Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-06-05

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΝΕΟ
  • [02] ΑΚΑΜΠΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
  • [03] ΜΠΟΥΣ ΚΑΤΑΡ
  • [04] ΡΩΣΙΑ ΕΚΡΗΞΗ ΝΕΟ
  • [05] ΣΑ ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [06] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΗΜΙΚΡΑΤΙΚΟΙ
  • [07] ΑΒΕΡΩΦ ΗΜΙ
  • [08] ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΕΛΟΣ
  • [09] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ
  • [10] ΑΓΕΛΑΔΑ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003

  • [01] ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΝΕΟ

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρήστου δήλωσε ότι τίποτε δεν αλλάζει σχετικά με το θέμα των Τουρκοκυπριακών περιουσιών ύστερα από τη γνωμάτευση του νέου Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα. Ο κύριος Χρήστου που σχολίαζε δημοσιεύματα για γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα με την οποία ακυρώνεται ουσιαστικά ό,τι ίσχυε έως τώρα, είπε ότι με την γνωμάτευση του κυρίου Νικήτα δεν ακυρώνονται τα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα. Ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχουν οι δυνατότητες πολιτικών αποφάσεων από το Υπουργικό Συμβούλιο μέσα στα πλαίσια και το πνεύμα των γνωματεύσεων του Γενικού Εισαγγελέα. Το καθεστώς διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών δεν αλλάζει σε ότι αφορά στα νομικά συμπεράσματα σε σχέση με την ισχύουσα και επί του προηγούμενου Γενικού Εισαγγελέα κατάσταση, είπε ο κύριος Χρίστου. Ισχύουν όλα, είπε, όσα γνωρίζατε, μέχρι νεότερης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τα δημοσιεύματα ο κύριος Νικήτας, στηριζόμενος σε απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου δεν αποδέχεται το διαχωρισμό των Τουρκοκυπρίων σε αυτούς οι οποίοι εξαναγκάστηκαν να εγκατασταθούν στις κατεχόμενες περιοχές μετά την εισβολή και σε αυτούς που διαμένουν στο εξωτερικό.

    [02] ΑΚΑΜΠΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

    Η συμφωνία για το Μεσανατολικό στην Ακαμπα της Ιορδανίας, πυροδότησε έντονες αντιδράσεις μεταξύ των σκληροπυρηνικών εβραίων εποίκων και των ριζοσπαστικών παλαιστινιακών οργανώσεων. Τους εβραίους έποικους ενόχλησε η υπόσχεση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Αριέλ Σιαρόν να καταστρέψει τους εβραϊκούς οικισμούς που έχουν ανεγερθεί χωρίς άδεια, ενώ των παλαιστινιακών οργανώσεων, η δέσμευση του παλαιστίνιου Πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς για τερματισμό της ένοπλης Ιντιφάντα. Χιλιάδες Εβραίοι έποικοι πραγματοποίησαν διαδηλώσεις χθες βράδυ στο κέντρο των Ιεροσολύμων, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην εφαρμογή του νέου ειρηνευτικού σχεδίου. Εντονες ήταν ωστόσο και οι αντιδράσεις στην αντίπερα όχθη. Οι οργανώσεις Χαμάς, Τζιχάτ και Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ορκίστηκαν να συνεχίσουν την ένοπλη αντίσταση εναντίον των Ισραηλινών, μέχρι να απελευθερωθεί κάθε εκατοστό της παλαιστινιακής γης.

    [03] ΜΠΟΥΣ ΚΑΤΑΡ

    Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους χαρακτήρισε καλή αρχή την πρώτη τριμερή συνάντηση που είχε με τους Πρωθυπουργούς του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο προεδρικό αεροσκάφος ενώ κατευθυνόταν στην αμερικανική βάση στο Κατάρ ο κύριος Μπους είπε, ωστόσο, ότι η αληθινή πρόοδος θα επιτευχθεί όταν θα συνυπάρχουν ειρηνικά το Ισραηλινό και το Παλαιστινιακό κράτος.

    [04] ΡΩΣΙΑ ΕΚΡΗΞΗ ΝΕΟ

    Δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας που έγινε σε λεωφορείο, το οποίο μετέφερε πιλότους της ρωσικής αεροπορίας και πολίτες. Εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι την επίθεση διενήργησε γυναίκα, στο δρόμο μεταξύ της πόλης Μοζντόκ και στρατιωτικής βασης στη Βόρεια Οσσετία κοντά στα σύνορα με την Τσετσενία. Η γυναίκα καμικάζι πλησίασε το λεωφορείο και αυτοανατινάχθηκε, την ώρα που αυτό περνούσε από σιδηροδρομική διάβαση. Μεταξύ των θυμάτων είναι επτά πολίτες και οκτώ στρατιωτικοί.

