Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-09-09

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΑΛΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΟΑΣΕ
  • [03] ΣΗΜΙΤΗΣ ΠΡΟΣΚΟΜΜΑ
  • [04] ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [05] ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [06] ΣΦΑΓΕΙΟ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ
  • [07] ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΟΠΛΑ
  • [08] ΚΑΣΜΙΡ ΝΕΚΡΟΙ
  • [09] ΓΑΛΛΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
  • [10] ΚΕΝΤΕΡΗΣ ΑΦΙΞΗ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΜΑΛΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Εφθασε λίγο μετά τα μεσάνυκτα στην Κύπρο ο πρόεδρος της Μάλτας Γκουίντο Ντε Μάρκο, για τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Η επίσημη υποδοχή έγινε στις δέκα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ακολουθήσαν συνομιλίες του προέδρου Κληρίδη με τον πρόεδρο Ντε Μάρκο, που θα συνεχιστούν σε επίπεδο αντιπροσωπειών και θα υπογραφούν συμφωνίες.

    Το απόγευμα ο πρόεδρος της Μάλτας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΟΑΣΕ

    Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι η ασφάλεια και η συνεργασία στην ευαίσθητη περιοχή της Μεσογείου, δεν μπορούν να προωθηθούν αποτελεσματικά αν δεν υπάρξει αυστηρή προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

    Ο κύριος Χριστόφιας, που προσφωνούσε τη συνάντηση της ομάδας για θέματα Μεσογείου στον Οασέ, στη Λεμεσό, σημείωσε ότι είναι εξωπραγματικό να αναμένουμε τη μετατροπή της λεκάνης της Μεσογείου σε χώρο ειρήνης και ασφάλειας, χωρίς επίλυση χρόνιων πολιτικών προβλημάτων, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    Ενα τέτοιο πρόβλημα, τόνισε, είναι το Κυπριακό, το οποίο για 28 χρόνια αποτελεί ανοικτή πληγή στην καρδιά της Μεσογείου, αφού παραμένει δέσμιο μιας μακροχρόνιας και ατέρμονης διαδικασίας, από την οποία δεν λείπει το ορθό πλαίσιο, αλλά η πολιτική βούληση για την εφαρμογή του.

    [03] ΣΗΜΙΤΗΣ ΠΡΟΣΚΟΜΜΑ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωσε ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου προχωρεί καλά μπορεί να συναντήσει δυσκολίες, τόσο λόγω της στάσης της Τουρκίας όσο και από το ευρωπαϊκό περιβάλλον, όπου υπάρχουν κυβερνήσεις και ενδέχεται να προκύψουν και άλλες, μετά τις εκλογές στη Γερμανία και τη Σουηδία, που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η Ελλάδα, πρόσθεσε, έχει προετοιμαστεί για μια τέτοια περίπτωση και θα δώσει σκληρή μάχη, ώστε η Κύπρος να είναι στην πρώτη ομάδα των χωρών που θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [04] ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔηΣύ Παναγιώτης Δημητρίου, σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υποβληθούν προτάσεις και σε κάποιο στάδιο, ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης του Κυπριακού. Αυτό που ανησυχεί, είπε, είναι η ουσία της λύσης, ειδικότερα σε ζωτικής σημασίας θέματα, όπως η κυριαρχία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Σε ερώτηση για τη θέση Χριστόφια ότι δεν μπορεί να υπάρξει υποχώρηση στο θέμα της κυριαρχίας, ο κύριος Δημητρίου είπε ότι σε αυτό υπάρχει ομόφωνη θέση του Εθνικού Συμβουλίου.

    Για τις απόψεις περί αναβολής των προεδρικών εκλογών, ο κύριος Δημητρίου ανέφερε πως αν υπάρχει οποιοσδήποτε πολιτικός, από το μυαλό του οποίου δεν περνά η σκέψη για παράταση της θητείας του προέδρου Κληρίδη, έκδηλα τον ενδιαφέρει η εξουσία και όχι το μέλλον του τόπου.

    [05] ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το ΔήΚο εκτιμά επίσης ότι σε αυτή την περίοδο είναι ορατό το ενδεχόμενο υποβολής συνολικού πλαισίου λύσης του Κυπριακού.

    Ο γενικός γραμματέας του ΔήΚο Ανδρέας Αγγελίδης, μιλώντας στο ΡΙΚ, ανέφερε ότι το ζήτημα είναι πόσο προετοιμασμένη είναι η δική μας πλευρά γι' αυτό το ενδεχόμενο, προσθέτοντας ότι σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου υπάρχει πέραν πάσης αμφιβολίας, ενότητα και ομοψυχία.

