Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-12-16

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΠΑΦΟΣ
  • [02] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΜΕΤΡΑ
  • [03] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΛΥΣΗ
  • [04] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΤΡΙΤΟ
  • [05] ΓΙΑΚΙΣ ΛΥΣΗ
  • [06] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [07] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ
  • [08] ΡΟΤΣΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗΣ
  • [09] ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΤΡΙΤΟ
  • [10] ΠΟΔΟ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
  • [11] ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΠΑΦΟΣ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΠΑΦΟΣ

    Εικοσιπεντάχρονος από την Τίμη, ο Γεώργιος Τσίνγκας έχασε τη ζωή του σε οδικό δυστύχημα, στις τρείς το πρωί στον αυτοκινητόδρομο Πάφου - Λεμεσού κοντά στο χωριό Αχέλια. Κάτω απο άγνωστες συνθήκες η μοτοσικλέτα που οδηγούσε ο Γεώργιος Τσίγκας συγκρούστηκε με αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Βαρνάβας Παύλου εικοστριών χρόνων, κι αυτό απο την Τίμη. Ο Τσίγκας μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Ο οδηγός του αυτοκινήτου Βαρνάβας Παύλου τραυματίστηκε ελαφρά.

    [02] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΜΕΤΡΑ

    Σειρά μέτρων για οικονομική ενίσχυση των τουρκοκυπρίων μελετά η κυβέρνηση σε σύσκεψη που άρχισε στις δέκα το πρωί στο προεδρικό. Στην σύσκεψη παίρνουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών, ο υφυπουργός παρα τω Προέδρω, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η Επίτροπος Νομοθεσίας, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας και υπηρεσιακοί παράγοντες. Οπως δήλωσε το πρωι στο Τρίτο ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, τα μέτρα θα είναι τέτοια που δεν θα ενισχύουν την την αξίωση του Ντενκτάς για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ο κύριος Μαρκίδης επεσήμανε ότι η απόφαση για ένταξη περιλαμβάνει καί τους τουρκοκυπρίους αφού η αίτηση είχε υποβληθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ηταν η μόνη νομική κατασκευή, είπε ο κύριος Μαρκίδης, που θα έσωζε την Κύπρο από την λεγόμενη ευρω-διχοτόμηση. Πετύχαμε, είπε, να ενταχθεί όλόκληρη η Κύπρος, με αναστολή της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στα κατεχόμενα.

    [03] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΛΥΣΗ

    Η τουρκοκυπριακή πλευρά πρέπει να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, για να επιτευχθεί η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Υπουργός Τύπου της Ελλάδος Χρίστος Πρωτόπαπας μιλώντας στο Τρίτο πρόγραμμα του Ρικ, δήλωσε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει προσέγγιση προς τους Τουρκοκυπρίους, όχι μόνο με οικονομική βοήθεια αλλά και με άλλα ανοίγματα και επεσήμανε την πρόθεση της Κυπριακής Κυβέρνησης να εξαγγείλει μέτρα για ενίσχυσή τους. Ο κύριος Πρωτόπαπας είπε ότι η εθνική επιτυχία στην Κοπεγχάγη δεν ήταν τυχαία, αλλά οφείλεται τόσο στη σκληρή δουλειά της Κύπρου, που πέτυχε την εναρμόνιση και τη θετική της στάση απέναντι στο σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση, όσο και στις προσπάθειες και τη σωστή πολιτική της Ελληνικής κυβέρνησης.

    [04] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΤΡΙΤΟ

    Οπως η Κύπρος λειτούργησε ως ο καλύτερος μαθητής στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη, έτσι πρέπει να λειτουργήσει καί ως υποδειγματικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Ηδη, είπε, έχει δώσει οδηγίες στην διπλωματική Υπηρεσία για εργασία πρός αυτή την κατεύθυνση αλλά θα γίνουν και συσκέψεις για να ληφθούν και άλλες αποφάσεις. Σε δηλώσεις στο Τρίτο ο κύριος Κασουλίδης αναφέρθηκε στις αντιδράσεις των τουρκοκυπρίων έναντι της πολιτικής του Ντενκτάς. Γινόμαστε, είπε, μάρτυρες της αρχής της μεταντενκτασικής περιόδου στην Κύπρο, καθώς είναι πλέον φανερό ότι η πολιτική Ντενκτάς οδηγεί την τουρκοκυπριακή πλευρά στη χρεωκοπία καί την απομόνωση.

    [05] ΓΙΑΚΙΣ ΛΥΣΗ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς δήλωσε ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Σε δηλώσεις στο Σι Εν Εν Τουρκ ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι εάν οι πλευρές επιτύχουν μια συμφωνία μέχρι τις είκοσι οκτώ Φεβρουαρίου, τότε εσωτερικά θα υπάρχουν "δύο πλευρές", κατά την έκφραση του, και εξωτερικά μία Κύπρος. Εάν, πρόσθεσε, δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας, τότε η ελληνοκυριακή πλευρά θα καταστεί η μόνη που θα αντιπροσωπεύει ολόκληρο το νησί.