    [05] ΣΑ ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα έχει αύριο ανεπίσημες διαβουλεύσεις με αντικείμενο το περιεχόμενο του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Οπως μεταδίδει από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο ανταποκριτής του Κυπριακού Πρακτοείου Ειδήσεων, το πρωί θα γίνουν διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας με τις χώρες που διαθέτουν αποσπάσματα στην Κύπρο. Η επίσημη συνεδρία του Συμβουλίου για υιοθέτηση του ψηφίσματος έχει ορισθεί για το πρωί της εντεκάτης Ιουνίου.

    [06] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΗΜΙΚΡΑΤΙΚΟΙ

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δήκο Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι τα συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών συμμετέχουν στη διακυβέρνηση του τόπου και γι' αυτό θα πρέπει να προέρχονται από τα κόμματα τα οποία συνεργάστηκαν για να μπορέσουν να υλοποιήσουν το προεκλογικό τους πρόγραμμα. Μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κύριος Κλεάνθους απέρριψε την αναλογική εκπροσώπηση στους Οργανισμούς αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξουν αποκλεισμοί. Ανέφερε επίσης ότι θα ζητηθεί συμμετοχή μελών του Δημοκρατικού Συναγερμού, σε περιορισμένο αριθμό. Θα πρόκειται, είπε, για συμμετοχή καί όχι για έλεγχο των Συμβουλίων.

    [07] ΑΒΕΡΩΦ ΗΜΙ

    Εξάλλου ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Δησύ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι ο σχηματισμός επιτροπών από κόμματα για να σχηματισθεί κατάλογος ονομάτων για συμμετοχή στα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών αποτελεί παραβίαση των θεσμών. Αυτό, είπε, είναι καθαρά θέμα του υπουργικού Συμβουλίου. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να διαβουλευθεί με τον Δησύ για το θέμα αυτό καί πρόσθεσε ότι το κόμμα του δεν επαιτεί, αλλά απαιτεί συμμετοχή στα Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών, ώστε να ασκείται ο κατάλληλος έλεγχος για χρηστή διοίκηση.

    [08] ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΕΛΟΣ

    Πέθανε χθες σε ηλικία ενενήντα ενός ετών ο λόγιος και ποιητής Παναγιώτης Θεοδώρου από την Αλάμπρα. Η συλλογή του "Αρετής και αρμονίας ποιήματα", που εκδόθηκε από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, έτυχε ευμενούς υποδοχής από το αναγνωστικό κοινό της Κύπρου. Η κηδεία του Θεοδώρου θα γίνει στις τέσσερις το απόγευμα στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνας Αλάμπρας.

    [09] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

    Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες προτρέπουν όσους μεταβαίνουν στις κατεχόμενες περιοχές να μην μεταφέρουν μαζί τους σκύλους ή άλλα κατοικίδια ζώα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να προσβληθούν από διάφορες ασθένειες, όπως ο Εχινόκοκκος και η Βρουκέλλωση. Σε ανακοίνωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών σημειώνεται ότι οι κατεχόμενες περιοχές, δεν ελέγχονται από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, δεν θα επιτρέπεται η επαναφορά των ζώων στις ελεύθερες περιοχές και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τα ζώα θα κατακρατούνται και θα θανατώνονται.

    [10] ΑΓΕΛΑΔΑ

    Αστυνομική ανακοίνωση αναφέρει ότι στην περιοχή Σταυροβουνίου περιφέρεται αφηνιασμένη αγελάδα, η οποία διέφυγε χθες από το Κεντρικό Σφαγείο Κοφίνου κατά τη διαδικασία παράδοσης στο Σφαγείο. Καλούνται οι οδηγοί που διακινούνται στην περιοχή Σταυροβουνίου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιανατολικοί έως νοτιοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια έως ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 32 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 29 στα νότια παράλια, στους 27 στα δυτικά και στους 22 βαθμούς στα υψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις. Σε μερικές περιοχές ενδέχεται να σχηματιστεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς, τριών μποφόρ ενώ η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και στα νότια παράλια, στους 18 στα δυτικά και στους 15 στα υψηλότερα ορεινά. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 5 June 2003 - 21:13:25 UTC