Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-04-12

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΕΠΑΦΕΣ
  • [02] ΛΥΣΣΑΣΡΙΔΗΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [03] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΓΚΥΡΑ
  • [04] ΗΠΑ ΚΙΝΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
  • [05] ΡΩΣΙΑ ΗΠΑ ΜΕΣΗ
  • [06] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΠΥΡΑ
  • [07] ΒΑΣ ΤΣΙΑΚΟΥΡΜΑΣ
  • [08] ΑIR ΜΑLΤΑ
  • [09] ΣΕΡΓΗΣ
  • [10] ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΡΙΚ ΔΥΟ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2001

  • [01] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΕΠΑΦΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είχε το πρωϊ συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και τον Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσο Λυσσαρίδη.

    Ο κύριος Κυπριανού δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης τον ενημέρωσε εν όψει της αναχώρησης του την ερχόμενη εβδομάδα στο Κάϊρο όπου θα πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη και κρουαζιέρα στο Νείλο.

    Σε ερώτηση ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι η Τουρκία βρίσκεται σήμερα σε πολύ δεινή οικονομική κατάσταση και γι αυτό έχει προχωρήσει σε περικοπές στις εξοπλιστικές της δαπάνες.

    Σχολιάζοντας επίσης την πρωτοβουλία της Ελλάδας για μείωση των δικών της δαπανών ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι δεν πρέπει εμείς, ως Κύπρος, να σχολιάσουμε την απόφαση της Ελλάδας, αλλά πρόσθεσε ότι δεν αποκλείει να συνδέονται οι αποφάσεις των δυο χωρών και να υπήρξε προσυνεννόηση μεταξύ τους.

    [02] ΛΥΣΣΑΣΡΙΔΗΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Εξ άλλου ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επιστολή που απηύθυνε προς τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλσιστικού Κόμματος αναφορικά με το εθνικό πρόγραμμα εναρμόνισης που κατέθεσε η Τουρκία στις Βρυξέλλες.

    Ο κύριος Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι το τουρκικό έγγραφο είναι προσβλητικό, γιατί όπως είπε, η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται σε καμιά από τις υποχρεώσεις που ανέλαβε ως υποψήφια για ένταξη χώρα.

    Ιδιαίτερα σε σχέση με το Κυπριακό, είπε ο κύριος Λυσσαρίδης, εκεί βρίσκεται η κυριότερη πρόκληση καθώς η Αγκυρα επιμένει σε λύση στη βάση δύο κυριαρχικών οντοτήτων.

    Αν αυτό, είπε, συνεχισθεί, η Τουρκία θα καθιερώσει την άποψη ότι δεν ανέλαβε υποχρεώσεις στο Ελσίνκι για το Κυπριακό.

    [03] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΓΚΥΡΑ

    Ο Ραούφ Ντενκτάς μετέβη στην Αγκυρα για επαφές με Τούρκους αξιωματούχους.

    Ο κατοχικός ηγέτης θα ενημερώσει την Τουρκική κυβέρνηση για τις δημοσιονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι τουρκοκύπριοι λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στα κατεχόμενα.

    Στα πλαίσια της διήμερης επίσκεψης του, θα ζητήσει ακόμη οικονομική αρωγή για το ψευδοκράτος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εχουν δημιουργηθεί λόγω της κατάστασης.

    [04] ΗΠΑ ΚΙΝΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    Η κρίση στις σινο-αμερικανικές σχέσεις παραμένει.

    Παρά το γεγονός ότι το πλήρωμα του αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροπλάνου αναχώρησε από την Κίνα, ο πρωθυπουργός της χώρας Ζου Ροζί δήλωσε ότι η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά της Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο κύριος Ροζί τόνισε ότι μπορεί οι εικοσιτέσσερις αμερικανοί στρατιώτες να έχουν αφεθεί ελεύθεροι αλλά η Κίνα έχει το δικαίωμα να κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για το επεισόδιο.

    Νωρίτερα, με επιστολή που συνέταξαν διπλωμάτες και από τις δύο πλευρές, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν λύπη τόσο για τον θάνατο του πιλότου του κινεζικού αεροσκάφους όσο και γιατί το αμερικανικό αεροπλάνο προσγειώθηκε σε κινεζικό έδαφος χωρίς άδεια.

