Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-02-27

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΕΛΟΣ
  • [02] ΣΧΕΔΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  • [03] ΑΝΑΝ ΓΕΥΜΑ
  • [04] ΣΟΛΩΜΗ ΑΝΑΝ
  • [05] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΒΟΜΒΑ
  • [06] ΤΟΥΡΚΙΑ ΗΠΑ
  • [07] Σ Α ΟΗΕ ΙΡΑΚ
  • [08] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2003

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΕΛΟΣ

    Σαράντα πέντε μόνο λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν με τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και το Ραούφ Ντενκτάς. Στη συνάντηση παρίστατο και ο πρόεδρος Κληρίδης.

    Ο Αλβαρο ντε Σότο δήλωσε ότι αύριο στις δέκα θα συναντηθούν και πάλι ο Κόφι Ανάν, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο Ραούφ Ντενκτάς και ο κύριος Κληρίδης.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις στο πολιτικό του γραφείο είπε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν πολύ σύντομη γιατί αναλώθηκε στα διαδικαστικά και όχι στην ουσία. Συμφωνήσαμε, είπε, για την αυριανή συνάντηση, στην οποία αναμένεται ότι θα δοθούν πολλές απαντήσεις και θα ξεκαθαρίσουν πολλά πράγματα. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την πρώτη του συνάντηση με το Ραούφ Ντενκτάς πολύ καλή, πολιτισμένη και ανθρώπινη. Ανακοίνωσε εξάλλου ότι το νέο αναθεωρημένο έγγραφο του Γενικού Γραμματέα θα δοθεί εντός της ημέρας στα κόμματα, αλλά και στη δημοσιότητα. Ο ίδιος πάντως, όπως ανέφερε, θα συνεχίσει και σήμερα τη μελέτη του σχεδίου με τους στενούς του συνεργάτες, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά είναι ένα συνολικό κείμενο στο οποίο υπάρχουν πολλά θέματα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την ελληνοκυπριακή πλευρά και άλλα μικρότερης σημασίας.

    [02] ΣΧΕΔΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

    Αμέσως μετά την άφιξή του στο πολιτικό γραφείο ο πρόεδρος Παπαδόπουλος παρακάθησε σε σύσκεψη με τη διαπραγματευτική ομάδα, παρουσία και του πρεσβευτή της Ελλάδας Χρίστου Παναγόπουλου. Ο Ελληνας Πρεσβευτής αποχώρησε μία ώρα μετά χωρίς να προβεί σε δηλώσεις. Γύρω στο μεσημέρι μετέβη στο πολιτικό γραφείο του προέδρου Παπαδόπουλου και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, για να παραλάβει προσωπικά, όπως, είπε το νέο σχέδιο Ανάν. Ο κύριος Χριστόφιας παρέμεινε στο πολιτικό γραφείο μόνο για λίγα λεπτά, απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις και αρκέστηκε να πει ότι το νέο σχέδιο πρέπει να τύχει διαπραγμάτευσης και ότι όλα θα συζητηθούν στην απογευματινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Πληροφορίες του ΡΙΚ αναφέρουν ότι η ελληνοκυπριακή ομάδα στις συνομιλίες θα επικεντρωθεί στο εδαφικό και βεβαίως στο θέμα της Καπρασίας, ώστε να διασφαλίζεται η επιστροφή μεγάλου αριθμού προσφύγων. Θα θιγεί επίσης το θέμα των εποίκων και όσα θέματα χρήζουν βελτίωσης για την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    [03] ΑΝΑΝ ΓΕΥΜΑ

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών παραθέτει αυτή την ώρα γεύμα στους πολιτικούς αρχηγούς και των δύο κοινοτήτων στην οικία του αναπληρωτή ειδικού αντιπροσώπου του Ζμπίκνιεφ Βλόσοβιτς. Συνολικά παρακάθονται στο γεύμα είκοσι άτομα.

    [04] ΣΟΛΩΜΗ ΑΝΑΝ

    Επιστολή στον Κόφι Ανάν από τον οποίο ζητεί να παρέμβει προσωπικά στο θέμα των αγνοουμένων, επέδωσε η Παναγιώτα Σολωμή, της οποίας ο σύζυγος και ο γιός αγνοούνται από την τουρκική εισβολή.

    Η Παναγιώτα Σολωμή από την Κώμη Κεπήρ επέδωσε την επιστολή της στον κύριο Ανάν, την ώρα που έβγαινε από το ξενοδοχείο Χίλτον για να μεταβεί στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    Στην επιστολή η κυρία Σολωμή παραθέτει το προσωπικό της δράμα και τονίζει ότι ως μητέρα και ως σύζυγος έχει το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα να γνωρίζει τι έχει συμβεί στους αγαπημένους της.

