Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-08-29

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΟΤΟ
  • [02] ΑΛΛΑΓΕΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
  • [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [04] ΟΜΗΡΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [05] ΤΚ ΚΟΜΜΑΤΑ
  • [06] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΟΡΕΙΑ
  • [07] ΜΕΣΗ ΝΕΚΡΟΙ
  • [08] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΕΕΑ
  • [09] ΘΕΜΙΣΤΟ ΚΕΡΑΙΑ
  • [10] ΑΒΕΡΩΦ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ TETAΡΤΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2001

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΟΤΟ

    Ασήμαντες αλλαγές στη διαδικασία των συνομιλιών, φαίνεται να ικανοποιούν τον Ραούφ Ντενκτάς για να επιστρέψει στις συνομιλίες και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν αναμένει ότι αυτές θα επαναληφθούν στο σύντομο μέλλον.

    Ταυτόχρονα ο Κόφι Ανάν ανακοίνωσε διά του εκπροσώπου του στη Νέα Υόρκη, ύστερα από συνάντηση που είχε με το Ραούφ Ντενκτάς στο Σάλσμπουργκ της Αυστρίας χθες, ότι ζήτησε από τον ειδικό σύμβουλο του για το Κυπριακό Αλβαρο Ντε Σότο να έλθει στην Κύπρο για διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς.

    Στη Λευκωσία ανακοινώθηκε ήδη από χθες ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα δεχθεί σε πρώτη συνάντηση τον Αλβαρο ντε Σότο στις έξι το απόγευμα.

    [02] ΑΛΛΑΓΕΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

    Πληροφορίες του ΡΙΚ αναφέρουν ότι οι αλλαγές στη διαδικασία του διαλόγου, οι οποίες χαρακτηρίσθηκαν ασήμαντες από την πλευρά μας, φαίνεται να ικανοποιούν τον Ραούφ Ντενκτάς για να επιστρέψει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι αλλαγές που προωθεί ο Κόφι Ανάν, ικανοποιούν, εκ πρώτης όψεως, αίτημα του Ραούφ Ντενκτάς να μην καταγράφονται οι συνομιλίες σε γύρους και να ονομάζονται έμμεσες και όχι εκ του σύνεγγυς.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς θέλει επίσης συνομιλίες στην Κύπρο, ή τουλάχιστον "και στην Κύπρο".

    Η αξίωση αυτή ικανοποιείται από την πρόνοια για συζήτηση και θεμάτων ουσίας στο πλαίσιο των επαφών Ντε Σότο στην Λευκωσία και όχι μόνο διαδικαστικών θεμάτων όπως αρχικά είχε λεχθεί.

    [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε το πρωί στο ΡΙΚ ότι φαίνεται να οδηγούμεθα σε νέο γύρο συνομιλιών και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι προοπτικές τους δεν είναι ευοίωνες, αφού ο Ντενκτάς εμμένει στις απαράδεκτες και παράλογες αξιώσεις του για συνεταιρισμό, δύο κράτη και αναγνώριση.

    Ο κύριος Χριστόφιας επέκρινε επίσης τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν ότι δεν ενεργεί ως θεματοφύλακας των ψηφισμάτων, των αποφάσεων και των αρχών του διεθνούς οργανισμού και ότι ξεφεύγει από τους όρους εντολής του.

    Είπε επίσης ότι αυτό συμβαίνει από το 1999 με τις δηλώσεις και άλλες ενέργειες του κυρίου Ανάν, γεγονός, το οποίο, όπως είπε, ανησύχησε όλη την πολιτική ηγεσία του τόπου, η οποία τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα δεχθεί άλλη εκτροπή.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε καί πάλι ότι δεν υπάρχει προληπτική πολιτική και τόνισε την ανάγκη συζήτησης όλων των πιθανών σεναρίων και, από κοινού με την Ελλάδα, να γίνουν τομές όσον αφορά την τακτική και την στρατηγική μας.

    Ταυτόχρονα ανέφερε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τόν τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι στις τελευταίες συνεδρίες δεν έχει ληφθεί καμμία απόφαση για την στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί.

    [04] ΟΜΗΡΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκης Ομήρου τόνισε ότι, αν ο Ραούφ Ντενκτάς εξακολουθεί να εμμένει στις αξιώσεις του για συνεταιρικό κράτος καί για δύο κράτη, τότε οι εξελίξεις δεν μπορούν να θεωρούνται ευοίωνες.

    Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κύριος Ομήρου τόνισε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει καθήκον να ενεργεί ως θεματοφύλακας των ψηφισμάτων του Διεθνούς Οργανισμού, να κινείται στο πλαίσιο των όρων εντολής του και να πείσει τον Ντενκτάς να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες αξιώσεις του.

    [05] ΤΚ ΚΟΜΜΑΤΑ

    Ηγέτες Τουρκοκυπριακών κομμάτων εμμένουν στις απαράδεκτες απόψεις που εκφράζει ο Ραούφ Ντενκτάς και η Τουρκία και υποστηρίζουν ότι οι προσπάθειες του Κόφι Ανάν θα αποτύχουν πλήρως, επιρρίπτοντας προκαταβολικά ευθύνες στην Ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δικαιοσύνης Ζολού Τορέ υποστήριξε ότι ο Κόφι Ανάν δεν θα μπορέσει να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες, διότι, όπως ισχυρίστηκε, η Ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει μια διαδικασία που να βασίζεται στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Εξ άλλου ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Βεχμπί Ζεκί Σερτέρ ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να επιτρέψουν την επιστροφή στην κατάσταση πριν το 1974, ούτε να παύσουν να επιμένουν στην ισότητα, την κυριαρχία και τις εγγυήσεις, όπως είπε, της Τουρκίας.

