Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-01-09

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΙΟΝΙΑ
  • [02] ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΝΑΒΟΛΗ
  • [03] ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ
  • [04] ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΧΑΚ
  • [05] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΕΝΤΑΞΗ
  • [06] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΕΝΤΑΞΗ
  • [07] ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ ΕΝΤΑΞΗ
  • [08] ΜΙΧΟΣ ΕΝΤΑΞΗ
  • [09] ΛΕΜΕΣΟΣ ΒΟΜΒΑ
  • [10] ΜΕΣΗ ΝΕΚΡΟΙ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΧΙΟΝΙΑ

    Νέο κύμα κακοκαιρίας, με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις, τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, τις βροχοπτώσεις και τους σφοδρούς ανέμους, πλήττει από νωρίς το πρωί ολόκληρη την Κύπρο. Χιόνια πέφτουν τόσο στην περιοχή Τροόδους, όσο και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των επαρχιών Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου. Το ύψος των χιονιών στην κορυφή του Ολύμπου έφθασε τα εβδομήντα εκατοστόμετρα και στην πλατεία Τρόοδους τα πενήντα. Στην Επαρχία Λευκωσίας τα χιόνια έφθασαν μέχρι την Ανθούπολη, τη Λακατάμια και το Στρόβολο. Στην επαρχία Πάφου τα χιόνια έφθασαν μέχρι τις παρυφές της πόλης της Πάφου και συγκεκριμένα στην Τσάδα και τα Κονιά. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Πάφο η χιονόπτωση δημιούργησε σοβαρά προβλήματα, κυρίως στις περιοχές Παναγιάς, Πόλης Χρυσοχούς, Λαόνας και Κελοκέδαρων. Σε διάφορες περιοχές της Επαρχίας Πάφου σημειώθηκε εικοσάλεπτη διακοπή στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Συνεργεία των Δημοσίων Εργων και της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου εργάζονταν από νωρίς το πρωί για καθαρισμό των δρόμων. Στην περιοχή Σούνι-Σανατζιάς στην επαρχία Λεμεσού, δύο κυνηγοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους και χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για τον απεγκλωβισμό τους. Στα λευκά ντύθηκε και ο κατεχόμενος Πενταδάκτυλος, ύστερα από αρκετά χρόνια. Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι όλοι οι δρόμοι προς το Τρόοδος είναι ανοικτοί μόνο για οχήματα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς. Η Αστυνομία κάλεσε τους οδηγούς να μη χρησιμοποιούν το δρόμο προς τα Λεύκαρα. Λόγω της χιονόπτωσης και των κακών καιρικών συνθηκών πενήντα-οκτώ σχολεία είναι σήμερα κλειστά, μερικά από τα οποία δεν λειτούργησαν για τρίτη συνεχή ημέρα. Σύμφωνα με το Διευθυντή της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κυριάκο Θεοφίλου, το κύμα κακοκαιρίας οφείλεται σε ψυχρή αέρια μάζα που προέρχεται από βόρειες και βορειοδυτικές κατευθύνσεις. Με βάση τα στοιχεία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η θερμοκρασία είναι κατά εννέα βαθμούς χαμηλότερη από την κανονική. Η κακοκαιρία αναμένεται να αρχίσει να υποχωρεί από αύριο.

    [02] ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΝΑΒΟΛΗ

    Η Λέσχη Ιπποδρομιών Κύπρου ανακοίνωσε ότι οι σημερινές Ιπποδρομίες δεν θα διεξαχθούν λόγω των καιρικών συνθηκών.

