Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-12-19

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΑ ΚΥΠΡΟΣ
  • [02] ΗΠΑ ΔΑΝΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΕΟ ΘΕΣΗ
  • [04] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΥΡΚΟΙ
  • [05] ΤΑΣΣΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [06] ΟΜΗΡΟΥ ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [07] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΟΕΛΜΕΚ
  • [08] ΒΟΥΛΗ ΕΝΤΑΞΗ
  • [09] ΟΗΕ ΙΡΑΚ
  • [10] ΙΡΑΚ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
  • [11] ΚΑΙΡΙΚΑ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΣΑ ΚΥΠΡΟΣ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε πλήρη υποστήριξη στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για διευθέτηση του Κυπριακού μέσα στους δύο πρώτους μήνες του 2003. Εξέφρασε επίσης λύπη γιατί η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων δεν ανταποκρίθηκε στο χρόνο που έπρεπε στις πρωτοβουλίες του Κόφι Αναν. Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνήλθε ψες και ενημερώθηκε απο τον Αλβαρο ντε Σότο για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων του στην Κοπεγχάγη, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κύριος ντε Σότο, εξάλλου, δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας έστειλε επιστολές στους δύο ηγέτες στην Κύπρο καθώς και στους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας επισύροντάς τους την προσοχή για την ανάγκη γρήγορης ρύθμισης αριθμού θεμάτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Δήλωσε επίσης ότι υπάρχει αρκετή εργασία που πρέπει να γίνει στις επόμενες δέκα εβδομάδες.

    [02] ΗΠΑ ΔΑΝΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού βάσει του σχεδίου Αναν και κάλεσε τα τέσσερα ενδιαφερόμενα μέρη να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να πετύχουν λύση έως το τέλος Φεβρουαρίου. Εξ άλλου ο πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης , υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Περ Στιγκ Μέλερ τόνισε ότι δεν πρέπει να χαθεί η ιστορική, όπως είπε, ευκαιρία που παρουσιάζεται για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση μια ενωμένη Κύπρος. Πάουελ και Μέλερ απαντούσαν σε ερωτήσεις του ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ύστερα από συνάντησή τους χθες βράδυ στην Ουάσιγκτων.

    [03] ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΕΟ ΘΕΣΗ

    Η Τουρκία εξέφρασε αντίθεση στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας την πρώτη Μαίου του 2004.

    Σε ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση παραβίασε διεθνείς συμφωνίες και δεν έχει δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον της Κύπρου.

    Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει το ψευδοκράτος υπό την ηγεσία του Ραούφ Ντενκτάς και δεν απέκλεισε προσάρτηση των Κατεχομένων στο μέλλον.

    Οι θέσεις της Τουρκίας ανακοινώθηκαν, ύστερα από δύο πολύωρες συσκέψεις της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας, υπό τον πρόεδρο Αχμέτ Σεζέρ, με τη συμμετοχή και του Ντενκτάς.

    [04] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΥΡΚΟΙ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι το θέμα της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κλείσει. Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κύριος Παπανδρέου παρατήρησε ότι το ζήτημα αυτό είχε τεθεί και παλαιότερα και τόνισε ότι ουσιαστική απάντηση είναι η απόφαση της συνόδου της Κοπεγχάγης.

    [05] ΤΑΣΣΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Ο Πρόεδρος του Δήκο και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι από πλευράς συντάγματος ο Πρόεδρος Κληρίδης δικαιούται να διαπραγματεύεται και να συνομιλεί μέχρι το τέλος της θητείας του. Πρόσθεσε ωστόσο ότι πολιτικά είναι θέμα του καθενός να κρίνει κατα πόσο είναι σωστό να δεσμεύει τον λαό, τη στιγμή που ο δεν διεκδικεί νέα θητεία. Σε δηλώσεις στο Τρίτο, ο κύριος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να αποσύρει την υποψηφιότητά του, και διευκρίνισε ότι δεν θεωρεί σοβαρή εξέλιξη την έναρξη διαπραγματεύσεων για το κυπριακό. Εξέλιξη, είπε, είναι να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες καί να υπογραφεί λύση.

    [06] ΟΜΗΡΟΥ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Ο Πρόεδρος του Κισός και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι είναι θέμα του ιδίου του προέδρου Κληρίδη να κρίνει αν θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται μέχρι την τελευταία στιγμή της θητείας του. Πρόσθεσε ωστόσο οτι δεν υπάρχει κανένα συνταγματικό πρόβλημα. Μιλώντας επίσης στο Τρίτο, ο κύριος Ομήρου κατάγγειλε την εφημερίδα Χαραυγή, η οποία σε σημερινό δημοσίευμά της τον κατηγορεί ότι συναινεί σε συνταγματική εκτροπή. Χαρακτήρισε το δημοσίευμα αθλια διαστρεύλωση της πραγματικότητας καί παραπληροφόρηση, τονίζοντας ότι είναι γνωστή η ιστορία του στην υπεράσπιση της συνταγματικής νομιμότητας.