    Είπε επίσης ότι η τουρκική πλευρά δεν θα προβεί σε παραχωρήσεις και είναι αποφασισμένη να οδηγήσει την υπόθεση, έως ότου υπάρξει αίσιο τέλος.

    [06] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΟΡΕΙΑ

    Νέα πορεία ειρήνης οργάνωσαν χθες στα κατεχόμενα οι σαραντα μία οργανώσεις που μετέχουν στην πλατφόρμα, "Αυτή η χώρα είναι δική μας ".

    Σύμφωνα με τον Τουρκοκυπριακό τύπο οι διαδηλωτές ζητούσαν μεταξύ άλλων και την παραίτηση του Ραούφ Ντενκτάς.

    Σε μήνυμά τους προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, οι οργανώσεις εκφράζουν την άποψη ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν πάνω σε ομοσπονδιακή βάση.

    [07] ΜΕΣΗ ΝΕΚΡΟΙ

    Στη Δυτική Οχθη ένας Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά.

    Το επεισόδιο συνέβη την αυγή κοντά σε εβραϊκό συνοικισμό και, όπως μετέδωσαν Ισραηλινοί ραδιοσταθμοί οι δράστες φέρονται να είναι εβραίοι ένοπλοι, οι οποίοι εκδικήθηκαν για το θάνατο ενός εποίκου από Παλαιστίνιους στη Δυτική Οχθη, την περασμένη Δευτέρα.

    Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε εξάλλου, ότι ακόμη ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε νωρίτερα από ισραηλινά πυρά κοντα στη Λωρίδα της Γάζας.

    [08] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΕΕΑ

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης συναντήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, με τα μέλη της πολιτικής ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε σαράντα-πέντε λεπτά, δεν έγιναν δηλώσεις.

    [09] ΘΕΜΙΣΤΟ ΚΕΡΑΙΑ

    Σημαντική χαρακτήρισε ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Θεμιστοκλέους τη συμφωνία με τους Βρετανούς στο θέμα της ανέγερσης νέας κεραίας στην περιοχή Ακρωτηρίου.

    Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κύριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι από τις μετρήσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων.

    Χαρακτήρισε, επίσης, θετική την απόφαση για διεξαγωγή επιδημιολογικής μελέτης.

    Αναφερόμενος στο θέμα του περιβάλλοντος ο κύριος Θεμιστοκλέους είπε ότι ουσιαστικά έγινε δεκτή η εισήγηση της κυβέρνησης για διεξαγωγή μελέτης από διεθνείς εμπειρογνώμονες.

    [10] ΑΒΕΡΩΦ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτήρισε αβάσιμο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας η "Χαραυγή", το οποίο κάνει λόγο για εξαπάτηση της κοινής γνώμης στο θέμα των δύο δορυφόρων.

    Ο κύριος Νεοφύτου ανέφερε ότι είχε ανακοινωθεί, ότι το εγχείρημα αναλάμβανε κοινοπραξία εταιρειών με την συμμετοχή της Αβακομ Νετ, της Κυπριακής Τράπεζας Αναπτύξεως, του Οτέ, της ελληνικής αεροπορικής βιομηχανίας και του Τέλεσατ του Καναδά.

    Στην εφημερίδα, η οποία επικαλέιται κορυφαίο στέλεχος ιδιωτικής εταιρείας που συμμετέχει στο πρόγραμμα, γίνεται αναφορά και σε τρεις αναμεταδότες που έχει παραγγείλει η Ελλάδα και σε άρνηση της Κύπρου για τέτοια αγορά.

    Ο κύριος Νεοφύτου ανέφερε ότι θα ήταν διασπάθιση του δημοσίου χρήματος τέτοια αγορά από την στιγμή που εξασφαλίζονται οι ανάγκες μέσω των αναμεταδοτών που θα πάρει το Ελληνικό Δημόσιο και να μην δεχόταν η Κυπριακή Δημοκρατία να πάρει τα έντεκα εκατομμύρια.

    Χαρακτήρισε, εξάλλου, μεγάλο ψέμα ότι η κυβέρνηση αδιαφόρησε, τονίζοντας ότι είναι η κυβέρνηση που εξασφάλισε τις συχνότητες και υλοποιεί το πρόγραμμα.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα τοπικές νεφώσεις αναμένεται να φέρουν βροχές και δυνατό μεμονωμένη καταιγίδα σε ορεινές περιοχές και περιοχές του εσωτερικού.

    Οι άνεμοι θα είναι θαλάσσιοι μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος.

    Σε μερικές περιοχές δυνατό να σχηματιστεί αραιή ομίχλη ή και χαμηλή νέφωση τις μεταμεσονύκτιες και πρώτες πρωινές ώρες.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα έως λίγο ταραγμένη στα νότια και δυτικά παράλια.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 23 στα νότια και ανατολικά παράλια, στους 22 στα δυτικά και στους 16 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 29 August 2001 - 11:30:39 UTC