    [03] ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ

    Στις τρείς το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του Κακουργιοδικείου για την επιβολή ποινής στον μουσικοσυνθέτη Δώρο Γεωργιάδη. Στην πρωϊνή διαδικασία η οποία έγινε κεκλεισμένων των θυρών, στη Λευκωσία, ολοκληρώθηκε η αγόρευση του δικηγόρου υπεράσπισης του κατηγορουμένου, ενώ το δικαστήριο επεφύλαξε την απόφασή του για τις τρείς το απόγευμα. Το Κακουργιοδικείο έκρινε τον μουσικοσυνθέτη Δώρο Γεωργιάδη ένοχο, σε πέντε κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών. Οι κατηγορίες αφορούν σεξουαλικές παρενοχλήσεις, που έγιναν στο στούντιο ηχογραφήσεων του Δώρου Γεωργιάδη, κατα την περίοδο 1988-1998. Ο Δώρος Γεωργιάδης, αθωώθηκε σε έκτη παρόμοια κατηγορία, γιατί η μαρτυρία εναντίον του κρίθηκε αναξιόπιστη.

    [04] ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΧΑΚ

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάλεσε σε απολογία τα χρηματιστηριακά γραφεία Χατζήγαβριηλ, Σπάϊτερτρέϊτ.Κομ, και Λευκόνικο Χρηματιστηριακή, καθώς και αριθμό ατόμων τα οποία διενήργησαν συναλλαγές στους τίτλους της εταιρείας '' Φάρμα Ρένος Χατζηιωάννου '', για ενδεχόμενη παράβαση άρθρου των περι Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νόμων. Σε ανακοίνωση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφέρει η απόφαση ελήφθη μετά την ολοκήρωση της έρευνας εναντίον του χρηματιστηριακού γραφείου Χατζήγαβριηλ για συναλλαγές στους τίτλους της εταιρείας Φάρμα Ρένος Χατζηϊωάννου και την υποβολή στην Επιτροπή σχετικού πορίσματος.

    [05] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΕΝΤΑΞΗ

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης τόνισε ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση μόνο των ελευθέρων περιοχών. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κύριος Μαρκίδης ανέφερε ότι οι διαβουλεύσεις διεξάγονται μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, του διεθνώς ανεγνωρισμένου κράτους, και σε περίπτωση προσχώρησης θα ενταχθεί η Κυπριακή δημοκρατία σε όλη της την επικράτεια. Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι υπήρξαν μόνο ορισμένες παραινέσεις για εξέταση των πιθανών προβλημάτων, τα οποία θα προκύψουν σε περίπτωση ένταξης χωρίς να έχει επιλυθεί το κυπριακό και ανέφερε συγκεκριμένα το θέμα της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου στις κατεχόμενες περιοχές.

    [06] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΕΝΤΑΞΗ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση διεξάγονται με τις κυβερνήσεις που έχουν διεθνή προσωπικότητα καί όχι με χάρτες που σχηματίστηκαν με την κατοχή και ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα ένταξης μόνο των ελευθέρων περιοχών. Αναφερόμενος στη δήλωση που έκαμε μετα τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτή αποσκοπούσε στο να διασκεδάσει τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο η ενταξιακή πορεία να οδηγούσε σε ευρωδιχοτόμηση.

    [07] ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ ΕΝΤΑΞΗ

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης αφού διευκρίνισε ότι εκφράζει την προσωπική του άποψη επανέλαβε ότι εάν την ώρα της ένταξης η Τουρκία προχωρήσει στην προσάρτηση των κατεχομένων και δεν υπάρξει καμμιά αντίδραση από τή διεθνή κοινότητα, ως αποτέλεσμα των δικών μας ακατάλληλων χειρισμών, τότε θα πρέπει να ξανασυζητήσουμε το όλο θέμα. Μιλώντας επίσης στο Τρίτο ο κύριος Κατσουρίδης ανέφερε ότι δεν δημιούργησε ο ίδιος το θέμα, αλλά πρόκειται για μια υπαρκτή πραγματικότητα. Είπε επίσης ότι διατύπωσε τη θέση του για προβληματισμό.

