Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-03-31

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΑΓΔΑΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
  • [02] ΒΑΣΟΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [03] ΜΕΤΩΠΑ ΙΡΑΚ
  • [04] ΜΟΣΟΥΛΗ
  • [05] ΙΡΑΚ ΧΑΣΑΝ
  • [06] ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [07] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΥΠΟΣ
  • [08] ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΜΟΛΟΤΟΦ
  • [09] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΠΑΦΟΣ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2003

  • [01] ΒΑΓΔΑΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

    Σίγησε και πάλι η κρατική τηλεόραση του Ιράκ, ως αποτέλεσμα των σφοδρών βομβαρδισμών που δέχεται νυχθημερόν η Βαγδάτη. Πέντε ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν νωρίς το πρωί το κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας. Δύο από τις εκρήξεις σημειώθηκαν λίγο πριν από τις πέντε, στο Προεδρικό Μέγαρο που χρησιμοποιεί ο Κουσάϊ Χουσέϊν, γιος του Σάνταμ Χουσέϊν, στη δυτική όχθη του ποταμού Τίγρη. Το Μέγαρο αυτό πλήγηκε και ψες, ενώ είχε πληγεί και άλλες φορές από την έναρξη του πολέμου. Νωρίτερα, τις αυγινές ώρες ακούστηκαν άλλες τρεις ισχυρές εκρήξεις κοντά στο υπουργείο Πληροφοριών, το οποίο όπως ανακοίνωσε στο Κατάρ το αρχηγείο της Κεντρικής Διοίκησης του Πολέμου, έγινε στόχος πυραύλων Τόμαχοκ - Κρουζ. Αμέσως μετά την επίθεση η κρατική τηλεόραση σταμάτησε να εκπέμπει. Δεν έγινε γνωστό εάν η διακοπή των τηλεοπτικών μεταδόσεων οφείλεται στην καταστροφή του Υπουργείου Πληροφοριών ή άλλων τηλεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων.

    [02] ΒΑΣΟΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Ευρείας κλίμακας επίθεση εναντίον της Βασόρας εξαπέλυσαν Βρετανοί πεζοναύτες με στόχο την κατάληψή της. Βρετανοί στρατιωτικοί δήλωσαν ότι η πραγματική μάχη για κατάληψη της πόλης άρχισε σήμερα. Απεσταλμένος του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα του Κατάρ, μετέδωσε ότι τις χερσαίες επιχειρήσεις υποστηρίζουν αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα στα περίχωρα της Βασόρας ακούστηκαν πολλές εκρήξεις. Αγριες συγκρούσεις ξέσπασαν και στην πόλη Χιντίγια, 80 χιλιόμετρα νοτίως της Βαγδάτης. Στρατιωτικοί δήλωσαν ότι πεζοναύτες προωθήθηκαν δυτικά του ποταμού Ευφράτη, αλλά προς το παρόν δεν σχεδιάζουν να διασχίσουν τη γέφυρα, φοβούμενοι ότι οι Ιρακινοί μπορεί να την ανατινάξουν. Συνταγματάρχης της τρίτης αμερικανικής μεραρχίας πεζοναυτών δήλωσε στο Ρώητερ ότι ένας Αμερικανός τραυματίσθηκε και ότι οι Ιρακινοί υπέστησαν βαριές απώλειες.

    [03] ΜΕΤΩΠΑ ΙΡΑΚ

    Στη Νατζάφ, πεζοναύτες της τρίτης αμερικανικής μεραρχίας ενεπλάκησαν σε μάχες σώμα με σώμα με Ιρακινούς στρατιώτες. Οι συγκρούσεις είναι σφοδρότατες, και όπως δήλωσε Αμερικανός στρατιωτικός, πρόκειται για την πρώτη σοβαρή αναμέτρηση των πεζοναυτών με τις ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις. Μάχες μαίνονται και στις πόλεις Κερμπάλα και Αλ Κούτ, όπου το πυροβολικό των Ιρακινών άνοιξε πυρ εναντίον αμερικανικών θέσεων. Στη Νασιρίγια, νέες μονάδες πεζικού μεταφέρθηκαν στα περίχωρα νοτίως της πόλης και με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν εντατικές έρευνες από σπίτι σε σπίτι για να εξουδετερώσουν θύλακες αντίστασης, σε μια κίνηση, η οποία όπως δήλωσαν στρατιωτικές πηγές, αλλάζει την τακτική των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο ανταποκριτής του Ρώητερ μετέδωσε ότι οι πεζοναύτες δεν βρήκαν καμία αντίσταση. Σύμφωνα με το Ρώητερ οι πεζοναύτες εντόπισαν ένα εγκαταλελειμένο στρατόπεδο και οπλισμό σε διάφορα κτίρια.

