Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-04-17

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ
  • [02] ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΓΚΙΟΥΛ ΑΠΡΟΔΟΚΗΤΟΣ
  • [04] ΠΑΟΥΕΛ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [05] ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΗ
  • [06] ΑΙΓΑΙΟ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ
  • [07] ΑΘΗΝΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • [08] ΦΡΑΝΚΣ ΒΑΓΑΔΑΤΗ
  • [09] ΠΑΟΥΕΛ ΔΑΜΑΣΚΟΣ
  • [10] ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ ΠΥΡ
  • [11] ΟΜΙΧΛΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2003

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ

    Ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε το πρωί στην Αθήνα, ότι δεν αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι απουσίαζε η αντιπροσωπεία της Τουρκίας από την τελετή της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Πρόκειται, πρόσθεσε, για πρόβλημα της Τουρκίας και όχι της Κύπρου.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ως την πιο ιστορική στιγμή, μετά την ανεξαρτησία, την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει απόψε στην Κύπρο.

    [02] ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης φθάνει αύριο στην Κύπρο, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψή του, ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κύριος Σημίτης θα φθάσει στις επτά το απόγευμα και στον κόμβο της Ριζοελιάς του επιφυλάσσεται λαϊκή υποδοχή. Την επομένη θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και θα προσφωνήσει ειδική συνεδρία της Βουλής.

    Εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας δήλωσε στο ΡΙΚ ότι ο κύριος Σημίτης εξέφρασε την επιθυμία να πληροφορηθεί τις απόψεις των κομμάτων της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης. Η συνάντηση θα γίνει στην κατοικία του πρεσβευτή της Ελλάδας, το απόγευμα του Σαββάτου.

    Ο αρχηγός του Ρεπουπλικανικού Κόμματος Αλή Ταλάτ δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον κύριο Σημίτη και δεν πρόκειται να ζητήσει την άδεια του Ντενκτάς.

    Με τον κύριο Σημίτη δήλωσε ότι θα συναντηθει και ο Χουσεϊν Αγκολεμλή, αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης. Την πρόσκληση απέρριψαν οι Ερογλου, Σερντάρ Ντενκτάς και Χασίπλου, που μετέχουν στην ψευδοκυβέρνηση.

    [03] ΓΚΙΟΥΛ ΑΠΡΟΔΟΚΗΤΟΣ

    Απροσδόκητη συνάντηση είχαν το πρωί στον Αστέρα Βουλιαγμένης, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπτουλάχ Γκιούλ. Στη συνάντηση προστέθηκαν αμέσως μετά ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης και ο Τάκης Χατζηδημητρίου.

    Ο Αμπτουλάχ Γκιούλ, σε μια κατιδίαν συνομιλία έδωσε συγκαρητήρια στον κύριο Χρυσοστομίδη, για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κύριος Χρυσοστομίδης δήλωσε στο ΡΙΚ ότι είχε φθάσει τελευταίος στη συνάντηση και αφού καλημέρισε τον κύριο Γκιουλ, εκείνος του απάντησε εις επήκοον όλων: "Συγχαρητήρια για την ημέρα".

    Τα συγχαρητήρια του κυρίου Γκιουλ, πρόσθεσε, αποτελούν τυπική έκφραση, που δεν ανταποκρίνεται στην επίσημη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

    [04] ΠΑΟΥΕΛ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ, σε δηλώσεις του σε δεξίωση της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, με την ευκαιρία της Διεύρυνσης, είπε πως αν η Τουρκία επιθυμεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρέπει να ικανοποιήσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    Ο Κόλιν Πάουελ σε ειδική αναφορά του στην Κύπρο είπε πως καθώς η Ευρώπη ενώνεται και συνεργάζεται μαζί μας για την ειρήνη και τη συμφιλίωση σε όλο τον κόσμο, όλοι μας συνειδητοποιούμε ότι ένα από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης παραμένει διαιρεμένο.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε, παραμένουν απόλυτα δεσμευμένες, ώστε να εξευρεθεί δίκαιη και διαρκής διευθέτηση του Κυπριακού.

    [05] ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΗ

    Ενώ η διεθνής κοινότητα χαιρετίζει τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης καί την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης δέκα ακόμη χωρών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, η Αγκυρα αντιδρά με σπασμωδικές κινήσεις και με προκλήσεις.

    Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι προβαίνει σε ενστάσεις, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει το δικαίωμα να λαμβάνει μονόπλευρα αποφάσεις για το μέλλον της Κύπρου και να δημιουργεί υποχρεώσεις, που παραβιάζουν διεθνείς συμφωνίες.

    Η Τουρκία, προστίθεται, δεν αποδέχεται από νομικής και πολιτικής πλευράς τη Συνθήκη Προσχώρησης ούτε το Πρωτόκολλο για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [06] ΑΙΓΑΙΟ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ

    Είκοσι-οκτώ τουρκικά μαχητικά προέβησαν χθες σε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, σττην περιοχή ελέγχου πτήσεων Αθηνών, αρκετές από τις οποίες εξελίχθηκαν σε παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, στις περιοχές νοτίως της Χίου και Ρόδου.

    Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά, ενώ σε έντεκα περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

    Εννέα από τα τουρκικά αεροσκάφη, που αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά, ήταν οπλισμένα.

    [07] ΑΘΗΝΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Αρχισε το πρωί στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, που αποτελεί την τρίτη και τελευταία εκδήλωση, μετά το Ατυπο Συμβούλιο και την υπογαφή της Συνθήκης Προσχώρησης.

    Στη διάσκεψη οι ηγέτες και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η διάσκεψη ολοκληρώνεται σε λίγο και οι αρχηγοί των αντιπροσωπειών θα προσφέρουν κλαδιά ελιάς σε νέους δρομείς, που θα φθάσουν στο Γουδί, όπου θα γίνει δενδροφύτευση δέντρων ελιάς στο πάρκο της ευρωπαϊκής Ειρήνης.

    [08] ΦΡΑΝΚΣ ΒΑΓΑΔΑΤΗ

    Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στον πόλεμο του Ιράκ στρατηγός Τόμι Φρανκς, έκαμε την πρώτη επίσκεψή του χθες στη Βαγδάτη και από το Προεδρικό Μέγαρο του Σάνταμ Χουσέιν συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρόεδρο Μπους.

    Ο στρατηγός Φράνκς δήλωσε ότι παρουσίασε στον πρόεδρο Μπους την εκτίμησή του για την κατάσταση, καθώς και τι θα αντιμετωπίσουν οι αμερικανικές δυνάμεις την επόμενη εβδομάδα.

    Επίσης είπε ότι αποκαθίσταται η λειτουργία των δικτύων ηλεκτροδότησης και υδροδότησης στο Ιράκ και ότι ξαναλειτούργησαν τα νοσοκομεία.

    [09] ΠΑΟΥΕΛ ΔΑΜΑΣΚΟΣ

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιοτειών Κόλιν Πάουελ, ενδέχεται να μεταβεί στη Συρία προκειμένου να εκτενωθεί η κρίση με τη χώρα αυτή, ανέφερε ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Παρόλο που δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση, ο πρεσβευτής της Συρίας στην Ουάσινγκτον, Ροστόμ αλ-Ζούμπι, δήλωσε στο CNN πως είναι μια καλή είδηση και ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, επειδή - πρόσθεσε - ο απευθείας διάλογος είναι καλύτερος από τις κατηγορίες.

    [10] ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ ΠΥΡ

    Πυρκαγιά ξέσπασε στις δύο μετά τα μεσάνυκτα στο εξωτερικό μέρος του πρακτορείου στοιχημάτων των αδελφών Μελίτας και Μάρως Νικολάου, στην Πάφο.

    Περαστικοί κατάφεραν να περιορίσουν την φωτιά, που κατασβέστηκε από τη Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σύμφωνα με την αστυνομία, η φωτιά τέθηκε κακόβουλα, καθώς βρέθηκαν ίχνη εύφλεκτης ύλης.

    [11] ΟΜΙΧΛΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

    Λόγω πυκνής ομίχλης επηρεάστηκαν το πρωί δύο πτήσεις αεροσκαφών προς το αεροδρόμιο Λάρνακας. Τα αεροπλάνα προσγειώθηκαν τελικά στο αεροδρόμιο Πάφου. Επηρεάστηκαν 350 επιβάτες.

    Ο υπουργός Συγκοινωνιών Κίκης Καζαμίας, που μετέβη στο αεροδρόμιο Λάρνακας, δήλωσε ότι έχει ληφθεί απόφαση για την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού, ώστε τα αεροσκάφη να μπορούν με τη χρήση ακτίνων λέιζερ να προσγειώνονται υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

    Το πρόβλημα με την ομίχλη παρουσιάζεται τουλάχιστο δεκαπέντε φορές το χρόνο και οφείλεται κυρίως στην απότομη αλλαγή των καιρικών συνθηκών.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος, με νεφώσεις στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Παροδικά αραιές χαμηλές νεφώσεις και αραιή ομίχλη θα επηρεάζουν την ορατότητα.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί έως δυτικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 25 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 23 στα παράλια και στους 17 στα υψηλότερα ορεινά.//

    Απόψε οι υψηλές νεφώσεις θα συνεχίσουν να καλύπτουν την περιοχή, ενώ η ορατότητα δυνατό να περιοριστεί, λόγω σκόνης και αυξημένης υγρασίας.

    Τοπικά ενδέχεται να πέσουν ελαφρές βροχές.

    Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε βορειανατολικούς έως ανατολικούς, μέτριους τεσσάρων και τοπικά πέντε μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και σταδιακά θα καταστεί ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό, στα δυτικά παράλια και υψηλότερα ορεινά και στους 15 στα νότια και ανατολικά παράλια.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 17 April 2003 - 14:39:00 UTC