Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-11-23

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΦΟΝΤΕΝ
  • [02] ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΟΝΤΕΝ
  • [03] ΝΙΚΟΛ ΧΘΕΣ
  • [04] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [05] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΡΙΣΚΟ
  • [06] ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛ
  • [07] ΟΜΑΔΑ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ
  • [08] ΟΥΓΓΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
  • [09] ΚΟΥΝΤΟΥΖ ΠΡΟΕΛΑΣΗ
  • [10] ΜΟΥΛΑΣ ΕΦΥΓΕ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2001

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΦΟΝΤΕΝ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας χαιρέτισε την ξεκάθαρη, όπως τη χαρακτήρισε, θέση της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν ότι δεν υπάρχει περίπτωση το Ευρωκοινοβούλιο να εγκρίνει διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς την Κύπρο.

    Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κύριος Χριστόφιας ανέφερε ότι η Ευρωπαίκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο έχουν ταυτόσημη θέση σε ότι αφορά την ενταξιακή μας πορεία και τό Κυπριακό.

    Επεσήμανε επίσης ότι θα πρέπει να μας απασχολήσουν οι τουρκικές αντιδράσεις και οι επιπτώσεις που θα έχουν στην Κύπρο καί τήν ίδια την Τουρκία.

    [02] ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΟΝΤΕΝ

    Εξ άλλου ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Παναγιώτης Δημητρίου χαιρετίζοντας τις θέσεις της Νικόλ Φοντέν ανέφερε ότι αποτελεί απόδειξη ότι έχουν αρθεί οι επιφυλάξεις τις οποίες είχαν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Μιλώντας επίσης στο Τρίτο ο κύριος Δημητρίου ανέφερε ότι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει διαπιστώσει ότι δεν ευθύνεται η Ελληνοκυπριακή πλευρά για τα αδιέξοδα στο κυπριακό και ότι δεν πρέπει να τιμωρηθεί για κάτι που δεν ευθύνεται.

    [03] ΝΙΚΟΛ ΧΘΕΣ

    Στις δηλώσεις της χθες η κυρία Φοντέν εξέφρασε επίσης την ευαισθησία που τη διακατέχει για το Κυπριακό, και ανέφερε ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    Απευθυνόμενη στους Τουρκοκυπρίους, η κυρία Φοντέν τους κάλεσε να προβούν σε κάποια χειρονομία, με στόχο να βοηθήσουν την ειρηνευτική διαδικασία.

    Η κυρία Φοντέν αναχώρησε από την Κύπρο το πρωί, ύστερα από ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη στο Προεδρικό Μέγαρο ολοκληρώνοντας την διήμερη επίσημη επίσκεψή της στο νησί.

    [04] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμηση ότι η τουρκική πλευρά ζήτησε τη συνάντηση σε μια προσπάθεια να ροκανίσει τό χρόνο και να παραγκωνίσει τα Ηνωμένα Εθνη.

    Μιλώντας στο Τρίτο πρόγραμμα του Ρικ, ο κύριος Χριστόφιας επανέλαβε ότι ήταν σωστή η απόφαση του προέδρου να ανταποκριθεί θετικά, αλλά, πρόσθεσε, χρειάζεται επαγρύπνηση ώστε η συνάντηση αυτή να παραμείνει στο πλαίσιο της διαδικασίας του διεθνούς οργανισμού.

    [05] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΡΙΣΚΟ

    "Μεγάλο ρίσκο για την τουρκική πλευρά", χαρακτήρισε την πρόταση του Ντενκτάς για πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη, ένα μέλος της ψευδοκυβέρνησης των κατεχομένων.

    Ο λεγόμενος "υφυπουργός προεδρίας" Εργκούν Ολγκούν δήλωσε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς επωμίσθηκε μεγάλες ευθύνες.

    Εξέφρασε επιφυλάξεις για την παρουσία του Αλβαρο Ντε Σότο στη συνάντηση και υποστήριξε ότι αυτή θα έπρεπε να γινόταν μόνο μεταξύ Κληρίδη Ντενκτάς, κεκλεισμένων των θυρών.

