Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-01-13

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΜΗΡΟΥ ΑΠΟΨΕ
  • [02] ΚΙΣΟΣ ΣΟΦΟΚΛΗΣ
  • [03] ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΟΧΙ
  • [04] ΧΡΙΣΤΟΥ-ΚΙΣΟΣ
  • [05] ΚΑΡΟΓΙΑΝ-ΚΙΣΟΣ
  • [06] ΑΝΑΣΤΑ ΚΙΣΟΣ
  • [07] ΑΛΒΑΡΟ ΦΘΑΝΕΙ
  • [08] ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [09] ΕΤΖΕΒΙΤ ΚΥΠΡΟΣ
  • [10] ΑΤΗΚ ΑΠΕΡΓΙΑ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2003

  • [01] ΟΜΗΡΟΥ ΑΠΟΨΕ

    Σε βαρυσήμαντη δήλωση θα προβεί απόψε ο πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ και υποψήφιος για την προεδρία Γιαννάκης Ομήρου. Η δήλωση διαρκείας πέντε λεπτών, θα γίνει στις 8 και 25 και θα μεταδίδεται απευθείας στο πλαίσιο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της τηλεόρασης του ΡΙΚ. Θα προηγηθεί συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του Κινήματος στις πέντε και τριάντα, την οποία συγκάλεσε εκτάκτως ο κύριος Ομήρου, για ανασκόπηση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, των νέων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί στο προεκλογικό σκηνικό.

    [02] ΚΙΣΟΣ ΣΟΦΟΚΛΗΣ

    Ο αντιπρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Σοφοκλής Σοφοκλέους σε δηλώσεις το πρωί το Τρίτο, είπε ότι ο Πρόεδρος του Κινήματος, έχοντας ακούσει την κοινωνία και έχοντας συνομιλήσει με στελέχη, πήρε τα μηνύματα της βάσης και στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου θα υποβάλει κάποια εισήγηση . Ο κύριος Σοφοκλέους απέφυγε ωστόσο να επεκταθεί και είπε απλώς ότι το ΚΙΣΟΣ θα συμπεριφερθεί υπεύθυνα και θα πάρει τις σωστές αποφάσεις, λόγω των νέων πολιτικών εξελίξεων. Το Σοσιαλιστικό κόμμα, συνέχισε, έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει για την αλλαγή με τις προοδευτικές δυνάμεις. Το ΑΚΕΛ, το Δήκο και το ΚΙΣΟΣ, πρόσθεσε, διανύουν μια απόσταση για προοδευτική διακυβέρνηση στον τόπο. Ο κύριος Σοφοκλέους κατηγόρησε το Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ ότι συμπεριφέρθηκε με τρόπο πολιτικά αναξιόπιστο και αναξιοπρεπέστατο, αλλά και τον Πρόεδρο του Κόμματος ότι λειτούργησε με τη λογική μιας πολιτικής τζόγου και ενός στοιχήματος προσωπικού.

    [03] ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΟΧΙ

    Αντίθεση στην επιστροφή στην τριμερή συνεργασία εξέφρασε ο πρώτος αντιπρόεδρος του Κισός Μαρίνος Σιζόπουλος. Μιλώντας επίσης στο Τρίτο, ο κύριος Σιζόπουλος χαρακτήρισε λανθασμένη ενδεχόμενη αλλαγή του στόχου για αυτόνομη κάθοδο. Υποστήριξε επίσης ότι επιστροφή στην τριμερή θα σημάνει καί τη διάλυση του κόμματος, θα πλήξει την αξιοπιστία του και θα εξανεμίσει το ρυθμιστικό του ρόλο. Ο κύριος Σιζόπουλος ανέφερε ότι η υποψηφιότητα του Γιαννάκη Ομήρου υπονομεύθηκε ακόμα καί από στελέχη του κινήματος τα οποία είχαν διαφοροποιηθεί από την αρχή. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον βουλευτή Δώρο Θεοδώρου και τον πρώην βουλευτή Δημήτρη Ηλιάδη.

    [04] ΧΡΙΣΤΟΥ-ΚΙΣΟΣ

    Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Αντρέας Χρίστου δήλωσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι στόχος του ΔΗΣΥ με την απόφαση για υπέρβαση, ήταν να αποσπάσει το Κισός από την τριμερή. Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Χρίστου εξέφρασε την εκτίμηση ότι ενδεχόμενη επιστροφή του Κισός στην τριμερή θα δώσει νέα δυναμική στις προσπάθειες για αλλαγή καί θα δώσει σημαντική υποστήριξη στην υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου. Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κύριος Χρίστου είπε ότι δεν εκφράζουν την τελική θέση του εκλογικού σώματος. Είπε ότι το Κόμμα του θα αναμένει τις δημοσκοπήσεις κάλπης, οι οποίες, όπως πρόσθεσε, αποτυπώνουν με ακρίβεια την πρόθεση ψήφου στη συγκεκριμένη στιγμή και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα αποτελέσματα θα είναι υπέρ της υποψηφιότητας του Τάσσου Παπαδόπουλου.

    [05] ΚΑΡΟΓΙΑΝ-ΚΙΣΟΣ

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του υποψηφίου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, Μάριος Κάρογιαν δήλωσε ότι πάγια τοποθέτηση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, περιλαμβανομένου καί του Κισός, ήταν η ανάγκη για αλλαγή της διακυβέρνησης του τόπου. Σε δηλώσεις στο Τρίτο, ο κύριος Καρογιαν ανέφερε ότι οι πόρτες για επιστροφή του Κισός στην τριμερή ήταν πάντοτε ανοικτές. Είπε επίσης ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για ουσιαστικές συγκλίσεις, μέ στοχο να απαλλαγεί ο τόπος από την δεκάχρονη διακυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού. Πρέπει, είπε, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης να βρούν κοινό παρονομαστή για επίτευξη του στόχου αυτού. Αναφερόμενος στην αλλαγή της απόφασης του Δησύ, ο κύριος Κάρογιαν είπε ότι χρησιμοποιήθηκε η ουρά της απόφασης του Ανωτάτου Συμβουλίου, ως παράθυρο για απόδραση από την υποστήριξη του Γιαννάκη Ομήρου.

