Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-05-17

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [02] ΜΑΡΚ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ
  • [03] ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΡΙΤΟ
  • [04] ΑΝΑΣΤΑ ΤΡΙΤΟ
  • [05] ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ ΑΝΑΝ
  • [06] ΕΕ 13 ΚΥΠΡΟΣ
  • [07] ΧΑΜΑΣ ΥΠΟΣΧΕΣΗ
  • [08] ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΜΑΙΟΥ 2002

  • [01] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Νέα συνάντηση, την πρώτη μετά την επίσκεψη Κόφι Ανάν, είχαν το πρωί ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Λευκωσίας στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου των απευθείας των συνομιλιών, παρουσία του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα Αλβαρο ντε Σότο. Στις τέσσερις το απόγευμα συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις εξελίξεις, όπως διαμορφώνονται μετά την επίσκεψη του Κόφι Ανάν.

    [02] ΜΑΡΚ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

    Ουδείς δικαιούται να διαπραγματευθεί το πιστοποιητικό θανάτου της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε ο σύμβουλος του Προέδρου Κληρίδη στις συνομιλίες για το Κυπριακό, Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης. Σχολιάζοντας την αξίωση του Ραούφ Ντενκτάς για δημιουργία δύο κυρίαρχων κρατών, ο κύριος Μαρκίδης υπογράμμισε ότι η θέση της ελληνικής πλευράς για ένα κράτος είναι αταλάντευτη και ακλότητη και κατοχυρωμένη από το διεθνές δίκαιο. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο, ο κύριος Μαρκίδης είπε ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δεν πέτυχε το βασικό σκοπό του, που ήταν η εξεύρεση τρόπων για να προχωρήσουν οι συνομιλίες και να σημειωθεί πρόοδος, λόγω της εμμονής της τουρκικής πλευράς στις απαράδεκτες θέσεις της. Σύμφωνα με τον κύριο Μαρκίδη, ο Κόφι Ανάν δεν πέτυχε ούτε τον δεύτερο στόχο, δηλαδή την ενεργότερη εμπλοκή του Αλβαρο Ντε Σότο με την κατάθεση εγγράφων από τα Ηνωμένα Εθνη, γιατί δεν δέχθηκε η τουρκική πλευρά.

    [03] ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΡΙΤΟ

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Αντρέας Χρίστου δήλωσε ότι ήταν αναμενόμενες οι δηλώσεις και οι τοποθετήσεις που έγιναν σε διάφορα επίπεδα. Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Χρίστου χαρακτήρισε σημαντικό στοιχείο τη δήλωση του Κόφι Ανάν κατά την άφιξή του στην Κύπρο, για ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής των Ηνωμένων Εθνών και συγκεκριμένα του ειδικού αντιπροσώπου του Αλβαρο Ντε Σότο. Η δήλωση αυτή, πρόσθεσε, απαντούσε στην αξίωση Ντενκτάς, ο οποίος ήθελε μακριά τα Ηνωμένα Εθνη από αυτή τη διαδικασία. Ο κύριος Χρίστου είπε επίσης ότι το δεύτερο στοιχείο είναι η παραδοχή του γενικού γραμματέα ότι υπάρχει διαφορά και στην ουσία και το χρονοδιάγραμμα. Ο κύριος Χρίστου ανέφερε ότι πρέπει να δούμε τις εξελίξεις κατά πρόσωπο, να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση με ανοικτό πνεύμα και με διάθεση να επιτύχουμε πρόοδο, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα έως τον Ιούνιο.

    [04] ΑΝΑΣΤΑ ΤΡΙΤΟ

    Ο πρόεδρος του Δησύ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών παρέμεινε στις παραινέσεις και τις εκκλήσεις. Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Αναστασιάδης χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι παραμένει το χρονοδιάγραμμα του Ιουνίου, ενώ σημαντική θεωρεί και την πεποίθηση του Κόφι Ανάν ότι έως τότε μπορεί να εξευρεθεί λύση επί των τεσσάρων βασικών πτυχών. Είπε επίσης ότι ανάλογη συμπεριφορά πρέπει να επιδείξει ο γενικός γραμματέας και στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο κύριος Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι η αναφορά του Κόφι Ανάν μόνο στις τέσσερις βασικές πτυχές διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Ντενκτάς ότι υπάρχει καί πέμπτο θέμα, αυτό της αναγνώρισης του καθεστώτος του.

