Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-07-18

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • [02] ΣΗΜΙΤΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [03] ΙΑΚΩΒΟΥ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Ν
  • [04] ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ
  • [05] ΑΝΑΣΤΑ ΤΡΙΤΟ Ν
  • [06] ΟΜΗΡΟΥ ΤΡΙΤΟ
  • [07] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [08] ΕΡΤΟΓΑΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [09] ΑΚΚΙΝΤΖΙ ΚΟΜΜΑ
  • [10] ΗΠΑ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [11] ΠΑΦΟΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
  • [12] ΦΥΛΑΚΕΣ Τ/ΚΥΠΡΙΟΣ
  • [13] ΕΡΓΑΤΙΚΟ
  • [14] ΠΕΡΙΛΗΨΗ
  • [15] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/07/2003

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Σταθερό πλαίσιο στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προσφέρει η Ευρώπη δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος αποστέλλει σήμερα την απαντητική επιστολή του στον Κόφι Ανάν, στην πρόταση Ντενκτάς για επαναφορά των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του 1994

    Μόνη βάση για διαπραγμάτευση λύσης του Κυπριακού το σχέδιο Ανάν, δήλωσε ο Ρίτσιαρντ Μπάουτσιερ

    Αποδοχή των πραγματικοτήτων, ίση κυριαρχία, πολιτική ισότητα διατήρηση της διζωνικότητας ζητεί ο Ταγίπ Ερντογαν

    Ο Μουσταφά Ακκιντζί παρουσίασε τις προγραμματικές δηλώσεις της Κίνησης για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία της οποίας ηγείται, ενόψει της σύστασης νέου κόμματος στα κατεχόμενα

    [02] ΣΗΜΙΤΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι υπάρχει ένα σταθερό ευρωπαϊκό πλαίσιο στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι το πλαίσιο αυτό δίνει μια δυναμική και μία ευκαιρία στην Ελλάδα και την Τουρκία για να εμπεδώσουν κλίμα ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης. Ο κύριος Παπανδρέου μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στην οποία κυριάρχησαν το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά. Στη συνάντηση έγινε αξιολόγηση των ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής μετά την άσκηση της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κύριος Παπανδρέου είπε ότι στη συνάντηση εξετάστηκαν οι επόμενες φάσεις των ζητημάτων αυτών.

    [03] ΙΑΚΩΒΟΥ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Ν

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος αποστέλλει σήμερα την απαντητική επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με την πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς για επαναφορά στο τραπέζι των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του 1994. Ο κύριος Ιακώβου ανέφερε ότι η επιστολή βρίσκεται στο γράμμα και στο πνεύμα της απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου. Πρόσθεσε ότι στην επιστολή σχολιάζονται τα όσα ανέφερε ο Ραούφ Ντενκτάς, αλλά διατυπώνεται η εμμονή στην άποψη ότι η πρότασή του αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό από την ουσία του Κυπριακού. Σε ερώτηση αν η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να εισηγηθεί ορισμένες πρωτοβουλίες, ο κύριος Ιακώβου είπε ότι η κυβέρνηση έχει αρκετά εις πίστιν της, με την εφαρμογή των μέτρων που ήδη έχει εξαγγείλει.

    [04] ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ

    Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωσε ότι το σχέδιο Ανάν είναι η μόνη βάση για διαπραγμάτευση λύσης του Κυπριακού. Ο κύριος Μπάουτσερ που απαντούσε σε ερώτηση εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν οποιοδήποτε άλλο σχέδιο για επίλυση του Κυπριακού από αυτό του Γενικού Γραμματέα, πρόσθεσε ότι επανηλειμμένα η χώρα του εξέφρασε την εκτίμηση ότι το σχέδιο Ανάν είναι ο τρόπος για επίτευξη προόδου στο ζήτημα. Εχουμε υπογραμμίσει την ανάγκη τα συμβαλλόμενα μέρη να επιστρέψουν στις συζητήσεις σε αυτή τη βάση είπε ο κύριος Μπάουτσερ, ο οποίος σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων σχολίαζε στην ουσία τις τελευταίες κινήσεις του Ραούφ Ντενκτάς.

    [05] ΑΝΑΣΤΑ ΤΡΙΤΟ Ν

    Ο Πρόεδρος του Δησύ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ουδείς μας κάλεσε να αποδεχθούμε το σχέδιο Ανάν ως έχει ενώ όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτό δεν αποτελεί λύση, αλλά βάση για διαπραγμάτευση. Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να δημιουργούμε προβλήματα εκ του μή όντως καί να μην δίδουμε όπλα σ' αυτόν που αποφεύγει το διάλογο και που δεν είναι άλλος από τον Ραούφ Ντενκτάς. Ο Πρόεδρος του Δησύ σχολίαζε το πρωί στο Τρίτο του ΡΙΚ την αναφορά του πρόεδρου Παπαδόπουλου στο χθεσινοβραδυνό συλλαλητήριο ότι αν το σχέδιο Ανάν γίνει αποδεκτό, ως έχει και δεν βελτιωθεί η λειτουργικότητα και βιωσιμότητά του, τότε παρέχεται η δυνατότητα σε αυτούς που το απορρίπτουν και το θεωρούν νεκρό, να μονιμοποιήσουν τη διαίρεση του νησιού. Λυπούμαι, είπε ο κύριος Αναστασιάδης, αλλά πρόκειται για επανάλειψη με διαφορετικό τρόπο των όσων δήλωσε καί ο Πρόεδρος πρόσφατα.

