Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-09-18

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΖΙΧΑΝΤ
  • [02] ΑΦΓΑΝΟΙ ΛΑΤΕΝ
  • [03] ΧΡΗΜΑ ΚΟΣΜΟΣ
  • [04] ΗΠΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ
  • [05] ΠΑΟΥΕΛ
  • [06] ΗΝ.ΠΟΛ ΟΗΕ
  • [07] ΧΑΣΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦ
  • [08] ΤΑΣΣΟΣ ΚΡΙΣΗ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2001

  • [01] ΤΖΙΧΑΝΤ

    Ιερό Πόλεμο κατά των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν κηρύξει οι Ταλεπάν, σύμφωνα με πληροφορία που μετέδωσαν το Ρόιτερ και το Μπι Μπι Σι, επικαλούμενα ραδιοφωνικό σταθμό που ελέγχεται από τους ακραίους Ισλαμιστές στο Αφγανιστάν.

    Σύμφωνα πάντα με το ισλαμικό ραδιόφωνο, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός των Ταλεπάν, Μουλλάς Μοχάμαντ Χασάν Ακχοντ, τόνισε πως είναι αδιανόητο να συνδέονται τα κτυπήματα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον με τους Ταλεπάν και τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Ωστόσο, εκπρόσωπος του καθεστώτος ξεκαθάρισε αργότερα πως ο Ακχοντ δεν μίλησε για ιερό πόλεμο, διευκρινίζοντας ότι οι Αφγανοί βρίσκονται απλά σε κατάσταση έκτακτης ετοιμότητας, σε περίπτωση που οι Αμερικανοί κτυπήσουν στο έδαφός τους.

    Στο μεταξύ, οι ανώτατοι ισλαμιστές κληρικοί στο Αφγανιστάν ανέβαλαν για αύριο ή μεθαύριο την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση, κατά την οποία επρόκειτο να αποφασιστεί η τύχη του Μπιν Λάντεν.

    [02] ΑΦΓΑΝΟΙ ΛΑΤΕΝ

    Ανοικτό αφήνουν οι Ταλεπάν, το ενδεχόμενο παράδοσης του Μπιν Λάτεν, θέτοντας όρους στους Αμερικανούς.

    Πληροφορίες που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ Ταςς και επιβεβαιώνονται τόσο από το Ρώυτερ όσο και πακιστανικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν ότι στις συνομιλίες τους με την αντιπροσωπεία του Πακιστάν, οι Ταλεπάν δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να παραδώσουν τον Σαουδάραβα τρομοκράτη αν ικανοποιηθούν οι όροι τους.

    Οι όροι που θέτουν είναι όπως ο Σαουδάραβας τρομοκράτης δικασθεί σε ουδέτερη χώρα, να αρθούν οι κυρώσεις εναντίον του Αφγανιστάν, και να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια στη χώρα.

    Δύο μέλη της πακιστανικής αντιπροσωπείας, σύμφωνα με το πρακτορείο, επέστρεψαν στο Ισλαμαπάντ για διαβουλεύσεις και αναμένεται σήμερα να επανέλθουν στο Αφγανιστάν για μεταφέρουν την απάντηση των Αμερικανών στους όρους που τίθενται.

    [03] ΧΡΗΜΑ ΚΟΣΜΟΣ

    Σε ύφεση βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία μια βδομάδα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Μέτρα στήριξης της οικονομίας λαμβάνουν τόσο η αμερικανική όσο και άλλες Ευρωπαϊκές και Ασιατικές κυβερνήσεις.

    Οι κεντρικές τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη μείωσαν τα επιτόκια αλλά η αβεβαιότητα που επικρατεί οδήγησε σε μαζικές πωλήσεις μετοχών.

    Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο βιομηχανικός δείκτης Ντάου Τζόουνς σημείωσε πτώση επτά τοις εκατόν, τη μεγαλυτερη στην ιστορία του.

    Στα ίδια επίπεδα ήταν και η κατρακύλα του σύνθετου δείκτη Νάστακ για τις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας. Επεσε κατά 116 μονάδες, στο χαμηλότερο δηλαδή, επίπεδο από τις 14 Οκτωβρίου του 1998.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν εξάλλου από την οργάνωση πετρελαιοπαραγωγών χωρών να αυξήσει την προμήθεια πετρελαίου, με στόχο να μειωθούν οι τιμές και να συγκρατηθεί η αμερικανική οικονομία.

    [04] ΗΠΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ

    Και τρίτο κρούσμα του αντι-ισλαμικού μένους που προκάλεσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες οι επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας, σημειώθηκε προχθές.

