Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-11-21

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [02] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΙΝΤΡΟ
  • [03] ΕΡΤΟΓΑΝ ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΠΛΕΡ
  • [05] ΜΠΟΥΣ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [06] ΑΝΑΝ ΑΛΒΑΡΟ
  • [07] ΕΒΡΕΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ
  • [08] ΧΑΝΙ ΕΠΑΦΕΣ 12
  • [09] ΠΑΦΟΥ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [10] ΤΑΣΟΣ ΟΜΗΡΟΥ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΜΕΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Νέα πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας διενεργήθηκε το πρωί στα Ιεροσόλυμα. Παλαιστίνιος καμικάζι ανατίναξε κατάμεστο λεωφορείο και παρέσυρε στο θάνατο ένδεκα επιβάτες, ανάμεσά τους και ένα δεκατετράχρονο κορίτσι. Οι τραυματίες ανέρχονται στους σαρανταπέντε, οι περισσότεροι μαθητές, που πήγαιναν σχολείο. Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν φρικιαστικές εικόνες. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, ωστόσο ανώτατο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας θα πρέπει να συνεχιστούν. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η νέα επίθεση αυτοκτονίας αποκλείει κάθε συζήτηση του ειρηνευτικού σχεδίου για το μεσανατολικό.

    [02] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΙΝΤΡΟ

    Παρέλκυση των διαδικασιών στο Κυπριακό επιδιώκει η Τουρκία, μέχρι και τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης, με κύριο στόχο να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Πληροφορίες από διάφορες πηγές αναφέρουν ότι η νέα τουρκική κυβέρνηση εκφράζει προθυμία για συζήτηση του σχεδίου Ανάν, αλλά είναι σαφές ότι ζητεί ως αντάλλαγμα τον καθορισμό ημερομηνίας για τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις. Ισχυρές πιέσεις υπέρ της Τουρκίας εξακολουθούν να ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως πληροφόρησε τον Τούρκο πρόεδρο ο Αμερικανός πρόεδρος, σε χθεσινή συνάντησή τους στην Πράγα. Στις Βρυξέλλες, πάντως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ύστερα από συνάντηση με τον Ταγίπ Ερτογάν, δεν άφησε περιθώρια ελπίδας στον Τούρκο πολιτικό, ότι στην Κοπεγχάγη θα ορισθεί η επιδιωκόμενη από την Αγκυρα ημερομηνία.

    [03] ΕΡΤΟΓΑΝ ΚΥΠΡΟΣ

    Ο κύριος Πρόντι δήλωσε ότι η Τουρκία έχει να κάμει ακόμη πολλά για να εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης όσον αφορά τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει, είπε ο κύριος Πρόντι, να επιμείνουμε στα κριτήρια της Κοπεγχάγης, τονίζοντας ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι τα εφαρμόζει. Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερτογάν δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί τη λύση του κυπριακού και πρόσθεσε ότι η λύση συνδέεται με την προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το πρακτορείο Ρώητερ σημειώνει ότι ο ηγέτης του κυβερνώντος την Τουρκία κόμματος, με αυτή τη δήλωση έχει παραμερίσει την επί σειρά ετών επίσημη άρνηση της Αγκυρας ότι το κυπριακό σχετίζεται με οποιοδήποτε τρόπο με την ενταξιακή προοπτική της χώρας.

    [04] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΠΛΕΡ

    Στο Λονδίνο, όπου πραγματοποίησε νωρίτερα επίσκεψη ο Ταγίπ Ερτογάν, ο πρωθυπουργός Τόνυ Μπλέρ τού ανέφερε ότι αναμένει επίτευξη προόδου στο Κυπριακό, με βάση το σχέδιο Ανάν. Ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου αναφέρει ότι ο Ερντογάν απάντησε ότι είναι έτοιμος να εργασθεί με βάση το σχέδιο Ανάν.

    [05] ΜΠΟΥΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζιώρτζ Μπους διαβεβαίωσε τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Σεζέρ για την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε συνάντησή τους στην Πράγα, όπου βρίσκονται για τη σύνοδο κορυφής του Νάτο, ο Πρόεδρος Μπους ανέφερε επίσης στον Τούρκο πρόεδρο ότι επεκοινώνησε με τους ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών και τους ενεθάρρυνε να πάρουν απόφαση για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, στη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης στις δώδεκα Δεκεμβρίου.