    Οι Αμερικανοί απέφυγαν ωστόσο επιμελώς να ζητήσουν συγγνώμη όπως απαιτούσε η Κίνα.

    Η απόλυση του πληρώματος χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι Κινέζοι από την πλευρά τους χαιρέτισαν το γεγονός ως δική τους νίκη.

    [05] ΡΩΣΙΑ ΗΠΑ ΜΕΣΗ

    Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να τερματίσουν τη βία.

    Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο χώρες εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την αυξανόμενη βία και απευθύνουν έκκληση για την μείωση της έντασης και επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Η ανακοίνωση δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ύστερα απο τις συνομιλίες που είχαν στο Παρίσι ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ και ο Ρώσος ομόλογός του Ιγκόρ Ιβανόφ.

    [06] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΠΥΡΑ

    Στο μεταξύ ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε το πρωί από πυρά ισραηλινών, στη Λωρίδα της Γάζας, κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό του Χαν Γιούνες.

    [07] ΒΑΣ ΤΣΙΑΚΟΥΡΜΑΣ

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Κήθ Βάς απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Τόμ Κόξ στη Βουλή σχετικά με την παράνομη κράτηση του Πανίκου Τσιακούρμα δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπλέρ ανησυχεί βαθύτατα όπως είπε για τη συνεχιζόμενη κατάσταση.

    Θα εξακολουθήσουμε είπε ο κύριος Βάς με εντατικές και συντονισμένες προσπάθειες να επιδιώκουμε την απελευθέρωση του.

    Ο Πανίκος Τσιακούρμας ο οποίος απήχθη απο το κατοχικό καθεστώς, κρατείται για πέμπτο συνεχή μήνα παράνομα σε φυλακές του ψευδοκράτους.

    [08] ΑIR ΜΑLΤΑ

    Καθηλωμένο στο αεροδρόμιο Λάρνακας παραμένει το αεροσκάφος των Αερογραμμών της Μάλτας, ύστερα από τηλεφώνημα αγνώστου ότι σ'αυτό υπάρχει βόμβα.

    Οπως εγώσθη, αναμένεται να αναχωρήσει στη μία μετά το μεσημέρι.

    Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της ασφαλείας του αεροδρομίου η Αστυνομία, εξετασε τους χώρους του αεροσκάφους, ενώ διενεργείται και έλεγχος των αποσκευών.

    Το αεροσκάφος επρόκειτο να αναχωρήσει στις τρείς το πρωί για τη Βαλέττα.

    Το τηλεφώνημα έγινε απο το εξωτερικό, στην υπηρεσία πληροφοριών του αεροδρομίου στις δύο και τριάντα από άτομο που μιλούσε αγγλικά.

    Το αεροπλάνο είχε φθάσει από το Τελ Αβίβ και θα παραλάμβανε επιβάτες από τη Λάρνακα για να συνεχίσει το ταξίδι του στη Βαλέττα.

    [09] ΣΕΡΓΗΣ

    Πέθανε χθες βράδυ σε ηλικία εβδομηνταδύο ετών ο πρώην διευθυντής Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας Παναγιώτης Σέργης.

    Ο Σέργης είχε μακρά προσφορά στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου και κυρίως σε ότι αφορά την θεατρική ανάπτυξη.

    Η κηδεία του θα γίνει αύριο από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Λευκωσίας.

    [10] ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΡΙΚ ΔΥΟ

    Σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, και αύριο, Μεγάλη Παρασκευή, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ΡΙΚ θα μεταδοθεί στις οκτώ και είκοσι από το ΡΙΚ Δύο, λόγω των απευθείας μεταδόσεων από το ΡΙΚ Ένα της Ακολουθίας των Παθών και της Ακολουθίας του Επιταφίου από τον ιερό ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Και η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για το υπόλοιπον της ημέρας.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος στις περισσότερες περιοχές αλλά τοπικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις που δυνατόν να φέρουν πολύ μεμονωμένες βροχές.

    Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι δυτικοί τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς βορειοδυτικοί δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους εννέα βαθμούς στο εσωτερικό, στους εικοσιτρεις στα παράλια και στους έντεκα στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 12 April 2001 - 21:07:32 UTC