Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-03-05

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕΣΗ ΧΑΟΣ
  • [02] ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΕΚΡΗΞΗ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
  • [04] ΛΙΟΠΕΤΡΙ ΠΑΤΑΤΕΣ
  • [05] ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ
  • [06] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [07] ΣΕΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΗ
  • [08] ΚΑΙΡΟΣ TΡΙΤΗ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2002

  • [01] ΜΕΣΗ ΧΑΟΣ

    Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αφού η λογική του "οφθαλμού αντί οφθαλμού" έχει οδηγήσει σε επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας. Το Ισραήλ σε αντίποινο για τις πρωινές παλαιστινιακές επιθέσεις, που οδήγησαν στο θάνατο πέντε πολίτες του, έπληξε με πυραύλους από ελικόπτερα Απάτσι, το αρχηγείο των Παλαιστινιακών Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιούνες στη Λωρίδα της Γάζας. Επί τόπου έσπευσαν ασθενοφόρα, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Ο σημερινός κύκλος των επιθέσεων άρχισε νωρίς το πρωί, όταν Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο εναντίον δύο εστιατορίων και μιας μπυραρίας σε κεντρική περιοχή του Τελ Αβίβ, σκοτώνοντας τρεις Ισραηλινούς πολίτες, προτού πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικού. Αλλοι είκοσι πέντε τραυματίσθηκαν. Μετά την επίθεση Ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στις πόλεις Χεβρών και Ντούρα, σκοτώνοντας ένα Παλαιστίνιο και τραυματίζοντας δέκα. Μέσα σε διάστημα λίγων ωρών ακολούθησε επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστινίου σε ώρα αιχμής σε σταθμό λεωφορείων στην πόλη Αφούλα, στο βόρειο Ισραήλ. Ο Παλαιστίνιος πυροδότησε εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος μέσα σε λεωφορείο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος και ένας Ισραηλινός. Αλλοι πέντε Ισραηλινοί τραυματίσθηκαν. Την ίδια ώρα Ισραηλινή έπεφτε νεκρή από τα πυρά ενόπλου Παλαιστινίου σε δρόμο προς εβραϊκό συνοικισμό στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ εναντίον αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαινε η Ισραηλινή, τραυματίζοντας άλλο ένα άτομο. Το πρωί εξάλλου από έκρηξη βόμβας σε αυλή σχολείου σε αραβική συνοικία στις παρυφές των Ιεροσολύμων, τραυματίσθηκαν ένας δάσκαλος και επτά μαθητές. Η αστυνομία, εξάλλου, εντόπισε και αχρήστευσε άλλες δύο βόμβες.

    [02] ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την υποστήριξή τους σε λύση του κυπριακού η οποία θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία, κυριαρχία και ενότητα μιας επανενωμένης Κύπρου, επανέλαβαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών- μελών της Κοινοπολιτείας. Οι ηγέτες της Κοινοπολιτείας, χαιρέτισαν, επίσης την επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο της αποστολής των καλών του υπηρεσιών, όπως περιγράφεται στο ψήφισμα 1250 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στο περί Κύπρου απόσπασμα που περιλαμβάνεται στο τελικό ανακοινωθέν, το οποίο εκδόθηκε μετά τη λήξη των εργασιών της διάσκεψης κορυφής της Κοινοπολιτείας στην Αυστραλία, αναφέρεται επίσης ότι η πρόοδος στο κυπριακό μπορεί να επιτευχθεί μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους να συνεργασθούν πλήρως με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον ειδικό αντιπρόσωπό του. Καλούνται επίσης οι ενδιαφερόμενοι να επιδείξουν ευελιξία και να διαπραγματευθούν με στόχο την επίτευξη δίκαιης και διαρκούς λύσης η οποία να συνάδει με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [03] ΕΚΡΗΞΗ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

    Δύο άτομα συνελήφθησαν το πρωί από την Αστυνομία Λεμεσού και τέθηκαν υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων σε σχέση με την έκρηξη βόμβας, που σημειώθηκε στις τρεις μετά τα μεσάνυκτα, κάτω από αυτοκίνητο στη Λεμεσό. Το αυτοκίνητο, ιδιοκτησία της Μαρίας Φωτίου, ήταν σταθμευμένο έξω, από το ξενοδοχείο Αστόρια, στην Πλατεία Ηρώων. Το όχημα χρησιμοποιείται από το σύζυγό της, Ανδρέα Φωτίου Κασάπη, ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, καθώς και του καμπαρέ Αρχόντισσα. Από την έκρηξη το αυτοκίνητο υπέστη εκτεταμένες ζημιές.

