Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-09-03

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΚΙΣΟΣ
  • [02] ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΑΠΟΨΕ
  • [05] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
  • [06] ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΤΕΛΟΣ
  • [07] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ
  • [08] ΡΩΣΙΑ ΝΕΚΡΟΙ
  • [09] ΔΙΚΙΝΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΤΡΙΒΗ
  • [10] ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΑΣΙΑ
  • [11] ΕΛΛΑΣ ΜΠΟΥΚΟΤΑΖ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΚΙΣΟΣ

    Ο πρόεδρος του ΔηΣύ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι το κόμμα του έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα και ότι τώρα, είναι θέμα του ΚιΣός να δώσει δείγματα γραφής, κατά την έκφρασή του, με την έννοια της απόλυτης και χωρίς ενδοιασμούς συνεργασίας.

    Σε δηλώσεις στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι σύντομα θα αρχίσει η διαδικασία του διαλόγου με το ΚιΣός, με στόχο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ή αρχές Οκτωβρίου να υπάρξει οριστική κατάληξη τόσο σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα καταρτισμού κοινού προγράμματος κυβερνητικής πολιτικής, όσο και την τελική απόφαση για τη στήριξη υποψηφίου.

    Ο κύριος Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν στον ΔηΣύ φωνές εναντίον της συνεργασίας με το ΚιΣός και ότι, αυτό που υπάρχει είναι προβληματισμός ώστε η συνεργασία να είναι όσο το δυνατό καλύτερη.

    Ο πρόεδρος του ΔηΣύ είπε ακόμη ότι επικρατεί πανικός στις τάξεις του Ακέλ, το οποίο κατηγόρησε ότι μετέρχεται αντιδεοντολογικές ενέργειες στην προσπάθειά του να πείσει τους οπαδούς του να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου.

    [02] ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Απαντώντας στις δηλώσεις Αναστασιάδη, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ακέλ Νίκος Κατσουρίδης, είπε ότι είναι η ηγεσία του ΔηΣύ που παραβιάζει τους κώδικες δεοντολογίας με τους υπαινιγμούς για ποινικά αδικήματα από τον Τάσσο Παπαδόπουλο στο θέμα της Γιουγκοσλαβίας, υποδεικνύοντας έμμεσα στους ξένους ότι πρέπει να επέμβουν και να πάρουν μέτρα.

    Σε δηλώσεις στο Τρίτο Πρόγραμμα, ο κύριος Κατσουρίδης, είπε ότι υπάρχουν θεσμοθετημένοι κώδικες δεοντολογίας για τα Μέσα Ενημέρωσης. Αν, πρόσθεσε, θέλουν να θεσμοθετηθεί και κώδικας για τη συμπεριφορά των πολιτικών να το θέσουν στη Βουλή.

    Ο κύριος Κατσουρίδης απέρριψε τα περί πανικού στο Ακέλ καί υποστήριξε ότι είναι ο ίδιος ο κύριος Αναστασιάδης που βρίσκεται σε κατάσταση πανικού και σύγχυσης, επειδή βλέπει ότι χάνει την εξουσία.

    [03] ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και μόνιμος σύμβουλος του Ντενκτάς Μουμντάλ Σοϋζάλ δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα άρχισε να αποδέχεται τον συνεταιρισμό δύο κρατών στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις σε τουρκικό τηλεοπτικό Κανάλι, ο Σοϋζάλ, είπε ότι δεν θεωρεί πιθανή λύση του Κυπριακού έως τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κοπεγχάγη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κανείς τουρκοκύπριος δεν θα επιτρέψει ξεπούλημα της Κύπρου.

    Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σουκρού Σινά Γκιουρέλ σε δηλώσεις στο ίδιο Κανάλι, είπε ότι το Κυπριακό δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Επανέλαβε επίσης πως αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεχθεί την Κύπρο, τα Κατεχόμενα θα ενοποιηθούν με την Τουρκία.

    [04] ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΑΠΟΨΕ

    Φθάνει απόψε στην Κύπρο, μετά τις επισκέψεις του στην Αγκυρα και την Αθήνα, ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    Στην Αθήνα, ο Τόμας Γουέστον συναντάται το απόγευμα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση, ενώ στην Αγκυρα είχε χθες συνομιλίες με τον υφυπουργό Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ.

    Ο Τόμας Γουέστον χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες του στην Αγκυρα και είπε ότι διαπίστωσε πως η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

    [05] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

    Ο Τόμας Γουέστον ακολουθεί την επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου της Βρετανίας λόρδου Χάνεη, ο οποίος αναχωρώντας χθες δήλωσε ότι επιδιώκεται συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, αυτό το φθινόπωρο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, οι Βρετανοί στηρίζουν τις ελπίδες στη θέση ότι η Αγκυρα, αφού δεν επιθυμεί ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με το Κυπριακό άλυτο, θα επιδιώξει κάποια διευθέτηση πριν από τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες θέση της Βρετανίας είναι ότι στο πλαίσιο αυτής της διευθέτησης, οι εξουσίες που θα παραχωρηθούν στα συστατικά μέρη μιάς ομοσπονδίας δεν θα είναι κυριαρχικές. Παράλληλα, θεμελιώδεις εξουσίες, όπως η εξωτερική και η νομισματική πολιτική και η άμυνα, δεν είναι δυνατό να ασκούνται παρά μόνο από την κεντρική κυβέρνηση.