    [06] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι στο παρόν στάδιο δεν τον απασχολεί το θέμα των προεδρικών εκλογών. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο ο κύριος Μαρκίδης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή είναι πολύ αναμεμιγμένος στο Κυπριακό και τουλάχιστο τις επόμενες ημέρες δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το θέμα των προεδρικών εκλογών. Θα ασχοληθώ με το θέμα μόνο όταν αισθανθώ ότι μου επιτρέπεται να ασχοληθώ, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέκος Μαρκίδης.

    [07] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ξεκαθάρισε ότι για τον ίδιο δεν υφίσταται θέμα να διεκδικήσει υποψηφιότητα για τίς προεδρικές εκλογές. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε δημόσιες συζητήσεις για τις προεδρικές εκλογές. Προσωπικά, είπε, θέλω να χαρώ, αλλά και να προβληματιστώ, για το πώς θα αξιοποιήσουμε την απόφαση για ένταξη. Ανέφερε ωστόσο ότι όσα αποφασιστούν θα πρέπει να γίνουν μέ γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το μέλλον του τόπου.

    [08] ΡΟΤΣΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗΣ

    Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρίστος Ρότσας εκτιμά ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό επιβάλλουν επανεξέταση των δεδομένων και της απόφασης για στήριξη της υποψηφιότητας Γιαννάκη Ομήρου. Σε δηλώσεις στο Τρίτο του ΡΙΚ ο κύριος Ρότσας επιβεβαίωσε ότι το θέμα θα τεθεί στην αυριανή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, το οποίο, είπε, ενδέχεται να ενεργοποιήσει την παράγραφο της απόφασης του Ανωτάτου Συμβουλίου για υποστήριξη του Αλέκού Μαρκίδη. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο ο ΔΗΣΥ να στηρίξει μέχρι τέλους το Γιαννάκη Ομήρου, εάν με αυτή την επιλογή εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του κυπριακού ελληνισμού. Διευκρίνησε πάντως πως όποια απόφαση κι αν ληφθεί, ο ΔΗΣΥ θα βρίσκεται πάντοτε σε διαβούλευση με το ΚΙΣΟΣ.

    [09] ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΤΡΙΤΟ

    Εφ όσον διεξαχθούν προεδρικές εκλογές, η υποψηφιότητα του Γιαννάκη Ομήρου θα βρίσκεται μπροστά στην κυπριακή Κοινωνία. Αυτό δήλωσε το πρωί στο Τρίτο ο αντιπρόεδρος του κινήματος σοσιαλδημοκρατών Μαρίνος Σιζόπουλος τονίζοντας ότι η υποψηφιότητα του Γιαννάκη Ομήρου δεν τίθεται υπό την αίρεση των αποφάσεων οποιουδήποτε κόμματος.

    [10] ΠΟΔΟ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

    Η αστυνομία συνέλαβε έξι νεαρούς δεκαπέντε και δεκαέξι χρόνων για τα χθεσινά επεισόδια μετά τον αγώνα της Αθλητικής Ενωσης Πάφου και του Απόλλωνα. Τριάντα οπαδοί της Λεμεσιανής ομάδας τραυμάτισαν έξι αστυνομικούς, τον ένα σοβαρά. Με ανακοίνωση του ο Απόλλων καταδικάζει τα επεισόδια και εκφράζει τη συμπάθεια του στα μέλη της Αστυνομικής Δύναμης, και τους οπαδούς της Πάφου που τραυματίστηκαν. Ο Απόλλων καταβάλλει προσπάθειες να μην επαναληφθούν παρόμοια επεισόδια στο μέλλον και καλεί τους λίγους νεαρούς οπαδούς του που παρεκτρέπονται, να μη ξαναπάνε στα γήπεδα γιατί δεν τους χρειάζεται.

    [11] ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΠΑΦΟΣ

    Αγνωστοι έβαλαν τα μεσάνυκτα φωτιά στο αυτοκίνητο του Ανδρέα Σοφοκλέους, από την Πάφο. Το αυτοκίνητο του Σοφοκλέους το οποιο υπέστη εκτεταμένες ζημιές ήταν σταθμευμένο έξω απο την οικία του στην οδό Ιμβρου. Απο τις προκαταρκτικές έρευνες διαπιστώθηκε ότι η φωτιά τέθηκε κακόβουλα.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και σε μερικές περιοχές ιδιαίτερα στα νότια, πιθανόν να σημειωθούν ελαφρές βροχές.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βορειανατολικοί έως ανατολικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και στα νότια και ανατολικά έως ισχυροί, πέντε μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη έως ταραγμένη και στα νότια και ανατολικά έως κυματώδης. Η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 17 στα παράλια και στους 8 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 16 December 2002 - 11:57:26 UTC