    [07] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΟΕΛΜΕΚ

    Οι εξελίξεις που διαδραματίζονται την περίοδο αυτή δημιουργούν προσδοκίες για λύση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των γενικών αντιπροσώπων της Οέλμεκ με θέμα το Κυπριακό. Ο κύριος Χριστόφιας επεσήμανε ότι ο χώρος της παιδείας, ο οποίος αποτελεί ένα από τους σοβαρότερους μηχανισμούς δημιουργίας και διαμόρφωσης ιστορικής και κοινωνικής συνείδησης, πρέπει να ενισχύει την πολιτική της ειρήνης, της φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους.

    [08] ΒΟΥΛΗ ΕΝΤΑΞΗ

    Η Βουλή συνέρχεται σήμερα σε ολοήμερη συνεδρία, στη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος του Σώματος και αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων θα μιλήσουν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό πρίν και μετά τη σύνοδο της Κοπεγχάγης.\ Οι ομιλίες αναμένεται να αρχίσουν στις τέσσερις και τριάντα το απόγευμα. Το Πρώτο Τηλεοπτικό Κανάλι και το Πρώτο Πρόγραμμα Ραδιοφώνου του ΡΙΚ θα συνδεθούν με τη Βουλή για απευθείας μετάδοση των ομιλιών. Στην πρωινή συνεδρία που άρχισε στις δέκα ψηφίζονται νομοσχέδια, πολλά από τα οποία αφορούν την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και πρέπει να εγκριθούν απαραίτητα πριν το τέλος του χρόνου.

    [09] ΟΗΕ ΙΡΑΚ

    Υποβάλλεται το απόγευμα στην εδρα του ΟΗΕ στη Νεα Υόρκη, η πρώτη επίσημη έκθεση των επιθεωρητών για το Ιρακινό οπλοστάσιο. Την έκθεση θα παραδώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο επικεφαλής της ομάδας επιθεωρητών Χάνς Μπλίξ. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αναφορά απο τότε που οι επιθεωρητές ανέλαβαν εκ νέου τα καθήκοντά τους, εδώ και τρεις εβδομάδες. Στο μεταξύ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει σήμερα την απάντησή του στην ιρακινή έκθεση την οποία θεωρεί ελλειπή. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ έκανε λόγο για κενά, παραλείψεις και προβλήματα στα έγγραφα και στοιχεία που παρέδωσε το Ιράκ.

    [10] ΙΡΑΚ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Το Ιράκ απέρριψε τις αιτιάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας περι παραλείψεων στην έκθεσή του για τα στρατιωτικά του προγράμματα. Η εφημερίδα ''Ας-Σάουρα'', όργανο του Σαντάμ Χουσειν χαρακτηρίζει τις δηλώσεις των αμερικανών και βρετανών ανόητες, υποστηριζοντας ότι δεν κατάφεραν να αποδείξουν τις κατηγορίες τους.

    [11] ΚΑΙΡΙΚΑ

    Αστατος καιρός με βροχές, τοπικές καταιγίδες και σφοδρούς ανέμους επηρεάζει απο το πρωί ολόκληρη την Κύπρο. Στο Τρόοδος κατα διαστήματα πέφτουν καταρρακτώδεις βροχές ενω επικρατεί πυκνή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Στο δρόμο Πεδουλά - Κύκκου - Κάμπου, σημειώθηκαν κατολισθήσεις βράχων και χώματος. Στους δρόμους: Φράκτη Αλασας - Λάνιας, Σκαρίνου - Λευκαρων, Βαβατσινιάς - Λευκάρων, Κατω Δρυ - Βαβλας - Οράς, επικρατεί πυκνή ομίχλη και χαμηλή νέφωση και οι οδηγοί προτρέπονται να είναι προσεκτικοί.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος και θα πέφτουν βροχές κατά διαστήματα ενώ σε μερικές περιοχές ενδέχεται να σημειωθεί καταιγίδα. Στην περιοχή του Τροόδους κατά διαστήματα θα πέφτει χιονόνερο.

    Οι άνεμοι αρχικά θα είναι νοτιανατολικοί ως νοτιοδυτικοί για να καταστούν νοτιοδυτικοί παντού. Στο εσωτερικό θα ειναι μέτριοι έως δυνατοί, τεσσάρων έως πέντε μποφόρ, ενώ στα παράλια πολύ ισχυροί έως σφοδροί, έξι έως επτά μποφόρ.

    Η θάλασσα αρχικά θα είναι ταραγμένη για να καταστεί κυματώδης.

    Η θερμοκρασία, 15 βαθμοί στο εσωτερικό, 17 στα παράλια και 7 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Απόψε ο καιρός αρχικά θα ειναι συννεφιασμένος και βροχερός, ενώ στην περιοχή του Τροόδους θα πέσει χιόνι ή χιονόνερο. Αργότερα η κακοκαιρία θα παρουσιάσει ύφεση.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοι έως δυτικοί μέτριοι έως δυνατοί, τεσσάρων με πέντε μποφόρ και στις προσήνεμες περιοχές, ισχυροί έως πολύ ισχυροί έξι με επτά μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι κυματώδης και τοπικά πολύ κυματώδης.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους επτά βαθμούς στο εσωτερικό, στους δέκα στα παράλια και στους τρεις στα ψηλότερα ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 19 December 2002 - 16:51:22 UTC