    Αναφερόμενος στις απόψεις που κατά καιρούς εκφράζονται για ενδεχόμενο αναβολής των προεδρικών εκλογών, ο κύριος Αγγελίδης, είπε ότι η διενέργεια των προεδρικών εκλογών, όπως καθορίζεται από το Σύνταγμα, ισχυροποιεί την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [06] ΣΦΑΓΕΙΟ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ

    Εκτός ευρωπαϊκών προδιαγραφών είναι Σφαγείο Κοφίνου. Σε αυτή τη διαπίστωση κατέληξαν ευρωπαίοι επιθεωρητές, ύστερα από δεύτερη επιτόπια επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του σφαγείου στα τέλη Ιουλίου.

    Οι αρνητικές διαπιστώσεις των απεσταλμένων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιβεβαιώθηκαν από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Σφαγείου, δήμαρχο Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα.

    Σε έκθεση των κτηνιατρικών υπηρεσιών διατυπώνονται επικρίσεις ιδιαίτερα για τις απαράδεκτες συνθήκες υγειινής, κατά την επιθεώρηση.

    Ο κύριος Ζαμπέλας δήλωσε στο ΡΙΚ, ότι αναμένει την γνώμη ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, προτού διαμορφώσει τελική απόφαση και εξέφρασε την ελπίδα έως τον Φεβρουάριο να ολοκληρωθεί η προσπάθεια αναβάθμισής του Σφαγείου, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

    Ο ανώτερος κτηνιατρικός λειτουργός Κλείτος Ανδρέου είπε ότι οι θέσεις ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες εξυπηρετούν τα συμφέροντα τρίτων, διατυπώνονται για άλλους σκοπούς.

    Υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, ανέφερε, για αναβάθμιση των σφαγείων μέχρι τέλους του χρόνου και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, υπάρχει απόφαση για διακοπή της λειτουργίας τους.

    [07] ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΟΠΛΑ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν όλα τα μέτρα για να πείσουν ότι είναι δεδομένη η επίθεση εναντίον του Ιράκ.

    Η ισραηλινή εφημερίδα Μααρίβ, γράφει ότι το Ισραήλ έδωσε την έγκρισή του για την αποθήκευση τεραστίων ποσοτήτων όπλων σε στρατιωτικές του βάσεις. Το πρώτο φορτίο θα αποθηκευθεί εντός των επόμενων ημερών.

    Αμερικανός αξιωματούχος ενέταξε την κίνηση αυτή στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ισράηλ. Το Ισραήλ, διευκρίνισε, δεν συμμετέχει στη σύγκρουση, απλώς εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας.

    [08] ΚΑΣΜΙΡ ΝΕΚΡΟΙ

    Εντεκα νεκροί είναι ο απολογισμός επίθεσης μουσουλμάνων ανταρτών στο Κασμίρ, όπου σημειώνεται έξαρση της ένοπλης βίας, ενόψει περιφερειακών εκλογών. Μεταξύ των θυμάτων είναι και δύο γυναίκες.

    Οι μουσουλμάνοι αντάρτες, που απείλησαν ότι θα σκοτώνουν όποιον εμπλέκεται στις εκλογές, εισέβαλαν σε σπίτια σε απομακρυσμένο χωριό, πυροβολώντας αδιακρίτως εναντίον των ανυποψίαστων ενοίκων. Ακολούθησαν άλλα δύο επεισόδια βίας εναντίον χωρικών και αστυνομικής περιπόλου.

    Από τον περασμένο μήνα, που η Ινδία προκήρυξε εκλογές στις 16 Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από 260 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο σε επεισόδια βίας.

    [09] ΓΑΛΛΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

    Καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες πλήττουν περιοχές της νότιας Γαλλίας, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων, νωρίς την αυγή. Τρίτος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση όταν παρασύρθηκε από τα νερά, στην προσπάθειά του να σώσει οδηγό, που είχε παγιδευθεί σε πλημμυρισμένο δρόμο.

    Ανδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας χρειάσθηκε να επέμβουν σε εκατόν χωριά και να απομακρύνουν χίλιους ανθρώπους.

    Οι γαλλικές αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς προβλέπονται νέες καταιγίδες.

    [10] ΚΕΝΤΕΡΗΣ ΑΦΙΞΗ

    Οι Ολυμπιονίκες Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα θάνου φθάνουν στις δύο μετά το μεσημέρι στην Κύπρο, για να συμμετάσχουν στην αποψινή εκδήλωση της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, στο συνεδριακό κέντρο για την παρουσίαση των αυθεντικών ολυμπιακών προϊόντων Αθήνα 2004.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα θα σχηματισθούν τοπικές νεφώσεις με ενδεχόμενο μεμονωμένων βροχών.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί έως δυτικοί, ασθενείς έως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και τοπικά στα νότια παράλια, ισχυροί πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι έως ταραγμένη.

    Θερμοκρασία: 33 βαθμοί στο εσωτερικό, 31 στα νότια και ανατολικά παράλια, 28 στα δυτικά και βόρεια και 22 στα υψηλότερα ορεινά. //

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές αραιές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί, ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, στους 21 στα νότια και στους 13 στις υψηλότερες ορεινές περιοχές. //

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 9 September 2002 - 10:03:44 UTC