    [06] ΑΝΑΣΤΑ ΚΙΣΟΣ

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης απέρριψε τα περί αναξιοπιστίας του κόμματός του έναντι του Κισός και τόνισε ότι επιθυμεί να διατηρηθούν ανοικτές οι γέφυρες με το σοσιαλιστικό κίνημα. Μιλώντας επίσης στο Τρίτο, ο κύριος Αναστασιάδης τόνισε ότι δεν λήφθηκε καμμιά απόφαση πίσω από την πλάτη του Κισός καί ότι η συμπεριφορά του Δημοκρατικού Συναγερμού ήταν διάφανη. Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η μεταβολή της θέσης του Δησύ δεν έγινε για διεκδίκηση της εξουσίας, αλλά με βάση την πρόταση- πρόσκληση του προέδρου Κληρίδη για ολιγόμηνη παραμονή, λόγω των εξελίξεων στο Κυπριακό, με κυβέρνηση καθολικής αποδοχής. Στόχος, είπε, είναι η ικανοποίηση της εθνικής υπόθεσης και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

    [07] ΑΛΒΑΡΟ ΦΘΑΝΕΙ

    Μετά τις επαφές του στην Αγκυρα, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, εγκαινιάζει νέο κύκλο διαβουλεύσεων στην Κύπρο. Ο κύριος Ντε Σότο, ο οποίος αναμένεται να φθάσει νωρίς το απόγευμα, θα συναντηθεί στις τέσσερις και τριάντα με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Στις τρεις και τριάντα θα προηγηθεί συνέντευξη τύπου του κυρίου Ντε Σότο στο Λήδρα Πάλας. Ο περουβιανός διπλωμάτης είχε την περασμένη Παρασκευή διαβουλεύσεις στην Αγκυρα ενώ στις δεκαέξι Ιανουαρίου θα μεταβεί στην Αθήνα.

    [08] ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Αντιπροσωπεία της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, από είκοσι βουλευτές, φθάνει νωρίς το απόγευμα στα κατεχόμενα, σε μια επίσκεψη, η οποία όπως γράφει η "Κύπρις" είναι ιδιαίτερης σημασίας, γιατί συμπτίπτει με την περίοδο των κινητοποιήσεων των Τουρκοκυπρίων για την ειρήνη, τη λύση και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης θα παραμείνει στα κατεχόμενα έως την Τετάρτη, για επαφές με το κατοχικό καθεστώς, τους αρχηγούς των τουρκοκυπριακών κομμάτων και οργανώσεις.

    [09] ΕΤΖΕΒΙΤ ΚΥΠΡΟΣ

    Ο πρωθυπουργός της εισβολής Μπουλέντ Ετζεβίτ κατηγόρησε την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι δεν γνωρίζει τη ιστορία της Κύπρου και γι αυτό πέφτει στις παγίδες κάποιων που ζητούν λύση στο Κυπριακό. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς, υποστηρίζοντας πως όσο περισσότερο ενημερώνεται για το Κυπριακό, τόσο βρίσκει το σωστό δρόμο και ταυτίζεται με τις θέσεις του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος, όπως ανέφερε, αφιέρωσε τη ζωή του για την ελευθερία της Κύπρου. Κατά τον Ετζεβίτ, οι Τουρκοκύπριοι έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους Ελληνοκυπρίους, η κυβέρνηση των οποίων, όπως είπε, δεν υπήρξε ποτέ μόνιμη γιατί έχει καταπατήσει το σύνταγμα και τις διεθνείς συμφωνίες.

    [10] ΑΤΗΚ ΑΠΕΡΓΙΑ

    Προς επίλυση φαίνεται να οδηγείται το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών, και είχε ως αποτέλεσμα την πρωϊνή δίωρη στάση εργασίας των δυόμισυ χιλιάδων υπαλλήλων της. Οι συντεχνίες των εργαζομένων ΣΗΔΗΚΕΚ-ΑΤΗΚ, ΕΠΟΕΤ και ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ αντιτίθενται στην αυθαίρετη, όπως τη χαρακτηρίζουν, ενέργεια της διεύθυνσης να προχωρήσει στην εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης της ατομικής απόδοσης, κινήτρων και αμοιβών χωρίς να λάβει υπόψη τις απόψεις τους. Εκπρόσωποι των συντεχνιών χαρακτήρισαν, επίσης, υβριστικές τις χίλιες επιστολές που απέστειλε η διεύθυνση της Ατήκ σε υπαλλήλους της, με τις οποίες τους ενημέρωνε ότι η απόδοσή τους είναι μειωμένη. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ατήκ Πάρις Μενελάου δήλωσε ότι η διεύθυνση αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή του συστήματος και να διαβουλευθεί περαιτέρω με τις συντεχνίες της Ατήκ.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα οι νεφώσεις θα αυξηθούν και τοπικά ενδέχεται να πέσουν λίγες ελαφρές βροχές.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί, μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία, στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 20 στα παράλια και στους 13 στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος με ενδεχόμενο να πέσουν και πάλι λίγες ελαφρές βροχές.

    Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί, αρχικά ασθενείς, τριών μποφόρ και αργότερα μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό και τα ανατολικά παράλια, στους 14 στα νότια και δυτικά και στους πέντε στα υψηλότερα ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 13 January 2003 - 16:55:15 UTC