Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-03-29

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΣΥ ΣΗΜΕΡΑ
  • [02] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΩΝ
  • [03] ΧΑΣΙΚΟΣ ΑΘΗΝΑ
  • [04] ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΛΑΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
  • [05] ΑΘΙΓΓΑΝΟΙ ΠΑΦΟΣ
  • [06] ΛΕΜΕΣΟΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΣ
  • [07] ΜΕΣΗ ΣΥΝΤ
  • [08] ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΑΠΕΡΓΙΑ
  • [09] ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ν
  • [10] ΗΡΩΟΜΑΝΑ ΤΕΛΟΣ
  • [11] ΟΜΙΧΛΗ ΑΕΡΟ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2001

  • [01] ΕΣΥ ΣΗΜΕΡΑ

    Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας συνέρχεται από τις έντεκα το πρωί με θέμα συζήτησης το επίμαχο Εθνικό Σχέδιο Υγείας.

    Κατά τη συνεδρία αναμένεται να γίνουν οι τελικές τοποθετήσεις των κομμάτων στο σχέδιο - πλαίσιο, το οποίο θα παραπεμφθεί στην ολομέλεια της Βουλής.

    Υπέρ της άμεσης ψήφισης του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών και οι Ενωμένοι Δημοκράτες.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα υποστηρίζει αναβολή της συζήτησης, ενώ το ΑΚΕΛ επιμένει στην τροποποίηση του νομοσχεδίου.

    Στο μεταξύ έληξε στις επτά και τριάντα το πρωί η εικοσιτετράωρη απεργία στη Δημόσια Υπηρεσία και στις Τράπεζες, που πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προώθηση του Εθνικού Σχεδίου Υγείας στην ολομέλεια της Βουλής.

    [02] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΩΝ

    Το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσημα την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στην Ουάσιγκτων στις εννέα Απριλίου και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ.

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Ρίτσιαρντ Μπάουτσιερ δήλωσε ότι τα κύρια θέματα της συνάντησης θα είναι το Κυπριακό και η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνων, τα οποία, πρόσθεσε, συζητούνται κάθε φορά κατά την οποία ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών συναντάται με τον Ελληνα, τον Τούρκο, ή τον Κύπριο ομόλογό του.

    Είπε επίσης ότι το κυπριακό αποτελεί θέμα συνεχούς συζήτησης, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του προβλήματος.

    [03] ΧΑΣΙΚΟΣ ΑΘΗΝΑ

    Ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος αναχώρησε για την Ελλάδα, όπου θα επισκεφθεί και το Αρχηγείο της Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα.

    Από εκεί διεξάγονται όλες οι αεροπορικές επιχειρήσεις τόσο στον ελληνικό εναέριο χώρο όσο και στην Κύπρο, στο πλαίσιο του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    Σε δηλώσεις προτού αναχωρήσει ο κύριος Χάσικος ανέφερε ότι στο Αρχηγείο της Τακτικής Αεροπορίας στέλλεται εικόνα του ραντάρ της Εθνικής Φρουράς από την Κύπρο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου των αεροπορικών επιχειρήσεων και δρομολογίων από την Ελλάδα μέχρι την Κύπρο.

    [04] ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΛΑΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

    Αρχιζει το απόγευμα στη Λευκωσία η διήμερη σύνοδος του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος και Ευρωπαίων Δημοκρατών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Κυπριακής κυβέρνησης.

    Στα βασικά θέματα που θα συζητηθούν είναι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου, η πολιτική και οικονομική κατάσταση της νήσου, καθώς και η πορεία επίλυσης του Κυπριακού.

    [05] ΑΘΙΓΓΑΝΟΙ ΠΑΦΟΣ

    Μεταφέρθηκαν λίγο πριν από το μεσημέρι στην Πάφο, οι δεκαπέντε Αθίγγανοι, οι οποίοι εισήλθαν νωρίς το πρωί στις ελεύθερες περιοχές, προερχόμενοι απο την περιοχή της Μόρφου.

    Οι Αθίγγανοι, ζήτησαν να μεταβούν στην Πάφο, αφού, όπως είπαν, εκεί έχουν συγγενείς, και υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες εργασίας.

    Οι δεκαπέντε αυτόμολοι εντοπίστηκαν γύρω στις τρεις την αυγή στο χωριό Ακάκι.

    Πρόκειται για πέντε οικογένειες στις οποίες περιλαμβάνονται άτομα ηλικίας απο τριών μέχρι τριανταέξι χρόνων.

    [06] ΛΕΜΕΣΟΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΣ

    Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός ανακαλύφθηκε γύρω στις επτά το πρωί μέσα σε θάμνο στο χώρο στάθμευσης του συγκροτήματος κτιρίων "Κάνικα Εναέριος Κόμπλεξ", στη Λεμεσό.

    Τον μηχανισμό αντελήφθη περαστικός, ο οποίος ενημέρωσε αμέσως την αστυνομία.

    Ο μηχανισμός αποτελείται από μισή λίπρα Τι-Εν-Τι, πυραγωγό σχοινί και πυροκροτητή ο οποίος ήταν μεν επικολλημένος στην εκρηκτική ύλη, αλλά χωρίς σύνδεση.

    Η αστυνομία παρέλαβε τον εκρηκτικό μηχανισμό που πιστεύεται ότι είχε τοποθετηθεί εκεί για να παραληφθεί από άλλα πρόσωπα, τα οποία θα τον χρησιμοποιούσαν για άγνωστο μέχρι στιγμής σκοπό.

