Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-01-30

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΤΕ ΣΟΤΟ ΧΑΡΤΕΣ
  • [02] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΣΚΟΝΗ ΑΦΤΕΡ
  • [04] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [05] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [06] ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ
  • [07] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΡΙΚ
  • [08] ΜΕΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΪΟΥ 2003

  • [01] ΝΤΕ ΣΟΤΟ ΧΑΡΤΕΣ

    Λύση της εδαφικής πτυχής του Κυπριακού, με βάση το χάρτη που επισυνάπτεται στο σχέδιο Αναν, με τη σύμφωνη γνώμη του Ταγίπ 'Ερντογαν, επιδιώκει ο Αλβαρο ντε Σότο ο οποίος πραγματοποίησε ταξίδι αστραπή στην Αγκυρα. Σε συνέντευξη σε τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι, ο κύριος Ντε Σότο δήλωσε ότι στο σχέδιο Ανάν περιέχεται μόνο ένας χάρτης. Ο Ταγίπ Ερτογαν, που χαρακτήρισε τον χάρτη απαράδεκτο, αποκάλυψε ότι κυκλοφορούν τουλάχιστον δεκαέξι χάρτες προς αναζήτηση συμβιβασμού. Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι το χάρτη δεν τον αποδέχεται ούτε αυτός ούτε η Τουρκία ούτε ο στρατός.

    [02] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης έδωσε χθες το πρώτο μέρος της απάντησης της ελληνοκυπριακής πλευράς στα σημεία του Σχεδίου Ανάν επί των οποίων ο Ραούφ Ντενκτάς ζητεί αλλαγές. Ο σύμβουλος του Προέδρου Κληρίδη στις συνομιλίες, Αλέκος Μαρκίδης μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του Ρικ, ανέφερε ότι η απάντηση δόθηκε γραπτώς με άτυπο έγγραφο, όπως υποβλήθηκαν και οι θέσεις της άλλης πλευράς. Το δεύτερο μέρος της απάντησής μας θα δοθεί κατα την αυριανή συνάντηση. Για το περιεχόμενο των συνομιλιών ο κύριος Μαρκίδης είπε ότι συζητείται η ουσία. Ως τώρα, είπε, η κάθε πλευρά διατηρεί τις θέσεις της, ενώ ο τουρκοκύπριος ηγέτης επιχειρεί να θέσει στοιχεία τα οποία δεν περιέχονται στο σχέδιο. Ουσιαστικά, πρόσθεσε, ο Ραούφ Ντενκτάς επιχειρεί να υποβάλει άλλο σχέδιο με άλλη φιλοσοφία, σε μια προσπάθειά του να αποφύγει το χρονοδιάγραμμα της 28ης Φεβρουαρίου.

    [03] ΣΚΟΝΗ ΑΦΤΕΡ

    Νέες εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα σε δείγματα της λευκής σκόνης που βρέθηκε σε φάκελο αλληλογραφίας του Αλβαρο ντε Σότο, παρόλον ότι οι χθεσινές εξετάσεις κατέδειξαν ότι δεν πρόκειται για επικίνδυνη ουσία. Ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών Μπράιν Κέλι δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι εν αναμονή των εξετάσεων, η ομάδα του κυρίου Ντε Σότο, έχει μεταφερθεί και εργάζεται κανονικά σε άλλο χώρο στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας, από αυτόν που είχε διαμορφωθεί για τις απευθείας συνομιλίες. Εξάλλου η Επίτροπος Νομοθεσίας, Λήδα Κουρσουμπά, η οποία ηγείται της ειδικής τεχνικής επιτροπής για τη νομοθεσία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ είπε ότι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρία της Επιτροπής. Η ειδική Επιτροπή για τις συνθήκες θα συνέλθει κανονικά το απόγευμα σε άλλο χώρο που θα παραχωρήσουν τα Ηνωμένα Εθνη.

