Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-05-08

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΣΟΥΛ ΠΡΩΙ
  • [02] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑ
  • [03] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΕ
  • [04] ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ
  • [05] ΕΘΝΙΚΟ ΔΗΣΥ
  • [06] ΙΣΡΑΗΛ ΦΑΤΑΧ
  • [07] ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΕΣΗ
  • [08] ΚΙΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
  • [09] ΗΠΑ ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ
  • [10] ΑΝΕΜΟΙ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 8 MAIOY 2001

  • [01] ΚΑΣΟΥΛ ΠΡΩΙ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κάλεσε την τουρκική πλευρά να αντιληφθεί ότι η διεθνής νομιμότητα δεν μπορεί να παρακαμφθεί με τα τετελεσμένα της εισβολής, της κατοχής και της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    Μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ, ο κύριος Κασουλίδης τόνισε ότι η τουρκική πλευρά θα πρέπει να αναθεωρήσει την τακτική και την πολιτική της, αφού αυτό που επιδιώκει να επιβληθεί στην Κύπρο, είναι ανορθόδοξο και παράδοξο.

    Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι τα πράγματα πάνε πολύ καλά και ότι έχουν εκλείψει κάποιες επιφυλάξεις που διατύπωναν ορισμένες χώρες αναφορικά με την ένταξη πρίν από τη λύση του Κυπριακού.

    Σε ερώτηση για τη θέση κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία ζητούν σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι δεν συμβαίνει οτιδήποτε το σοβαρό που να δικαιολογεί σύγκληση του σώματος αυτή την περίοδο. Διευκρίνισε επίσης ότι στην Αθήνα έγιναν εκτιμήσεις για ενδεχόμενες συμπεριφορές της Τουρκίας των Ηνωμένων Εθνών καί άλλων για το Κυπριακό και την Ευρωπαϊκή πορεία και δεν επρόκειτο για αλλαγή στρατηγικής ή πολιτικής.

    [02] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑ

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ορθά ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι, είτε το θέλει, είτε όχι, ο Ισμαήλ Τζέμ θα παρακάθεται με την επίσημη Κυπριακή Δημοκρατία, προσθέτοντας πως αυτό είναι μια άλλη συμβολή της Κυβέρνησης στην επίλυση του Εθνικού προβλήματος.

    Μιλώντας στη διάρκεια περιοδείας του στη Λάρνακα, ο κύριος Αναστάσιάδης είπε ότι παλαιότερα ήταν αδιανόητο για ένα Τούρκο να είναι υποχρεωμένος να κάθεται να συντρώγει μαζί μας και να γνωρίζει ότι ο συνδαιτημόνας του είναι ο επίσημος εκπρόσωπος μιας Δημοκρατίας που εκείνοι δεν αναγνωρίζουν.

    Σήμερα, πρόσθεσε, μέσα από την Ευρωπαϊκή προοπτική, την καταλυτική δυναμική που έχει δημιουργηθεί, θέλουν δεν θέλουν οφείλουν να αντιληφθούν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει, η πορεία της είναι χωρίς επιστροφή και ότι η ένταξη είναι οριστική και αμετάκλητη, φτάνει να γίνονται από την πλευρά μας οι σωστοί χειρισμοί.

    [03] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, εξέφρασε την εκτίμηση, ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

    Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των Ηνωμένων Πολιτειών, ο κύριος Παπανδρέου, ανέφερε ότι αυτή η προοπτική, βρίσκει σύμφωνη τη συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων, καθώς, όπως είπε, το ενενήντα τοις εκατό του πληθυσμού του ψευδοκράτους, επιθυμεί την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, αναμένεται να έχει σήμερα συνάντηση, με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    [04] ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ

    Αυξημένες είναι οι αιτήσεις από τουρκοκυπρίους για έκδοση διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής λειτουργός μετανάστευσης Γιώργος Θεοδώρου, προσθέτοντας ότι στους πρώτους τέσσερις μήνες του 2001 έχουν εκδοθεί 250 διαβατήρια σε τουρκοκυπρίους, ενώ για ολόκληρο το 2000 εκδόθηκαν τετρακόσια.

    Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κύριος Θεοδώρου ανέφερε ότι στο θέμα της έκδοσης διαβατηρίων δεν υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ ελληνοκυπρίων καί τουρκοκυπρίων.

    Διευκρίνισε, επίσης, ότι οι περισσότερες αιτήσεις από τουρκοκυπρίους υποβάλλονται μέσω των πρεσβειών μας στο εξωτερικό όπου παρουσιάζονται προσωπικά.

