Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-11-28

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΠΕΝΤΙΤ ΕΕ
  • [02] ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [03] ΛΑΝΤΑΜΠΟΥΡΟΥ
  • [04] ΣΤΕΠΑΣΙΗΝ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
  • [05] ΕΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΥΠΡΟΣ
  • [06] ΒΕΛΓΟΣ ΕΤΖΕΒΙΤ
  • [07] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΠΟΛΕΜΙΚΑ
  • [08] ΑΦΓΑΝ ΞΕΝΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ
  • [09] ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΑΠΟΨΕ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ TETAΡΤΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2001

  • [01] ΜΠΕΝΤΙΤ ΕΕ

    Η πόρτα της Τουρκίας για την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η Κύπρος, δήλωσε ξεκάθαρα ο ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, που προήδρευσε της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν χθες στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο κύριος Κον Μπεντίτ, μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Τούρκο συμπρόεδρο της Επιτροπής, βουλευτή Κιουρσάτ Εσέρ, τόνισε επίσης ότι όλη η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και αν, πρόσθεσε, ένα μέρος της είναι υπό κατοχή, ένα μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι υπό κατοχή.

    Ο Γάλλος ευρωβουλευτής παρατήρησε ότι το Κυπριακό είναι συναισθηματικά φορτισμένο, αλλά κάλεσε την Τουρκία να μην κάνει λάθος, λόγω του εθνικισμού.

    [02] ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο εξέτασε σε χθεσινή συνεδρία του το Κυπριακό, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τάσσεται υπέρ της αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτής λύσης και εκφράζει υποστήριξη στην πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς για συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη.

    Ταυτόχρονα όμως υπογραμμίζει ότι δεν θα επιτραπεί η διαμόρφωση κατάστασης που θα παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες, θα συνιστά απειλή για την Τουρκία και το ψευδοκράτος και θα μετατρέπει, όπως αναφέρει, τους Τουρκοκυπρίους σε μειονότητα υπό την κυριαρχία των Ελληνοκυπρίων.

    Η ανακοίνωση εκτιμάται ότι είναι ηπιότερη σε σχέση με προηγούμενη που είχε εκδώσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στις εικοσιεννέα Μαίου.

    [03] ΛΑΝΤΑΜΠΟΥΡΟΥ

    Σοβαρή κρίση στις ευρωτουρκικές σχέσεις θα δημιουργήσει η υλοποίηση των απειλών της Τουρκίας για προσάρτηση των κατεχομένων, προειδοποιεί ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις υποψήφιες χώρες Ενέκο Λανταμπούρου.

    Σε συνέντευξή του σε Βελγικό τηλεοπτικό κανάλι ο κύριος Λανταμπούρου τόνισε ότι μια τέτοια ενέργεια θα ήταν ένα είδος εισβολής το οποίο δεν συνάδει με τις αξίες και τις πολιτικές αποφάσεις ή τα ψηφίσματα που τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης υιοθέτησαν στα Ηνωμένα Εθνη.

    [04] ΣΤΕΠΑΣΙΗΝ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Τη θέση της ρωσικής κυβέρνησης υπέρ μιας ενιαίας, αποστρατιωτικοποιημένης Κύπρου επανέλαβε ο πρώην Πρωθυπουργός της Ρωσίας Σεργκέϊ Στεπάσιην προσθέτοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση υποστηρίζει θερμά τις ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο κύριος Στεπάσιην είπε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να αντιδρούν σκληρά στις απειλές που εκτοξεύονται κατά διαστήματα εκ μέρους της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου.

    Ο Δημήτρης Χριστόφιας ευχαρίστησε τη Ρωσία για την επαναβεβαίωση της θέσης της σε θέσεις αρχών για το κυπριακό πρόβλημα.

    Πρίν από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής ο κύριος Στεπάσιην είχε γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη ενώ αργότερα συναντήθηκε με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκο Μαρκίδη.