    [07] ΜΕΣΗ ΣΥΝΤ

    Κλιμακώνεται και πάλι επικίνδυνα η ένταση στη Μέση Ανατολή, μετά τις επιθέσεις της Ισραηλινής αεροπορίας εναντίον παλαιστινιακών στόχων, που περιλάμβαναν και την κατοικία του Γιάσερ Αραφατ στη Γάζα, καθως και τις επίλεκτες μονάδες των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

    Ο Γιάσερ Αραφατ δεν ήταν εκείνη την ώρα στο σπίτι του, καθώς συμμετέχει στην αραβική σύνοδο κορυφής στην Ιορδανία.

    Δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και δύο Παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των επιδρομών Ισραηλινών ελικοπτέρων χθες το βράδυ και σε συγκρούσεις με Ισραηλινές δυνάμεις σήμερα το πρωί. Τα ισραηλινά ελικόπτερα είχαν πλήξει, επίσης, τη Ραμάλα στη Δυτική Οχθη.

    Με ανακοίνωση το Ισραήλ δικαιολόγησε τις αεροπορικές επιθέσεις ως μέτρο προειδοποίησης προς τους στρατιωτικούς ηγέτες των Παλαιστινίων για να θέσουν τέρμα στις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον ισραηλινών στόχων.

    Προειδοποίησε, επίσης, ότι θα ακολουθήσουν περισσότερα αντίποινα.

    Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι καταδίκασαν τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις, τις οποίες χαρακτήρισαν ως αδικαιολόγητη κρατική τρομοκρατία.

    [08] ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΑΠΕΡΓΙΑ

    Σε μονόωρη αποχή από τα μαθήματά τους κατήλθαν το πρωί οι μαθητές των δημοτικών σχολείων της Λεμεσού, σ' ένδειξη συμπαράστασης προς τους επηρεαζόμενους από το χυτήριο Νέμιτσα μαθητές του όγδοου Δημοτικού σχολείου.

    Την εκδήλωση οργάνωσε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων και κηδεμόνων των δημοτικών σχολείων της Λεμεσού.

    Σε ανακοίνωση, η Ομοσπονδία αναφέρει πως η αποχή αποτελεί την αρχή σειράς μέτρων που θα ληφθούν εάν εξακολουθήσει να υπάρχει πρόβλημα με το χυτήριο στην περιοχή.

    Η Ομοσπονδία δίνει προθεσμία ενός μηνός για ανάκληση της άδειας λειτουργίας του χυτηρίου και καλεί τα αρμόδια υπουργεία να ευαισθητοποιηθούν για την εξεύρεση οριστικής λύσης στο πρόβλημα.

    [09] ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ν

    Η κεντρική υπηρεσία εκλογών συναινεί τελικά, υπό προϋποθέσεις, στην παροχή της δυνατότητας σε Κυπρίους φοιτητές του εξωτερικού, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις χώρες όπου σπουδάζουν.

    Σε δηλώσεις στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ ο προϊστάμενος της υπηρεσίας εκλογών Γιώργος Θεοδώρου, ανέφερε ότι πιθανότατα να λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα σε τέσσερις χώρες, την Ελλάδα, την Γερμανία, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία, στα οποία θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και φοιτητές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο κύριος Θεοδώρου ανέφερε ότι μέχρι τις βουλευτικές του Μαϊου, υπάρχει η χρονική δυνατότητα για ετοιμασία καταλόγων στις ευρωπαϊκές χώρες και η οργάνωση εκλογικών κέντρων για διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κύριος Θεοδώρου είπε ότι πιθανόν οι κάλπες να μεταφερθούν στην Κύπρο το ίδιο βράδυ, για καταμέτρηση των ψήφων στο υπουργείο εσωτερικών.

    [10] ΗΡΩΟΜΑΝΑ ΤΕΛΟΣ

    Πέθανε χθες η Αφροδίτη Μιχαήλ από τη Γαληνή, μητέρα του απαγχονισθέντος ήρωα της ΕΟΚΑ Χαρίλαου Μιχαήλ.

    Η κηδεία της θα γίνει δημοσία δαπάνη, στις έντεκα αύριο το πρωί, από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Εγκωμης, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

    Πέθανε επίσης χθες, ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Σόλων Πολυκάρπου, εβδομηνταπέντε χρόνων από τον Αστρομερίτη.

    Η κηδεία του θα γίνει στις τέσσερις σήμερα το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Αγίου Αυξιβίου στον Αστρομερίτη.

    [11] ΟΜΙΧΛΗ ΑΕΡΟ

    Λόγω πυκνής ομίχλης, επτά αεροπλάνα που ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Λάρνακας, προσγειώθηκαν τελικά στο αεροδρόμιο Πάφου.

    Αργότερα, λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, τα επτά αεροπλάνα προσγειώθηκαν στη Λάρνακα.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το υπόλοιπο της ημέρας ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Αραιή ομίχλη θα υπάρχει σε μερικές, παράλιες περιοχές και αραιές νεφώσεις θα επικρατούν στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 22 στα παράλια και στους 18 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Και απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι αραιές νεφώσεις θα αυξηθούν στην ανώτερη ατμόσφαιρα ενώ σε αρκετές περιοχές θα εμφανισθεί ομίχλη.

    Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους δεκατρείς βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους εννιά στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 29 March 2001 - 9:54:58 UTC