    [06] ΟΜΗΡΟΥ ΤΡΙΤΟ

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι δεν πρέπει να τίθεται εν αμφιβόλω η πρόθεση του προέδρου Παπαδόπουλου και της κυβέρνησης για ουσιαστικό διάλογο με στόχο την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο ο κύριος Ομήρου ανέφερε ότι όλοι οι πολιτικοί έχουν διατυπώσει την ανάγκη για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν ώστε να καταστεί βιώσιμο καί λειτουργικό. Η λύση, πρόσθεσε, πρέπει να εξευρεθεί μέσω του διαλόγου καί όχι με τον κατατεμαχισμό που επιδιώκει ο Ντενκτάς, ο οποίος με τα μέτρα που εισηγείται επιχειρεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη καί τους τουρκοκυπρίους. Ο κύριος Ομήρου ανέφερε ότι οι τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στο σχέδιο αφορούν και τις δύο πλευρές καί ότι η λύση πρέπει να εξυπηρετεί καί τους ελληνοκύπριους καί τους τουρκοκύπριους.

    [07] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Σε σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν Βρετανοί βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων αναφέρεται η εικοστή Ιουλίου, ως η εικοστή-εννάτη επέτειος της τουρκικής εισβολής στη Κύπρο και καταγγέλλεται η αρνητική στάση του Ραούφ Ντενκτάς στο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Με το σχέδιο ψηφίσματος καλούνται επίσης οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων και οι κυβερνήσεις Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας, Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και η Ευρωπαϊκή Ενωση, να εντείνουν τις προσπάθειές τους για επανάληψη των συνομιλιών. Εξάλλου ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντένις Μακσέιν απαντώντας σε ερώτηση βρετανού βουλευτή χαιρέτισε τη δέσμευση της Τουρκίας να καταβάλει την αποζημίωση στην Τιτίνα Λοϊζίδου και κάλεσε τις τουρκικές αρχές να εξακολουθήσουν να συνεργάζονται με τη γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρώπης για να διασφαλιστεί η καταβολή της αποζημίωσης το ταχύτερο δυνατό.

    [08] ΕΡΤΟΓΑΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν δήλωσε ότι μια δίκαιη λύση του Κυπριακού θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες στο νησί, να αποδέχεται την ίση κυριαρχία και την πολιτική ισότητα των δύο πλευρών και να διατηρεί τη διζωνικότητα στο νησί. Είπε επίσης ότι η Τουρκία υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η τουρκοκυπριακή πλευρά για να επιτύχει ένα ειρηνικό συμβιβασμό. Ο τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ειρηνευτική επιχείρηση, η οποία, όπως είπε, αποτελεί το πλέον σημαντικό στάδιο της εθνικής υπόθεσης της Τουρκίας, που έφερε την ειρήνη στην νήσο. Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα του απέδειξε πολλές φορές στον κόσμο ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μόνοι. Υποστήριξη στο ψευδοκράτος του Ντενκτάς εξέφρασε και ο Πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς.

    [09] ΑΚΚΙΝΤΖΙ ΚΟΜΜΑ

    Ο Τουρκοκύπριος πολιτικός Μουσταφά Ακκιντζί παρουσίασε σήμερα τις προγραμματικές δηλώσεις της Κίνησης για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία της οποίας ηγείται, ενόψει της σύστασης νέου κόμματος στα κατεχόμενα. Το νέο κόμμα θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, του οποίου ηγείται σήμερα ο κύριος Ακκιντζί, του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος του Ιζέτ Ιζτζιάν, και του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Μεχμέτ Σουλεϊμάνογλου. Κύριοι στόχοι της κίνησης για την ειρήνη και τη δημοκρατία, ανέφερε ο Μουσταφά Ακκιντζί, είναι η επιτυχία στις εκλογές του Δεκεμβρίου, η επίτευξη λύσης με συνομιλίες στη βάση του σχεδίου Ανάν με μια νέα διαπραγματευτική ομάδα και η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση την πρώτη Μαϊου του 2004. Ο Μουσταφά Ακκιντζί υποστήριξε ότι οι βασικές αρχές του σχεδίου Ανάν δεν μπορούν να αλλάξουν, ενώ όπως είπε, υπάρχουν πολλές λευκές σελίδες στο σχέδιο που πρέπει να συμπληρωθούν. Ο κύριος Ακκιντζί παρουσίασε τα 47 ιδρυτικά μέλη του νέου Κόμματος και το δεκαπενταμελές Εκτελεστικό Σώμα.

