Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-04-04

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΑΓΔΑΤΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
  • [02] ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΦΥΓΗ
  • [03] ΗΠΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • [04] ΜΑΡΚΟΣ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [05] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΑΝ
  • [06] ΗΠΑ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [07] ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ ΤΡΙΤΟ
  • [08] ΟΜΗΡΟΥ- ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [09] ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΦΟΝΟΥ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2003

  • [01] ΒΑΓΔΑΤΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

    Οι Αμερικανοί, ύστερα από ολονύκτιες μάχες, φαίνεται ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος του διεθνούς αεροδρομίου Σάνταμ Χουσέιν της Βαγδάτης. Σε δηλώσεις στο Ρώητερ, ο διοικητής της Τρίτης Μεραρχίας Πεζικού Τζων Πίμποτυ υποστήριξε ότι το 80 τοις εκατόν του αεροδρομίου βρίσκεται πλέον στα χέρια των αμερικανικών δυνάμεων, οι οποίες τώρα θα προχωρήσουν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις. Υποστήριξε ακόμη ότι 40 άνδρες των ειδικών δυνάμεων του ιρακινού στρατού έχουν συλληφθεί αιχμάλωτοι. Ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων μετέδωσε πάντως ότι οι Ιρακινοί εξακολουθούν να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση και η περίμετρος του αεροδρομίου έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Από χθες βράδυ που άρχισε η χερσαία επιχείρηση για κατάληψη του αεροδρομίου οι εκρήξεις στην περιοχή ξεπέρασαν τις εκατό, ενώ την αυγή ισχυρές αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις υποστηριζόμενες από άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη, ενεπλάκησαν σε σκληρές μάχες με τις ιρακινές δυνάμεις. Οι Αμερικανοί υποστήριξαν ότι στις μάχες για τον έλεγχο του αεροδρομίου σκοτώθηκαν τριακόσιοι είκοσι Ιρακινοί στρατιώτες. Υποστήριξαν ακόμη ότι κατέστρεψαν τριάντα ένα αντιαεροπορικά πυροβόλα, 23 άρματα μάχης, ένα όχημα με πυρομαχικά και τρία τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού του ιρακινού στρατού.

    [02] ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΦΥΓΗ

    Νύκτα κόλασης έζησαν οι κάτοικοι κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, οι οποίοι φοβούμενοι τα χειρότερα, εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και μετακινούνται προς το κέντρο της πόλης. Η απεσταλμένη του Ρώητερ μετέδωσε ότι από τα ξημερώματα ουρές αυτοκινήτων σχηματίσθηκαν στους δρόμους που οδηγούν προς τη Βαγδάτη, όπου και εκεί οι άνθρωποι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους. Υπάρχει μια αίσθηση, μετέδωσε η δημοσιογράφος του Ρώητερ, ότι ο πόλεμος έφθασε στη Βαγδάτη και τα πάντα είναι έρημα.

    [03] ΗΠΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

    Επί ποδός βρίσκονται οι πολεμικές βιομηχανίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να ενισχύσουν το οπλοστάσιο της υπερδύναμης, με άλλους δύο και πλέον χιλιάδες πυραύλους Τόμαχωκ. Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο έχει ήδη χρησιμοποιήσει στον πόλεμο στο Ιράκ, το ένα τρίτο από τους δύο χιλιάδες εκατόν Τώμαχοκ που έχει στα αποθέματά του, άρχισε διαπραγματεύσεις με εταιρεία για να επισπεύσει τη διαδικασία παραγωγής των πυραύλων. Η παράδοση των πυραύλων θα γινόταν το 2009, αλλά το Πεντάγωνο ζήτησε την αύξηση της μηνιαίας παραγωγής από 38 που είναι σήμερα στους 50, ώστε να παραδοθούν εντός του 2004. Το κόστος για την προμήθεια των Τόμαχωκ ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν αποκλείεται να αυξηθεί λόγω της απόφασης για επιτάχυνση της διαδικασίας παραγωγής.

    [04] ΜΑΡΚΟΣ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν είχε προχθές στην Κωνσταντινούπολη ο υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο, ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι επρόκειτο για συνάντηση σε κοινωνικό πλαίσιο καί πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο δείπνου που παρατέθηκε στους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Αναπτύξεως. Ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι κατα την ολιγόλεπτη συνομιλία τους, ο κύριος Ερντογαν του είπε ότι η Αγκυρα αφιερώνει σημαντικό χρόνο στο κυπριακό, ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπτουλάχ Γκιούλ θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα αύριο καί ότι θα πρέπει να αναμένεται καί άλλη πρωτοβουλία από την τουρκική πλευρά.

    [05] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΑΝ

    Το Κυπριακό ήταν στα θέματα που συζήτησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, στη Νέα Υόρκη. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κύριος Παπαντωνίου δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας συμφωνεί πως οι τελευταίες προτάσεις Ντενκτάς βρίσκονται έξω απο κάθε πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ουσιαστικής συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών. Είπε ακόμη ότι διαπίστωσε τη βούληση του Κόφι Ανάν το σχέδιό του παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες.