    [05] ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ ΑΝΑΝ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν έντονα τη δήλωση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση των βασικών πτυχών του Κυπριακού έως τον Ιούνιο νοουμένου ότι θα υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση. Στη δήλωση αυτή προέβη ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσιαρτ Μπάουτσερ, αναφέροντας επίσης ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω επίσπευση των συνομιλιών. Η αμερικανική κυβέρνηση, είπε, συμφωνεί με τη δήλωση Κόφι Ανάν ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων μπορούν έως το τέλος Ιουνίου να επιλύσουν όλα τα βασικά ζητήματα, δεδομένου ότι προχωρούν στην προσπάθειά τους αποφασιστικά και με την απαραίτητη πολιτική βούληση. Ο Ρίτσιαρτ Μπάουτσερ επανέλαβε τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στη θέση που πήρε το Συμβούλιο Ασφαλείας στις δύο Μαϊου για την εξεύρεση λύσης έως τον Ιούνιο, καθώς και την αίσθηση του επείγοντος που πρέπει να υπάρχει.

    [06] ΕΕ 13 ΚΥΠΡΟΣ

    Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών της Ευρωπαικής Ενωσης αποφασίζουν σήμερα για τους δεκατρείς Παλαιστινίους που βρίσκονται στη Λάρνακα. Χθες οι Δεκαπέντε, ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, δεν κατέληξαν σε ποιές χώρες θα φιλοξενηθούν τελικά οι δεκατρείς Παλαιστίνιοι. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου Υπουργών, τα περισσότερα προβλήματα είτε έχουν λυθεί είτε βρίσκονται κοντά στη λύση τους, εκτός από τρία βασικά και ουσιαστικά. Το πρώτο αφορά την κατανομή των δεκατριών μεταξύ των κοινοτικών χωρών αφού η επικρατούσα άποψη είναι να μη δεχθεί καμία κοινοτική χώρα περισσότερους από τρεις Παλαιστινίους. Αλλο εκκρεμές πρόβλημα είναι τι θα πρέπει να πράξουν οι Δεκαπέντε και πώς θα αντιδράσουν στην περίπτωση που το Ισραήλ ζητήσει κάποια στιγμή την έκδοση κάποιου ή κάποιων από αυτούς. Ανοικτό παραμένει και το θέμα της διαμόρφωσης κοινής θέσης των χωρών μελών της Ευρωπαικής Ενωσης για όλα τα ζητήματα, τα οποία σχετίζονται με τη φιλοξενία των δεκατριών Παλαιστινίων.

    [07] ΧΑΜΑΣ ΥΠΟΣΧΕΣΗ

    Η ισλαμική οργάνωση Χαμάς υπόσχεται να τερματίσει τις επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων. Οπως μετέδωσε το Ραδιόφωνο του Ισραήλ, επικαλούμενο παλαιστινιακές πηγές, σε πρόσφατη συνάντηση στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας η Χαμάς δεσμεύτηκε έναντι των σαουδαραβικών αρχών ότι δεν θα πραγματοποιήσει άλλες επιθέσεις αυτοκτονίας σε ισραηλινό έδαφος. Ωστόσο ένα από τα κορυφαία στελέχη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Ισμαήλ Αμπού Σανάμπ, διέψευσε την πληροφορία. Ο Ισμαήλ Σανάμπ τόνισε ότι η επιλογή της Χαμάς εξακολουθεί να είναι η αντίσταση με κάθε τρόπο όσο συνεχίζεται η κατοχή της παλαιστινιακής γής.

    [08] ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ

    Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι η επίσημη Παλαιστινιακή Αρχή συνδέεται με επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Η έκθεση προσθέτει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις και για στελέχη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ότι ενεπλάκησαν στον σχεδιασμό ή ενέκριναν συγκεκριμένες βίαιες ενέργειες κατά του Ισραήλ. Η έκθεση αναφέρεται στο διάστημα από τον Ιούνιο έως και τον Δεκέμβριο του 2001 και ετοιμάζεται από το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών δύο φορές το χρόνο για την ενημέρωση του Κογκρέσου, κατά πόσον ο Γιάσερ Αραφάτ τηρεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε υπογράφοντας το 1993 τις συμφωνίες του Οσλο.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού

    Το απόγευμα θα σχηματίζονται κατά διαστήματα νεφώσεις και αναμένεται να σημειωθούν τοπικές καταιγίδες κυρίως στο εσωτερικό και τα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί, κυρίως νοτιοανατολικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Απόψε ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Σε μερικές περιοχές θα σχηματιστεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 15 στα παράλια και στους εννέα στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 17 May 2002 - 11:29:48 UTC