    [10] ΗΠΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Οι αμερικανοί στρατηγοί Τζέϊμς Τζόουνς και Τζον Αμπιζάϊντ αρχίζουν σήμερα επαφές στην Αγκυρα με την Τουρκική στρατιωτική ηγεσία με στόχο την εκτόνωση της κρίσης που πυροδότησε η πρόσφατη σύλληψη Τούρκων στρατιωτών στο Βόρειο Ιράκ. Ο στρατηγός Τζόουνς, ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, συναντήθηκε ήδη το πρωί με τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελίου, στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ. Το απόγευμα αναμένεται στην Αγκυρα ο δοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή στρατηγός Αμπιζάϊντ.

    [11] ΠΑΦΟΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

    Η Αστυνομία συνέλαβε χθες πέντε άτομα στο πλαίσιο συνδυασμένων επιχειρήσεων για καταπολέμηση των ναρκωτικών στην Πάφο και την Πόλη Χρυσοχούς. Σε οικία βρετανών στην Κάτω Πάφο βρέθηκε ένα υπό καλλιέργεια φυτό κάνναβης, ύψους τριών μέτρων και μικρές άλλες ποσότητες κάννναβης. Στην Πόλη Χρυσοχούς εξάλλου ερευνήθηκαν επαγγελματικά υποστατικά, κατοικίες και αυτοκίνητα για εντοπισμό ναρκωτικών. Ενας εικοσάχρονος φοιτητής που εργαζόταν ως γκαρσόνι σε μπυραρία στο Λατσί συνελήφθη όταν στην κατοχή του βρέθηκαν τρία γραμμάρια κάνναβης. Στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης, η αστυνομία βρήκε σε οικία εικοσιεξάχρονου στην Πόλη Χρυσοχούς, φυσίγγια πυροβόλου όπλου και ένα σπρέη παράλυσης.

    [12] ΦΥΛΑΚΕΣ Τ/ΚΥΠΡΙΟΣ

    Ανήλικος Τουρκοκύπριος καταδικάστηκε πρόσφατα σε τρεις μήνες φυλάκιση και οδηγήθηκε στις Κεντρικές Φυλακές, επειδή δεν κατέβαλε πρόστιμο εκατόν λιρών. Αυτό αποκάλυψε με δηλώσεις στο Τρίτο ο Διευθύντης των Φυλακών Πανίκος Κυριάκου, προσθέτοντας ότι τελικά το πρόστιμο πλήρωσαν οι δικοί του και ο Τουρκοκύπριος βγήκε από τις φυλακές. Ο κύριος Κυριάκου ανέφερε επίσης ότι παρά την έγκριση του νόμου για αστικά χρέη, η κατάσταση στις φυλακές παραμένει η ίδια. Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Ιωνάς Νικολάου, ανέφερε ότι η νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή αφορά μόνο τα αστικά χρέη και όχι πρόστιμα. Μιλώντας επίσης στο Τρίτο ο κύριος Νικολάου πρόσθεσε ότι έχουν κινηθεί οι διαδικασίες από κρατουμένους για αναστολή του εντάλματος φυλάκισής τους καί ότι σύντομα αναμένονται αποτελέσματα.

    [13] ΕΡΓΑΤΙΚΟ

    Σε εργατικό ατύχημα τραυματίστηκε ο Θωμάς Χριστοφόρου, 42 ετών, από τον Λυθροδόντα. Το ατύχημα συνέβη στις τρεις και τριάντα χθες το απόγευμα ενώ ο Χριστοφόρου, που ασχολείτο με συγκόλληση στέγης εργοστασίου στα Λατσιά, έπεσε από ύψος δύομισι μέτρων σε μεταλλική κατασκευή. Ο Χριστοφόρου μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με κρανιοεγκεφαλική κάκωση και τραύμα στο χέρι.

    [14] ΠΕΡΙΛΗΨΗ

    Σταθερό πλαίσιο στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προσφέρει η Ευρώπη δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος αποστέλλει σήμερα την απαντητική επιστολή του στον Κόφι Ανάν, στην πρόταση Ντενκτάς για επαναφορά των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του 1994

    Μόνη βάση για διαπραγμάτευση λύσης του Κυπριακού το σχέδιο Ανάν, δήλωσε ο Ρίτσιαρντ Μπάουτσιερ

    Αποδοχή των πραγματικοτήτων, ίση κυριαρχία, πολιτική ισότητα διατήρηση της διζωνικότητας ζητεί ο Ταγίπ Ερντογαν

    Ο Μουσταφά Ακκιντζί παρουσίασε τις προγραμματικές δηλώσεις της Κίνησης για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία της οποίας ηγείται, ενόψει της σύστασης νέου κόμματος στα κατεχόμενα

    [15] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού

    Κυρίως αίθριος θα είναι ο καιρός το απόγευμα, με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν θαλάσσιοι μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και τοπικά στα νότια παράλια, έως πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα νότια προσήνεμα παράλια έως ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 στα νότια παράλια, στους 30 στα δυτικά και στους 28 στα υψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα παραμείνει αίθριος. Τοπικά όμως θα σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως βορειοδυτικοί, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη έως λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 19 στα υψηλότερα ορεινά. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 18 July 2003 - 16:35:55 UTC