    [05] ΕΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΥΠΡΟΣ

    Η Αγκυρα εξασφάλισε υπόσχεση ότι ο υπό σύσταση Ευρωπαϊκός Στρατός δεν θα χρησιμοποιηθεί σε κρίσεις που θα αφορούν την Κύπρο και το Αιγαίο.

    Οπως δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης, τη διαβεβαίωση έδωσε ο πολιτικός διευθυντής του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών Πήτερ Ρίκετς στη διάρκεια συνομιλιών στην Αγκυρα, με τη συμμετοχή και Αμερικανού αξιωματούχου.

    Εξάλλου, το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ότι τουρκικές πηγές θεωρούν ότι έγινε αποδεκτό το αίτημα της Τουρκίας να μη χρησιμοποιείται η δύναμη άμεσης επέμβασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ενδεχόμενες συγκρούσεις μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ.

    [06] ΒΕΛΓΟΣ ΕΤΖΕΒΙΤ

    Σε μια προσπάθεια να πεισθεί η τουρκική κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της όσον αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας στον Ευρωπαϊκό Στρατό, πραγματοποίησε χθες αιφνίδια επίσκεψη στην Αγκυρα ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Γκί Φέρχοφστατ, του οποίου η χώρα προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Πρακτορειακές πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίσκεψη του Βέλγου Πρωθυπουργού μπορεί να ερμηνευθεί ως ενδεικτική της επιθυμίας των Ευρωπαίων ηγετών να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση στο πρόβλημα, αλλά και της ακαμψίας της Τουρκίας.

    [07] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΠΟΛΕΜΙΚΑ

    Σώος είναι ο πνευματικός ηγέτης των Ταλιμπάν μουλάς Μοχάμαντ Ομάρ και τα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, όλοι τους απουσίαζαν από το στρατόπεδο που καταστράφηκε ολοσχερώς από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς.

    Ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Ράμσφελντ είχε δηλώσει νωρίτερα, ότι τα αμερικανικά βομβαρδιστικά έπληξαν το στρατηγείο της ηγεσίας των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα προσθέτοντας με έμφαση ότι όποιοι κι αν βρίσκονταν εκεί, θα εύχονταν να μην ήταν.

    [08] ΑΦΓΑΝ ΞΕΝΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ

    Εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας δήλωσε ότι σκοτώθηκαν και οι τετρακόσιοι-πενήντα ξένοι που πήγαν στο Αφγανιστάν για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ταλιμπάν.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο οι ξένοι μαχητές, κυρίως Πακιστανοί, Τσετσένοι, Αραβες και Ουζμπέκοι, είχαν οχυρωθεί σε φρούριο του βόρειου Αφγανιστάν, το οποίο κατελήφθη από δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας.

    Ο εκπρόσωπος είπε ότι την περασμένη Κυριακή, όταν άρχισε η τελευταία φάση των επιθέσεων, είχε προταθεί στους ξένους μαχητές να παραδοθούν αλλά αυτοί αρνληθηκαν.

    [09] ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΑΠΟΨΕ

    Διεξάγεται απόψε στο Τορίνο ο αγώνας μεταξύ της Γιουβέντους και της Λεβερκούζεν, για την πρώτη αγωνιστική της δεύτερης φάσης των ομίλων του Τσιάμπιονς Λιγκ.

    Ο αγώνας, που είχε αναβληθεί την περασμένη Τετάρτη λόγω ομίχλης, θα αρχίσει στις εννέα και σαρανταπέντε και θα μεταδίδεται απευθείας από το ΡΙΚ ΕΝΑ.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βορειανατολικοί μέχρι ανατολικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές μέχρι ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν από βορειανατολικές μέχρι ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί τεσσάρων έως πέντε μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στα ανατολικά μέχρι κυματώδης.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους εννιά βαθμούς στο εσωτερικό, στους 13 στα παράλια και στους πέντε στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 28 November 2001 - 15:41:34 UTC