    [05] ΕΘΝΙΚΟ ΔΗΣΥ

    Την ανάγκη σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου επανέλαβαν σήμερα εκπρόσωποι του ΑΚΕΛ καί του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών. Αντίθετα ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Παναγιώτης Δημητρίου ανέφερε ότι δεν συντρέχει λόγος για σύγκληση του σώματος πρίν από τις βουλευτικές εκλογές.

    Σε δηλώσεις το πρωί στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο κύριος Δημητρίου διευκρίνισε ότι αν υπήρχε κάτι το σοβαρό σίγουρα η εκλογές δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν υπάρχει τίποτε το ουσιαστικό και ότι η επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη ήταν καθαρά εθιμοτυπική.

    [06] ΙΣΡΑΗΛ ΦΑΤΑΧ

    Ενας εβραίος έποικος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε την αυγή, κοντά στον οικισμό εποίκων Ιταμάρ, στη Δυτική Οχθη.

    Οπως μεταδίδεται, την ευθύνη για τη δολοφονία ανέλαβε η Οργάνωση "Δυνάμεις της Λαϊκής Αντίστασης" που ανήκει στην Αλ Φάταχ του Γιασέρ Αραφάτ.

    Αγνωστος, ο οποίος ανέφερε ότι εκπροσωπεί την Οργάνωση, τηλεφώνησε στο Γαλλικό Πρακτορείο και δήλωσε ότι πρόκειται για μια πράξη εκδίκησης για τον θάνατο βρέφους, μόλις τεσσάρων μηνών, που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά σε καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

    [07] ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΕΣΗ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν το Ισραήλ για τις επιδρομές του στις αυτοδιοικούμενες περιοχές των Παλαιστινίων.

    Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσιαρντ Μπάουτσερ δήλωσε ότι οι επανειλημμένες επιδρομές στις παλαιστινιακές περιοχές οδηγούν σε σοβαρή κλιμάκωση της κρίσης με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η επίλυση της.

    [08] ΚΙΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

    Η Κίνα διαμαρτυρήθηκε επίσημα σήμερα για την επανάληψη των αμερικανικών κατασκοπευτικών πτήσεων κατά μήκος των ακτών της και κατέστησε σαφές ότι θα προβεί σε παραστάσεις προς την Ουάσιγκτον.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν χθες τις κατασκοπευτικές πτήσεις κατά μήκος των κινεζικών ακτών, για πρώτη φορά μετά τη σύγκρουση αμερικανικού κατασκοπευτικού με κινεζικό μαχητικό την πρώτη περασμένου Απριλίου.

    [09] ΗΠΑ ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ

    Στην Αλάσκα των Ηνωμένων Πολιτειών, ένας τριαντάχρονος άνδρας εισέβαλε σε προαύλιο δημοτικού σχολείου και τραυμάτισε σοβαρά με μαχαίρι τέσσερα παιδιά.

    Οπως μεταδίδεται, τα παιδιά βρίσκονταν σε διάλειμμα, όταν εισέβαλε ο άνδρας, ο οποίος άρχισε να κτυπά αδιάκριτα τους μικρούς με το μαχαίρι.

    Ο δράστης τελικά ακινητοποιήθηκε, όταν καθηγητής πήρε ένα θρανίο, τον απώθησε στην αυλή, όπου συνελήφθη από την αστυνομία.

    [10] ΑΝΕΜΟΙ

    Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, με ανακοίνωσή του προειδοποιεί ότι οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν σε πολλές περιοχές της Κύπρου, αυξάνουν πάρα πολύ τον κίνδυνο έκρηξης και εξάπλωσης των πυρκαγιών.

    Καλείται το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να αποφεύγει οποιαδήποτε δραστηριότητα που θα μπορούσε να γίνει αιτία έκρηξης πυρκαγιών.

    Καλείται επίσης οποιοσδήποτε αντιληφθεί πυρκαγιά μέσα, ή κοντά σε δάσος, να ειδοποιεί το Τμήμα Δασών στο τηλέφωνο 14- 07.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα τοπικές νεφώσεις δυνατό να φέρουν βροχές, ή και μεμονωμένες καταιγίδες.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέχρι δυτικοί ισχυροί, έως πολύ ισχυροί πέντε με έξι μποφόρ και κατά διαστήματα σφοδροί επτά μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι γενικά κυματώδης και στις προσήνεμες περιοχές μέχρι πολύ κυματώδης.

    Απόψε παροδικές νεφώσεις ενδέχεται να φέρουν τοπικές βροχές.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέχρι βορειοδυτικοί μέτριοι τεσσάρων μποφόρ και κατά διαστήματα πέντε μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές μέχρι κυματώδης.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 17 στα παράλια και στους οκτώ στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 8 May 2001 - 12:37:27 UTC