Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-06-20

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΜΑΟΥΡΕΡ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
  • [03] ΕΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΘΕΡΜΟ
  • [05] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΣΗΜΕΡΑ
  • [06] ΒΟΥΛΗ ΣΛΟΒΑΚΟΣ
  • [07] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΛΟΒΑΚΟΣ
  • [08] ΑΣΙΝΟΥ ΦΩΤΙΑ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001

  • [01] ΑΝΑΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν ετοιμάζεται να καλέσει σε συνομιλίες τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη ή τη Γενεύη στο τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων '' Ανατολή ''.

    Το πρακτορείο, επικαλούμενο πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, μετέδωσε επίσης ότι εν όψει της συνάντησης Ανάν με τους ηγέτες των δύο πλευρών, πιθανότατα προς το τέλος του Ιουλίου ο ειδικός συντονιστής για το κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον να επισκεφθεί την Αθήνα και την Αγκυρα.

    Σύμφωνα με το '' Ανατολή '' η πρόσκληση προς τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς θα απευθυνθεί από τον ίδιο τον Κόφι Ανάν και ως εκ τούτου, προσθέτει, η απάντηση από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη αναμένεται να είναι καταφατική.

    [02] ΜΑΟΥΡΕΡ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ένταξη της Κύπρου, Λέοπολντ Μάουρερ, δήλωσε ότι στις επαφές της ομάδας στη Λευκωσία συζητούνται θέματα που αφορούν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της Ενωσης τον ερχόμενο μήνα από το Βέλγιο.

    Δήλωσε ότι ειδικότερα θα εξετασθούν τα κεφάλαια που δεν έχουν κλείσει ακόμη και που αφορούν τη φορολογία, τον ανταγωνισμό, την περιφερειακή πολιτική, τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις, το περιβάλλον, τη γεωργία, και την χρηματοδότηση και τις πρόνοιες προυπολογισμού.

    Είπε επίσης ότι θα ανασκοπηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή των εικοσιδύο κεφαλαίων τα οποία η Κύπρος έχει ήδη κλείσει.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του αύριο στις βρετανικές βάσεις ο κύριος Μάουρερ είπε ότι οι βάσεις δεν περιλαμβάνοται στη συνθήκη της Ευρωπαικής Ενωσης που υπέγραψε η Βρετανία και θεωρούνται εξωτερικό σύνορο.

    Θα πρέπει, είπε, να διευκρινίσουμε πως θα λειτουργήσει το σύστημα και πως θα προσαμοστεί στο μέλλον όταν η Κύπρος καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαικης Ενωσης.

    Ο κύριος Μάουρερ μιλούσε το πρωί ύστερα από συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών με τη διαπραγματευτική ομάδα της Κύπρου για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [03] ΕΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Με ικανοποιητικές αναφορές στο κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμφώνησαν χθες στο κείμενο της κοινής θέσης των Δεκαπέντε που θα παρουσιασθεί στο Συμβούλιο Σύνδεσης με την Τουρκία στις εικοσιέξι Ιουνίου.

    Για το Κυπριακό οι Δεκαπέντε επισημαίνουν ότι η λύση πρέπει να βρεθεί με βάση τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ καλείται η τουρκική κυβέρνηση να ενθαρρύνει την τουρκοκυπριακή πλευρά να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις.

    Ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι η Αγκυρα, όπως και τα άλλα μέρη, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια επανέναρξης των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

    Οσον αφορά τα ελληνοτουρκικά γίνεται σαφής αναφορά στις αποφάσεις του Ελσίνκι για επίλυση των όποιων διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο.

    [04] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΘΕΡΜΟ

    Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι οι πληροφορίες για πιθανή πρόκληση θερμού επεισοδίου από την Τουρκία, με αφορμή την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, βρίσκονται ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου.

    Σε δηλώσεις και απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων το πρωί ο κύριος Χριστόφιας είπε ότι οφείλουμε να μελετήσουμε σε βάθος το θέμα αυτό σε συνεργασία με την Ελλάδα, χωρίς πανικό, αλλά, πρόσθεσε, και χωρίς και υποτίμηση των μεθοδεύσεων της τουρκικής πλευράς.

    [05] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΣΗΜΕΡΑ

    Σε υπερηχογράφημα κοιλιάς και καρδιάς υποβάλλεται αυτήν την ώρα ο Προέδρος Κληρίδης στο πλαίσιο των εξετάσεων ρουτίνας στην ιδιωτική κλινική Ευαγγελίστρια στη Λευκωσία.

    Ο ειδικός διαβητολόγος Ιωσήφ Κάσιος ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο δωμάτιο του δήλωσε ότι ο πρόεδρος Κληρίδης φαίνεται να είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

    Αύριο το πρωί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υποβληθεί σε κωλονοσκόπηση, ενω αναμένεται να εξέλθει της κλινικής το μεσημέρι.

    [06] ΒΟΥΛΗ ΣΛΟΒΑΚΟΣ

    Πολύ χρήσιμες στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού χαρακτήρισε τις επαφές μεταξύ Ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων πολιτικών ηγετών που διεξάγονται στο Λήδρα- Πάλας ο πρέσβης της Σλοβακίας στη Λευκωσία Ντούσαν Ροζπόρα,

    Μιλώντας ύστερα από σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια ο κύριος Ροζπόρα, είπε ότι οι προσπάθειες της χώρας του για την Κύπρο στηρίζονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και ότι δεν έχουν καμμιά σχέση με το διαχωρισμό της Τσεχοσλοβακίας, σε Τσεχία και Σλοβακία.

    Ο Σλοβάκος πρέσβης διαβίβασε στον κύριο Χριστόφια πρόσκληση του προέδρου της Βουλής της χώρας του να επισκεφθεί τη Σλοβακία.

    Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή και η επίσκεψη θα διευθετηθεί στο σύντομο μέλλον.

    [07] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΛΟΒΑΚΟΣ

    Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα αρνητικό μήνυμα στις προσπάθειες της Σλοβακίας για να έλθουν σε επαφή οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

    Είπε επίσης ότι η προσπάθεια άρχισε το 1988 από την τότε Τσεχοσλοβακία και συνεχίζεται τώρα με την Σλοβακία.

    Μόνο θετικά μηνύματα, πρόσθεσε, στέλλουν οι συναντήσεις ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.

    [08] ΑΣΙΝΟΥ ΦΩΤΙΑ

    Υπό έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά που ξέσπασε στις δέκα το πρωί στο κρατικό Δάσος στην περιοχή Ασίνου.

    Υστερα από συντονισμένες προσπάθειες του τμήματος Δασών η φωτιά, η οποία κατέκαυσε δασική βλάστηση σε έκταση μισού δεκαρίου, τέθηκε υπό έλεγχο μισή ώρα αργότερα.

    Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις στα ορεινά.

    Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι θαλάσσιοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 30 στα νότια παράλια και στους 28 στα δυτικά.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά τοπικά θα σχηματισθεί ομίχλη.

    Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς βορειοδυτικοί και η θάλασσα ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 16 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 20 June 2001 - 21:09:20 UTC