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών υποσχέθηκε να κάμει ό,τι μπορεί.

    Κατά την άφιξη του Κόφι Ανάν στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, τον ανέμενε αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Δήμων, Κοινοτήτων, Σωματείων και Οργανώσεων της Επαρχίας Κερύνειας, η οποία του επέδωσε επιστολή, τονίζοντας ότι η λύση πρέπει να είναι δίκαιη και βιώσιμη και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

    [05] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΒΟΜΒΑ

    Σε μια προσπάθεια προφανώς να ματαιώσει το σημερινό μαζικό συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων, το καθεστώς Ντενκτάς απέκλεισε την πλατεία Ινονού στην κατεχόμενη Λευκωσία με την πρόφαση ότι υπήρξε καταγγελία για τοποθέτηση βόμβας. Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου βρέθηκαν μπροστά σε μια απρόσμενη εξέλιξη. Η πλατεία ήταν περικυκλωμένη από αστυνομικές κορδέλες και όπως τους ενημέρωσαν οι λεγόμενες αρχές ασφαλείας δεν μπορούσαν να παραμείνουν στο χώρο, αφού υπήρξε καταγγελία για τοποθέτηση βόμβας, υπόθεση που διερευνάται. Διαδηλωτές άρχισαν ωστόσο να συρρέουν στην περιοχή. Το συλλαλητήριο ήταν προγραμματισμένο για τις έντεκα το πρωί, με την αξίωση να επιλυθεί το Κυπριακό και να ενταχθεί μια επανενωμένη Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ημέρα διοργάνωσης του συλλαλητηρίου επελέγη, ώστε να συμπέσει με την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

    [06] ΤΟΥΡΚΙΑ ΗΠΑ

    Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες, ύστερα από πολυήμερες διαβουλεύσεις, κατέληξαν σε συμφωνία επι στρατιωτικού επιπέδου εν όψει του πολέμου εναντίον του Ιράκ. Οπως δήλωσε στο Ρόιτερ ο Υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Βεκτί Γκονούλ, Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι κατέληξαν σε συμφωνία σε ό,τι αφορά τη διάθεση των τουρκικών βάσεων σε περίπτωση πολέμου. Το Τουρκικό Κοινοβούλιο συνέρχεται στις τρεις και αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της παροχής στρατιωτικών διευκολύνσεων σε 62 χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες, με αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής βοήθειας μερικών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολλαρίων στην Τουρκία. Ο Γκονούλ ανέφερε ότι η συμφωνία έχει κλείσει και ότι αυτό που συζητείται τώρα είναι το επίπεδο στο οποίο θα γίνει η υπογραφή της.

    [07] Σ Α ΟΗΕ ΙΡΑΚ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνέρχεται στις πέντε και τριάντα το απόγευμα σε νέα κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση για το θέμα του αφοπλισμού του Ιράκ. Ενώπιον του Συμβουλίου βρίσκονται δύο σχέδια απόφασης: Το αμερικανο-βρετανο-ισπανικό ,που υποστηρίζεται και από τη Βουλγαρία, και το οποίο δίνει το πράσινο φως για προσφυγή στη βία. Το γαλλο-γερμανο-ρωσικό που στηρίζεται από την Κίνα και τη Συρία και το οποίο τάσσεται υπέρ της συνέχισης των επιθεωρήσεων στο Ιράκ, θεωρώντας τον πόλεμο ως την ύστατη επιλογή. Τα υπόλοιπα έξι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας Αγκόλα, Καμερούν, Χιλή, Γουινέα, Μεξικό και Πακιστάν, εμφανίζονται αναποφάσιστα, αν και φαίνεται να κλίνουν υπέρ της συνέχισης του έργου των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών.

    [08] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και θα πέσουν τοπικές βροχές και πιθανόν λίγα χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιανατολικοί έως νοτιοδυτικοί ασθενείς, έως μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία, στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 15 στα παράλια και στους τρείς στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε κατά διαστήματα θα εμφανίζονται νεφώσεις και θα πέσουν τοπικές βροχές, κυρίως στις ανατολικές περιοχές και πιθανόν λίγα χιόνια στα ορεινά. Στα ορεινά και ημιορεινά θα σχηματισθεί παγετός. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους τέσσερις βαθμούς στο εσωτερικό, στους επτά στα παράλια και στους δύο βαθμούς υπό το μηδέν στα υψηλότερα ορεινά.

    Το ύψος των χιονιών στην κορυφή του Ολύμπου είναι ένα μέτρο και 15 εκατοστά και ένα μέτρο στην πλατεία Τροόδους.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 27 February 2003 - 14:17:58 UTC