    [04] ΜΟΣΟΥΛΗ

    Νέες ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν νωρίς το πρωί στην πόλη Μοσούλη στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, δώδεκα ημέρες μετά την έναρξη των αμερικανο-βρετανικών επιχειρήσεων στη χώρα. Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα, αμερικανικά βομβαρδιστικά διενήργησαν επιθέσεις στην πόλη και τα περίχωρά της. Πυκνοί καπνοί έχουν ήδη σκεπάσει πολλές περιοχές της Μοσούλης. Βομβαρδισμούς δέχθηκε το πρωί, για τρίτη συνεχή ημέρα και η περιοχή του Καλάκ, 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Μοσούλης, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Στην περιοχή, που βρίσκεται στη μεθοριακή γραμμή που χωρίζει το ιρακινό Κουρδιστάν από την υπόλοιπη χώρα, διενεργήθηκαν πέντε επιθέσεις εναντίον ιρακινών θέσεων. Στην ίδια περιοχή εκδηλώθηκαν άλλες τέσσερις επιθέσεις στη διάρκεια της νύκτας

    [05] ΙΡΑΚ ΧΑΣΑΝ

    Τα ίχνη του Αλί Χασάν Ματζίντ, ή "Χημικού Αλί" αναζητούν οι Αμερικανοί, κρίνοντας ότι είναι αυτός που διευθύνει τις επιθέσεις αυτοκτονίας. Ο Αλί Χασάν, εξάδελφος του Ιρακινού Προέδρου και γνωστός από τις επιθέσεις εναντίον των Κούρδων με τοξικά αέρια το 1988, διευθύνει τις ιρακινές επιχειρήσεις στο νότο. Πεζοναύτες με την υποστήριξη βομβαρδιστικών, ελικοπτέρων και αρμάτων μάχης, εισέβαλαν στην πόλη Σάτρα κοντά στη Νασιρίγια, ύστερα από πληροφορίες Ιρακινών αντιφρονούντων, ότι ο Αλί Χασάν κρυβόταν στην πόλη, μαζί με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος Μπάαθ, που συντονίζουν τις ενέργειες των παραστρατιωτικών. Ο ανταποκριτής του Ρώητερ μετέδωσε ότι προτού οι πεζοναύτες προωθηθούν μέσα στην πόλη βομβαρδιστικά έρριξαν τέσσερις βόμβες ακριβείας εναντίον ιρακινών θέσεων, οι οποίες πλήγηκαν και από οπλοπολυβόλα μαχητικών ελικοπτέρων.

    [06] ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν υποστήριξε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται σε δύο κυρίαρχα κράτη, που να συνάδουν με τις πραγματικότητες, όπως είπε, στην Κύπρο. Μιλώντας ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να επιλύσει το Κυπριακό, το οποίο, είπε, διέρχεται μια δύσκολη φάση.

    [07] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΥΠΟΣ

    Από πανικό έχει καταληφθεί η τουρκοκυπριακή ηγεσία, λόγω του διογκούμενου κύματος αντιδράσεων στα κατεχόμενα, αναφέρει σε σημερινό άρθρο της η εφημερίδα Κίπρισλι. Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα επισημαίνει ότι οι προσπάθειες του κατοχικού καθεστώτος να απογορεύσει με κάθε τρόπο την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων, εκδηλώσεων και απεργιών, αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Αναφέρει επίσης ότι οι λεγόμενες αρχές του ψευδοκράτους λαμβάνουν μέτρα για φίμωση του τουρκοκυπριακού Τύπου και καταβάλλει προσπάθεια για αναβολή των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα. Η εφημερίδα Αφρίκα εκφράζει απογοήτευση για τη μη επίτευξη προόδου προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού, ενώ απομένουν μόνο δύο εβδομάδες έως την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [08] ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΜΟΛΟΤΟΦ

    Η Αστυνομία συνέλαβε τις πρωϊνές ώρες άνδρα, ηλικίας 25 χρόνων, ο οποίος έρριψε βόμβα μολότωφ στον εξωτερικό τοίχο της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία. Από τη ρίψη της βόμβας δεν προκλήθηκαν οποιεσδήποτε ζημιές στο κτίριο. Το επεισόδιο συνέβη γύρω στις τρεις την αυγή.

    [09] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΠΑΦΟΣ

    Ο Βιτάλι Χρυσοστόμοφ, 32 ετών από τη Ρωσία, είναι τελικά το θύμα του χθεσιβραδινού θανατηφόρου οδικού δυστυχήματος στην Πάφο. Ο άτυχος Ρώσος, που διέμενε τους τελευταίες τρεις μήνες στην Κύπρο, παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στον κύριο δρόμο Πέγειας - Αγίου Γεωργίου και τραυματίστηκε θανάσιμα. Ο οδηγός του αυτοκινήτου Θεόκλητος Θεοκλέους από την Πάφο συνελήφθη. Υποβλήθηκε σε αλκοτεστ με ένδειξη μηδέν.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα τοπικά θα αναπτύσσονται νεφώσεις που αναμένεται να φέρουν μεμονωμένες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν θαλάσσιοι, ασθενείς έως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία, στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους εννέα στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με αραιές νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα ήρεμη έως λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους επτά βαθμούς στο εσωτερικό, στους εννέα στα παράλια και στους δύο στα υψηλότερα ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 1 April 2003 - 15:07:51 UTC