    [06] ΑΝΑΝ ΑΛΒΑΡΟ

    Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας Κόφι Ανάν θα έχει αύριο στη Χάγη διαβουλεύσεις με τον ειδικό σύμβουλό του για το κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, για να εξετάσουν τρόπους προώθησης της διαδικασίας έναρξης διαπραγματεύσεων, με βάση το σχέδιο που υπέβαλε στις δυο πλευρές. Ο Κόφι Ανάν ζήτησε τη συνάντηση με τον Αλβαρο ντε Σότο, λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται στην απάντηση της τουρκοκυπριακής πλευράς, η οποία αποδίδεται στην ασθένεια του Ραούφ Ντενκτάς.

    [07] ΕΒΡΕΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ

    Ο πρώην πρόεδρος και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας Κενάν Εβρέν δήλωσε ότι το 1974 ο Αττίλας κατέλαβε περισσότερα εδάφη στην Κύπρο, για να αξιοποιηθούν σε διαπραγματεύσεις. Σε συνέντευξη στο τουρκικό CNN, ο Κενάν Εβρέν ανέφερε ακόμη ότι όταν οι δυνάμεις της εισβολής δεν αντιμετώπισαν αντίσταση, προχώρησαν έως την Αμμόχωστο, η οποία - είπε - δεν περιλαμβανόταν στα σχέδια της Αγκυρας. Σε ό,τι αφορά το σχέδιο Ανάν, ο Κενάν Εβρέν, είπε ότι αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την Τουρκία, που αν χαθεί, κατά την έκφραση του, ίσως να μη υπάρξει άλλη.

    [08] ΧΑΝΙ ΕΠΑΦΕΣ 12

    Υπάρχει ακόμα χρόνος για διευθέτηση του Κυπριακού, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέϊβιντ Χάνεϊ αμέσως μετά το πρόγευμα εργασίας που είχε σήμερα με τον Προέδρο Κληρίδη. Ο Λόρδος Χάνεϊ ο οποίος πραγματοποιεί σειρά επαφών στην Κύπρο στο πλαίσιο των εντατικών διαβουλεύσεων που εγκαινιάσθηκαν μετά την υποβολή του σχεδίου Ανάν, είχε επίσης συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιώαννη Κασουλίδη και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια. Ο Βρετανός απεσταλμένος έφθασε ψες στην Κύπρο από την Αθήνα, όπου είχε συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Λόρδος Χάνεϊ είπε ότι είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτη η θετική απάντηση του Προέδρου Κληρίδη στην πρόταση Ανάν και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η απάντηση αυτή θα ακολουθηθεί από συζητήσεις και διευκρινίσεις.

    [09] ΠΑΦΟΥ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος εξέφρασε την ελπίδα ο Θεός να βοηθήσει ώστε ο Ραούφ Ντενκτας να εμμείνει στην αδιαλλαξία του ώστε να μπορέσει να σωθεί, όπως είπε, ο κυπριακός ελληνισμός. Σε δηλώσεις στην Πέγεια, επανέλαβε ότι το σχέδιο Αναν αντίκειται σε κάθε έννοια δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν θα καταστεί λειτουργικό. Ο Πάφου Χρυσόστομος δήλωσε επίσης, ότι οι Συνοδικοί δεν τάσσονται εναντίον των πολιτικών ηγετών του τόπου, αλλά κατά του σχεδίου Αναν. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι πολιτικοί φέρουν κάποια ευθύνη, επειδή, όπως είπε, δεν κατάφεραν να πεισουν τον διεθνή παράγοντα ώστε να απονεμηθεί δικαιοσύνη και να ισχύσουν στην Κύπρο τα ανθρώπινα δικαιώματα που ισχύουν στην ευρωπαική οικογένεια.

    [10] ΤΑΣΟΣ ΟΜΗΡΟΥ

    Την πρώτη τους κοινή τηλεοπτική συζήτηση θα έχουν απόψε οι δύο κύριοι υποψήφιοι για την προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του Δήκο Τάσσος Παπαδόπουλος και Πρόεδρος του Κισός Γιαννάκης Ομήρου. Οι δύο υποψήφιοι θα είναι φιλοξενούμενοι στην εκπομπή "Προεκτάσεις" που μεταδίδεται στις δέκα το βράδυ από το ΡΙΚ Ενα, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Γιάννη Καρεκλά.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος με μέτριους νοτιανατολικούς ανέμους τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Θερμοκρασία: 27 βαθμοί στο εσωτερικό και στα παράλια και 18 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με ασθενείς βορειοδυτικούς ανέμους δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους οκτώ βαθμούς στο εσωτερικό, στους έντεκα στα παράλια και στους δέκα στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 21 November 2002 - 12:06:45 UTC