    [04] ΛΙΟΠΕΤΡΙ ΠΑΤΑΤΕΣ

    Με τρακτέρ και άλλα γεωργικά μηχανήματα οι πατατοπαραγωγοί της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου απέκοψαν το πρωί για μια ώρα το δρόμο Ξυλοφάγου - Αγίας Νάπας αξιώνοντας από την Κυβέρνηση να τους απαλλάξει από την καταβολή των κοινωνικών ασφαλίσεων για τους ξένους εποχικούς εργάτες που εργοδοτούν. Η αποκοπή του δρόμου, που έγινε στο σημείο της διασταύρωσης του Ποταμού Λιοπετρίου, διήρκησε από τις δέκα έως τις έντεκα. Οι πατατοπαραγωγοί προειδοποιούν πως αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους, θα αποκλείσουν με τρακτέρ και τους δρόμους της Λευκωσίας.

    [05] ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ

    Χωρίς λεωφορεία είναι και σήμερα η Λευκωσία λόγω της σαρανταοκτάωρης απεργίας που κήρυξαν οι εκατόν περίπου οδηγοί της Εταιρείας Αστικών Λεωφορείων Λευκωσίας, με αίτημα την εφαρμογή νέας συλλογικής σύμβασης, η οποία προνοεί αυξήσεις και ωφελήματα για τους εργαζομένους. Η εργοδοτική πλευρά επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση ότι δεν έδωσε τις επιδοτήσεις ύψους τριακοσίων χιλιάδων λιρών για το 2000, όπως υποσχέθηκε. Ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης δήλωσε ότι, ανεξάρτητα από τις διαφορές που προέκυψαν, το κονδύλι για το 2000 θα καταβληθεί στην εταιρεία. Στο μεταξύ οι συντεχνίες Σεκ και Πεό, στη δύναμη των οποίων ανήκουν οι οδηγοί λεωφορείων, σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι η Εταιρεία εξακολουθεί να τηρεί αρνητική στάση και εστιάζει το ενδιαφέρον της μόνο στην εξασφάλιση της κρατικής χορηγίας.

    [06] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Πραγματοποιείται το απόγευμα η δεύτερη συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών. Οι απευθείας διαπραγματεύσεις εισέρχονται στο ουσιαστικό μέρος της δεύτερης φάσης, με την έναρξη της διαδικασίας της συνολικής διαπραγμάτευσης επί των τεσσάρων βασικών πτυχών του κυπριακού, με πρώτο το θέμα των εξουσιών της κεντρικής αρχής. Ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς θα συναντηθούν στις τέσσερις το απόγευμα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο αεροδρόμιο Λευκωσίας στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα για το κυπριακό Αλβαρο Ντε Σότο.

    [07] ΣΕΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΗ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους τεσσάρων κόμμα οκτώ βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ σημειώθηκε νωρίς το πρωί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νότιο Εβρο, τη Σαμοθράκη, τη Ροδόπη και τη Θάσο. Ζημιές δεν έχουν αναφερθεί, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του σεισμολόγου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μανώλη Σκορδίλη, παρά το μέγεθος, η δόνηση θεωρείται μεμονωμένο γεγονός και δεν εμπνέει ανησυχία.

    [08] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Αίθριος με παροδικές αραιές νεφώσεις θα είναι ο καιρός το απόγευμα. Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα μέχρι ταραγμένη γενικά και ταραγμένη, στις προσήνεμες περιοχές. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Αργότερα θα σχηματισθούν σε μερικές περιοχές υγρασία και ομίχλη. Οι άνεμοι θα παραμείνουν βορειανατολικοί, τριών έως τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει μέχρι ταραγμένη γενικά και ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στους εννέα βαθμούς στο εσωτερικό, στους έντεκα στα παράλια και στους επτά στα ψηλότερα ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 5 March 2002 - 12:18:30 UTC