    Ο τουρκοκύπριος πολιτικός είπε ακόμη ότι η πρόταση Ντενκτάς δεν έχει καμία σχέση με την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρισλι" δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ακυρωθεί η συναντηση της τετάρτης Δεκεμβρίου, διότι, όπως υποστηρίζει, η παρουσία του κυρίου Ντε Σότο θα μετατρέψει τη συνάντηση σε πολιτική παγίδα για την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    [06] ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛ

    Το Κυπριακό και τις σχέσεις Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητήσει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών η ολομέλεια της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

    Τη διεξαγωγή της συζήτησης έχουν ζητήσει εκατόν εικοσιέξι βουλευτές, με πρωτοβουλία του ανεξάρτητου βουλευτή Μεχμέτ Αλί Ιρτέμτσιελικ, μετά την ομιλία που είχε κάνει στις 2 Νοεμβρίου στην επιτροπή προϋπολογισμού της εθνοσυνέλευσης ο υπουργός εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ ο οποίος είχε δηλώσει ότι η Τουρκία μπορεί να κληθεί να λάβει σοβαρές αποφάσεις στο Κυπριακό, που θα έχουν κόστος.

    Οι τουρκικές εφημερίδες σημειώνουν ότι σε τέτοιες συνεδριάσεις οι κλητήρες της Εθνοσυνέλευσης είναι κωφάλαλοι.

    [07] ΟΜΑΔΑ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ

    Πραγματοποιείται σήμερα στη Λεμεσό η πέμπτη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των έξι υποψηφίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρών της γνωστής ως "Ομάδας του Λουξεμβούργου", η οποία αποτελείται από την Κύπρο, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Τσεχία, την Εσθονία και τη Σλοβενία.

    Οι χώρες αυτές βρίσκονται στην πρώτη ομάδα των υποψηφίων χωρών που αναμένουν ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι οποίες έχουν αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ενωση από το 1998.

    Χθές το βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Ούγγρο ομόλογό του.

    [08] ΟΥΓΓΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Μοναδική ευκαιρία για την προώθηση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, αποτελεί η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών Γιάνος Μαρτόνι, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κύριος Χριστόφιας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην αποδεχθεί τις απειλές της Τουρκίας για προσάρτηση των κατεχομένων σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [09] ΚΟΥΝΤΟΥΖ ΠΡΟΕΛΑΣΗ

    Κοντά στην κατάληψη της πόλης Κουντούζ στο βόρειο Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι βρίσκεται η Βόρεια Συμμαχία, δυνάμεις της οποίας πλήττουν από χθες ακατάπαυστα θέσεις των Ταλιμπάν στην περιοχή.

    Οι στρατιώτες της αντικαθεστωτικής Συμμαχίας με τεθωρακισμένα οχήματα και πυροβολικό έβαλλαν στη διάρκεια της νύχτας εναντιον θέσεων μέσα και έξω από την πόλη.

    Η Κουντούζ, μαζί με την Κανταχάρ, αποτελούν τα τελευταία εναπομείναντα προπύργια των Ταλιμπάν.

    Υπολογίζεται ότι στην πόλη Κουντούζ έχουν εγκλωβιστεί περίπου 15 χιλιάδες ένοπλοι Ταλιμπάν μεταξύ των οποίων 10 χιλιάδες ξένοι μαχητές.

    [10] ΜΟΥΛΑΣ ΕΦΥΓΕ

    Αξιωματούχος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν ανακοίνωσε ότι ο πνευματικός ηγέτης των Ταλιμπάν μουλάς Μοχάμαντ Ομάρ μετακινήθηκε από το Κανταχάρ σε άγνωστη τοποθεσία, για λόγους ασφαλείας.

    Είπε μάλιστα ότι όρισε και αναπληρωτή του.

    Εκπρόσωπος του μουλά Ομάρ ωστόσο, διέψευσε την πληροφορία για μετακίνηση του Ομάρ και είπε ότι ο πνευματικός ηγέτης των Ταλιμπάν παραμένει στην Κανταχάρ, και εξακολουθεί να είναι σε επαφή με τους μαχητές του.

    Επιβεβαίωσε ωστόσο το γεγονός ότι ο μουλάς Ομάρ όρισε αναπληρωτή του τον μουλά Αχτάρ Μοχάμαντ Ουσμάνι.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις με ενδεχόμενο να πέσουν λίγες τοπικές βροχές κυρίως στα ορεινά.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί έως νοτιανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη και στα ανατολικά παράλια μέχρι ταραγμένη.

    Απόψε θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις, οι οποίες στα παράλια δυνατόν να φέρουν λίγες βροχές.

    Οι άνεμοι θα είναι νότιοι έως νοτιανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια μέχρι ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους επτά βαθμούς στο εσωτερικό, στους έντεκα στα παράλια και στους δύο στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 23 November 2001 - 14:59:09 UTC