    [06] ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΤΕΛΟΣ

    Ο πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς είχαν το πρωί την τελευταία συνάντησή τους, πριν από τη μετάβασή τους στο Παρίσι, για συνομιλίες την Παρασκευή, με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    Στη σημερινή συνάντηση, συνεχίστηκε η συζήτηση θεμάτων που αφορούν την ιθαγένεια.

    [07] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

    Αλλοι τρεις Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από τα πυρά Ισραηλινών. Επίσης ένα δωδεκάχρονο κοριτσάκι τραυματίστηκε σοβαρά, έξω από το σπίτι του, όταν οι στρατιώτες πυροβόλησαν διαδηλωτές,

    Τα νέα επεισόδια βίας σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας και το πρωί.

    Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό ο πρώτος Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε όταν έριξε χειροβομβίδα εναντίον περιπόλου στη Λωρίδα της Γάζας.

    Ο θάνατος των άλλων δύο σημειώθηκε σε χωριό κοντά στη Ναμπλούς. Δεν έγινε ακόμη σαφές για ποιό λόγο οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

    [08] ΡΩΣΙΑ ΝΕΚΡΟΙ

    Στη Τσετσενία, επτά αστυνομικοί σκοτώθηκαν και ένδεκα τραυματίστηκαν από οβίδα, που έπληξε το φορτηγό στο οποίο επέβαιναν. Η επίθεση έγινε στην πόλη Σάλι, νοτιανατολικά της πρωτεύουσας Γκρόσνι.

    Οι ρωσικές αρχές κάνουν λόγο για ενέδρα και επίθεση Τσετσένων ανταρτών.

    [09] ΔΙΚΙΝΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΤΡΙΒΗ

    Επτά άνθρωποι, στην αμερικανική πολιτεία Νιού Χάμπσάιαρ, έχασαν τη ζωή τους όταν το δικινητήριο αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν κατέπεσε και συνετρίβη.

    Το μικρό δικινητήριο αεροσκάφος κατέπεσε λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της πόλης Σουέηνζι, με προορισμό τη Δυτική Βιργινία.

    [10] ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΑΣΙΑ

    Στη Θαϋλάνδη άλλοι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δώδεκα αγνοούνται συνεπεία πλημμυρών, που σημειώθηκαν χθες βράδυ στο βόρειο τμήμα της χώρας.

    Λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης υποχώρησε όχθη ποταμού στην επαρχία Μάε Σόν με αποτέλεσμα να παρασύρει σπίτια. Από τις πλημμύρες που πλήττουν την Θαϋλάνδη τις τελευταίες εβδομάδες έχουν χάσει τη ζωή τους δεκαοκτώ άτομα.

    Στη Νότιο Κορέα ο αριθμός των θυμάτων από τον τυφώνα, που έπληξε τη χώρα το Σαββατοκυριακο ανήλθε στους εκατόν δεκατρείς. Αλλοι εβδομηνταένας άνθρωποι αγνοούνται σε περιοχές, που έχουν καλυφθεί με λάσπη.

    [11] ΕΛΛΑΣ ΜΠΟΥΚΟΤΑΖ

    Στην Ελλάδα, οι ενώσεις καταναλωτών κάλεσαν το κοινό σε πανελλήνιο γενικό μποϋκοτάζ για σήμερα με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης κερδοσκοπίας και της ακρίβειας.

    Με αφορμή την εμφάνιση φαινομένων αισχροκέρδειας σε βάρος των καταναλωτών, οι οργανώσεις αποφάσισαν τη λήψη δυναμικών μέτρων, καλώντας το κοινό να προστατεύσει τα δικαιώματά του, απέχοντας από κάθε αγοραστική δραστηριότητα, μποϋκοτάροντας ακόμη και τις αγορές τροφίμων, τσιγάρων, καυσίμων και ρούχων.

    Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες κάλεσαν το επιβατικό κοινό να μη πληρώνει εισιτήριο από τις τρεις έως τις τέσσερις το απόγευμα, στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, το μετρό και τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις, που στο εσωτερικό και τα ορεινά δυνατό να φέρουν λίγες βροχές.

    Θερμοκρασία: 32 βαθμοί στο εσωτερικό, τα νότια και ανατολικά παράλια, 30 στα δυτικά και τα βόρεια και 23 στα υψηλότερα ορεινά.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς έως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και τοπικά στα δυτικά και νότια παράλια έως δυνατοί πέντε μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια έως ταραγμένη. //

    Απόψε ο καιρός θα παραμείνει γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί έως βορειοδυτικοί, ασθενείς τριών μποφόρ και τοπικά στα δυτικά και βόρεια παράλια έως μέτριοι τεσσάρων μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά στα δυτικά και βόρεια παράλια έως ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 22 στα παράλια και στους 14 στις υψηλότερες ορεινές περιοχές. //

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 3 September 2002 - 10:40:02 UTC