    Εμπορος αιγυπτιακής καταγωγής που ζούσε στην Καλιφόρνια, δολοφονήθηκε από τρεις άνδρες οι οποίοι εισήλθαν στο κατάστημα τροφίμων που διατηρούσε.

    Στο Ντάλλας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ένας Πακιστανός, ενώ το περασμένο Σάββατο ένας Ινδός που έμοιαζε με Αραβα δολοφονήθηκε στην Αριζόνα.

    Ο Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνων Φρέτ Εκχαρτ τόνισε την ανάγκη να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον αθωών πολιτών λόγω της εξωτερικής τους εμφάνισης, προτού ξεφύγουν από τον έλεγχο.

    [05] ΠΑΟΥΕΛ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βλέπουν με ποιο τρόπο θα μπορούσε το Ισραήλ να διαδραματίσει οποιοδήποτε ρόλο στη στρατιωτική δράση εναντίον όσων ευθύνονται για τα τρομοκρατικά κτυπήματα της περασμένης Τρίτης, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

    Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό του Κατάρι, ο Πάουελ επεσήμανε πως μια πιθανή ανάμιξη των Ισραηλινών θα έδινε την εντύπωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν μια αντιαραβική πολιτική. Θέλουμε να αποφύγουμε κάτι τέτοιο, τόνισε, καλώντας τα αραβικά κράτη να συμπαραταχθούν με τη Δύση.

    Παράλληλα, ο κύριος Πάουελ περιέγραψε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης ως μία απλή πιθανότητα, αφότου οι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον έχουν ήδη λάβει άλλα μέτρα.

    [06] ΗΝ.ΠΟΛ ΟΗΕ

    Υστερα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών αναβάλλεται η σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που ήταν προγραμματισμένη για τις εικοσιτέσσερις Σεπτεμβρίου του 2001.

    Την αναβολή ανακοίνωσε ο Κορεάτης πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης αναφέροντας ότι ζητήθηκε μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες και την αδυναμία επί του παρόντος να παρασχεθεί ασφάλεια στους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων.

    Μετά την εξέλιξη αυτή αναμένεται να αναβληθούν η Συνάντηση των Αδεσμεύτων και η Ισλαμική Διάσκεψη, που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης.

    [07] ΧΑΣΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦ

    Ο υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος επανέλαβε ότι σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ενωση μας ζητήσει να συμμετάσχουμε σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις για πάταξη της τρομοκρατίας, το αίτημα θα μελετηθεί από την κυβέρνηση καί τα κόμματα καί σε συνεννόηση με την Ελλάδα θα δοθεί απάντηση.

    Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο ο κύριος Χάσικος μίλησε για παρερμηνεία των δηλώσεών του και ξεκαθάρισε ότι με κανένα τρόπο δεν έθετε σε κίνδυνο, ούτε δέσμευε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Είπε επίσης ότι η Κύπρος ως υπο ένταξη χώρα έχει κάποιες υποχρεώσεις εναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να προσθέσει ότι ουδείς μπορεί να της επιβάλει ο,τιδήποτε.

    [08] ΤΑΣΣΟΣ ΚΡΙΣΗ

    Ο Πρόεδρος του Δήκο Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι, άν καί όταν μας ζητηθεί η παροχή οποιασδήποτε διευκόλυνσης για επιχειρήσεις εναντίον της τρομοκρατίας, θα πρέπει κυβέρνηση και Εθνικό Συμβούλιο να μελετήσουν τους κινδύνους και να δώσουν τις ανάλογες απαντήσεις.

    Μιλώντας επίσης στο Τρίτο, ο κύριος Παπαδόπουλος τόνισε ότι όλα τα κόμματα καταδικάζουν ανεπιφύλακτα την τρομοκρατία και πρόσθεσε ότι η Κύπρος θα πρέπει να συνταχθεί με αυτούς οι οποίοι την καταπολεμούν.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κύριος Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι λόγω της κατάστασης θα σταματήσουν επί του παρόντος οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και θα υποβαθμιστεί η αρνητική στάση του Ντενκτάς.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Και η πρόγνωση για τον καιρό.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί, ασθενείς έως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφορ και η θάλασσα ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

    Κυρίως αίθριος θα είναι ο καιρός απόψε. Σε μερικές περιοχές πιθανόν να σχηματισθεί χαμηλή νέφωση ή ομίχλη.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους δεκαοκτώ βαθμούς στο εσωτερικό, στους είκοσι στα παράλια και στους δεκατρείς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 18 September 2001 - 14:40:46 UTC