Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-03-15

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ ΑΡΧΙΣΕ
  • [02] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΡΙΚ
  • [03] ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ
  • [04] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ
  • [05] ΤΑΣΣΟΣ ΕΠΟΙΚΟΙ
  • [06] ΚΙΝΕΖΟΙ ΕΠΑΦΕΣ
  • [07] ΤΑΦΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2002

  • [01] ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ ΑΡΧΙΣΕ

    Με βασικό θέμα συζήτησης την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης άρχισε το πρωί στη Βαρκελώνη διήμερη σύνοδος κορυφής των Δεκαπέντε. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προβούν σε ανασκόπηση του σχεδίου, που ετοιμάστηκε στη σύνοδο της Λισαβώνας, πριν από δύο χρόνια, για αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό των οικονομιών των δεκαπέντε. Στόχος είναι να καταστεί η Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι το 2010 μια από τις πιο δυναμικές και ανταγωνιστικές περιοχές οικονομικής δραστηριότητας, με αυξημένες προοπτικές ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και ευημερίας. Το μεσημέρι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των δεκαπέντε θα διακόψουν τις εργασίες της συνόδου για να συναντηθούν με τους ομολόγους τους των δεκατριών υποψηφίων για ένταξη χωρών, οι οποίοι για πρώτη φορά, ουσιαστικά, παίρνουν μέρος στις εργασίες συνόδου κορυφής. Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση είχε η ισπανική προεδρία η οποία επεσήμανε ότι είναι αναγκαία προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της οικονομικής ενσωμάτωσης των δεκατριών υπό ένταξη χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος Κληρίδης ο οποίος πήγε χθες βράδυ στη Βαρκελώνη. Παράλληλα με τη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων θα συνέλθουν και οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών των δεκάπεντε και των δεκατριών υποψηφίων για ένταξη χωρών. Την Κύπρο θα εκπροσωπήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών Ιωάννης Κασουλίδης και Τάκης Κληρίδης. Το βράδυ οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα παρακαθήσουν σε δείπνο στη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά προβλήματα, στο επίκεντρο των οποίων, θα είναι το μεσανατολικό.

    [02] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΡΙΚ

    Ο πρόεδρος Κληρίδης χαρακτήρισε τη σύνοδο σημαντική για την Κύπρο, γιατί, όπως επεσήμανε, τη φέρνει πιο κοντά στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε δηλώσεις χθες βράδυ στον απεσταλμένο του ΡΙΚ Γιάννη Νικολάου, μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η σύνοδος είναι σημαντική και γιατί στο επίκεντρό της, είναι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [03] ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ

    Το θέμα του Ευρωστρατού θα θέσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης στη σύνοδο κορυφής της Βαρκελώνης. Ο κύριος Σημίτης θα αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα αυτό απόψε στο δείπνο των δεκαπέντε. Ο Ελληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το θέμα του Ευρωστρατού δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά αφορά τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Ο κύριος Σημίτης θα αναπτύξει επίσης την ελληνική πρόταση για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

    [04] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ

    Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι αποχώρησε από τη Ραμάλα, την Καλκίλια, την Τουλκαρέμ και το μεγαλύτερο τμήμα της Βηθλεέμ, καθώς επίσης και από τον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μπουρέϊτζ στη Λωρίδα της Γάζας. Εξακολουθεί όμως να διατηρεί τις θέσεις του σε περιοχές της Βηθλεέμ καθώς και στις πόλεις Ναπλούς, Τζενίν και Χεβρών. Η αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων συνδέεται με την επίσκεψη στο Ισραήλ του Αμερικανού απεσταλμένου Αντονι Ζίνι, ο οποίος συναντήθηκε χθες βράδυ με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και του ζήτησε να αποσύρει τα στρατεύματά του από τις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές. Ο Σιαρόν ανακοίνωσε επίσης στον Αντονι Ζίνι ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να προχωρήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός. Στην Ραμάλα, μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών στρατιωτών και των αρμάτων μάχης, οι δρόμοι γέμισαν με κόσμο, τα καταστήματα άνοιξαν και οι σημαίες της Παλαιστίνης κυμάτιζαν και πάλι. Στο μεταξύ ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε το πρωί στη Λωρίδα της Γάζας, όταν αποπειράθηκε, μαζί με άλλο ομόθρησκό του, να διενεργήσει επίθεση σε εβραϊκό οικισμό.

    [05] ΤΑΣΣΟΣ ΕΠΟΙΚΟΙ

    Διεθνές έγκλημα χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Δήκο Τάσσος Παπαδόπουλος την συνεχιζόμενη μεταφορά εποίκων στα κατεχόμενα απο την Τουρκία. Ο κύριος Παπαδόπουλος επεσήμανε για άλλη μια φορά την ανάγκη να γίνει απογραφή του πληθυσμού των κατεχομένων λέγοντας ότι αυτό είναι αίτημα πολλών ετών το οποίο όμως δεν υλοποιείται από το ψευδοκράτος. Ο πρόεδρος Δήκο έκαμε τις δηλώσεις αυτές απαντώντας το πρωί σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο περιθώριο συνάντησής του με αντιπροσωπεία του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος που επισκέπτεται τη Λευκωσία.

    [06] ΚΙΝΕΖΟΙ ΕΠΑΦΕΣ

    Η κινεζική αντιπροσωπεία, που επισκέπτεται την Κύπρο σε ανταπόδοση επίσκεψης του Δησύ στο Πεκίνο, άρχισε το πρωί επαφές με πολιτικούς αρχηγούς Η αντιπροσωπεία είχε πρώτα συνάντηση με τον πρόεδρο του Κισός Γιαννάκης Ομήρου ο οποίος δήλωσε ότι ενημέρωσε τους Κινέζους αξιωματούχους για τις εξελίξεις του κυπριακού. Ο κύριος Ομήρου είπε ότι η Κύπρος επιδιώκει στενότερες σχέσεις με την Κίνα η οποία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στη συνέχεια η κινεζική αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Δήκο Τάσσο Παπαδόπουλο. Ο κύριος Παπαδόπουλος τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης των Κυπρο- Κινεζικών σχέσεων. Είπε επίσης ότι ενημερώθηκε από την αντιπροσωπεία για την πορεία της οικονομίας της Κίνας, η οποία παρουσιάζει βελτίωση.

    [07] ΤΑΦΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ

    Αρχαίος τάφος ανακαλύφθηκε στη Λεμεσό σε περιοχή όπου διεξάγονται εργασίες για την κατασκευή του αποχετευτικού. Συνεργείο εταιρείας, που κατασκευάζει το αποχετευτικό, βρήκε στην οδό Δημητρίου Γλίνου στη Λεμεσό, στόμιο αρχαίου τάφου στο οποίο υπήρχαν τέσσερα αγγεία που πιστεύεται ότι είναι αρχαιότητες. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων άρχισε σχετικές έρευνες.

    ΚΑΙΡΟΣ Και η πρόγνωση για τον καιρό.

    Το απόγευμα θα υπάρχουν μακρές περίοδοι με αίθριο καιρό, αλλά κατά διαστήματα οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και σε μερικές περιοχές δυνατό να πέσουν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει στους εικοσιένα βαθμούς. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με ασθενείς βορειοδυτικούς ανέμους δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους εννιά βαθμούς στο εσωτερικό, στους έντεκα στα παράλια και στους έξι στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 15 March 2002 - 13:54:45 UTC