΟΣ

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν θαλάσσιοι μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και στα νότια παράλια έως πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι έως ταραγμένη στα νότια προσήνεμα παράλια. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 34 στα νότια και ανατολικά παράλια και στους 31 στα δυτικά και υψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα παραμείνει αίθριος. Σε μερικές περιοχές όμως, θα σχηματιστεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και στους 22 στα υψηλότερα ορεινά. Ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.
    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 5 August 2003 - 19:46:42 UTC