Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-05-23

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ ΔΙΚΑΙΩΣΗ
  • [02] ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΝΤΕΝ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΣ
  • [04] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΘΕΣΗ
  • [05] ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΛΓΕΡΙΑ
  • [06] ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
  • [07] ΑΕΡΟ ΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
  • [08] ΑΕΡΟ ΑΓΓΕΛΗΣ
  • [09] ΠΑΦΟΥ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ
  • [10] ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΑΣΙΑ
  • [11] ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
  • [12] ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΙΝΟ
  • [13] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΜΑΙΟΥ 2003

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ ΔΙΚΑΙΩΣΗ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η θέση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ότι η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη και ως εκ τούτου δεν μπορούν να επαναρχίσουν συνομιλίες, δικαιώνει απόλυτα τη στάση της ελληνικής κυπριακής πλευράς.

    Οι ξένες κυβερνήσεις είναι ενήμερες, είπε, όπως και ο Κόφι Ανάν, για την αρνητική τουρκική θέση.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την αναχώρησή του το πρωί για την Αθήνα, ο κύριος Ιακώβου είπε, ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά επιδεικνύει προθυμία για επανέναρξη του διαλόγου, υπό τις καλές υπηρεσίες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, όπως προβλέπονται από συγκεκριμένα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και με βάση το Σχέδιο Ανάν.

    [02] ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Στις δηλώσεις του ο Κώστας Σημίτης, ύστερα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, ανέφερε ότι συζήτησαν με τον Τόνυ Μπλερ το Κυπριακό και συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να αρχίσουν συνομιλίες γύρω από το σχέδιο Ανάν αν δεν αλλάξει τη σημερινή της στάση η Τουρκία.

    [03] ΝΤΕΝ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΣ

    Ο Ντενκτάς ομολογεί τώρα ότι η πολιτική του εξυπηρετεί μόνο τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Τουρκίας.

    Σε δηλώσεις στην κατεχόμενη Κερύνεια παραπονέθηκε ότι δέχεται πισώπλατες μαχαιριές από την αντιπολίτευση, επειδή υπερασπίζεται την πολιτική, που έχει χαραχτεί από κοινού με την Τουρκία. Για να προσθέσει ότι δεν τίθεται θέμα παραχωρήσεων, αφού η σημασία της Κύπρου για την Τουρκία, θα αυξηθεί - είπε- όταν οι αγωγοί πετρελαίου φθάσουν στη Μεσόγειο.

    Ο Ντενκτάς κάλεσε την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση να υπερασπιστεί αυτή την εθνική πολιτική, κατά την έκφρασή του, και την κατηγόρησε ότι αντιτίθεται σε επενδύσεις στα Κατεχόμενα, με αποτέλεσμα να αναζητούν οι Τουρκοκύπριοι τη βοήθεια των Ελληνοκυπρίων.

    [04] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΘΕΣΗ

    Ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, εγκαινιάζοντας χθες βράδυ τη Διεθνή Εκθεση, εξέφρασε ετοιμότητα για άμεσες και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, για την επίλυση του Κυπριακού.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το σχέδιο Ανάν παραμένει στο τραπέζι, όπως παραμένουν και οι βελτιώσεις, που έχει εισηγηθεί η ελληνική κυπριακή πλευρά με το έγγραφο, που ο ίδιος υπέβαλε στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Παραμένουν επίσης, τόνισε, οι βελτιώσεις και τροποποιήσεις, που καθίστανται αναγκαίες μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης.

    [05] ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΛΓΕΡΙΑ

    Στην Αλγερία, συνεχίζονταν όλη τη νύχτα οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό επιζώντων στα χαλάσματα κτιρίων, που κατέρρευσαν από τον τρομακτικό σεισμό, που έπληξε τη χώρα.

    Σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και με γυμνά χέρια, άνθρωποι ψάχνουν απεγνωσμένα στα ερείπια για την ανεύρεση των δικών τους.

    Δεκαεπτά ώρες μετά το σεισμό, συνεργείο ανέσυρε ζωντανό έναν 60άχρονο από τα ερείπια τετραόροφου κτιρίου στην πόλη Μπουμερντές.

    Οι νεκροί ανήλθαν ήδη στους στους χίλιους ενενήντα δύο, ενώ οι τραυματίες ξεπερνρούν τις επτά περίπου χιλιάδες. Εκατοντάδων άλλων ανθρώπων αγνοείται η τύχη.

    Δεκάδες χιλιάδες Αλγερινοί διανυκτέρευσαν στο ύπαιθρο, φοβούμενοι δεύτερο κτύπημα του Εγκέλαδου.

    Ο σεισμός της Τετάρτης ήταν έξι κόμμα επτά βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

    [06] ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ

    Ισχυρός σεισμός, έξι κόμμα πέντε βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ συγκλόνισε το πρωί και το νότιο Καζακστάν, προκαλώντας τον θάνατο σε τρία τουλάχιστον άτομα. Σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς στο χωριό Λουγκοβόι, όπου εντοπίζεται και το επίκεντρο του σεισμού.

    Σεισμική δόνηση, τεσσάρων κόμμα πέντε βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, σημειώθηκε χθες και στην επαρχία Χορασάν, του ανατολικού Ιράν. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πόλη Ταμπάς.