    [04] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επίλυση του Κυπριακού θα ενδυναμώσει περισσότερο την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία, τόνισε, καθίσταται ακόμη περισσότερο σημαντική λόγω της κρίσης στο Ιράκ. Μιλώντας στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Αθήνα και ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος να παγώσουν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, εξαιτίας της ιρακινής κρίσης, ο κύριος Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη να λυθεί ακόμη νωρίτερα το Κυπριακό, λόγω ακριβώς αυτής της κρίσης. Είμαστε πολύ κοντά σε λύση του Κυπριακού, πρόσθεσε, αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση. Ο κύριος Παπανδρέου απηύθυνε έκκληση στους Τούρκους στρατιωτικούς να ξεφύγουν από τα στερεότυπα και παραδέχθηκε ότι στο Κυπριακό τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία έχουν κάμει λάθη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ελληνας υπουργός εξωτερικών τόνισε ότι αν η Αθήνα και η Αγκυρα μπορούσαν να φθάσουν σε συμφωνία στο θέμα της ασφάλειας, θα ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα στο Κυπριακό.

    [05] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο κύριος Παπανδρέου θα βρίσκεται σήμερα στην Αγκυρα, όπου αρχίζουν οι διήμερες εργασίες της συνάντησης της τρόικας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την τουρκική κυβέρνηση, με αντικείμενο τις σχέσεις Ενωσης-Τουρκίας. Στη συνάντηση θα συζητηθεί και το Κυπριακό.

    [06] ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ

    Η πιθανότητα υποβολής ενός πρόσθετου εγγράφου από τα Ηνωμένα Εθνη για επίλυση του Κυπριακού είναι σε γνώση της Αγκυρας, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιουσούφ Μπουλούντς. Ανέφερε επίσης ότι οι πρόνοιες για το εδαφικό είναι από τα θέματα που θεωρούνται απαράδεκτα από την τουρκική πλευρά, προσθέτοντας ότι είναι φυσιολογικό να υπάρξει μια συμφωνία για τον χάρτη, ώστε να καταστεί αποδεκτός από την Τουρκία. Οι μελέτες, ανέφερε, συνεχίζονται.

    [07] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΡΙΚ

    Ο υποψήφιος για την προεδρία, πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως θα κερδίσει τις εκλογές, επικαλούμενος πρόσφατη δημοσκόπηση που έκαμε, όπως είπε, ο Δησύ και δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Ο κύριος Παπαδόπουλος, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ '' Προεδρικές Εκλογές 2003 '', ανέφερε πως η πεποίθηση ότι μπορεί να προσφέρει και να αλλάξει αυτά που δεν τον ικανοποιούν στη σημερινή διακυβέρνηση, είναι η αιτία που διεκδικεί την προεδρία της Δημοκρατίας.

    [08] ΜΕΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν την αυγή ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις σε παλαιστινιακά εδάφη για σύλληψη Παλαιστινίων. Είκοσι θωρακισμένα οχήματα και εκσκαφείς εισέβαλαν στην πόλη Χεβρών, της Δυτικής Οχθης, επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας και άρχισαν έρευνες από σπίτι σε σπίτι. Ηδη συνελήφθησαν πέντε Παλαιστίνιοι, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες. Αλλες 19 συλλήψεις έγιναν στη διάρκεια της νύκτας στις πόλεις Ναμπλούς και Τζενίν και στον προσφυγικό συνοικισμό της Τουλκάρεμ. Ενας από τους συλληφθέντες είναι μέλος της Οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα εναλλάσσονται με παροδικές νεφώσεις, που ενδέχεται να φέρουν ελαφρές βροχές και λίγα χιόνια ή χιονόνερο, στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ως νοτιοδυτικοί μέτριοι, τριών ως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη για να καταστεί σταδιακά στα νότια και δυτικά παράλια, έως ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 20 στα παράλια και στους εννέα στα υψηλότερα ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 30 January 2003 - 23:27:22 UTC