Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-06-09

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ ΓΟΥΕΣΤΟΝ
  • [02] ΙΑΚΩΒΟΥ ΗΠΑ
  • [03] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΛΙΜΑΝΙΑ
  • [04] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΜΠΑΥΡΑΚ
  • [05] ΠΟΛΩΝΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦ
  • [06] ΠΡΟΝΤΙ ΠΟΛΩΝΙΑ
  • [07] ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ
  • [08] ΜΑΡΚΟΣ 300
  • [09] ΤΑΚΗΣ 300
  • [10] ΛΙΒΕΡΑΣ ΤΕΛΟΣ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ 9/6/03

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ ΓΟΥΕΣΤΟΝ

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένη είναι η κυπριακή Κυβέρνηση από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Τόμας Γουέστον, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν κατηγορηματικά αναγνώριση του ψευδοκράτους και διεξαγωγή συνομιλιών εκτός του πλαισίου των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τόνισε ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό, οι οποίες έγιναν στην εφημερίδα Σημερινή, διατυπώνουν τη σωστή Αμερικανική πολιτική επί του θέματος. Ο εκπρόσωπος είπε επίσης οτι η κυβέρνηση αναμένει ότι η επικείμενη επίσκεψη Γουέστον στην Κύπρο δεν πρόκειται να συνοδευθεί από πιέσεις προς την Ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση των προθέσεων όλων των εμπλεκομένων.

    [02] ΙΑΚΩΒΟΥ ΗΠΑ

    Υψηλού επιπέδου επαφές με την αμερικανική κυβέρνηση πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος αναχώρησε χθες για τις Ηνωμενες Πολιτείες. Ο κύριος Ιακώβου δήλωσε ότι κατά τις επαφές του θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τα μελλοντικά βήματα στο Κυπριακό, μέχρι και την τελική ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο υπουργός εξωτερικών τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιδεικνύει τελευταίως μεγάλο ενδιαφέρον για την επίλυση του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι πιθανώτατα, μετά τη δική του επίσκεψη, θα επιδείξει ακόμα πιο ζωντανό ενδιαφέρον.

    [03] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΛΙΜΑΝΙΑ

    Εκτός συζήτησης παραμένει για την Κυβέρνηση, το ενδεχόμενο εξαγωγής προϊόντων από το λιμάνι Αμμοχώστου. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε στο ΡΙΚ ότι οι κίνδυνοι που απορρέουν για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και το πλεονέκτημα που θα προσφέρει στον Ραούφ Ντενκτάς ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι παράγοντες, που το θέτουν εκτός διαπραγμάτευσης.

    [04] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΜΠΑΥΡΑΚ

    Ο Ραούφ Ντενκτας δήλωσε ότι σε περίπτωση νίκης των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στις λεγόμενες εκλογές του ερχόμενου Δεκέμβρη, θα παραιτηθεί από τη θέση του εκπροσώπου της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις συνομιλίες, αλλα θα παραμένει στην ηγεσία του ψευδοκράτους του. Μιλώντας σε τουρκικό ιδιωτικό κανάλι, ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι η δέσμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για στήριξη των τουρκοκυπρίων τους υποτάσσει, δήθεν, στους ελληνοκύπριους και ότι η βοήθεια προς τους δήμους παραχωρείται μόνον σε τρείς, που ελέγχονται από δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλή Ταλάτ απέρριψε τους ισχυρισμούς του Ντενκτάς για τους τρεις δήμους και τον κατηγόρησε ότι λασπολογεί σε βάρος όλων, θεωρώντας τον εαυτό του ηγεμόνα και δικτάτορα. Όπως είπε ο κύριος Ταλάτ, την κύρια ευθύνη για την ένταξη μόνο των Ελληνοκυπρίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση φέρει ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος κάποια μέρα, είπε, θα κληθεί να λογοδοτήσει.

    [05] ΠΟΛΩΝΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦ

    Οι Πολωνοί, με συντριπτική πλειοψηφία, τάχθηκαν υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο, εβδομήντα πέντε τοις εκατό των εικοσιεννέα εκατομμυρίων ψηφοφόρων, ψήφισαν "ναι" στην ένταξη. Το αποτέλεσμα χαιρέτισε με ενθουσιασμό ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέβσκι, ο οποίος δήλωσε ότι η Πολωνία επιστρέφει στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

    [06] ΠΡΟΝΤΙ ΠΟΛΩΝΙΑ

    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Πολωνία χαιρέτισε και η Ευρωπαική Επιτροπή ως σημαντική στροφή στην ιστορία της Ευρώπης. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, με τηλεφώνημα στον Πολωνό Πρόεδρο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα και ανέφερε ότι ένα μεγάλο και δυνατό έθνος ετοιμάζεται να γυρίσει τη σελίδα ενός τραγικού αιώνα και να πάρει μια νέα θέση που δικαιούται στην Ευρώπη.

    [07] ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους πέντε κόμμα τεσσάρων βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις δέκα το πρωί στο Λιτόχωρο, του νομού Πιερίας. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή μέχρι και στη Λάρισα, όπου σημειώθηκαν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, καθώς επίσης στο Βόλο και στην Κατερίνη. Μέχρι στιγμής δεν αναφέρθηκαν υλικές ζημιές.

    [08] ΜΑΡΚΟΣ 300

    Ο υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού επανέλαβε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση αφησε οικονομικές υποχρεώσεις ύψους τριακοσίων εκατομμυρίων στη νέα κυβέρνηση, αφήνοντας εκτεθειμένη τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μιλώντας στο Τρίτο ο κύριος Κυπριανού ανέφερε πολλά από τα ποσά αυτά δεν υπήρχαν στους προϋπολογισμούς, όταν κατατίθεντο ενώπιον της Βουλής. Είπε επίσης ότι κάθε ημέρα που περνά η νέα κυβέρνηση βρίσκει και άλλες υποχρεώσεις. Ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι πολλές από τίς υποχρεώσεις αυτές έπρεπε να είχαν προβλεφθεί από την απελθούσα κυβέρνηση προτού κατατεθούν οι προϋπολογισμοί του τρέχοντος έτους στη Βουλή

    [09] ΤΑΚΗΣ 300

    Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης υποστήριξε ότι οι επικρίσεις για υποχρεώσεις πέραν των τριακοσίων εκατομμυρίων λιρών ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Μιλώντας επίσης στο Τρίτο ο κύριος Κληρίδης ανέφερε ότι υπήρχε πλήρης διαφάνεια στις αποφάσεις του υπουργικού Συμβούλιου, οι οποίες ανακοινώνονταν. Είπε ακόμα ότι τα περισσότερα από τα ποσά που αναφέρονται δεν μπορούσαν να προβλεφθούν. Ως παράδειγμα, ο κύριος Κληρίδης ανέφερε τη συμφωνία που επήλθε με την ΠΑΣΥΔΥ για τις αυξήσεις των Δημοσίων Υπάλλήλων παραμονές του 2002, γεγονός που δημιούργησε πρόσθεστες οικονομικές υποχρεώσεις. Είπε επίσης ότι οι υποχρεώσεις σε θέματα αμυντικών δαπανών ήταν εν γνώσει των κομμάτων, αφού εγκρίνονται από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

    [10] ΛΙΒΕΡΑΣ ΤΕΛΟΣ

    Τελείται σήμερα, στις τέσσερις το απόγευμα, από τον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία, η κηδεία του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Λιβέρα, που πέθανε σε ηλικία εξηνταεννέα ετών. Ο Δημήτρης Λιβέρας ήταν ιδρυτικό μέλος του ΔΗΚΟ, με το οποίο εκλέγηκε και βουλευτής. Στην κηδεία θα παραστεί ο Πρόεδρος Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά θα σχηματιστούν νεφώσεις που δυνατόν να φέρουν λίγες τοπικές βροχές ή και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στις ορεινές περιοχές.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως δυτικοί, ασθενείς έως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια έως ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια και ανατολικά παράλια, στους 29 στα δυτικά παράλια και στους 25 στα υψηλότερα ορεινά. Ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 9 June 2003 - 14:48:17 UTC