    [07] ΑΕΡΟ ΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

    Καθηλωμένα στο έδαφος για έξι ώρες θα παραμείνουν τη Δευτέρα τα αεροσκάφη των Κυπριακών Αερογραμμών, λόγω στάσης εργασίας, που προκήρυξαν οι συντεχνίες, διαμαρτυρόμενες για καθυστέρηση στην ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

    Ο πρόεδρος της Συνυκά Κώστας Δημητρίου κατηγόρησε τις Κυπριακές Αερογραμμές ότι δεν έχουν τοποθετηθεί επί των αιτημάτων των εργαζομένων και πρόσθεσε ότι η στάση εργασίας είναι μικρό μέτρο σε σχέση με όσα θα ακολουθήσουν.

    [08] ΑΕΡΟ ΑΓΓΕΛΗΣ

    Ο εκπρόσωπος των Κυπριακών Αερογραμμών Τάσος Αγγελής επανέλαβε την ετοιμότητα της εταιρείας για έναρξη διαπραγματεύσεων. Λόγω των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η εταιρεία, είπε, είχε ζητηθεί πίστωση χρόνου ωσότου διορισθεί νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο να χειρισθεί το θέμα.

    Ο κύριος Αγγελής κάλεσε τους εργαζομένους να άρουν τα απεργιακά μέτρα και να προσέλθουν σε διάλογο, για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

    [09] ΠΑΦΟΥ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ

    Πρόσκληση για να τελέσουν συλλείτουργο στις 29 Ιουνίου θα απευθύνει ο μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος στον μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, για να τερματιστεί έτσι η μεταξύ τους διάσταση.

    Στις 29 Ιουνίου γιορτάζουν οι απόστολοι Πέτρος και Παύλος και η μητρόπολη Πάφου τους τιμά με ιδιαίτερη λαμπρότητα.

    Η κίνηση του μητροπολίτη Πάφου εμμέσως παραπέμπει και στο μείζον θέμα των αρχιεπισκοπικών εκλογών, καθώς ο πρώτος τη τάξει μητροπολίτης θέλει χωρίς προβλήματα και προσωπικές αντιδικίες η Εκκλησία να προχωρήσει σε αποφάσεις.

    Θέση του μητροπολίτη Πάφου είναι πως καμιά απόφαση δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο σε ψήφους χωρεπισκόπων, διαφωνούντων των μητροπολιτών.

    [10] ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΑΣΙΑ

    Πενήντα-πέντε νέα κρούσματα της θανατηφόρου άτυπης πνευμονίας καταγράφηκαν σήμερα στη Ταϊβάν, αυξάνοντας των αριθμό στα 538.

    Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην Κίνα, όπου η άτυπη πνευμονία προκάλεσε τον θάνατο τριών ακόμη ανθρώπων, ενώ ανακοινώθηκαν είκοσι νέα κρούσματα.

    Στο Τορόντο του Καναδά, οι υγειονομικές αρχές έκαναν λόγο για τέσσερα πιθανά κρούσματα.

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ανακοίνωσε ότι ζητεί 200 εκατομμύρια δολάρια, για να βοηθήσει χώρες στην καταπολέμηση της ασθένειας. Τα μισά χρήματα θα χορηγηθούν στην Κίνα.

    [11] ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Τα γυρίσματα της ταινίας Μέγας Αλέξανδρος, ενδέχεται να γίνουν στην Αυστραλία αντί στο Μαρόκο.

    Ο σκηνοθέτης και ο παραγωγός της ταινίας κλίνουν προς αυτή την απόφαση, μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στην Καζαπλάνκα. Ο παραγωγός της ταινίας δήλωσε ότι δεν αποκλείεται να αποτελεί στόχο οποιοσδήποτε σημαντικός ηθοποιός. Για τον ίδιο λόγο αναβλήθηκαν στο Μαρόκο τα γυρίσματα της ταινίας Τροία με πρωταγωνιστή το Μπραντ Πιτ.

    Στον Μέγα Αλέξανδρο θα πρωταγωνιστήσουν ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο και η Νικόλ Κίντμαν.

    [12] ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΙΝΟ

    Οι πύλες της Διεθνούς Εκθεσης ανοίγουν απόψε για το κοινό.

    Στην έκθεση μετέχουν με δικά τους περίπτερα δέκα χώρες και άλλες είκοσι εκπροσωπούνται μέσω των Κυπρίων αντιπροσώπων τους. Μετέχουν επίσης κυπριακές επιχειρήσεις και Οργανισμοί.

    Συνολικά 290 εκθέτες, καλύπτουν 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα εκθεσιακού χώρου.

    Η έκθεση θα είναι ανοικτή έως και την Κυριακή, 1η Ιουνίου.

    [13] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Κυρίως αίθριος θα είναι ο καιρός το απόγευμα.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως δυτικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια, έως μέτριοι τεσσάρων μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές έως ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 30 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 27 στα νότια παράλια, στους 25 στα δυτικά και στους 22 στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ αργά το βράδυ αναμένεται να σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση, που θα περιορίσουν τοπικά την ορατότητα.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βορειανατολικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, στους 17 στα νότια και ανατολικά και στους 12 στα υψηλότερα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 23 May 2003 - 14:00:15 UTC