    [08] ΜΙΧΟΣ ΕΝΤΑΞΗ

    Σε παρέμβαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου υποστήριξε ότι ο κύριος Κατσουρίδης επιχειρεί τώρα να δώσει άλλη εικόνα των όσων δήλωσε στην εκπομπή "Διάλογοι" του ΡΙΚ. Ο κύριος Παπαπέτρου διευκρίνισε ότι αυτό που είπε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ήταν ότι δεν θα είχε δισταγμό να εισηγηθεί διακοπή της ενταξιακής πορείας της Κύπρου σε περίπτωση που συνεχισθούν οι τουρκικές απειλές. Είπε επίσης ότι ένοιωσε ανακούφιση, όταν πληροφορήθηκε πως επρόκειτο για προσωπικές θέσεις του κυρίου Κατσουρίδη καί δεν υιοθετούνται από τό ΑΚΕΛ.

    [09] ΛΕΜΕΣΟΣ ΒΟΜΒΑ

    Στη Λεμεσό, φρουρός ασφαλείας απέτρεψε ψες βομβιστική επίθεση εναντίον καφετέριας στη Λεωφόρο Μακαρίου στην περιοχή Εναερίου. Σύμφωνα με την αστυνομία, στις τρεις μετά τα μεσάνυκτα ο Δημήτρης Λέκας, φρουρός ασφαλείας αντιλήφθηκε ένα άτομο να τοποθετεί πλαστική σακούλα έξω από την καφετέρια. Ο Λέκας καταδίωξε τον ύποπτο με αποτέλεσμα αυτός να τραπεί σε φυγή. Οταν επέστρεψε βρήκε μέσα στην πλαστική σακούλα ύποπτο αντικείμενο και ενημέρωσε διερχόμενο περιπολικό της Αστυνομίας. Απο εξετάσεις πυροτεχνουργού της αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για αυτοσχέδια βόμβα υψηλής εκρηκτικής ισχύος. Ο Αστυνομικός Διευθυντής Λεμεσού Χαράλαμπος Κουλέντης σε δηλώσεις ανέφερε ότι πρόκειται για νέα εγκληματική ενέργεια. Είπε ακόμη ότι οι έρευνες της αστυνομίας στρέφονται προς συγκεκριμένη κατεύθυνση με βάση στοιχεία που συνέλεξε. Το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λεμεσού διερευνά την υπόθεση.

    [10] ΜΕΣΗ ΝΕΚΡΟΙ

    Σε νέα επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστινίων στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας σκοτώθηκαν τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες και δύο Παλαιστίνιοι που διενήργησαν την επίθεση. Οι Παλαιστίνιοι διείσδυσαν σε αγρόκτημα ισραηλινών και στη συνέχεια επιτέθηκαν με χειροβομβίδες εναντίον ισραηλινού φυλακίου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρείς Ισραηλινοί στρατιώτες. Οι Ισραηλινοί ανταπέδωσαν τα πυρά και σκότωσαν τους δύο Παλαιστινίους.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες και χιόνια στις ορεινές περιοχές, που δυνατό να επεκταθούν και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί ισχυροί, πέντε έως έξι μποφόρ , η θάλασσα ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές κυματώδης. Η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει στους έξι βαθμούς στο εσωτερικό και στους εννέα στα παράλια. Και απόψε θα πέσουν τοπικές βροχές και πιθανό να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Στα ορεινά και ημιορεινά αναμένεται να συνεχισθεί η χιονόπτωση και πιθανό να επεκταθεί και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Παγετός θα σχηματισθεί σε όλες τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί ισχυροί ως πολύ ισχυροί πέντε έως έξι μποφόρ και κατά τόπους επτά μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές κυματώδης ως πολυ κυματώδης. Η θερμοκρασία θα πέσει στους δύο βαθμούς στο εσωτερικό, στους τρεις στα παράλια και στους τέσσερις υπό το μηδέν στις ψηλότερες ορεινές περιοχές. Η χιονόπτωση στο Τρόοδος συνεχίζεται κατά διαστήματα. Το ύψος των χιονιών είναι 70 εκατοστόμετρα στην κορυφή του Ολύμπου και 50 στην πλατεία Τροόδους.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 9 January 2002 - 12:11:23 UTC