    [06] ΗΠΑ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν στη διαδικασία των καλών υπηρεσιών του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού. Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, αντιδρώντας στις προτάσεις Ντενκτάς, εξέδωσε γραπτή δήλωση, στην οποία υπογραμμίζεται ότι για τις δύο πλευρές ο δρόμος για συνολική επίλυση είναι η επανάληψη των συζητήσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη βάση του σχεδίου Ανάν. Υπογραμμίζεται ακόμη ότι τα όποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης πρέπει να συζητηθούν υπό την αιγίδα του διεθνούς οργανισμού. Ομως, αναφέρει στη δήλωσή του το Στέητ Ντηπάρτμεντ, η προσοχή της Ουάσιγκτον εξακολουθεί να εστιάζεται στην επίτευξη συνολικής, δίκαιης και βιώσιμη λύσης του Κυπριακού και ως εκ τούτου, ακόμη και γνήσια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν μπορούν να αποτελέσουν υποκατάστατο.

    [07] ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ ΤΡΙΤΟ

    Εκτίμηση του ΑΚΕΛ είναι ότι θα υπάρξουν καί άλλες κινήσεις εντυπωσιασμού από τουρκικής πλευράς για το κυπριακό, πρίν από την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης στις 16 Απριλίου.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης σε δηλώσεις στο Τρίτο ανέφερε ότι δεν θα πρόκειται για κινήσεις επί της ουσίας, αλλά για ενέργειες που θα στοχεύουν να παρεμποδίσουν την υπογραφή μιας καθαρής, κατα την έκφρασή του, συνθήκης προσχώρησης. Ο κύριος Κατσουρίδης ανέφερε ότι ήδη έγιναν δύο κινήσεις εντυπωσιασμού. Η μια από την ΄Αγκυρα με την πρόταση για πενταμερή και μια από τον Ντενκτάς με την επιστολή στον πρόεδρο Παπαδόπουλο. Είπε επίσης ότι με την ενέργειά του ο Ντενκτάς δεν έχει πετύχει οτιδήποτε, και αυτό φαίνεται από τις αντιδράσεις των Ηνωμένων Εθνων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων.

    [08] ΟΜΗΡΟΥ- ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκης Ομήρου τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να εξακολουθήσει να δίνει το μήνυμα ότι εμμένει στην εξεύρεση λύσης του κυπριακού καί ότι οι προσπάθειες θα συνεχισθούν και μετά τις 16 Απριλίου. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο, ο κύριος Ομήρου ανέφερε ότι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι δρόμος χωρίς επιστροφή. Είπε επίσης ότι κατα τις επαφές του δεν διαπίστωσε οποιαδήποτε πρόθεση ενσωμάτωσης του σχεδίου Ανάν στη συνθήκη προσχώρησης. Ο κύριος Ομήρου επεσήμανε ότι μετά τις 16 Απριλίου διαμορφώνεται νέο περιβάλλον για το κυπριακό καί πρόσθεσε ότι θα είναι δύσκολο να γίνουν σοβαρές αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό, είπε, πρέπει να το λάβει πολύ σοβαρά υπόψη η τουρκική πλευρά.

    [09] ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΦΟΝΟΥ

    Απόπειρα φόνου Σριλανκέζας οικιακής βοηθού από τον σύζυγό της έγινε το πρωί στην Λευκωσία. Σύμφωνα με την Αστυνομία, γύρω στις 7 το πρωί, Σριλανκέζος επισκέφθηκε την σύζυγό του στο σπίτι όπου εργάζεται στον Αγιο Δομέτιο και μετά από καυγά άρχισε να την μαχαιρώνει. Η άτυχη Σριλανκέζα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και η κατάστασή της είναι εκτός κινδύνου. Εναντίον του συζύγου της εξεδόθη ένταλμα σύλληψης και αναζητείται από την Αστυνομία.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Κυρίως αίθριος θα είναι ο καιρός το απόγευμα, ενώ η ορατότητα θα περιορίζεται κατά διαστήματα λόγω σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειανατολικοί έως νοτιανατολικοί, μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα έιναι λίγο ταραγμένη, ενώ στα προσήνεμα παράλια, έως ταραγμένη. Η θερμοκρασία, στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 24 στα παράλια και στους 20 στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος και η ορατότητα θα παραμείνει σχετικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί, μέτριοι τεσσάρων μποφόρ και τοπικά στα προσήνεμα παράλια, έως ισχυροί, πέντε μποφόρ. H θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό και στα ορεινά και στους 15 στα παράλια.

    Το ύψος των χιονιών στη κορυφή του Ολύμπου είναι 40 εκατοστά και στην πλατεία Τροόδους δέκα.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 4 April 2003 - 22:22:07 UTC